Euro2Day

Χρηματιστήριο: Profit taking στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Ξεκάθαρη επικράτηση των πωλητών με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο και τις συναλλαγές στα 106 εκατ. ευρώ. Mytilineos, Σαράντης και Coca Cola οι μόνοι τίτλοι του FTSE 25 με θετικό πρόσημο.
Χρηματιστήριο: Profit taking στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε: 22 Ιουνίου 2023 - 17:37

Τελ. Ενημ.: 22 Ιουνίου 2023 - 19:23

Load more

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, έστω και αν έχουν αντιδράσει από το ενδοσυνεδριακά χαμηλά, καθώς οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών και οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών, πως και νέες αυξήσεις επιτοκίων είναι επί θύραις, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ύφεση στην Παγκόσμια Οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,75%, περισσότερο από ότι ανέμενε η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και δήλωσε ότι στοχεύει σε νέα αύξηση τον Αύγουστο.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αύξησε σήμερα τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75% από 1,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των Αγορών. Ήταν η πέμπτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Ελβετική Τράπεζα, με τα επιτόκια πλέον να έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η SNB αναφέρει πώς “δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να χρειαστούν και νέες αυξήσεις των επιτοκίων, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμη βάση”.

Κατά 50 μονάδες βάσης ανέβασε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας διαμορφώνοντάς τα στο 5%. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης. Η BoE είπε ότι “τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη επιμονή του πληθωρισμού και περαιτέρω ενδείξεις τέτοιας επιμονής, θα απαιτούσαν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων”.

Καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να συμπληρώνει τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά 13 συνεδριάσεων (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο του ΔΤΡ στις 2/6 και στις 963,09 μονάδες).

Αξίζει επίσης υποσημείωσης ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε πτωτικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, με αθροιστικές απώλειες 4,96%

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η, σχεδόν, ολοκληρωτική απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα, στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε μέχρι το τέλος των συναλλαγών.

Όλα τα παραπάνω, δεν εμπόδισαν τον τίτλο της ΜΥΤΙΛ (+0,61%) να προσθέσει στο παλμαρέ του, ένα ακόμα ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο.

Απομένει η αυριανή συνεδρίαση για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα και όλα στο Χ.Α. δείχνουν ότι σαφέστερες ενδείξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση θα δώσουν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, με το βλέμμα να είναι στραμμένο και στις Διεθνείς Αγορές.

Επιφυλακτικά ανοδικά οι διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,75% ανεβαίνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,76% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,689% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο” υποχωρώντας μέχρι τις 1260,74 μονάδες (-0,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1262,55 (-0,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1263,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.

Ο τζίρος στα 106 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΠΣΙΛ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 106 εκατ., τα 94,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές ενδέχεται να συνεχίσουν το επιλεκτικό αγοραστικό τους ενδιαφέρον, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα”, εκτιμά η Beta Sec.

“Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν αυξήσεις στα παρεμβατικά τους επιτόκια. Πλησιέστερη αντίσταση για τον ΓΔΧΑ η τοπική κορυφή των 1277 μονάδων και στήριξη οι 1256 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Απώλειες για 3η συνεχόμενη ημέρα είδε χθες ο S&P 500, γεγονός που συνέβη μόλις 2 φορές τους τελευταίους 4 μήνες (η ακριβώς προηγούμενη φορά ήταν αρχές Μαΐου). Στο εσωτερικό, την επόμενη εβδομάδα, πέραν του εκλογικού αποτελέσματος, έχουμε και αποκοπές μερισμάτων σημαντικά Δεικτοβαρών Εισηγμένων και συγκεκριμένα των ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, TITC, ενώ μετά ακολουθεί και ο ΟΤΕ (5 Ιουλίου). Έτσι, οι αγοραστές διατηρούν το πάνω χέρι στην παρούσα φάση, αλλά σταθερά πρέπει να εξετάζουμε και το διεθνές περιβάλλον”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Καλό είναι που και που να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα της Αγοράς. Το τελευταίο διάστημα μπορούμε να το συγκρίνουμε μόνο με την περίοδο 2004 - 2007. Η κατοχύρωση των 900+ μονάδων ήταν η απαρχή της ανοδικής κίνησης. Μια ανοδική, ή πτωτική κίνηση δεν μπορεί να προδικαστεί που θα φτάσει. Θυμίζουμε ότι όταν η Αγορά έχασε την ζώνη των 1500 μονάδων το 2008, κανένας δεν περίμενε την επίσκεψη κάτω από τις 500 μονάδες και την μετέπειτα συσσώρευση 10 ετών. Είμαστε στην φάση που η Αγορά μπόρεσε να κατοχυρώσει 10 χρόνια συσσώρευση και αυτό από μόνο του είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο. Ξεχάστε τις τιμές και τις κινήσεις που είχατε συνηθίσει. Μην προσπαθείτε να ορίσετε το ακριβό, ή το φτηνό. Τα νέα χρήματα που εισρέουν στο σύστημα έχουν το πάνω χέρι. Το ‘stop’ στο ημερήσιο της ΑΛΦΑ είναι στο 1,4940 σε κλείσιμο. Είναι η Τράπεζα που έκανε και τελευταία νέα υψηλά από το 2022 και κάνει προσπάθεια να τα συντηρήσει και να δώσει ανοδική κίνηση στο 1,76 επίπεδο. Μία διάσπαση και του 1,47 θα βγάλει πωλητές και μόνο”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Με τον Τραπεζικό δείκτη του Χ.Α. να παλινδρομεί, αλλά και να ‘διστάζει να καθαρίσει’ το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, Παγκόσμιος πρωταθλητής σε επίπεδο φετινών αποδόσεων, ‘φωνάζει ότι χρειάζεται ανάσες’ για να αφομοιώσει τα εκπληκτικά κέρδη των τελευταίων μηνών., όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Εκτιμούμε ότι θα βρεθεί η αφορμή για να υπάρξει χρονικής, ή ποσοτικής φύσεως “συμμάζεμα” και αποκλιμάκωση των υπεραγορασμένων (overbought) ταλαντωτών της.

Σε μακρόπνοο επίπεδο, οι προοπτικές της Λεωφόρου Αθηνών παραμένουν ευοίωνες, εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία νομοτελειακά θα επιφέρει νέο “κύμα” ξένων επενδυτικών εισροών.

Το σημαντικότερο είναι οι Θεσμικοί Επενδυτές που θα κινητοποιηθούν στο Ελληνικό ταμπλώ, να αποφύγουν τις “μικρο-επενδυτικές πρακτικές” της γρήγορης κατοχύρωσης κερδών, της υπερ-μόχλευσης και των πανικόβλητων “stop - loss”, όποτε και αν τεθεί τέτοιο θέμα.

Στην παρούσα φάση, βλέπουμε το Ελληνικό δεκαετές να έχει την ίδια (ή και οριακά χαμηλότερη) απόδοση (yield) από το αντίστοιχο Αμερικανικό, αλλά μην θεωρήσουμε από αυτή την μέτρηση και μόνο, ότι “ισοφαρίσαμε” την μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη!!!

Σε διεθνές επίπεδο, οι Αγορές ευελπιστούν ότι το τέλος του “κύκλου” των επιτοκιακών αυξήσεων πλησιάζει, όμως η ανεστραμμένη καμπύλη των ομολογιακών αποδόσεων (inverse yield curve) απεικονίζει την έμπρακτη ανησυχία των Αγορών, ότι οι Κεντρικές Τράπεζες, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, θα προκαλέσουν οικονομική ύφεση, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, μέσα στο επόμενο έτος.

Σε κάθε περίπτωση, οι Νομισματικές Αρχές βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα με τεράστιο διακύβευμα: υψηλότερα επιτόκια με στόχο την τελική επικράτηση στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού ή ηπιότερη στάση προς αποφυγήν της οικονομικής επιβράδυνσης.

Αρκεί ένα λάθος πολιτικής, υπό τη μορφή της παρατεταμένης νομισματικής σύσφιξης, για να προκαλέσει νέο “κύκλο” απωλειών, που θα συνδέονταν με την πιστωτική συρρίκνωση και θα προκαλούσαν τη λεγόμενη “ανώμαλη προσγείωση” της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Ήδη, η ύφεση “χτύπησε την πόρτα” της Ευρωζώνης (διολίσθησε τεχνικά σε ύφεση το προηγούμενο τρίμηνο), με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτίμηση των χρηματιστηριακών επενδύσεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Σαν να μην έφθαναν τα ερωτήματα περί νομισματικής πολιτικής, ανασφάλεια προκαλεί το βασιζόμενο σε μετοχές τεχνολογικής αιχμής (βλ. τεχνητή νοημοσύνη κλπ) πρόσφατο ράλι της Wall Street και ενώ, παράλληλα, η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη Εθνική Οικονομία νιώθει “καυτή την ανάσα” των υπό επιβράδυνση αναπτυξιακών της ρυθμών (βλ. μεταποιητική δραστηριότητα), την ώρα που υψηλά στην μακροοικονομική ειδησεογραφία, παραμένουν οι εμπορικές διαφορές της έναντι των ΗΠΑ”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,5), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (4,7), ΔΕΗ (3,8), Alpha Bank (3,5), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,8), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,5 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΥΡΩΒ (-1,80%) και ΕΤΕ (-1%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (-2,60%) και ΠΕΙΡ (-1,91%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 974,08 μονάδες (-2,19%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 977,59 (-1,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 977,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,82%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+0,37%), ΜΥΤΙΛ (+0,61%) και ΣΑΡ (+0,27%)

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 2250000 νέες μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ (-0,48%) που προέκυψαν λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας ανέρχεται σε 118105090.

Στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο “βαρύς” τίτλος της ΕΕΕ (+0,37%), “φλερτάροντας” με “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων και τα χαμηλά διμήνου, αλλά με τη βοήθεια των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Για τον τίτλο της ΕΕΕ, οι επόμενες στηρίξεις στα 26,90 και 25,08 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 27,82 (ημερήσιο “stop short”) και η επόμενη στα 29,91 ευρώ.

Με χαμηλές συναλλαγές, κινήθηκε η μετοχή του Σαράντη (+0,27%), που δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,40 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 7,08 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη σημαντική αντίσταση, για να αλλάξει επίπεδο ο τίτλος, στα 7,90 ευρώ.

Την πρόθεση της Διοίκησης της Ελλάκτωρ για διανομή μερίσματος (χρήσεως 2023) το 2024 επιβεβαίωσε εκ νέου ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας, στο πλαίσιο της γ.σ. Αναφορικά με την “Αττική Οδό” ο CEO σημείωσε ότι “μέχρι τώρα, ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών είναι η 17η Ιουλίου και ο Όμιλος θα καταθέσει προσφορά”.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του Ελλάκτωρα (-1,48%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,28 (ημερήσιο “stop long”) και 1,97 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Στα 2,445 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+174,73%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+132,57%), ΓΚΜΕΖΖ (+126,15%), ΞΥΛΠ (+113,33%), ΑΡΑΙΓ (+102,65%), CENER (+99,34%), ΠΕΙΡ (+93,05%) και ΚΛΜ (+92,58%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση των ομολογιών της Εταιρείας “B&F Α.Β.Ε.Ε. ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ” στο Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων και 5 πτωτικές στις τελευταίες έξι για ACAG (-2,74%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΟΣΥΣ (+1,60%), ΦΟΥΝΤΛ (+1,79%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,16%), ΜΟΝΤΑ (+1,46%), ΜΕΝΤΙ (+2,56%), ΔΡΟΜΕ (+0,28%), ΕΧ (+5,56%), ΣΑΤΟΚ (+9,52%) και ΠΑΠ (+0,86%).

Το ταμπλώ έδειξε τέλος του ανοδικού κύκλου στην ΒΙΣ (+0,63%).

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Ιντρακόμ (+0,25%), μετά από τέσσερις η ΞΥΛΚ (+3,68%) και μετά από έξι πτωτικές η Ιντεάλ (+6,34% και νέα υψηλά 246 μηνών).

Αύξησε συναλλαγές η Premia (0%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΦΒΜΕΖΖ (+0,89%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,57%).

Με χαμηλότερο όγκο, παρέμεινε υπό πίεση η ΕΚΤΕΡ (-3,89%).

Συνέχισε ανοδικά η ΑΝΕΚ (+1,52%).

Μαζεύεται λίγο πάνω από τα 0,90 ευρώ, η Δομική Κρήτης (-0,85%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045 και 1045 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2534 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με πτωτικές διαθέσεις η Ευρώπη, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.

Επέστρεψαν δριμύτερες οι πιέσεις για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Προς τα $1925 υποχωρεί ο Χρυσός, σε χαμηλά τριμήνου, προς τα $22,4 το Ασήμι.

Πάνω από τα $29850 το Bitcoin και τα $1875 το Ethereum.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις -16,1 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι -17,4 τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις -17 μονάδες.

“Οι ‘short sellers’ αυξάνουν τα στοιχήματα. Τα ποσά που στοιχηματίστηκαν από traders κόντρα στις Αμερικανικές μετοχές, ξεπέρασαν το $1 τρισεκατομμύριο αυτόν τον μήνα”, γράφει το Bloomberg.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος, στις 264000, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουνίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 260000.

“H Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ξανά, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό”, δήλωσε η αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Μισέλ Μπάουμαν.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,6 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Η HSBC πιστεύει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν περιθώρια ανόδου και για αυτό συνεχίζει να συστήνει αγορές και αυξάνει τις τιμές - στόχους. Οι νέες τιμές - στόχοι είναι για την Alpha Bank στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, από 1,45 ευρώ πριν, τη Eurobank στο 1,95 ευρώ, από 1,60 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στα 7,95 ευρώ, από 6,95 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 4 ευρώ ανά μετοχή, από 3,35 ευρώ πριν.

Η Capital Economics προβλέπει μικρό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% φέτος, αλλά επιτάχυνση στο 2024 και το 2025 με 1,8% και 2,4%, αντίστοιχα. Για τον Οίκο, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με “καθαρό” τρόπο την Κυριακή, σημαίνει συνέχεια στην δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα, φιλικές πολιτικές προς τις Επιχειρήσεις και την Αγορά, μεταρρυθμίσεις, αυξημένη ψηφιοποίηση και φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

O ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι, η Θυγατρική του ΟΤΕ plc, εξέδωσε στις 20 Ιουνίου 2023 ομόλογo ύψους €80 εκατ. λήξεως Οκτωβρίου 2023. Η απόδοση διαμορφώθηκε σε 3,701% ετησίως. Το νέο ομόλογο αναλήφθηκε πλήρως από την Deutsche Telekom AG. Τα έσοδα από το νέο ομόλογο χρησιμοποιήθηκαν για την αναχρηματοδότηση μέρους του ομολόγου ποσού €150 εκατ. της OTE plc, λήξεως 8 Ιουνίου 2023.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ, ΟΠΑΠ, CENER, TITC και με το αρνητικό οι ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Quest, Motor Oil και στο υψηλό οι ΕΕΕ, TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικούς τίτλους, έναντι 90 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.996 συμβόλαια).

Στα 4.275 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.304 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.283 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.417 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 88 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 88 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 705, 675 για τον Ιούλιο και 30 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.028,5), κινήθηκε μεταξύ 3.021,5 και 3.049 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 217, 217 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 981,25), κινήθηκε μεταξύ 981,25 και 993,0 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 200, 100 για τον Ιούλιο, 100 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.820), κινήθηκε μεταξύ 4.820 και 4.820 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (45.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (11.738), Eurobank (4.531), Πειραιώς (6.040), Εθνική (628), ΔΕΗ (493), ΑΔΜΗΕ (223), ΕΧΑΕ (284), Μυτιληναίο (138), ΟΤΕ (116), Αεροπορία Αιγαίου (120), Lamda Development (151), Ιντρακάτ (364), Viohalco (258), Τέρνα Ενεργειακή (400).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 186.283, Πειραιώς 76.218, Eurobank 38.953, Εθνική 14.880, ΑΔΜΗΕ 14.807, ΔΕΗ 24.669, ΟΤΕ 11.562, ΤΕΝΕΡΓ 12.188.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.059.419 τεμ., (από 59.059.419 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.785.930 τεμ. (1.824.874), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.682.587 τεμ. (1.682.587), Εθνική 10.358.392 τεμ. (10.353.525), ΟΤΕ 1.527.947 τεμ. (1.527.059), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 907.860 τεμ. (904.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more