Χρηματιστήριο: Τα μαθήματα της αντίδρασης

Ποιες μετοχές «ενεργοποιήθηκαν» μετά τη διήμερη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη. Νέα ιστορικά υψηλά για Mytilineos και Aegean. Η εικόνα στο μέτωπο των συναλλαγών και στη μεσαία κεφαλαιαοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 21 Ιουνίου 2023 - 17:40

Τελ. Ενημ.: 21 Ιουνίου 2023 - 20:07

Load more

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από δύο συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις και κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 3,48% και το χθεσινό του κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και σε χαμηλά 11 συνεδριάσεων, ήταν επόμενο να ενεργοποιήσει τους αγοραστές και ο κλάδος να ηγηθεί της σημερινής ανοδικής αντίδρασης.

Άλλωστε στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη τόνιζε πως “καθίσταται ευνόητο ότι την ‘ευθύνη’ της αντίδρασης την έχουν ‘επωμιστεί’ οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και το σύνολο των ενεργών επενδυτών, προς τα εκεί θα έχει στραμμένη την προσοχή τους, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις”.

Η Τραπεζική αντίδραση, αξίζει να σημειωθεί ότι συνοδεύτηκε από την επιστροφή της κινητικότητας των αγοραστών και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+4,26%) και ΜΥΤΙΛ (+1,99%).

Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη υποχώρηση των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών από τα υψηλά ημέρας και κατ΄ επέκταση και η υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, εξέλιξη που άφησε εκτεθειμένους όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, ποντάροντας στην διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης.

Εξ ίσου αρνητική ένδειξη και το νέο κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά δοκίμασε τιμές υψηλότερα των 1008 μονάδων.

Σαφώς πιο επιφυλακτικά ακολούθησαν την αντίδραση των “βαριών χαρτιών” οι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και μένει να φανεί η ένταση και η έκταση της αντίδρασης, όταν απομένουν μόλις 2 συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα.

Επιφυλακτικά ανοδικά οι διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,73% ανεβαίνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,76% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,677% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση, μέσω δημοπρασίας, Ελληνικών τίτλων 4,20%, λήξεως 30 Ιανουαρίου 2042, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.232 εκατ. ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,99%.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1277,41 μονάδες (+0,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1273,11 (+0,64%%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1272,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.

Ο τζίρος στα 120,1 εκατ., από τα οποία τα 20,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 120,1 εκατ., τα 96 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Αναμένουμε αποκλιμάκωση των πιέσεων και η Αγορά σταδιακά να σταθεροποιηθεί”, αναφέρει η Beta Sec.

“Για τις λίγες συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές ο ΓΔΧΑ ενδεχομένως να παραμείνει πάνω από τις 1250 μονάδες, αν υπάρξει η αντίστοιχη υποστήριξη απ’ έξω, ενώ η σημαντικότερη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 1210 - 1200 μονάδων. Στο εξωτερικό βαρύτητα θα δοθεί στην εξάμηνη κατάθεση του κ. Πάουελ στο Κογκρέσο σήμερα, αλλά και στις εβδομαδιαίες αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, ειδικότερα μετά την θετική έκπληξη των χθεσινών στοιχείων για την Αγορά κατοικίας”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

“Πλέον ο ftsem ξεπέρασε σε απόδοση, για το 2023, τον ftse25. Αυτό είχε να συμβεί 2 χρόνια. Πλέον βλέπουμε διάχυση σε τίτλους της μεσαίας και μικρής, με τους συμμετέχοντες να αυξάνονται μέρα με την μέρα. Όσο κλείνει πάνω το 1888 η τάση επιθετική, με το 1957 κοντινή αντίσταση και το 2014 επόμενο στόχο. Οι αποδόσεις σε Κατασκευές και Πληροφορική εναλλάσσονται. Οι περισσότερες μαζεμένες σε μεγάλο βαθμό, με πολλούς Θεσμικούς και μικρομετόχους να θέλουν να αυξήσουν θέσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει αρκετά δισ. και για πολλά χρόνια, οπότε γιατί να μην το δει κάποιος μεσοπρόθεσμα το έργο. Η Αγορά συνεχίζει να τζιράρει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά ‘πακέτα’ έγιναν στην μετοχή της ΕΧΑΕ. Η τελευταία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει σημαντικά αυξημένα αποτελέσματα, μιας και ο τζίρος στην Αγορά είναι και ο καθρέπτης πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο Τραπεζικός συνεχίζει να συσσωρεύει πέριξ των 1000 μονάδων, χωρίς ακόμα να μας έχει δείξει τις προθέσεις του βραχυπρόθεσμα. Ο ΓΔ για τέταρτη φορά δοκιμάζει την ζώνη του 1282, επίπεδο που δεν έχει καταφέρει ακόμα να κατοχυρώσει. Πλέον η Αγορά έχει να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν περιμένουμε αντίστοιχες άμεσες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, μιας και το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Το πιο σημαντικό είναι ότι η αναβάθμιση έχει έρθει πιο κοντά από ποτέ. Αυτό βλέπει η Αγορά και δύσκολα βγάζει πωλητές, σε αντίθεση με τους καθημερινούς νέους επενδυτές που αποφασίζουν να συμμετάσχουν”, σύμφωνα με την άποψη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Οι επενδυτές συνεχίζουν να προεξοφλούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με την Solidus Sec.

Παρά το γεγονός της υπεραπόδοσης της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, η οποία είδε την αξία του συνόλου της κεφαλαιοποίησης να αυξάνεται κατά 17 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι επενδυτές δεν δείχνουν την διάθεση να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Οι όποιες κατοχυρώσεις κερδών πραγματοποιούνται, απορροφούνται με άνεση από τους επενδυτές που διατηρούν ρευστότητα και βρίσκονται στον προθάλαμο της εισόδου.

Υποστηρικτικά στο περιβάλλον αυτό λειτουργούν πλέον και οι Διεθνείς Αγορές, αφού επέστρεψαν σε ανοδική τάση.

Στα τέλη Ιουλίου η Φρανκφούρτη θα δημοσιεύσει τα στοιχεία των “stress test” για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Μέσα από αυτά θα υπάρξει ένας επίσημος δημόσιος κατάλογος με τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε Τράπεζας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ECB και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου όλων των Τραπεζών για να καλύψουν τους σχετικούς δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί σε πολυετή υψηλά στις 1280 μονάδες και “κοιτάζει” τα ψηλά του 2014 στις 1378 μονάδες. Όμως η ορμή του εδώ και 10 συνεδριάσεις έχει χαθεί.

Θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις, γιατί ψάχνει αφορμή για την επόμενη κίνησή του ανοδική προς το 1378, ή καθοδική προς το 1190” τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Η Αγορά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, εξακολουθεί να πραγματοποιεί νέα υψηλά εννιαετίας, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Η διαφοροποίηση που συντελείται μετά την επομένη των εκλογών συνεχίζεται. Οι Τραπεζικές μετοχές που αποδίδουν όλες πάνω από 50% φέτος, πραγματοποιούν συσσώρευση γύρω από τις 1000 μονάδες του Τραπεζικού δείκτη.

Την σκυτάλη έχουν πάρει οι μετοχές της πραγματικής Οικονομίας, με εντυπωσιακή απόδοση τον τελευταίο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις μετοχές του Γενικού Δείκτη οι ΙΝΚΑΤ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΜΥ, ΑΒΑΞ και ΚΟΥΕΣ παρουσιάζουν άνοδο πάνω από 30%, μόνο τον τελευταίο μήνα.

Η Αγορά τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ράλι με αποδόσεις παραπάνω από ικανοποιητικές.

Ο Τραπεζικός δείκτης που αποτέλεσε την κύρια κινητήρια δύναμη της ανόδου, βρίσκεται πλέον σε συσσώρευση. Πολύ πιθανόν να παρατηρήσουμε μια στάση αναμονής και στις υπόλοιπες μετοχές τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα και του εκλογικού αποτελέσματος”, σύμφωνα με την άποψη του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της HellenicAmerican Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,6), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (4,7), ΔΕΗ (3,9), Alpha Bank (3,6), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,8), Ελ. Πετρέλαια (2,6) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, με την τελική εικόνα να είναι σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Alpha Bank (+1,15%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,5525 ευρώ (+2,21%), της Εθνικής (+0,52%) μέχρι τα 5,868 ευρώ (+1,70%), της Eurobank (-0,63%) μέχρι τα 1,5185 ευρώ (+0,80%) και της Πειραιώς (+0,28%) μέχρι τα 2,91 ευρώ (+3,12%).

Μεταξύ 990,53 (-0,25%) και 1008,12 μονάδων (+1,52%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 998,26 (+0,53%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 995,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΚΟΥΕΣ (-1,56%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,27%), ΕΥΔΑΠ (-1,17%), ΟΤΟΕΛ (-1,16%), ΕΕΕ (-0,22%), ΜΟΗ (-0,16%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,19%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και ΜΠΕΛΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “σημαντική αύξηση των επενδύσεων μέσα στη χρήση του 2023 προγραμματίζει ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με τη Διοίκησή του να εκτιμά πως στην τρέχουσα χρήση θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ (σε επίπεδο Ομίλου) από 340 εκατ. ευρώ περίπου το 2022. Ο πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, απέδωσε την εκτίναξη του ποσού στην προώθηση των επενδύσεων, ίδιων και δημόσιων συμβάσεων, συμπεριλαμβάνοντας στον ‘λογαριασμό’ και το πιθανό οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης για την Εγνατία Οδό, για την οποία ο Όμιλος, σε Κοινοπραξία με την Egis, έχει ως γνωστόν ανακηρυχθεί προσωρινός Ανάδοχος από τον Αύγουστο του 2021, έναντι τιμήματος 1,5 δισ. ευρώ”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,67%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 279 μηνών. Στα 13,22 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, με προοπτική να ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Quest (-1,56%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στα 6,05 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 6,58 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+178,51%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+137,86%), ΓΚΜΕΖΖ (+126,55%), ΞΥΛΠ (+113,33%), ΑΡΑΙΓ (+103,78%), CENER (+100,33%), ΠΕΙΡ (+96,8%) και ΚΛΜ (+92,19%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η Ideal ανακοίνωσε ότι “συμφώνησε να εξαγοράσει το 100% των μετοχών της Κυπριακής Εταιρείας με την επωνυμία KT Golden Retail Venture LTD, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 100% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Εταιρείας Attica Πολυκαταστήματα ΑΕ.

Το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €100 εκατ. και θα καλυφθεί από Τραπεζικό δανεισμό €65 εκατ. και από ίδια κεφάλαια €35 εκατ. Συγκεκριμένα, η Ideal θα προχωρήσει σε έκτακτη γ.σ., η οποία θα αποφασίσει την Α.Μ.Κ., με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, υπέρ των μετόχων της attica, με την έκδοση 7869000 νέων μετοχών στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την Ideal τις 592000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα ίδια κεφάλαια της Ideal Holdings, ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της Ideal μετά την Α.Μ.Κ.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΙΝΤΕΚ βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 5,12 ευρώ (+4,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας των 4,89 ευρώ (-0,20%).

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023, για να εξετάσει τη συγχώνευση διά απορροφήσεως της ΑΝΕΚ από την Attica Group. Θετική η εισήγηση, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΑΝΕΚ (+10%).

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου €18.005.288,0976, με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών του από €0,0356, σε €0,0212 ανά μετοχή, καλείται να αποφασίσει η γ.σ. του Phoenix Vega Mezz στις 12 Ιουλίου, με ταυτόχρονη επιστροφή κεφαλαίου €0,0144/μετοχή.

Επίσης, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του SunriseMezz κατά €10.503.085,0260 με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών του από €0,1400, σε €0,0812 ανά μετοχή, καλείται να αποφασίσει στις 12 Ιουλίου η γ.σ., με ταυτόχρονη επιστροφή κεφαλαίου €0,0588/μετοχή.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις δεν άρεσαν στην Αγορά, που ίσως περίμενε κάτι παραπάνω και έφεραν πιέσεις σε όλους τους τίτλους των “MEZZ”, έστω και αν αυτοί αντέδρασαν από τα πρωινά χαμηλά (ΦΒΜΕΖΖ -2,43%, ΣΑΝΜΕΖΖ -4,60%, ΓΚΜΕΖΖ -1,41%, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ -4,98%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΦΟΥΝΤΛ (+1,82%), ΝΑΥΠ (+3,57%), ΔΡΟΜΕ (+1,69%), ΑΣΤΑΚ (+2,46%), ΠΛΑΚΡ (+0,61%), ΛΑΝΑΚ (+2,56%), ΜΕΝΤΙ (+0,57%), ΣΙΔΜΑ (+1,81%).

Αύξησαν συναλλαγές Interlife (+3,09%), Sato (+8,62%) και Κορδέλλου (+2,55%).

Σε νέα υψηλά 5μηνου η ΒΙΣ (+9,59%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Επίλεκτο (+1,33%), ΟΛΘ (+1,22%) και Τζιρακιάν (+1,92%).

Σε νέα υψηλά 12 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+3,99%), 26 μηνών ΟΛΠ (+2,45%) και Fourlis (+4,14%) και 148 μηνών η Ιντρακάτ (+4,31%).

Επιθετικές πωλήσεις στην ΕΚΤΕΡ (-8,74%) μετά την απόφαση του ΣτΕ να κόψει την επένδυση στην Πάρο.

Τρεις πτωτικές και τέσσερις στις τελευταίες πέντε για ACAG (-0,68%).

“Πακέτα” συνολικά 1504000 τεμ., όλα στα 5,00 ευρώ, για την ΕΧΑΕ (+2,88%).

Μετά από 7 πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες οκτώ, αντίδραση από την MIG (+5,24%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045 και 1042 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2529 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με πτωτικές διαθέσεις η Ευρώπη, “νοτιότερα” κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Προς τα $1940 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $22,75 το Ασήμι.

Πάνω από τα $29750 το Bitcoin και τα $1850 το Ethereum, στον απόηχο της ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία, “οι Χρηματοοικονομικοί Κολοσσοί Charles Schwab, Fidelity και Citadel λάνσαραν επίσημα νέο Ανταλλακτήριο για διαπραγμάτευση τεσσάρων Κρυπτονομισμάτων. Στο νέο εγχείρημα έχουν επενδύσει και οι Paradigm, Sequoia Capital και Virtu Financial”.

Η ανακοίνωση ήλθε λίγες ημέρες αφότου η BlackRock υπέβαλε αίτημα για τη δημιουργία του πρώτου ETF για Bitcoin στις ΗΠΑ.

Αμετάβλητος στο 8,7% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάιο, σε σύγκριση με τα στοιχεία του Απριλίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα μειωνόταν στο 8,4% τον Μάιο.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo δήλωσε ότι τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στη Γερμανία επηρεάζουν τις καταναλωτικές δαπάνες και την κατασκευαστική δραστηριότητα, μέσω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης και της σημαντικής αύξησης του κόστους χρηματοδότησης. Ως αποτέλεσμα, αναμένει ότι το προσαρμοσμένο στις τιμές ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,1% φέτος, πριν αυξηθεί κατά 1,7% το 2024. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας το 2023 αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 6,2%, ελαφρώς χαμηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ θα μειωθεί στο 2,2% το 2024.

“Ο αγώνας της Federal Reserve να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% έχει ακόμη πολύ δρόμο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,4 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν γίνει πιο ακριβές σε σχετικούς όρους, σε σύγκριση με άλλες πιθανές επιλογές στη Νότια Ευρώπη, καθώς σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη φέτος”, εξηγεί η Deutsche Bank.

Η DB αυξάνει σε 1,90 ευρώ, από 1,70 ευρώ την τιμή - στόχο για την Alpha Bank με σύσταση “buy”, η οποία αποτελεί πλέον την κορυφαία επιλογή του Οίκου, δεδομένων των φθηνότερων πολλαπλασιαστών και του δυνητικά υψηλότερου περιθωρίου βελτίωσης και υποβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα σε “hold”, από “buy”, αν και αυξάνει την τιμή - στόχο στα 6,70 ευρώ, από 6,15 ευρώ. Υποβαθμίζει και την Τράπεζα Πειραιώς σε “hold”, από “buy”, με τιμή – στόχο στα 3,00 ευρώ, αμετάβλητη, ενώ για τη Eurobank αυξάνει την τιμή - στόχο στα 1,90 ευρώ, από 1,70 ευρώ και η σύσταση είναι “buy”.

Θετική για τις Ελληνικές Τράπεζες παραμένει η NBG Sec. σε ανάλυσή της για τον κλάδο. Η τιμή - στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,95 ευρώ, για την Eurobank στα 1,7 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,9 ευρώ.

H NBG Sec. αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 41,30 ευρώ, από 31,20 ευρώ. Η σύσταση διατηρείται σε “outperform”, καθώς οι προοπτικές φέτος για EBITDA στα πέριξ του ενός δισ. ευρώ, δείχνουν ότι και η αποτίμηση της μετοχής μπορεί να περάσει στο “επόμενο επίπεδο”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΚΟΥΕΣ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Quest και στο υψηλό οι Αεροπορία Αιγαίου και ΕΛΧΑ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.393 συμβόλαια).

Στα 4.304 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.532 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.417 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.413 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 88 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 88 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 541, 536 για τον Ιούλιο και 5 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.052), κινήθηκε μεταξύ 3.046,25 και 3.080 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 308, 308 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.000,00), κινήθηκε μεταξύ 1.000,00 και 1.020,50 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.789).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.503), Eurobank (1.295), Πειραιώς (10.905), Εθνική (312), ΔΕΗ (745), ΑΔΜΗΕ (568), ΕΧΑΕ (856), Μυτιληναίο (206), ΟΤΕ (141), Cenergy (148), Αεροπορία Αιγαίου (275), Fourli (176), Ιντρακάτ (1.253), Viohalco (239).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 184.639, Πειραιώς 69.995, Eurobank 38.232, Εθνική 14.704, ΑΔΜΗΕ 14.409, ΔΕΗ 23.967, ΟΤΕ 11.439, ΤΕΝΕΡΓ 12.184.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.059.419 τεμ., (από 58.538.708 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.824.874 τεμ. (1.884.873), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.682.587 τεμ. (1.665.830), Εθνική 10.353.525 τεμ. (10.353.530), ΟΤΕ 1.527.059 τεμ. (1.499.900), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 904.372 τεμ. (904.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων