Χρηματιστήριο: Δεύτερη μέρα πωλήσεων με στόχο τις τράπεζες

Συνεχίστηκε το profit taking, αν και στο κλείσιμο ο ΓΔ μάζεψε τις περισσότερες απώλειες. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Συναλλαγές 95 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε: 20 Ιουνίου 2023 - 17:38

Τελ. Ενημ.: 20 Ιουνίου 2023 - 19:44

Load more

Καθαρά πτωτική η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το σύνολο των traders να έχει στραμμένη την προσοχή του στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που συμπλήρωσε “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 3,48%, ενώ η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και σε χαμηλά 11 συνεδριάσεων.

Από τα παραπάνω και μόνο, καθίσταται ευνόητο ότι την “ευθύνη” της αντίδρασης την έχουν “επωμιστεί” οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και το σύνολο των ενεργών επενδυτών, προς τα εκεί θα έχει στραμμένη την προσοχή τους, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Οριακά καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στο “γήπεδο” των μη Τραπεζικών blue chips, ενώ τα γνωστά φαινόμενα απόσυρσης των αγοραστών επέστρεψαν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικοί τίτλοι ήταν περίπου τετραπλάσιοι των ανοδικών, επαναφέροντας μνήμες άλλων πολύ χειρότερων εποχών, που έχει “ζήσει” το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η καθαρή αξία συναλλαγών.

Από την άλλη, η κινητικότητα σε μη Τραπεζικά blue chips και τα νέα ιστορικά υψηλά σε ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ και ΤΕΝΕΡΓ, τράβηξαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. από τα χαμηλά ημέρας, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών.

Και όλα αυτά ενώ απομένουν μόλις 3 συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα, με πρώτο ζητούμενο να είναι η ένταση και η διάρκεια της διόρθωσης, αλλά και πιο επίπεδο τιμών – αποτιμήσεων, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των αγοραστών, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο.

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,69% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,74% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,699% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1253,98 μονάδες (-1,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1264,28 (-0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1264,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,28%.

Ο τζίρος στα 94,8 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 94,8 εκατ., τα 86,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Δεν υπάρχουν πολλά να αλλάξουν, η ροή ειδήσεων δεν είναι τόσο ‘εμπνευσμένη’ για μεγάλη ‘δράση’. Αγορά σε αναμονή ενόψει των γενικών εκλογών της Κυριακής. Ως εκ τούτου, ένα πλαγιοκαθοδικό σενάριο είναι στα χαρτιά”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση στο διεθνές τοπίο, αλλά η Επενδυτική Κοινότητα βρίσκεται σε αναζήτηση καταλυτών, ώστε να μπορέσουν οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες να οδηγηθούν υψηλότερα, ειδικότερα μετά την τελευταία ανοδική κίνηση. Ήτοι, είναι πιθανή μια διόρθωση τιμών έξω, το επόμενο διάστημα. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ θα συνεχίσει την συσσώρευση μέχρι και την ολοκλήρωση των εκλογών με ανοδικό όριο την περιοχή των 1280 - 1290 μονάδων”, επαναλαμβάνει η Depolas Investment Services.

“Με μια συμπεριφορά βγαλμένη από τα παλιά, η πάλαι ποτέ κραταιά ΕΤΕ χάρισε τεράστια κέρδη στους ταλαιπωρημένους μετόχους το τελευταίο διάστημα. Από τα τέλη του 2020 έχει βαλθεί να ανεβαίνει ασταμάτητα, στη ‘βόλτα της’ από 1 ευρώ στα 6+ ευρώ. Και όχι άδικα, καθώς φαίνεται ότι πολλά δισεπίλυτα προβλήματα έχουν περάσει στην ιστορία και όπως όλος ο Τραπεζικός κλάδος κοιτάει μπροστά με αισιοδοξία. Η ζώνη 6,20 έγινε ‘πεδίο μάχης λαμπρό’, όπου για πολλές ημέρες απορροφήθηκε η τεράστια προσφορά από κερδισμένα χαρτοφυλάκια. Πλέον, βραχυπρόθεσμα έχουμε τη στήριξη των 5,67 εντός του σχηματισμού συσσώρευσης, με το μεγάλο επίπεδο να είναι τα 4,90 ευρώ. Η αντίσταση φαίνεται στα 6,20, και μια κατοχύρωση αυτής σε ημερήσιο κλείσιμο, ανοίγει τον δρόμο για τα 7,10. Οι Ξένοι αναλυτές πλέκουν το εγκώμιο, συγκλίνοντας σε τιμές - στόχους πολύ υψηλότερους”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Οι εκθέσεις για τις ευοίωνες προοπτικές των Ελληνικών Εταιρειών συνεχίζονται αδιάλειπτα: με την JP Μorgan να θεωρεί την Alpha Bank στις 10 κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για την το σύνολο της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Την Morgan Stanley να επισημαίνει ότι ο πολλαπλασιαστής (το P/E δηλαδή) των μετοχών του MSCI υπολείπεται αισθητά (discount μέχρι 31%) των αντίστοιχων πολλαπλασιαστών των Ευρωπαϊκών μετοχών και εκείνων των Αναδυομένων Αγορών σύμφωνα με την αναμενόμενη κερδοφορία. Την Goldman Sachs να εκτιμά ότι αναμένεται φέτος θεαματική αύξηση των καθαρών τόκων στα φετινά μεγέθη τους, σε συνέχεια των αναπροσαρμογών των επιτοκίων που συντελείται και τη Citi να αναβαθμίζει στα 37 ευρώ την τιμή - στόχο για το Μυτιληναίο, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παράλληλα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 1ο πεντάμηνο παρουσιάζει θεαματικό πρωτογενές πλεόνασμα, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό των αυξημένων φορολογικών εσόδων, αλλά και των εισπράξεων Ευρωπαϊκών κονδυλίων από το ΠΔΕ.

Ωστόσο, η “νηοπομπή” των συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων έχει ήδη οδηγήσει τον ΓΔ σε αλλεπάλληλα ρεκόρ έτους, με την επίδοση των 1277,56 μονάδων της Παρασκευής να καταγράφει ρεκόρ 9ετιας και το Χ.Α. να είναι πρωταθλητής όλων των Αγορών.

Έχοντας προεξοφλήσει σε σημαντικό τις θετικές επερχόμενες εξελίξεις τόσο στα μακροοικονομικά μεγέθη και ιδιαίτερα στο ΑΕΠ, όσο και στα εταιρικά μεγέθη για το τρέχον έτος.

Δημιουργούνται επομένως προϋποθέσεις για καταγραφή μέρους τουλάχιστον των κερδών από τους επενδυτές, με δεδομένο ότι ο επενδυτικός κίνδυνος ουδέποτε μηδενίζεται και έκτακτοι παράγοντες μπορούν να διαφοροποιήσουν τα διαγραφόμενα αισιόδοξα σενάρια για την Ελληνική Οικονομία.

Σαν αποτέλεσμα, μια διορθωτική κίνηση του ΓΔ είναι ενδεχόμενη, με τις 1240 μονάδες να αποτελούν την πλησιέστερη στήριξη και τις 1340 την πλησιέστερη αντίσταση.

Την ίδια ώρα, οι εκλογές της Κυριακής πιθανολογείται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι θα επιτρέψουν στο κυβερνών κόμμα να καταγράψει επαρκή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που θα του επιτρέψει τη συνέχιση της διακυβέρνησης με αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα ολοκληρώσουν τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων, σε συνέχεια της νέας αύξησης που αποφάσισε η ΕΚΤ, διαμορφώνοντας το κόστος οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% για τις Εμπορικές Τράπεζες.

Προκαλείται έτσι εύλογος προβληματισμός για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των αυξανόμενων επιτοκίων για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, που βρίσκεται ήδη σε συνθήκες τεχνικής ύφεσης.

Την ίδια ώρα η Federal διακόπτει, προσωρινά πιθανότατα, τις δικές της αυξήσεις, αναμένοντας τα νέα δεδομένα στα μακροοικονομικά μεγέθη (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία) για να καθορίσει τη στάση της στη συνέχεια.

Παράλληλα, η συνάντηση του Προέδρου Σι με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, διαμορφώνει προϋποθέσεις συνεννόησης των Υπερδυνάμεων στο πλαίσιο του νέου πολυπολικού Παγκόσμιου σκηνικού, απομακρύνοντας την πιθανότητα κλιμάκωσης των συγκρούσεων και ενός νέου ψυχρού πολέμου.

Εξελίξεις ευεργετικές για την Παγκόσμια Οικονομία και τις προοπτικές της και κατ’ επέκταση για την πορεία των Διεθνών Αγορών, σε μια περίοδο που το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένει την επενδυτική βαθμίδα και τη μετάταξή του στις Ανεπτυγμένες Αγορές το επόμενο έτος”, όπως επισημαίνει ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,6), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (4,6), ΔΕΗ (3,9), Alpha Bank (3,6), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,8), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ (-0,07%), ΕΤΕ (-1,54%) και ΕΥΡΩΒ (-0,82%) ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΠΕΙΡ (-3,82%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 986,42 μονάδες (-1,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 994,5 (-1,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 993,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,31%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκδοσης του νέου senior preferred ομολόγου της Alpha Bank. Το ενδεικτικό επιτόκιο για την έκδοση κινήθηκε αρχικά στο 7,25%, με την προσφορά να ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ από 145 επενδυτές. Με βάση τους τελικούς όρους της έκδοσης, το επιτόκιο υποχώρησε στο 7%, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 6,875% και την Τράπεζα να “σηκώνει” τελικώς 500 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τον Αθανάσιο Παπανδρόπουλο, “με διαφορετική στρατηγική προσεγγίζει η καθεμιά από τις Ελληνικές Τράπεζες την επέκταση εκτός συνόρων, η ανάγκη της οποίας γίνεται πλέον ορατή. Έχει προηγηθεί μία και πλέον δεκαετία ρευστοποίησης της Περιουσίας που έστησε το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα εκτός των συνόρων από τα τέλη της δεκαετίας του '90, μέχρι και την έλευση των μνημονίων. Η εκ νέου διείσδυση στις Αγορές της Ευρύτερης Περιφέρειας δεν αποτελεί πλέον εύκολη υπόθεση καθώς απαιτούνται κεφάλαια, αλλά και ευκαιρίες προσαρμοσμένες στα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. Οι αγορές - φιλέτα είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος”.

Με λίγες “πράσινες” εξαιρέσεις, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,78%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,15%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,89%), ΜΟΗ (+1,22%), ΜΥΤΙΛ (+2,42%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,85%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ και ΟΠΑΠ.

Από σήμερα, οι μετοχές της Quest (-1,08%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,20 ανά μετοχή, προερχόμενο από μέρισμα χρήσεως 2022 και μέρους υπολοίπου κερδών εις νέον, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,19 ανά μετοχή).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “επεκτείνει την παρουσία του στη ΝΑ Ευρώπη ο Όμιλος της ΔEΗ. Έχει στα σκαριά νέες εξαγορές ΑΠΕ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, μετά τις συμφωνίες για την απόκτηση της Enel Romania, των δύο Φωτοβολταϊκών Πάρκων που κατασκευάζει η Μυτιληναίος στη Ρουμανία και του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Cebren, στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, οι υπογραφές για την εξαγορά νέων μεγάλων έργων ΑΠΕ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία εκτιμάται ότι θα μπουν ως τον Οκτώβριο, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania, που υπολογίζεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ (-0,20%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αλλά η λήξη των συναλλαγών την βρήκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 9,93 ευρώ (-1,88%). Το ημερήσιο “stop long” στα 9,68 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 10,32 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil (+1,22%) “η ετήσια γ.σ. της 7/6/2023 ενέκρινε τη διανομή συνολικού μερίσματος ποσού ευρώ 1,60 ανά μετοχή για τη χρήση 2022. Υπενθυμίζεται ότι στις 25/11/2022 η Εταιρεία κατέβαλε ως προσωρινό μέρισμα ποσό ευρώ 0,40 ανά μετοχή έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2022. Κατόπιν τούτου το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2022 ανέρχεται σε ευρώ 1,20 ανά μετοχή. Το ποσό του υπολοίπου μερίσματος, θα προσαυξηθεί αναλογικά με το ποσό του μερίσματος που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία (2178446 μετοχές) οι οποίες δεν δικαιούνται μερίσματος. Κατόπιν τούτου, το μικτό ποσό υπολοίπου μερίσματος χρήσης 2022 που θα καταβληθεί διαμορφώνεται στο ποσό των Ευρώ 1,224070222 ανά μετοχή (καθαρό ποσό Ευρώ 1,162866711 ανά μετοχή). Από την Δευτέρα 26/6/2023 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης του υπολοίπου μερίσματος της χρήσης 2022”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΜΟΗ (+1,22%), έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 24,26 ευρώ (-1,38%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο και στο υψηλό ημέρας. Το ημερήσιο “stop long” στα 23,00 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 25,08 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+1,85%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, τραβώντας ψηλότερα και τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,15%), με την τελευταία να κινείται σε νέα υψηλά 279 μηνών. Εμφανή τα πονταρίσματα από όσους περιμένουν άμεσες μετοχικές εξελίξεις στην ΤΕΝΕΡΓ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+164,65%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+149,34%), ΓΚΜΕΖΖ (+129,8%), ΞΥΛΠ (+113,33%), CENER (+99,67%), ΠΕΙΡ (+96,24%), ΑΡΑΙΓ (+95,46%), ΚΛΜ (+92,58%) και ΜΑΘΙΟ (+71,43%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η ΦΡΙΓΟ (-5%).

Η κεφαλαιοποίηση της Lavipharm (+7,41%) ξεπέρασε τα 107 εκατ. ευρώ (!).

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η Flexopack (+2,37%) δοκίμασε τιμές υψηλότερα των 9,00 ευρώ, αλλά έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα.

Επιστροφή αγοραστών στον Fourli (+1,59%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου τετραμήνου στον Παϊρη (+7,27%).

Σε νέα υψηλά 5μηνου η ΒΙΣ (+9,77%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΝΤΟΠΛΕΡ (+5%), ΟΠΤΡΟΝ (+7,30%), ΚΥΡΙΟ (+4,37%), ΦΟΥΝΤΛ (+1,85%), ΟΛΘ (+1,24%), ΚΑΜΠ (+0,42%), ΣΠΙ (+0,31%), ΞΥΛΠ (+12,43%), ΑΣΤΑΚ (+3,83%) και ΝΑΥΠ (+1,82%).

Με υποτυπώδεις συναλλαγές σε υψηλά 124 μηνών η ΕΧ (+5,88%).

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε το ΓΚΜΕΖΖ (+2,35%).

Έως τα 2,44 ευρώ (-3,56%) βρέθηκε να υποχωρεί η Βιοκαρπέτ (+2,77%), όμως κάπου εκεί σημειώθηκε αντεπίθεση των αγοραστών που ενεργοποίησε και Α.Μ.Ε.Μ., όμως ο τίτλος βρήκε τοίχο στα 2,60 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045 και 1040 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2523 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με πτωτικές διαθέσεις η Ευρώπη, “νοτιότερα” κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Κάτω από τα $1950 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,20 το Ασήμι.

Πάνω από τα $26750 το Bitcoin, κάτω από τα $1720 το Ethereum.

Η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα μείωσε το αρχικό επιτόκιο του μονοετούς δανείου κατά 10 μονάδες βάσης από 3,65%, σε 3,55% και μείωσε το επιτόκιο αρχικού δανείου πενταετούς διάρκειας κατά 10 μονάδες βάσης από 4,3%, σε 4,2%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ίζαμπελ Σνάμπελ, τόνισε σε ομιλία της στο Λουξεμβούργο ότι “οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν την πολυτέλεια να εφησυχάσουν για τον πληθωρισμό και δεν πρέπει να ανησυχούν για τους κινδύνους από μια υπερβολική αύξηση του κόστους δανεισμού. Πρέπει συνεπώς να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, μέχρι να δούμε πειστικές ενδείξεις ότι οι εξελίξεις στον υποκείμενο πληθωρισμό ευθυγραμμίζονται με μια επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα με βιώσιμο τρόπο και έγκαιρα”.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Μάιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, κατά 1,0%. Δημοσκόπηση του Reuters είχε δείξει άνοδο 1,7% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,4%, έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,7%.

“Η Βρετανία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μικρή ύφεση, εάν η Τράπεζα της Αγγλίας οδηγήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού στο 6%, όπως αναμένουν οι επενδυτές”, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics.

Η παραγωγή στον Κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά μηνιαίως, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη, ενώ συρρικνώθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ.

H κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Μάιο κατά 21,7%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,63 εκατ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 13 μήνες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών θα υποχωρήσουν οριακά 0,8%

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,4 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του σε συζήτηση στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Economist στην Αθήνα δήλωσε ότι “δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μόλις η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια στο μέγιστο επίπεδο, ενδέχεται να τα κρατήσει εκεί για έξι μήνες, ή έναν χρόνο, ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα”.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,20%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2042, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, CENER, TITC και με το αρνητικό η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο υψηλό οι Lamda Development, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικούς τίτλους, έναντι 84 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.646 συμβόλαια).

Στα 4.532 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.465 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.413 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.409 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 88 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 88 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.438, 1.371 για τον Ιούλιο και 67 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.046,25), κινήθηκε μεταξύ 3.012,5 και 3.054 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 9, 9 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 999,0), κινήθηκε μεταξύ 999,0 και 1.012 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.797,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.200 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.815), Eurobank (1.410), Πειραιώς (9.681), Εθνική (850), ΔΕΗ (938), ΑΔΜΗΕ (713), ΕΧΑΕ (291), Μυτιληναίο (103), ΟΤΕ (202), Cenergy (183), Αεροπορία Αιγαίου (215), Fourli (156), Ιντρακάτ (922), Τέρνα Ενεργειακή (441), Viohalco (138).

Ας σημειωθούν τα 270 δικαιώματα πώλησης για την ΕΤΕ, λήξης Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 182.018, Πειραιώς 64.372, Eurobank 38.224, Εθνική 14.260, ΑΔΜΗΕ 14.403, ΔΕΗ 23.231, ΟΤΕ 11.348, ΤΕΝΕΡΓ 12.318.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.538.708 τεμ., (από 58.538.708 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.884.873 τεμ. (1.884.873), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.665.830 τεμ. (1.671.689), Εθνική 10.353.530 τεμ. (10.352.142), ΟΤΕ 1.499.900 τεμ. (1.473.751), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 904.372 τεμ. (904.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων