Το Αμερικανικό Κογκρέσο, απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών την 5η Ιουνίου. Η Γερουσία ενέκρινε, το σχέδιο Νόμου που αναστέλλει ως την 1η Ιανουαρίου 2025 το όριο δανεισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους. Πλέον μένει απλώς να το κυρώσει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η εν λόγω ανακοίνωση, αν και απολύτως αναμενόμενη από τους περισσότερους Διαχειριστές, έτυχε θετικής υποδοχής από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και την κίνηση αυτή επεδίωξε να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,20%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 4,88%.
Αν και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., κατά τη σημερινή συνεδρίαση, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, η επιφυλακτικότητα ήταν περισσότερο από ευδιάκριτη στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, καθώς οι λίγοι αγοραστές επέλεξαν να μην κινηθούν επιθετικά, πιθανόν και λόγω του επερχόμενου τριημέρου αργιών.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των 11 συνεδριάσεων), αλλά και η εικόνα “κόπωσης” στους περισσότερους τίτλους.
Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης, που παραμένει ανοδική, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές Εταιρειών με ικανοποιητικά θεμελιώδη, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι οι εν λόγω τίτλοι θα έχουν να επιδείξουν αξιοπρόσεκτη συναλλακτική δραστηριότητα, όμως το γεγονός ότι ικανός αριθμός Εισηγμένων κινείται σε πολυετή, ή ακόμα και ιστορικά υψηλά, αυξάνει την δυσκολία του εγχειρήματος για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αν δεν απορροφηθεί πρώτα η προσφορά που θα δημιουργήσουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε τίτλους με σημαντικές αποδόσεις.
Εικόνα ήπιων μεταβολών, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,35% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,61% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,699% αντιδρά η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατ. ευρώ, λήξεως 7 Ιουνίου 2024.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1219,39 μονάδες (+0,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1218,17 (+0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1217,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.
Ο τζίρος στα 87,3 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ, ΚΡΙ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 87,3 εκατ., τα 79,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, η οποία διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, “χαρίζοντας” στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 0,25%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,86%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 30,98% και ο ΔΤΡ κέρδη 50,35%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Οι επενδυτές τοποθετούνται, περιμένοντας μία παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη FED, η οποία θα ενισχύσει την επενδυτική ψυχολογία”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε από την Αγορά να κινηθεί υψηλότερα, υποστηριζόμενη από τη βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό, μετά τη συμφωνία για το ύψος του χρέους στις ΗΠΑ. Επαναδιατυπώνουμε τη θετική μας στάση για τη Μυτιληναίος, μετά και την δυνατή καθοδήγηση της Διοίκησης για το 2023 και τη σημαντική δημιουργία αξίας από τις πρόσφατες μεγάλες επενδυτικές κινήσεις”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.
“Μετά από 3 συνεδριάσεις με κατοχυρώσεις κερδών, αντίδραση με θετική αύρα από το εξωτερικό, που επίσης μπορεί να στηρίξει την επενδυτική ψυχολογία”, σημειώνει η Beta Sec.
“Στο εσωτερικό, η αδυναμία του ΓΔΧΑ τις προηγούμενες ημέρες ενδέχεται να εξασθενήσει στην περιοχή των 1190 μονάδων, καθώς βαδίζουμε για τις εκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι εντός του μήνα 19 Εισηγμένες, εκ των οποίων οι 6 είναι Δεικτοβαρείς, κόβουν μέρισμα η/και επιστρέφουν κεφάλαια. Βαρύτητα θα δοθεί στα στοιχεία εργασίας Μαΐου (εξαιρουμένου του Αγροτικού τομέα) στις ΗΠΑ, εν όψει και της απόφασης της FED στις 14 Ιουνίου, αλλά και της ΕΚΤ την αμέσως επόμενη ημέρα”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
“Η εβδομάδα έκλεισε με μικρές απώλειες για τον ΓΔ, με μειωμένους τζίρους, με εξαίρεση την συνεδρίαση της Τετάρτης που πραγματοποιήθηκαν οι αλλαγές του MSCI”, όπως υπενθυμίζει η Merit Sec.
Πολύ ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Motor Oil που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Τρίτη, ενώ ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκαναν οι τοποθετήσεις του προέδρου της Mytilineos για τις προοπτικές του Ομίλου τα επόμενα χρόνια.
Καλά είναι τα νέα και στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος για ένα ακόμη μήνα σημείωσε σημαντική πτώση (4,1% τον Μάιο).
Το yield της Ελληνικής δεκαετίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία και βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 3,7% με την αντίστοιχη Γερμανική στο 2,3%.
Τεχνικά για τον ΓΔ τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1161 και 1122 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1236 και 1254 μονάδες.
Στις 4/6 περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την συνάντηση που θα έχουν τα Μέλη του OPEC.
Την Δευτέρα 5/6, θα ανακοινωθεί το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας. Την Τρίτη περιμένουμε τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας. Την Τετάρτη 7/6 θα πραγματοποιηθεί το investor day της Alpha Bank, ενώ την ίδια μέρα έχουν γ.σ. οι Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 1Q-2023.
Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η έκθεση της Fitch για τα Ελληνικά χρεόγραφα.
Η Αγορά είναι σε στάση αναμονής μέχρι την ημερομηνία των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι πολύ πιθανό να κρίνει και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Χώρα μέσα στο 2023.
Στο εξωτερικό αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την μεγάλη πτώση του δείκτη BDI αλλά και την πτώση των τιμών αρκετών commodities, που ως ένα βαθμό αντανακλούν την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας”, τονίζει η Merit Sec.
“Με μια μάλλον αναμενόμενη και πολύ ήπια διόρθωση, διακόπηκε το σερί των τεσσάρων θετικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Το ράλι της Αγοράς μέχρι στιγμής είναι συναρπαστικό, έχει εναλλαγές πρωταγωνιστών, αυξημένο τζίρο και διάχυση σε όλο το εύρος.
Πλέον τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη αντικρύζουν τις κορυφές του 2014, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων η Αγορά φλερτάρει με επίπεδα 2009. Αυτό σημαίνει ότι πολλά χαρτοφυλάκια έχουν αποκτήσει την άνεση κινήσεων, τόσο από την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, όσο και από τον απεγκλωβισμό μακροχρόνιων τοποθετήσεων.
Στην αύξηση της ανοδικής δυναμικής της Εγχώριας Αγοράς, εκτός από την προοπτική μιας νέας τετραετίας με βασικό κορμό την προηγούμενη Κυβέρνηση, έχει συμβάλει και η εικόνα των πρώτων αποτελεσμάτων των τριμήνων των Εισηγμένων, που αν μη τι άλλο ικανοποιεί ποιοτικότερα και ποιο αυστηρά, ως προς τις επενδυτικές τους επιλογές, κεφάλαια.
Από πλευράς προσδοκιών, εκτός από τις φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και την επενδυτική βαθμίδα, η αυτοπεποίθηση της Αγοράς έχει τονωθεί και από το ενδεχόμενο νέων και σοβαρών εισαγωγών που φαίνεται ότι βρίσκουν τον δρόμο προς το Χ.Α.
Η εμβληματική εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή Εταιρείας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στην κατά τα άλλα διψασμένη για νέες ιδέες Λ. Αθηνών, αλλά μια κίνηση που θα “μαρκετάρει” εκ νέου το περιβάλλον επενδύσεων της Χώρας, επανασυστήνοντας την Ελληνική Αγορά στο εξωτερικό. Είναι μια αρχή που μπορεί θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων Εταιρειών, ξαναβάζοντας δυνατά το Χρηματιστήριο στο επίκεντρο των Φορέων χρηματοδότησης των Εγχώριων Εταιρειών.
Το υψηλό της Αγοράς (1239 μονάδες) καταγράφηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης και ήταν λογικό να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων, αφού από το κλείσιμο της Παρασκευής 19 Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικά κέρδη της τάξεως του 10%, τα οποία επιμέρους είχαν πληθωρική εικόνα.
Η διόρθωση που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά ήπια για τα δεδομένα της ανόδου που είχε προηγηθεί και απόλυτα διαχειρίσιμη για τους αγοραστές. Σε αυτό το τριήμερο διόρθωσης οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν από τις έντονες υπερτιμήσεις, υποχωρώντας κάτω από το όριο των υπερτιμημένων ζωνών, δημιουργώντας χώρο για μια νέα ανοδική εκκίνηση.
Αν και η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι η Αγορά μπορεί να επιστρέψει σε νέο ανοδικό κανάλι, ο τζίρος δεν ήταν τέτοιος που να δημιουργεί κάποια πειστική εικόνα, ενδεχομένως επηρεασμένος και από την αργία της Δευτέρας.
Παρόλα αυτά η συσσώρευση πάνω από τις 1200 μονάδες, προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ανοδική εκτόνωση, πιθανόν η εικόνα να μην αλλάξει ιδιαίτερα και την επόμενη εβδομάδα, αφού η ταχύτητα με την οποία έχουν αλλάξει οι τιμές ενδεχομένως να χρήζει κάποιων τοπικών διορθώσεων, ιδιαίτερα σε Δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται σε συνεχή επαφή με πολυετή, ή ιστορικά υψηλά τους.
Από τα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου (προκαταρκτικά στοιχεία) το πρωί της Τετάρτης. Την Τετάρτη επίσης η Alpha Bank θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της χρονιάς στο investors day, που θα λάβει χώρα διαδικτυακά.
Την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων για τον μήνα Απρίλιο.
Κατά τα λοιπά στην κατά μία συνεδρίαση μικρότερη εβδομάδα του Χ.Α. ο ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται την Τρίτη χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης των 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Την Πέμπτη η Premia θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 0,02 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η σειρά της Entersoft η οποία θα μοιράσει στους μετόχους της 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Επισημαίνεται τέλος ότι η Fitch το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την αξιολόγηση του Ελληνικού χρέους.
Η Fitch έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με ‘ΒΒ+’, μια βαθμίδα κάτω από το επενδυτικό αξιόχρεο με θετική προοπτική”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,4), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (4,2), ΔΕΗ (3,8), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,3), Jumbo (3,1), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+3,02%), ΕΥΡΩΒ (-0,41%) και ΠΕΙΡ (+0,29%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΤΕ (+1,51%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 969,59 μονάδες (+1,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 965,97 (+1,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 963,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,08%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1017 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1025 – 1036 και στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.
Με σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,52%), ΛΑΜΔΑ (-2,20%), ΜΟΗ (-1,11%), ΟΤΟΕΛ (-1,71%), ΕΛΠΕ (-0,26%), ΟΛΠ (-0,25%), ΣΑΡ (-0,94%). Αμετάβλητη η μετοχή της TITC.
Να σημειωθεί ότι από Τρίτης 6/6/2023, οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,59%) θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,70 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: €0,665 ανά μετοχή).
Από το σύνολο των τίτλων του FTSE25, ο μοναδικός που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός του Ελλάκτωρα (-3,52%), καθώς τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, δεν ενθουσίασαν την Αγορά. Το ημερήσιο “stop long” στα 2,045 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 2,325 ευρώ.
Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, προσπάθησε να δώσει αντίδραση η μετοχή της ΕΛΧΑ (+0,34%), με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές. Στα 1,592 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, με την πρώτη στήριξη στη ζώνη 1,656 – 1,596 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, η επιστροφή υψηλότερα των 1,862 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+228,92%) ακολουθούμενη από ΓΚΜΕΖΖ (+96,71%), ΠΕΙΡ (+93,32%), ΚΛΜ (+91,8%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+90,2%), CENER (+88,08%), ΑΡΑΙΓ (+86,96%), ΞΥΛΠ (+82,56%) και ΜΟΤΟ (+76,08%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Πούλησε, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, το Ακίνητο στον Πειραιά η ΛΕΒΚ (+6,06%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Profile (+2,77%).
Σε υψηλά 80 μηνών οι Ευρωσύμβουλοι (+6,93%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/5 για Performance (+3,37%) και στις 29/5 για ΦΒΜΕΖΖ (+3,54%).
Αύξησαν συναλλαγές οι Ιντερτέκ (+6,16%) και Revoil (+2,50%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΝΕΠΟ (+20%), ΜΟΥΖΚ (+3,55%), ΒΟΣΥΣ (+3,45%), ΠΑΙΡ (+4,08%), ΚΥΡΙΟ (+2,41%), ΓΕΒΚΑ (+2,77%), ΤΖΚΑ (+2,07%), REALCONS (+0,90%), ΜΠΤΚ (+2,04%), ΜΕΡΚΟ (+4,12%), ΒΙΟΚΑ (+0,90%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+6,15%), ΑΑΑΚ (+7,39%), ΠΡΔ (+17,02%) και ΦΟΥΝΤΛ (+2,82%).
Κίνηση για σεμινάριο από Mevaco (+3,98%) και νέα υψηλά 271 μηνών.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1014 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1250, 1261, 1268, 1300 και 1400 μονάδες.
Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2911 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2460 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις 3050, 3080, 3100 και 3150 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.
Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέζεται το Ευρώ.
Προς τα $1980 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,75 το Ασήμι.
Πάνω από τα $27000 κινείται το Bitcoin, λίγο πάνω από τα $1885 το Ethereum.
Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 339000 θέσεις εργασίας τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 195000 θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,7%, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη άνοδο στο 3,5%.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,6 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
“Η Ελληνική Οικονομία είναι πιθανό να ξεπεράσει τις επιδόσεις της Ευρωζώνης σε αυτή τη φάση, χάρη στον ισχυρό Τουρισμό, αν και παραμένει εύθραυστη”, εξηγεί η Bank of America και επισημαίνει τρία στοιχεία που οδηγούν τη χώρα “εκ του ασφαλούς”: Τουρισμός, επενδύσεις και πολιτική σταθερότητα.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και με το αρνητικό οι ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Lamda, Autohellas, Ελλάκτωρ, Σαράντης και στο υψηλό οι Viohalco, Quest, Jumbo, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 84 ανοδικούς τίτλους, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.262 συμβόλαια).
Στα 5.783 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.724 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 1.843 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.722 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 154 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 154 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 668, 570 για τον Ιούνιο και 98 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.942,5), κινήθηκε μεταξύ 2.926,25 και 2.950 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 967,5), κινήθηκε μεταξύ 967,5 και 967,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 420, 300 για τον Ιούνιο, 120 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.618,5), κινήθηκαν μεταξύ 4.575 και 4.628 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.654), Eurobank (5.514), Πειραιώς (4.088), Εθνική (1.167), ΔΕΗ (318), ΑΔΜΗΕ (191), Motor Oil (359), ΕΧΑΕ (360), Μυτιληναίο (201), ΟΤΕ (487), ΟΛΠ (136), Lamda Development (186).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 210.462, Πειραιώς 74.917, ΔΕΗ 22.336, Eurobank 48.907, ΑΔΜΗΕ 12.256, Εθνική 22.001, ΟΤΕ 12.345, Τέρνα Ενεργειακή 12.133.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.888.356 τεμ., (από 60.783.856 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.789.107 τεμ. (1.776.107), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.762.538 τεμ. (1.486.998), Εθνική 10.514.957 τεμ. (10.522.753), ΟΤΕ 1.017.584 τεμ. (1.017.615), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.