Διόρθωση… εισαγωγής στο Χρηματιστήριο

Πτωτική συνεδρίαση με μειωμένο όγκο συναλλαγών έναντι των προηγούμενων. Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές και blue chips που έτρεξαν. Ανοδική κίνηση από Quest, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Aegean.

Δημοσιεύθηκε: 24 Μαΐου 2023 - 17:46

Τελ. Ενημ.: 24 Μαΐου 2023 - 19:47

Load more

Κατά 4 δισ. ευρώ, είχε ενισχυθεί στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και σήμερα, ευκαιρίας δοθείσης από τις απώλειες που σημειώνουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και οι οποίες ξεπερνούν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ενεργοί traders στο Χ.Α., προχώρησαν σε ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με τις πιέσεις να είναι περισσότερο ευδιάκριτες στις μετοχές που είχαν υπεραποδώσει, κατά το τελευταίο μετεκλογικό διήμερο.

Από εκεί και πέρα, μετά τις πρώτες κάλπες και σε αναμονή των δεύτερων, τα αποτελέσματα των Εισηγμένων θα επιστρέψουν στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος και η μέχρι τώρα εικόνα είναι πως το 2023 έχει διαθέσεις να συνεχίσει την ικανοποιητική πορεία του 2022 και να αποδείξει ότι η χρονιά - ρεκόρ που πέρασε, δεν ήταν “φωτοβολίδα” και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να επαναληφθεί.

Ασφαλώς και διορθώσεις – κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα υπάρξουν, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το διεθνές κλίμα και η επιφυλακτικότητα που επιμένει στις Διεθνείς Αγορές.

Το γεγονός ότι οι συνομιλίες στις ΗΠΑ για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους δεν έχουν καταλήξει ακόμα, θα συνεχίσει να επηρεάζει τις Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και το ελληνικό Χρηματιστήριο, αν και το σύνολο των εμπλεκόμενων με τις Αγορές, εκτιμά ότι τελικά θα βρεθεί λύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα πως “είναι βέβαιη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια στάση πληρωμών”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, σύμφωνα με την οποία δεν διαφαίνεται διάθεση μεταφοράς των κερδών και προς τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Έστω και αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τα Ξένα χαρτοφυλάκια που δείχνουν διάθεση να πάρουν θέση στο Χ.Α., είναι διαφορετικού επενδυτικού προσανατολισμού, ο χρηματιστηριακός κανόνας λέει πως ανοδική κίνηση που βασίζεται σε μικρό αριθμό μετοχών δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Απόλυτα ενδεικτική η δήλωση παλαιού παράγοντα της Αγοράς που ανέφερε πως “το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει διάχυση του ενδιαφέροντος και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά το μέχρι στιγμής επενδυτικό ενδιαφέρον, εδώ και πολύ καιρό, είναι από ελάχιστο, έως παντελώς ανύπαρκτο”.

Η προσοχή των Funds και στην αναμενόμενη διάθεση των Τραπεζικών μετοχών, που κατέχει το ΤΧΣ, αλλά και στην αναμενόμενη διανομή μερίσματος από τις Τράπεζες, με την ανακοίνωση της Εθνικής για μέρισμα από τη χρήση 2023, να φέρνει πρόσκαιρη απογοήτευση.

Σήμερα, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου Quest (+9,27%) και ΟΠΑΠ (-0,31%), ενώ μέσα στον Ιούνιο ο Οργανισμός Προγνωστικών θα κόψει μέρισμα 0,70 ευρώ (αποκοπή 6/6) και επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ (αποκοπή 19/6, ενώ έχει διανείμει ήδη 0,30 ευρώ).

Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η ΔΕΗ (-0,69%), ενώ από αύριο ο “βαρύς” τίτλος της ΕΕΕ (-0,69%), θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,78 ανά μετοχή, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ στα πρώτα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος.

Μικτή η εικόνα όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,27% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,67% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,861% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1190,36 μονάδες (-1,24%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1194,63 (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1191,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,12%.

Ο τζίρος στα 146,6 εκατ., από τα οποία τα 29,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΙΝΚΑΤ, ΒΙΟ, ΔΕΗ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 146,6 εκατ., τα 139,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, εν μέσω του κλονισμένου διεθνούς κλίματος, με αιτία το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Eurobank Equities.

“Δεδομένου του επιφυλακτικού κλίματος στο εξωτερικό, θα περιμέναμε περαιτέρω κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς και αναμένεται ένα δυνατό ξεκίνημα της χρήσης”, όπως εκτιμά η Piraeus Sec.

“Μετά το πρόσφατο ράλι, αναμένουμε ότι οι επενδυτές θα πάρουν κάποια κέρδη, με τις Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Coca Cola και ΔΕΗ να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

“Το Χ.Α. μπορεί να συσσωρεύσει, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά και την απόδοση 30% από την αρχή του έτους. Σταδιακά η Αγορά θα απεμπλακεί από τις πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται κυρίως με τις εκλογές και θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα και τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους”, τονίζει η Beta Sec.

“Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο 2023. Τα τεχνικά δεδομένα δεν μεταβλήθηκαν, με τον ΓΔ να κινείται σε μικρό εύρος, διαμορφώνοντας συνθήκες συσσώρευσης, αναμένοντας τον καταλύτη που θα οδηγήσει στην ανοδική, ή στην πτωτική κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα. Μπάιντεν και Μακάρθι δεν συμφώνησαν για την αύξηση του ορίου του χρέους, με τους δείκτες στη Wall Street να υποχωρούν, προϊδεάζοντας αρνητικά και τους Ευρωπαϊκούς δείκτες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στο μέτωπο των εγχώριων αποτελεσμάτων, η ΕΤΕ δημοσίευσε ένα καλό Α΄ τρίμηνο. Για τον τίτλο εκτιμούμε ότι υπάρχει περιθώριο για rerating μεσοπρόθεσμα, αλλά συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα, λόγω της σημαντικής ανόδου που έχει ήδη επιτευχθεί. Ικανοποιητικά ήταν και τα αποτελέσματα της ΕΛΧΑ. Τα επίπεδα των 1250 μονάδων, εκτιμούμε ότι είναι το καλύτερο σενάριο για τον ΓΔΧΑ το επόμενο διάστημα, ενώ υπενθυμίζουμε τον σημαντικό αριθμό αποκοπών μερισμάτων Δεικτοβαρών Εισηγμένων, μέχρι τις αρχές Ιουλίου”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Η Ελληνική Οικονομία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μετά τα αποτελέσματα τον εκλογών της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με την άποψη της Solidus Sec.

Οι επενδυτές προεξοφλούν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα νωρίτερα από ότι αναμενόταν, με την επόμενη αξιολόγηση να έρχεται από τον Οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου. Κλίμα ευφορίας και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,80%. Το spread αποκλιμακώνετε προς τις 140 μονάδες βάσης.

Η Ελληνική Οικονομία θα είναι σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ αναμένεται πως θα συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το θρίλερ γύρω από το όριο του Αμερικανικού χρέους συνεχίζεται και γεννά πολλές προεκτάσεις, αν διαβάσει κανείς ταυτόχρονα την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών, IIF.

Το Αμερικανικό χρέος είναι σχεδόν το 10,3% του Παγκόσμιου χρέους (περίπου $304,9 τρισ.). Την ίδια στιγμή η ταχύτατη άνοδος των επιτοκίων έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς των Τραπεζών και των Επιχειρήσεων.

Έτσι μετά τον αρχικό ενθουσιασμό του εκλογικού αποτελέσματος, η Αγορά άρχισε να επικεντρώνεται στο τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη. Όχι βέβαια ότι δεν θα υπάρξει στο τέλος αίσια έκβαση”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Η Αγορά ξεκίνησε από την περιοχή των 550 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, για να ξεπεράσει τις 1200 μονάδες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, καταγράφοντας υψηλό 9 ετών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Κι όλα αυτά σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, όπου μετά τον κορωνοϊό ήρθε η ενεργειακή κρίση, ο ξεχασμένος πληθωρισμός και μία πρωτοφανούς ρυθμού αύξηση των επιτοκίων.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να δανείζεται χαμηλότερα από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και πολύ κοντά στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες εκτιμώμενες αυξήσεις του ΑΕΠ για το 2023.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι “και τώρα τι”;

Η απάντηση είναι απλή. Ανάπτυξη και πάλι ανάπτυξη. Οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο ένα μεμονωμένο κλάδο, όπως ο COVID τις Φαρμακευτικές, ή η ενεργειακή κρίση τις Εταιρείες Ενέργειας, ή η αύξηση επιτοκίων τις Τράπεζες.

Αλλά, για την άνοδο της Αγοράς συνολικά, χρειάζεται να υπερβούμε την εκτιμώμενη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το Εθνικό προϊόν ανά εργαζόμενο βρίσκεται σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο της ΕΕ και η καμπύλη του Εθνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια είναι από τις καλύτερες στην ΕΕ.

Τα περιθώρια υπάρχουν και η τύχη της Χώρας είναι πια στα χέρια μας”, τονίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Hellenic – American Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), Eurobank (5,5), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (4,1), ΔΕΗ (3,6), Πειραιώς (3,4), Alpha Bank (3,2), Jumbo (3), Motor Oil (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-2,64%), ΕΤΕ (-2,65%) και ΠΕΙΡ (-1,79%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (-4,05%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 956,82 μονάδες (-3,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 960,32 (-2,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 958,54 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,96%.

Ο ΔΤΡ διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 839 μονάδων, με τις προηγούμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 954, 932 και 900 μονάδες. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1025 – 1036 και στις 1140 - 1180 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διακρίθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+3,53%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,85%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,12%), ΚΟΥΕΣ (+9,27%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,50%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΟΤΟΕΛ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, με κινητήριο μοχλό την πρόσφατη εξαγορά, αλλά και τα “πονταρίσματα” για θετικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου, ήταν αυτός της Quest (+9,27%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 13 μηνών.

Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 4,82 ευρώ, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στη ζώνη 4,88 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων). Κλείσιμο χαμηλότερα των 4,82, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 4,67 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση, η επόμενη αντίσταση στα 6,10 – 6,20 ευρώ.

Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η ΕΛΧΑ (-5,61%) και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,645 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,592 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,53%) και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά. Δεν υφίστανται, έστω και θεωρητικές, αντιστάσεις. Στα 7,65 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+220,10%) ακολουθούμενη από ΚΛΜ (+91,41%), ΠΕΙΡ (+91,24%), ΓΚΜΕΖΖ (+87,37%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+85,79%), CENER (+73,51%), ΞΥΛΠ (+69,23%), ΑΡΑΙΓ (+66,35%), ΕΤΕ (+55,06%) και ΕΧΑΕ (+53,55%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η Τεχν. Ολυμπιακή (+0,99%) ανακοίνωσε ότι “η προσφορά που υπέβαλε σε διαγωνιστική διαδικασία, την οποία διεξήγαγε η Grant Thornton Business Solutions S.A. κατ' εντολή της Intrum Hellas REO Solutions Α.Ε., υπό την ιδιότητα της τελευταίας ως Διαχειριστή Ακινήτων και η οποία αφορούσε την απόκτηση χαρτοφυλακίου έως 186 Ακινήτων (ανεξάρτητων ιδιοκτησιών) ανακηρύχθηκε καταρχήν ως προτιμητέα. Πρόκειται για Ακίνητα ευρισκόμενα σε διάφορες γεωγραφικές Περιοχές της Ελλάδος, ιδιοκτησίας διαφόρων Εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs) τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η Intrum Hellas REO Solutions A.E. Το προτεινόμενο τίμημα για την ως άνω συναλλαγή θα ανέλθει έως του ποσού των €19.800.000”.

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Cenergy (+2,75%).

Σε υψηλά 226 μηνών η Έλτον (+3,53%), σε υψηλά 105 μηνών η Q&R (+5,63%), σε υψηλά 13 μηνών η Κρι Κρι (+0,27%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η Ιντερτέκ (+4,46%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -6,48% από Προοδευτική (+8,23%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΚΕΚΡ (+0,96%), ΜΕΝΤΙ (+1,99%), ΦΙΕΡ (+2,31%), ΟΠΤΡΟΝ (+4,90%), ΦΟΥΝΤΛ (+4,51%), ΛΟΓΟΣ (+3,16%) και ΛΑΝΑΚ (+2,34%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036, 1002 και 999 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1170 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1220 – 1250, 1261, 1268, 1300 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2600 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2568, 2453, 2445 – 2440 και 2424 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις 3050, 3100 και 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, ήπιες απώλειες για το Ευρώ.

Κάτω από τα $1965 ο Χρυσός, προς τα $23,25 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $26300 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1790 το Ethereum.

“Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές ακόμα. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της”, διαμήνυσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ.

Στη Βρετανία, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,7%, από το 10,1% του Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τα τελευταία 30 χρόνια και περισσότερο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος δείκτης θα μειωνόταν στο 8,2% τον Απρίλιο.

Το Γερμανικό επιχειρηματικό ηθικό έπεσε τον Μάιο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 91,7, μετά από μέτρηση 93,4 τον Απρίλιο. Δημοσκόπηση του Reuters, είχε δείξει ότι η μέτρηση του Μαΐου θα ήταν στο 93,0.

“Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί και πάλι ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά από μια στασιμότητα που παρατηρήθηκε στο προηγούμενο”, δήλωσε η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσιεύθηκε.

“Οι πρώτοι γύροι των ‘τεστ αντοχής’ στις Τράπεζες της Ευρωζώνης, δείχνουν ότι πολλά Ιδρύματα είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Τα αρχικά αποτελέσματα στη διετή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, δείχνουν ότι οι δείκτες κεφαλαίου αρκετών Τραπεζών είναι υψηλότεροι από ότι σε προηγούμενες ασκήσεις, στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο”, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,9 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΚΟΥΕΣ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΛΦΑΜ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ και ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και Σαράντης και στο υψηλό ο Ελλάκτωρας.

Κακή η τελική εικόνα, με 43 ανοδικούς τίτλους, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.782 συμβόλαια).

Στα 5.497 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.393 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.680 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.379 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 164 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 163 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 704, 579 για τον Ιούνιο και 125 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.912,25), κινήθηκε μεταξύ 2.907,5 και 2.943,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 18, 18 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 973), κινήθηκε μεταξύ 968 και 982,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.660,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (28.006 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (11.309), Eurobank (5.105), Πειραιώς (5.520), Εθνική (9.356), Αεροπορία Αιγαίου (475), Quest (185), ΔΕΗ (1.042), ΑΔΜΗΕ (363), Motor Oil (103), Τέρνα Ενεργειακή (494), Μυτιληναίο (241), ΕΛΧΑ (209), ΓΕΚ (230), ΕΧΑΕ (302), Cenergy (173), Ελλάκτωρα (128).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 191.461, Πειραιώς 66.474, ΔΕΗ 21.275, Eurobank 33.126, ΑΔΜΗΕ 11.928, Εθνική 17.706, ΟΤΕ 10.907, Τέρνα Ενεργειακή 11.084.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.539.276 τεμ., (από 58.538.708 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.697.456 τεμ. (1.695.537), Eurobank 34.175.324 τεμ. (34.365.114), ΟΠΑΠ 1.452.269 τεμ. (1.446.126), Εθνική 10.661.160 τεμ. (10.731.440), ΟΤΕ 1.072.901 τεμ. (1.072.901), Πειραιώς 918.243 τεμ. (918.208).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων