Σε ιστορικά υψηλά ο DAX στη Φρανκφούρτη, κοντά σε υψηλά 9ετίας ο FTSE25 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με τη θετική απόκλιση για τα futures του S&P 500 να διευρύνεται (με 0,24% στις 4.182 μονάδες), η άνοδος για τον DAX ξεπερνά το 1,60% στις 16.212 μονάδες, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να διαμορφώνεται βάσει προσδοκιών για συμφωνία Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων στο θέμα του «ανώτατου ορίου» για το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ.
Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, εντός το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, μετριότερο και από τη χθεσινή συνεδρίαση.
Μάλιστα εάν δεν ήταν λ.χ. η εκλογικού χαρακτήρα παρέμβαση/ανάλυση της AXIA Ventures, η συνεδρίαση θα είχε εντελώς διαδικαστικό χαρακτήρα. Ενδιαφέρουσες, και αυτή τη φορά, οι εκτιμήσεις της, όπως τις αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με καίρια σημεία που θα κάνουν τη διαφορά κατ' αρχάς από την προσυνεδρίαση της Δευτέρας.
Με αξία συναλλαγών ούτε καν στα 30 εκατ. (*) η συνεδρίαση μόνο αντιπροσωπευτική δεν μπορεί να θεωρηθεί, απεναντίας ενδεικτική της στάσης αναμονής/επιφυλακής των ξένων στην πλειονότητά τους όπως και των εγχώριων.
Εισροές γίνονται, ειδικότερα όσες γίνονται σε blue chips φέρεται να έχουν πιο επενδυτικό χαρακτήρα, ένδειξη πως ορισμένοι (λίγοι) τοποθετούνται πέραν των εκλογών (κατ' αρχάς της Κυριακής 21 Μαΐου), με γνώμονα κυρίως τα οικονομικά και όχι τόσο τα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ακριβώς επειδή επενδύουν στα μεγέθη των εισηγμένων, στην προοπτική τους, αυτά που ως αποτέλεσμα έχουν την καταγραφή ιστορικά ή πολυετών υψηλών.
Η τάση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποτυπώνει -εν μέρει- αυτή τη διαχρονική τάση.
- Μια ακόμα προεκλογική συνεδρίαση με τον FTSE25 να βρίσκεται μόλις 1% από τα υψηλά 9ετίας, φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να τοποθετούνται επιλεκτικά σε μετοχές χωρίς να κοιτάνε το εκλογικό αποτέλεσμα. Το 2.775 κοντινή αντίσταση, που διάσπαση μπορεί να δώσει τα υψηλά στη ζώνη του 2.800. Ουσιαστική κοντινή στήριξη το 2.747.
Εξαιρώντας την πρώτη ώρα συνεδρίασης, οπότε διαμορφώθηκε ένα στοιχειώδες εύρος διακύμανσης 20 μονάδων, η συνέχεια ήταν σε πολύ πιο στενά όρια, αποτρέποντας οποιαδήποτε σκέψη για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.
Ενδεικτικό πως για μόλις τρεις από τις 25 μετοχές του δείκτη το ποσοστό μεταβολής δεν ξεπερνά το 1%, με εξαίρεση την ασταμάτητη Autohellas (στα 13,88 με 2,08%) και των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στα 2,045 με 0,54%), Sarantis (στα 7,35 με 2,06%).
Μερική -περιορισμένη- κατοχύρωση θέσεων στις 3 από τις 4 τραπεζικές μετοχές, ανάλογες αγορές σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και πέραν αυτών, ουδέν που να παραπέμπει σε χρηματιστήριο με προοπτική επανεισόδου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων (κάποια στιγμή, πιθανόν προς τα τέλη 2024).
Για ακόμη μία ημέρα το 50% του τζίρου σε 3-4 χαρτιά (ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ), με άξια αναφοράς τη στρεβλή σχέση αποτίμησης εισηγμένων προς αξία συναλλαγών.
Στα 78 δισ. η αποτίμηση συνολικά, με 17 εισηγμένες να έχουν χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του 1 δισ. και την Coca Cola HBC των 10,9 δισ. να είναι σε διαπραγμάτευση (έστω και δευτερεύουσα) σε χρηματιστήριο με τζίρο ούτε καν 30 εκατ. ευρώ.
(*) στις 14:20