Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον Τραπεζικό κλάδο να διατηρεί την θέση του οδηγού στην “νότια” κίνηση της Αγοράς.
Και η σημερινή εικόνα στα Χρηματιστήρια, ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες “οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος έχουν αυξηθεί, επηρεάζοντας τις Αγορές”.
Σύντομη, αλλά απόλυτα ενδεικτική η άποψη Ξένου Διαχειριστή, με τον οποίο επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Εγχώριας Ιδιωτικής ΑΧΕ και ο οποίος, ερωτώμενος για τη σημερινή εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, περιορίστηκε να επισημάνει πως “οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες ‘στενάζουν’ κάτω από το βάρος της ανησυχίας, για το πόσο θα έχει μειωθεί η αξία των ομολόγων που κατέχουν”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τραπεζικές ανησυχίες επέστρεψαν χθες το βράδυ, μετά την τελευταία έκθεση της Moody’s.
Ο Οίκος μεταξύ άλλων αναφέρει, “παρά τη γρήγορη αντίδραση των Ρυθμιστικών Αρχών και της Αμερικανικής Κυβέρνησης, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος οι πιέσεις στο Τραπεζικό Σύστημα να διαχυθούν και σε άλλους τομείς της Αμερικανικής Οικονομίας, προκαλώντας μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από ότι αναμενόταν”.
Οι ανησυχίες της Επενδυτικής Κοινότητας εντάθηκαν και από την φραστική αναδίπλωση Γέλεν, που μιλώντας στη Γερουσία ανέφερε πως “οι Ρυθμιστικές Αρχές είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα, για την προστασία των καταθέσεων”, προσπαθώντας να προλάβει νέο “bank run”.
Η προτελευταία “πινελιά”, ήλθε από τις σημαντικές πιέσεις που δέχονται σήμερα οι μετοχές της Deutsche Bank, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, μετά από απότομη άνοδο στο κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS), το οποίο πυροδότησε ανησυχίες για τη συνολική σταθερότητα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, τραβώντας χαμηλότερα τους τίτλους και των υπόλοιπων Ευρωτραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα CDS της Deutsche Bank, αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν, το 2019.
Και σαν μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ήλθε και η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία, “η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θα προεδρεύσει, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασης του Συμβουλίου Επίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) σήμερα Παρασκευή”.
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση δεν ήταν προγραμματισμένη.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, η Citigroup υποβάθμισε τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό τομέα σε "neutral", από "overweight" προειδοποιώντας ότι “οι ταχύτατες αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και τα κέρδη των Τραπεζών και η αναμενόμενη συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης, ενισχύει τις ανησυχίες που πυροδοτήθηκαν από την τελευταία αναταραχή στον Παγκόσμιο Τραπεζικό τομέα”.
Απόλυτα ενδεικτική για το υφιστάμενο κλίμα στο Χ.Α και η ατάκα του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) προς τον γράφοντα την στήλη ότι, “στην παρούσα φάση, το Παγκόσμιο συστημικό ρίσκο, επισκιάζει κάθε θετική είδηση, καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα”.
“Η κρίση μπορεί να μεταδοθεί είτε αλυσωτά, μέσω της επίπτωσής της σε ισολογισμούς τρίτων Ιδρυμάτων, είτε μέσω μιας γενικευμένης αύξησης της αβεβαιότητας στην Παγκόσμια Οικονομία. Τέλος, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας νέας διαταραχής λόγω γεωπολιτικών, χρηματοοικονομικών, ή άλλων εξελίξεων που θα λάβει διεθνείς διαστάσεις, πλήττοντας και τη Χώρα μας”, αναφέρει η έκθεση της Eurobank.
Με τα παραπάνω δεδομένα, επόμενο ήταν το Εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ να βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, δείχνοντας το πόσο “ευερέθιστο” είναι σε κάθε αρνητική είδηση, ενώ υπό πίεση βρέθηκαν και οι τίτλοι από τις υπόλοιπες Εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή, έντονα πτωτική, συνεδρίαση, συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί, ενώ “πράσινη” εξαίρεση αποτέλεσαν και σήμερα οι τίτλοι των ΓΚΜΕΖΖ (+5,34%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,80%).
Αξίζει υποσημείωσης ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, οι πτωτικές μετοχές ήταν πενταπλάσιες των ανοδικών, ενώ περισσότεροι από 15 τίτλοι κατέγραφαν απώλειες που ξεπερνούσαν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, εικόνα που, ουσιαστικά, δεν βελτιώθηκε μέχρι τέλους.
Δείχνει να επιστρέφει η επιθετική επιστροφή κεφαλαίων από τις μετοχές στα ομόλογα, με αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, στο 3,63% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,30% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,024% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.
Συνεχίζοντας με τους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 29 Σεπτεμβρίου 2023.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε “κόκκινο φόντο”, υποχωρώντας μέχρι τις 1019,3 μονάδες (-3,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1021,01 (-2,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1021,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,97%%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 94 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 94 εκατ., τα 87,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το εβδομαδιαίο πρόσημο να κρίνεται κυριολεκτικά στο φώτο φίνις και με τους αγοραστές να αποφεύγουν, έστω και οριακά την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,10%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,02%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 9,83% και ο ΔΤΡ κέρδη 14,93%.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,3), Eurobank (4,4), Εθνική (4), Μυτιληναίο (3,5), ΔΕΗ (3), Alpha Bank (2,6), Jumbo (2,5), Motor Oil (2,5), Πειραιώς (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,2), και ΤΕΝΕΡΓ (2,1 δισ. ευρώ).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με μόνη θετική ένδειξη το κλείσιμο λίγο ψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της ΑΛΦΑ (-6,03%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,089 ευρώ (-6,12%), της ΕΤΕ (-5,97%) μέχρι τα 4,305 ευρώ (-6,94%), της ΕΥΡΩΒ (-5,71%) μέχρι τα 1,1725 ευρώ (-7,09%) και της ΠΕΙΡ (-5,17%) μέχρι τα 1,835 ευρώ (-7,44%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 732,61 μονάδες (-6,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 737,26 (-5,65%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 736,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,78%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 846 μονάδων. Σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί η στήριξη στις 724, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 681 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κατά 9,8 δισ. ευρώ (σ.σ. χωρίς τις συναλλαγματικές διαφορές) αύξησαν πέρυσι τα εξυπηρετούμενα δάνειά τους στην Ελλάδα οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη πιστωτική επέκταση της τελευταίας 15ετιας. Σε επίπεδο Ομίλων, τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν πέρυσι κατά 11 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, τα στοιχεία τελευταίου τριμήνου 2022 δείχνουν επιβράδυνση, η οποία συνεχίζεται και κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς”.
Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος με θετική ημερήσια μεταβολή.
Στόχο για EBITDA το 2023 που θα φτάσουν το 1,1 δισ. ευρώ έβαλε η Διοίκηση της ΔΕΗ στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεσή της να επανεκκινήσει τις πληρωμές μερισμάτων το 2024, από τα κέρδη του 2023. Στα μεγέθη αυτά, όπως διευκρινίστηκε, δεν περιλαμβάνεται η συνεισφορά από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, που αναμένεται επίσης να ενισχύσει τα μεγέθη του Ομίλου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ αμέσως μετά η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο συνολικό στρατηγικό σχέδιο στην Επενδυτική Κοινότητα.
Με ανοδικές διαθέσεις, στον απόηχο των χθεσινών αποτελεσμάτων και της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε, ξεκίνησε σήμερα τη συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ (-1,40%), αναρριχόμενη μέχρι τα 7,95 ευρώ (+1,02%), αλλά γρήγορα υπέκυψε στο, γενικότερα, αρνητικό κλίμα. Η πρώτη αντίσταση στα 8,24 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι επόμενες στηρίξεις στα 7,34 και 7,00 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ο πρώτος τίτλος του FTSE25 που γύρισε σε θετικό πρόσημο, αλλά δεν το κράτησε μέχρι τέλους, δεν ήταν άλλος από αυτόν της ΕΕΕ (-0,28%), που πάντα δηλώνει παρουσία στις δύσκολες συνεδριάσεις. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 23,59 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 25,05 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+165,79%), ΚΛΜ (+84,38%), ΓΚΜΕΖΖ (+84,08%), ΑΝΕΠΟ (+75,93%), ΣΑΤΟΚ (+66,67%), και ΑΑΑΚ (+53,57%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1.562.731 νέες (KΟ) μετοχές της Unibios (-0,67%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 5 στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 17.190.046.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιντρακάτ (-4,85%), “η Εταιρεία βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές με σκοπό την εξαγορά του 100% των μετοχών της ‘ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.’, Θυγατρικής της Ελλάκτωρ (-1,41%), έχοντας υποβάλλει σχετική έγγραφη πρόταση. Η Εταιρεία αναμένει την απάντηση από τα αρμόδια ΔΣ των μετόχων της ‘ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ’. Ωστόσο, έως αυτή τη στιγμή ουδεμία συμφωνία υφίσταται, η οποία να αφορά την υλοποίηση της ως άνω εξαγοράς”.
Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι ΓΚΜΕΖΖ (+5,34%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,80%).
Αξιοσημείωτη εντολή αγοράς στα 7,34 ευρώ (+1,10%) για Epsilon Net (+1,10%).
Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η συμπεριφορά της Βιοκαρπέτ (0%), παρά τις χθεσινές διαψεύσεις.
Βγήκε μικρό “bid” σε Μουζάκη (+8,99%), Δομική Κρήτης (+1,32%), AS Company (+0,93%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΠΛΑΚΡ (+3,90%), ΑΚΡΙΤ (+11,11%), ΛΑΝΑΚ (+2,89%), ΒΙΣ (+1,85%), ΚΟΡΔΕ (+1,74%) και ΜΕΝΤΙ (+1,66%).
Δεν δείχνει διαθέσεις οπισθοχώρησης ο Καρέλιας (+1,28%), αλλά το θέμα είναι αν υπάρχει ενδιαφέρον να κινηθεί ψηλότερα, ή περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα οποία, όλα δείχνουν ότι, θα είναι θετική έκπληξη.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1079 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1013, 1002, 966 και 949 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο σήμα εξόδου έχει δώσει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2633 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445 - 2440, 2390, 2378, 2366, 2342 - 2332 και 2300 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος, Παγκοσμίως, απειλούν τις Αγορές μετοχών”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Με μικρά κέρδη έκλεισε αυτή η εβδομάδα για τον ΓΔ, με μειωμένη την μέση συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία κυμάνθηκε κάτω από τα επίπεδα των €100 εκατ. ημερησίως. Είναι εμφανές ότι η διεθνής Τραπεζική αναταραχή επηρεάζει την Αγορά μας και παρά την διάσωση της Credit Suisse, η σημερινή πτώση της μετοχής της DB και η άνοδος των CDS της σε υψηλά τετραετίας, δείχνουν ότι οι Αγορές ανησυχούν για την σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος και αντιδρούν στις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Σε αυτό το περιβάλλον, τα καλά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Ελληνικές Εισηγμένες, αλλά και οι συγχωνεύσεις - εξαγορές που είναι υπό εξέλιξη περνούν σε δεύτερη μοίρα, αφού η αγορά προσπαθεί να απορροφήσει τις διεθνείς αναταράξεις. Τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1020 και 968 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 1050 και 1083 μονάδες. Καταλύτες: Δευτέρα 27/3: Οικονομικά αποτελέσματα 2022 ΕΧΑΕ, Τρίτη 28/3: Οικονομικά αποτελέσματα 2022 Σαράντης, Τετάρτη 29/3: Οικονομικά αποτελέσματα 2022 Μοτοδυναμική, Πέμπτη 30/3: Ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ(Q4), Παρασκευή 31/3: Ανακοίνωση του CPI της Ε.Ε. για το μήνα Μάρτιο. Επενδυτικοί κίνδυνοι: Εκτιμούμε ότι η νευρικότητα που επικρατεί στην Αγορά θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή την αναταραχή στον Τραπεζικό τομέα, η οποία δείχνει να μην έχει ολοκληρωθεί”, τονίζει η Merit Sec.
“Για μια ακόμα εβδομάδα συνεχίστηκαν οι νευρικές διακυμάνσεις στις Χρηματιστηριακές Αγορές, επηρεάζοντας με ανάλογο τρόπο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η FED μπορεί να μην τρόμαξε τις Αγορές με τα επιτόκια, ωστόσο η Τραπεζική κρίση δείχνει να έχει διάρκεια και να αγγίζει συστημικά μεγέθη και άλλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που κάθε άλλο παρά εύκολα διαχειρίσιμα μπορούν να θεωρηθούν.
Οι Αγορές ήδη τιμολογούν υψηλότερες ανταμοιβές κινδύνου στο κόστος χρηματοδότησης των ομολόγων και αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την δυνατότητα αναχρηματοδότησης σε λογικά επίπεδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευστάθεια του Συστήματος, αλλά και το ρίσκο των Αντισυμβαλλόμενων.
Η ερχόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί το τέλος του α’ τριμήνου. Ο Γενικός Δείκτης είναι ακόμα θετικός από την αρχή του έτους, ωστόσο η ως τώρα πορεία του στον Μάρτιο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες, αυξάνοντας το βαθμό συσχέτισης με τις Διεθνείς Αγορές. Η βαρύτητα και η ένταση των φαινομένων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυτονόμηση, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πλέον σαν σημείο αναφοράς το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, στο οποίο όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές με απλή αναλογική.
Έχοντας τιμολογήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων των Εταιρειών που παρακολουθούν οι Ξένοι Θεσμικοί, η μόνη περίπτωση να υπάρξει κάποιου είδους αυτονόμηση, θα αφορά την ανακοίνωση κάποιας επιχειρηματικής συμφωνίας που θα αλλάξει τα δεδομένα, αν και η υπομονή της Αγοράς έχει δοκιμαστεί αρκετά από την διάρκεια της φημολογίας, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παρά την έντονη υποχώρηση των αποτιμήσεων, θα πρέπει να επισημανθεί η ως τώρα εξαιρετική εικόνα των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών, καθώς και η θετική προοπτική που επικοινωνούν για την συνέχεια.
Αν και μόλις 24 Εταιρείες έχουν ανακοινώσει μεγέθη 2022, η καθαρή κερδοφορία βρίσκεται ήδη πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ αφορούν Τραπεζικές επιδόσεις.
Στις μη Χρηματοοικονομικές Εταιρείες ο τζίρος εμφανίζει αύξηση 48,6%, στα 64,4 δισ. ευρώ, με πληθωρική παρουσία των ενεργειακών Εταιρειών, ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 57%, στα 3,87 δισ. ευρώ.
Τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι πάμε σε μια χρήση ρεκόρ, καθώς οι Εισηγμένες θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ καθαρών κερδών στο σύνολο, ενώ τα μερίσματα προς διανομή και οι επιστροφές κεφαλαίου θα προσεγγίσουν τα 2,6 δισ. ευρώ.
Η κερδοφορία μπορεί επί του παρόντος να επισκιάζεται από την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα ανάχωμα στις αποτιμήσεις και να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ταχύτητα της ανάκαμψης της Αγοράς, όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων σε μια γρήγορη βύθιση ως τις 998 μονάδες, το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας, δοκίμασε με επιτυχία να αντιδράσει ως τις 1060 μονάδες. Η περιοχή αυτή δεν είναι αδιάφορη αφού σηματοδοτεί το 38,2% διόρθωσης της ανόδου μεταξύ 917 – 1140 μονάδων. Ωστόσο η άνοδος φάνηκε να χάνει σε δυναμική από πλευράς τζίρου, καθώς στην συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά το ανοδικό κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά στα 66 εκατ. ευρώ το χαμηλότερο επίπεδο συναλλαγών στο Χ.Α., από τις 5 Ιανουαρίου.
Η πλαγιοανοδική στήριξη επανήλθε σε ισχύ μέχρι την Παρασκευή, όταν το σκηνικό φορτίστηκε με νέα αύξηση της προσφοράς.
Οι ταλαντωτές δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερπωλημένες ζώνες τιμών, ωστόσο καταγράφεται αποφόρτιση των εβδομαδιαίων και μηνιαίων διαγραμμάτων.
Οι πωλητές, αν και βρίσκουν απέναντί τους αξιόλογες δυνάμεις (βλ. τζίρο), σε κομβικά σημεία της τάσης, έχουν κερδίσει μετά τις 2 Μαρτίου όλες τις μάχες και φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να ωθήσουν την Αγορά προς ένα νέο χαμηλό, κάτω από τις 1000 μονάδες, το οποίο είναι και το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες για τις επόμενες ημέρες.
Συνεχίζεται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης από τις Εισηγμένες, οι οποίες έχουν προθεσμία ως το τέλος Απριλίου.
Την Δευτέρα ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης οι ΕΧΑΕ και Lavipharm. Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Σαράντης. Την Τετάρτη ακολουθούν οι Entersoft και Μοτοδυναμική, ενώ την Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη 2022 η MIG. Την Παρασκευή τέλος οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις κλείνουν με τις δημοσιεύσεις των Premia Properties και Space Hellas.
Σε άλλα νέα της εβδομάδας, στις 28 Μαρτίου έχει γ.σ. η Frigoglass, με θέμα την έγκριση διάθεσης Περιουσιακών Στοιχείων της Εταιρείας και στις 30 Μαρτίου η ΔΕΗ” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με ελεγχόμενες απώλειες, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Αρνητικό το κλίμα, αλλά και αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας στην Ευρώπη, με μικρές απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.
Αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο, πιέζεται και το Ευρώ.
Δοκίμασε τιμές πάνω από τα $2005 ο Χρυσός, αλλά υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, οριακά πάνω από τα $23,30 το Ασήμι.
Κάτω από τα $27900 το Bitcoin, προς τα $1760 υποχωρεί το Ethereum.
Πρώτη φορά σε 13 μήνες κατέβασε ταχύτητα ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3,1% τον Φεβρουάριο, επιβραδύνοντας από την άνοδο 4,2% του Ιανουαρίου.
Ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυτόν τον μήνα. Ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών, στις 54,1 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 52,0 του Φεβρουαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters, που έβλεπε 51,9 μονάδες.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και στη συνέχεια θα πρέπει να τα διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel.
Πτώση 1%, ή $2,6 δισ. σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σε μηνιαία βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν προβλέψει πτώση των παραγγελιών κατά 0,3%.
O δείκτης S&P Global που καταγράφει τη δραστηριότητα του τομέα Υπηρεσιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλό 11 μηνών των 53,8 μονάδων τον Μάρτιο, από 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης του Μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στις 49,3 μονάδες, από 47,3 τον Φεβρουάριο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
“Μια άλλη ‘φούσκα’ εμφανίστηκε, χάρη στην κρίση του Τραπεζικού τομέα που έχει οδηγήσει στη χρεοκοπία τρεις Περιφερειακές Τράπεζες των ΗΠΑ. Τα money-market funds είναι το νέο καυτό Περιουσιακό Στοιχείο. Τα Περιουσιακά Στοιχεία υπό διαχείριση σε αυτά τα funds έχουν πλέον ξεπεράσει τα $5,1 τρισ., αυξημένα κατά $300 δισ. τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Επίσης σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ροές σε μετρητά από τον Μάρτιο του 2020, τη μεγαλύτερη εισροή έξι εβδομάδων προς τα Αμερικανικά ομόλογα (treasurys) που υπήρξε ποτέ και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης από τον Οκτώβριο του 2022”, αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 1,9 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, Jumbo, TITC, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικούς τίτλους, έναντι 10 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
--ΧΠΑ
Συνεδρίαση ισχυρών πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.321 συμβόλαια).
Στα 4.346 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.163 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 739 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 629 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.955, 2.675 για τον Απρίλιο και 280 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.459,75), κινήθηκε μεταξύ 2.450 και 2.530 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 183, 183 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 749,75), κινήθηκε μεταξύ 744 και 767 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (34.532), Eurobank (5.186), Πειραιώς (13.228), ΟΤΕ (498), Εθνική (7.259), ΔΕΗ (1.010), ΑΔΜΗΕ (376), Ιντρακάτ (113), Ελλάκτωρα (170), ΕΧΑΕ (181), Μυτιληναίο (124), Jumbo (104).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 122.151, Πειραιώς 61.199, ΔΕΗ 25.914, Eurobank 22.081, ΑΔΜΗΕ 13.486, Εθνική 17.948, ΟΤΕ 10.971.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.289.763 τεμ., (από 59.289.763 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.197.000 τεμ. (2.197.000), Eurobank 34.076.283 τεμ. (34.076.283), ΟΠΑΠ 1.444.469 τεμ. (1.444.370), Εθνική 10.379.970 τεμ. (10.505.912), ΟΤΕ 968.621 τεμ. (968.621), Πειραιώς 1.159.501 τεμ. (1.159.501), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 1.874.288 (1.880.794).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.