Και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις όσων θεωρούν ότι η Εγχώρια Αγορά έχει εισέλθει σε περίοδο ευδιάκριτης νευρικότητας και μειωμένης δυναμικής και αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από την φθίνουσα πορεία του τζίρου.
Είναι πασιφανές ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια αργά, αλλά σταθερά μειώνουν τις πρωτοβουλίες που έπαιρναν και τηρούν στάση αναμονής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούν σε σταδιακές ρευστοποιήσεις θέσεων, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα.
Με τα παραπάνω δεδομένα, επόμενο είναι να επικρατούν οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ η ψυχολογία των αγοραστών δείχνει εύθραυστη και εξαιρετικά ευαίσθητη σε κάθε αρνητική είδηση – εκτίμηση.
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθούν οι πρωτοβουλίες που πήραν οι λίγοι αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης και ακόμα περισσότερο στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) στα υψηλά ημέρας και τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1050 μονάδων.
Σε φθίνουσα πορεία ο τζίρος, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγραφεί ο χαμηλότερος των τελευταίων 53 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/1 (62,5 εκατ.).
Στάση αναμονής από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα που έρχονται από την “άλλη Πλευρά του Ατλαντικού”, αλλά και από το συνεχιζόμενο μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Federal, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι “η Fed παραμένει επικεντρωμένη στους κινδύνους για τον πληθωρισμό και αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια υψηλότερα, θα το κάνουμε".
Από την άλλη η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως δεν εξετάζεται η προστασία όλων των καταθέσεων, εξέλιξη που έφερε πιέσεις στη Wall Street και το χθεσινό κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας.
Το κλίμα παραμένει βαρύ και μετά την είδηση – πληροφορία από το CNBC σύμφωνα με την οποία, “ακόμη μία Τράπεζα, η PacWest, γνωστοποίησε την δραματική μείωση καταθέσεων”.
Εν τω μεταξύ, “ποιος κατείχε τα ‘κουρεμένα’ CoCos αξίας $17 δισ. της Credit Suisse” αναρωτιέται το Bloomberg. “Το ποιος κατέχει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ομολόγων είναι τόσο αδιαφανές, όσο ο τρόπος με τον οποίο συνήφθη η συμφωνία UBS - Credit Suisse”, τονίζει το πρακτορείο.
Στα παραπάνω, ας προστεθεί και η σημερινή νηοπομπή αυξήσεων επιτοκίων από Κεντρικές Τράπεζες (Ταϊβάν, Ελβετία, Νορβηγία, Αγγλία).
Όλα τα παραπάνω δίνουν πρόσφορο έδαφος σε όσους υποστηρίζουν ότι “το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα των ΗΠΑ ίσως και να βιώνει κρίση, έστω και αν οι Κεντρικές Τράπεζες δείχνουν να ελέγχουν την κατάσταση. Η κρίση εμπιστοσύνης, με τη μορφή απόσυρσης καταθέσεων, κτυπά τις μικρομεσαίες Τράπεζες (ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman, της Pershing Square Capital Management, είπε ότι αναμένει επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων από τις Τράπεζες, αφότου η Τζάνετ Γέλεν “έκανε πίσω” στα σχόλιά της σχετικά με την εγγύηση όλων των καταθέσεων και η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια). Αν ‘σφίξουν τις κάνουλες’ οι Τράπεζες, εξαιτίας της απόσυρσης καταθέσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί αισθητή μείωση στη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, αποθέρμανση της Οικονομίας και πτώση του δομικού πληθωρισμού”.
Στα καθ’ ημάς, πέραν της πολιτικής αβεβαιότητας την οποία δεν έχουν αποτιμήσει επαρκώς οι Ξένοι, όπως υποστηρίζουν ΑΧΕ που έχουν “ανοιχτή γραμμή” με Ξένους Διαχειριστές, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο πως όσο πλησιάζουν οι πρώτες κάλπες, τόσο θα μειώνεται η διάθεση της Αγοράς να αναλάβει βραχυπρόθεσμα “στοιχήματα”, υψηλού επενδυτικού ρίσκου.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από τον χαμηλό τζίρο, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η συνεχιζόμενη κινητικότητα στα “ΜΕΖΖακια” και οι λίγες ακόμα πρωτοβουλίες των “buyers” σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που επιβεβαίωσε πως ακόμα δεν έχει μηδενίσει το “κοντέρ” του ενδιαφέροντος στην Εγχώρια Αγορά.
Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, στο 3,99% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,51% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,164% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1039,07 (-0,56%) και 1051,82 μονάδων (+0,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1051,01 (+0,58%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1052,5 (+0,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1052,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 67,9 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΚΟΥΕΣ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 67,9 εκατ., τα 61 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,5), Eurobank (4,7), Εθνική (4,2), Μυτιληναίο (3,6), ΔΕΗ (3), Alpha Bank (2,7), Jumbo (2,7), Πειραιώς (2,5), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,3), και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και να επιβεβαιώνει την υφιστάμενη επιφυλακτικότητα (Alpha Bank 0%, Εθνική +1,67%, Eurobank -0,63%, Πειραιώς -0,33%).
Μεταξύ 771,9 (-1,03%) και 787,3 μονάδων (+0,94%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 781,3 (+0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 781,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,18%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 846 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στις 724 και 680 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο, το “πράσινο φως” για τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της Τράπεζας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., έλαβε το ΔΣ της Optima Bank από την έκτακτη γ.σ. μετόχων, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 22 Μαρτίου.
Με ευδιάκριτο πλεονέκτημα των μετοχών με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υποαπέδωσαν οι ΟΤΕ (-0,08%), ΛΑΜΔΑ (-0,95%), ΒΙΟ (-0,35%), ΕΕΕ (-0,24%), ΕΛΠΕ (-2,09%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΟΤΟΕΛ.
Η Mytilineos Energy & Metals ανέλαβε την ανάπτυξη και κατασκευή (EPC) μίας Μονάδας παραγωγής Ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το Φυσικό Αέριο, στο Immingham του Βόρειου Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου, για την VPI Immingham -B LLP, του Ομίλου Vitol. Το OCGT αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιούλιο του 2025. Πρόκειται για την τρίτη ενεργειακή σύμβαση EPC για τη Mytilineos στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+1,36%) συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και δείχνοντας διαθέσεις να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Η τελευταία αντίσταση στα 25,52 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 24,72 ευρώ.
“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η μετοχή του Ελλάκτωρα, που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αυξάνοντας συναλλαγές.
Επέστρεψαν τα σενάρια πώλησης της Άκτωρ, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά και με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα να επιβεβαιώνει, “από αμφότερες τις Πλευρές, την εν ενεργεία διαπραγμάτευση για την εξαγορά της Άκτωρ, από την επίσης Εισηγμένη Ιντρακάτ (+3,38%)”.
Μετά και το σημερινό κλείσιμο η μετοχή του Ελλάκτωρα (+5,96%) έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1,756 ευρώ. Η επόμενη τεχνική αντίσταση στα 2,24 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, α) άρθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της “AUSTRIACARD HOLDINGS AG” και β) εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1.314.867 νέες (ΚΑ) μετοχές της Εταιρείας, οι οποίες προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της Θυγατρικής της Inform Λύκος, σύμφωνα με τις εξής σχέσεις ανταλλαγής μετοχών: α) κάθε μέτοχος της απορροφώμενης Εταιρείας Inform Λύκος (πλην της απορροφώσας) αντάλλαξε κάθε 4,57104863077406 (ΚΟ) μετοχές που κατείχε με 1 νέα (ΚΑ) μετοχή της “AUSTRIACARD HOLDINGS AG” και β) οι μέτοχοι της απορροφώσας Εταιρείας "AUSTRIACARD HOLDINGS AG" διατήρησαν τον αριθμό μετοχών που κατείχαν.
Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 18.176.934 (ΚΑ) μετοχές, η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής είναι €13,42 και το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης. Κωδικός μετοχής: ACAG (-3,20%).
Από την άλλη και σύμφωνα με πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, “η Thrivest Holdings των Δ. Μπάκου - Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου έχει θέσει ως βασικό όρο, εφόσον δεν αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Βank (+4,95%), το αρχικό ποσοστό τους που θα αποκτηθεί στην επικείμενη ΑΜΚ να επαναγορασθεί από τους υφιστάμενους Μετόχους (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ)”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βιοκαρπέτ (+8,33%), “σχετικά με την κατασκευή παραγωγικής Μονάδας Αλουμινίου στην Σαουδική Αραβία, από την Θυγατρική Εταιρεία ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε, για την υποστήριξη του πολύ μεγάλου Project Οικολογικής Πόλης, που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δηλώνουμε ότι δεν ισχύει. Επίσης σχετικά με το ενδεχόμενο εισόδου του Κρατικού Fund της Σαουδικής Αραβίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Βιοκαρπέτ, ότι δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση και αν και όταν υπάρξουν συζητήσεις, θα ανακοινωθούν επισήμως από την Εταιρεία”. Ο τίτλος της ΒΙΟΚΑ σε υψηλά 173 μηνών, ενώ στις χθεσινές υψηλές συναλλαγές, πωλητής ήταν ο βασικός μέτοχος με 355000 κομμάτια.
Από εκεί και πέρα, μένει να επιβεβαιωθούν οι φήμες για δυνατές επιστροφές κεφαλαίου σε κάποια από τα ΜΕΖΖακια.
Σε κάθε περίπτωση, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι ΓΚΜΕΖΖ (+9,63%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,83%).
Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΧΑΕ (+0,24%), πέντε για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,45%), τέσσερις για ΦΒΜΕΖΖ (+7,64%) και Μοτοδυναμική (+2,08%) και τρεις για Αττικής (+4,35%), Fourli (+1,87%) και Frigoglass (+5,56%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΠΡΔ (+0,41%), ΕΛΙΝ (+1,43%), ΔΡΟΜΕ (+2,17%), ΜΠΤΚ (+9,43%), ΚΕΚΡ (+3,13%), ΛΟΥΛΗ (+3,19%), ΠΑΙΡ (+5,11%) και ΓΕΒΚΑ (+2,28%).
Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+3,20%), Space (+5,32%), Δομική Κρήτης (+1,33%) και ΣΙΔΜΑ (+9,17%).
Αίσθηση έκανε η εντολή αγοράς 10003 τεμ. στα 0,41 ευρώ (-0,24%) για την Fieratex (+3,89%).
Ενδιαφέρον για τη συνέχεια, δημιουργούν οι υψηλές συναλλαγές για την Realcons (+4,50%).
Πλαγιοανοδικά από τα 1,345 ευρώ (κλείσιμο 16/3) η ΕΚΤΕΡ (+1,41%).
Αύξησαν συναλλαγές οι Κορδέλλου (+2,14%) και ΟΛΘ (+3,21%).
Προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά των 3,59 ευρώ (κλείσιμο 17/3) η Ιντεάλ (+3,13%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1079 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1013, 1002, 966 και 948 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο σήμα εξόδου έχει δώσει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2633 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445 - 2440, 2390, 2378, 2366, 2342 - 2332 και 2298 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η Federal επέλεξε τη Σολομώντεια Οδό, αναπροσαρμόζοντας τα παρεμβατικά επιτόκια κατά 25 μ.β., με τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν να προκαλούν αναταράξεις στη Wall Street. Στις 1027 μονάδες η εγγύτερη στήριξη και στις 1060 η πρώτη αντίσταση του ΓΔ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι επενδυτές αφομοιώνουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής και της πίεσης στο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα”, όπως επισημαίνει η Eurobank Eq.
“Περιμένουμε η μεταβλητότητα να συνεχιστεί και το πολιτικό ρίσκο να επηρεάσει την ψυχολογία”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.
“Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα και οι επενδυτές να παραμείνουν επιλεκτικοί, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στο εξωτερικό, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων. Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο, ενώ η AustriaCard ξεκίνησε σήμερα παράλληλη διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βιέννη”, σημειώνει η Beta Sec.
“Εν μέσω ορυμαγδού εξελίξεων στον Διεθνή Τραπεζικό κλάδο, με το παραδοσιακά υψηλής ασφάλειας Ελβετικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα να ‘μπάζει νερά’, οι απανταχού επενδυτές δεν μπορούν να ‘κοιμούνται ήσυχοι’ σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.
Σε αυτή την φάση των Χρηματιστηρίων οι Κεντρικές Τράπεζες αποτελούν, με τις δηλώσεις και κινήσεις τους, τον βασικότερο “παίκτη” επηρεασμού της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Τα κολοσσιαία προγράμματα νομισματικού “stimulus”, που αποτελούν την κλασσική “απάντηση” των Νομισματικών Αρχών, αναμένεται να συνεχιστούν με τη μία, ή την άλλη μορφή, αμβλύνοντας έτσι τις δυσκολίες της συγκυρίας (επιτόκια, πτωχεύσεις, γεωπολιτικά).
H μάχη των Κεντρικών Τραπεζών εναντίον του πληθωρισμού συνεχίζει να αποστραγγίζει ρευστότητα από τους πιο υπερμοχλευμένους, τους πιο αδύναμους “κρίκους” της Οικονομίας, ενώ παραμένει το ενδεχόμενο νέων “ατυχημάτων” και λαθών πολιτικής.
Εκτιμούμε, πάντως ότι οι αμφιβολίες της Επενδυτικής Κοινότητας προς τις Ξένες Τράπεζες, έχουν και άλλα “επεισόδια ενόψει”. Αν η ανασφάλεια συνεχιστεί, αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τη δανειοδοτική τους ικανότητα προς την Παγκόσμια Οικονομία.
Οι Federal Reserve, ΕΚΤ και λοιπές Κεντρικές Τράπεζες δημιούργησαν εθισμό των Αγορών στο φθηνότατο χρήμα την τελευταία δεκαετία, με τις αποτιμήσεις κάποιων assets να απομακρύνονται από τα θεμελιώδη και να παραπέμπουν σε “φούσκα”.
Στο Χ.Α., η στήριξη των 1000 μονάδων (διασπάστηκε ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα) και οι 970 μονάδες (πολυετές υψηλό που τελικά διασπάστηκε ανοδικά τον Γενάρη) είναι σημεία κλειδιά, με την Αγορά, αν όντως τα “επισκεφθεί”, να πρέπει να δείξει από εκεί και πέρα σημάδια ωριμότητας και ανθεκτικότητας, προκειμένου να μην πάει στράφι το προ ολίγων εβδομάδων “breakout” σε υψηλά οκταετίας.
Στα ομόλογα, μια ματιά στην μεγάλη πτώση της απόδοσης (άνοδο της τιμής) του Ελληνικού δεκαετούς Κρατικού ομολόγου, απεικονίζει την Παγκόσμια στροφή των επενδυτών προς τα “χαρτιά σταθερού εισοδήματος" και όχι μια πιθανή αναβάθμιση.
Πάντως, έστω και έτσι, το επίπεδο του 4%, όπου υπάρχει σωρεία διαγραμματικών στηρίξεων, μοιάζει πολύ "σκληρό" για να διασπαστεί υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Όταν, όπως προεξοφλεί η Αγορά, επέλθει η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, το Χ.Α. και επιλεγμένα εταιρικά ομόλογα θα προσελκύσουν νέα Ξένα Θεσμικά Κεφάλαια, μία εξέλιξη που θα χαμηλώσει το κόστος του χρήματος τόσο για τις μεγαλύτερες Ελληνικές Επιχειρήσεις όσο και για τις μικρομεσαίες που εξαρτώνται από τις δανειοδοτικές πολιτικές των συστημικών Τραπεζών μας, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτές και ήπιες οι διαθέσεις στην Ευρώπη, προσπαθούν να αντιδράσουν οι δείκτες στην Wall Street.
Οριακά ψηλότερα το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.
Θέλει να κινηθεί ψηλότερα των $1995 ο Χρυσός, προς τα $23,30 ανηφορίζει το Ασήμι.
Λίγο κάτω από τα $28500 το Bitcoin, προς τα $1830 θέλει να κινηθεί το Ethereum.
Η Κινεζική Evergrande, κατέθεσε πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους. Ο Όμιλος είχε χρεοκοπήσει το 2021, με τις υποχρεώσεις του να ξεπερνούν τα $300 δισ. Σύμφωνα με τους Financial Times, “η πρόταση της Evergrande προβλέπει την ανταλλαγή του υφιστάμενου χρέους, με νέους τίτλους διάρκειας 10 - 12 ετών, ή τη μετατροπή τους σε νέους τίτλους ωρίμανσης 5 - 9 ετών. Η αναδιάρθρωση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο”.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊβάν αύξησε σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά 12,5 μονάδες βάσης, στο 1,875%, μειώνοντας εκ νέου την εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2023 στο 2,21%, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,53% τον Δεκέμβριο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%, από το 1% του Δεκεμβρίου, αναφέροντας ότι “δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων και δραστηριοποίηση στην Αγορά συναλλάγματος, αν χρειαστεί”.
Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3% και ανέφερε ότι “στοχεύει σε νέα αύξηση τον Μάιο και ότι το Καλοκαίρι θα φτάσουν στο 3,5%”.
Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν. Ειδικότερα, η BoE αύξησε για 11η διαδοχική συνεδρίαση το κόστος δανεισμού, κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 4,25%, από το 4%.
Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Κομισιόν υποχώρησε στις -19,2 μονάδες, από -19 μονάδες προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις -18,3 μονάδες. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε 0,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα, στις -20,7 μονάδες.
Η Citigroup υποβάθμισε τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό τομέα σε "neutral", από "overweight" προειδοποιώντας ότι “οι ταχύτατες αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και τα κέρδη των Τραπεζών και η αναμενόμενη συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης, ενισχύει τις ανησυχίες που πυροδοτήθηκαν από την τελευταία αναταραχή στον Παγκόσμιο Τραπεζικό τομέα”.
Η Citi σημειώνει ότι έχει προβλέψει πτωτικά περιθώρια για τις Τράπεζες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Όμως οι κλυδωνισμοί εντείνονται και βλέπει λόγους μεγαλύτερης ανησυχίας.
Οι τεχνολογικές μετοχές αντικαθιστούν τις Τράπεζες στις προτάσεις “Overweight” της Citi, αντανακλώντας την προτίμησή της για “ποιοτική ανάπτυξη”. Παράλληλα, αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις της για τον Stoxx 600 και τον Βρετανικό δείκτη FTSE 100. Η νέα τιμή - στόχος για τον Stoxx 600 είναι στις 445, από 475 μονάδες, υποδηλώνοντας μια στάσιμη αγορά έως τα τέλη του έτους και για τον FTSE 100 στις 7600, από 8000 μονάδες.
“Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS εξάλειψε έναν σημαντικό κίνδυνο για τον κλάδο, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη λόγω, μεταξύ άλλων, της αντιμετώπισης των ομολόγων Tier 1”, επισημαίνει η Deutsche Bank. Παραμένει θετική στον κλάδο, ενώ αλλάζει το μίγμα των top picks: προσθέτει τις BNP Paribas και HSBC, αντικαθιστώντας την Bank of Ireland και NatWest. Οι ABN AMRO, Banco BPM, ING και UBS συνεχίζουν να συμπληρώνουν τις κορυφαίες επιλογές της.
Η Hindenburg Research δήλωσε σήμερα ότι πήρε θέσεις “short” στην Block Inc, υποστηρίζοντας ότι η Εταιρεία πληρωμών, υπό την ηγεσία του Jack Dorsey, υπερεκτίμησε τον αριθμό των χρηστών της και υποτίμησε το κόστος απόκτησης πελατών. Σημειώνει δε ότι κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από 2ετη έρευνα. Η Block δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Κατά 1000 λιγότερες ήταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι νέοι άνεργοι ήταν 191000 (χαμηλό τριών εβδομάδων) έναντι πρόβλεψης αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal για 198000.
Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας άνοδο 1,1%, σε σχέση με τον Ιανουάριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 640000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 650000.
Επιστροφή στο Χ.Α.
“Η Ελληνική οικονομική ανάκαμψη επιβεβαιώνεται από το χαμηλό της κόστος δανεισμού, που είναι κάτω του μέσου κόστους για Χώρες που βρίσκονται σε investment grade, οπουδήποτε στον Κόσμο. Η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις περιπτώσεις της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank, Signature Bank και του πανικού για τις Credit Suisse και First Republic”, αναφέρει άρθρο στο Bloomberg.
Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση “buy” για την Alpha Bank (τιμή - στόχος στα 1,6 ευρώ) και την Εθνική (τιμή - στόχο στα 5,1 ευρώ). Σύσταση “hold” για τη Eurobank (τιμή – στόχος τα 1,5 ευρώ και για την Πειραιώς (τιμή – στόχος τα 1,8 ευρώ).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και TITC και στο χαμηλό τα Ελ. Πετρέλαια.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.800 συμβόλαια).
Στα 4.163 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.792 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 629 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 629 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 714, 651 για τον Απρίλιο και 63 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.554), κινήθηκε μεταξύ 2.512 και 2.554 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 135, 135 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 789), κινήθηκε μεταξύ 775 και 791 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.500 ΑΔΜΗΕ, 5.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.824), Eurobank (3.133), Πειραιώς (8.506), ΟΤΕ (370), Εθνική (3.038), ΔΕΗ (539), ΑΔΜΗΕ (470), Ιντρακάτ (319), Ελλάκτωρα (174), MIG (596), Μυτιληναίο (264).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 118.014, Πειραιώς 56.658, ΔΕΗ 25.544, Eurobank 20.044, ΑΔΜΗΕ 13.854, Εθνική 16.380, ΟΤΕ 11.056.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.289.763 τεμ., (από 59.289.763 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.197.000 τεμ. (2.324.082), Eurobank 34.076.283 τεμ. (34.076.283), ΟΠΑΠ 1.444.370 τεμ. (1.444.470), Εθνική 10.505.912 τεμ. (11.129.483), ΟΤΕ 968.621 τεμ. (920.621), Πειραιώς 1.159.501 τεμ. (1.161.720), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 1.880.794 (2.054.595).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.