Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά, μειώνεται το premium στα Παράγωγα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο «γύρισμα» στα futures του S&P 500, με αφορμή πληροφορίες για προβλήματα και σε άλλη περιφερειακή τράπεζα στις ΗΠΑ, αποδίδουν χρηματιστές την ανάλογη κλίση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, που χτύπησε και την Αθήνα με τις πωλήσεις να εντείνονται στο τέλος και τον ΓΔ να υποχωρεί πάνω από 1%.
Ωστόσο στα Παράγωγα, οι δύο σειρές Συμβολαίων κλείνουν η μεν πρώτη με σημαντικά μικρότερη θετική απόκλιση (premium), η δε δεύτερη με ακόμη πιο μικρή, ενδεικτικά στο 0,93% και 0,30% αντίστοιχα για Μάρτιο και Απρίλιο.
Να σημειωθεί πως η διακύμανση αυτή διαμορφωνόταν την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε περάσει σε αρνητικό έδαφος (14.914 από τις αρχικές 15.135 μονάδες) και τα futures του S&P500 στις 3.966 από τις 4.000 μονάδες.
Προφανές πως παρά την «ένεση» των 30 δισ. $ στη First Republic, θα απαιτηθεί χρόνος, συντονισμένες ενέργειες και σχεδόν βέβαια επιπλέον δισ. $, προκειμένου να περιορισθεί δραστικά το πρόβλημα.
Σαφώς πιο ευάλωτο το σύστημα των ΗΠΑ από το ευρωπαϊκό, ενδεικτική η έντονη (επι)κριτική στάση των Ευρωπαίων ρυθμιστών με τους Αμερικανούς. Χαρακτηριστικά όσα αναφέρει συγκριτικά ο Γιώργος Παπανικολάου για τη διαφορά των δύο συστημάτων, την καλύτερη θωράκιση του ευρωπαϊκού.
Επιπρόσθετη η παρέμβαση του SSM, που ευτυχώς όλο το προηγούμενο διάστημα διενεργούσε ενδελεχείς ελέγχους στα συστήματα κρατών-μελών, με κλιμάκιό του αρχές Μαρτίου στην Αθήνα. Πρακτικά διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης υφίσταται, πλην όμως θα αποδειχτεί στο πεδίο η επάρκεια λ.χ. της παρέμβασης της SNB στην Credit Suisse. Επί της ουσίας, μια τόσο μεγάλη «φωτιά» δεν θα μπορούσε να κατασβηστεί άμεσα, χωρίς επιπλέον κόστος και το πιθανόν με παράπλευρες απώλειες. Θα απαιτηθεί χρόνος -θα εξαρτηθεί από την εμβάθυνση του προβλήματος, τις ενέργειες της ΕΚΤ, την «τιμολόγηση» των χθεσινών θέσεων της Κριστίν Λαγκάρντ- για να εξισορροπηθεί η κατάσταση στον κλάδο/πανευρωπαϊκά, κάτι που προοιωνίζεται ρευστότητα/μεταβλητότητα και για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Απολύτως αναμενόμενη η -μέχρι τώρα- εικόνα του κλάδου, με κυρίαρχο το volatility.
Για τον ΔΤΡ η διακύμανση διαμορφώνεται μεταξύ 845-730 μονάδων -σε εβδομαδιαίο-, με αυξημένες συναλλαγές σε τίτλους των Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank. Στην περιοχή των 2.547-2.473 μονάδων ο FTSE25, με αιχμή τους τίτλους λ.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos, Lamda Developmnt, με αγορές από τα χαμηλά Δευτέρας-Τετάρτης.