Από το κλείσιμο της 28ης Φεβρουαρίου, το βράδυ της οποίας συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα στα Τέμπη και τα οποία άλλαξαν την εγχώρια πολιτική “σκακιέρα”, μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε αθροιστικές απώλειες 7,06% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 13,86% και όλα συνηγορούσαν για μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, αν σε αυτό συνηγορούσε και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης – σηματωρός για την Ευρώπη, DAX, κινήθηκε σε θετικό έδαφος και μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ σημείωσε και νέα ημερήσια υψηλά, που ενδυναμώθηκαν από το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, η προσπάθεια αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν ήταν “Ανοιξιάτικη βόλτα στο πάρκο”, τουλάχιστον στο πρώτο μισό των συναλλαγών, όπου και κυριάρχησαν η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων.
Όμως μετά τις 14.30 που ανακοινώθηκε ο ΔΤΚ στις ΗΠΑ, οι αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κρατήσει σταθερά “βόρεια” πορεία, να σημειώσει νέα υψηλά ημέρας και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές κοντά σε αυτά.
Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και ίσως οι πρώτες της επόμενης εβδομάδας, θα κληθούν να επιβεβαιώσουν, ή να διαψεύσουν τους “υποψιασμένους” που θεωρούν την αντίδραση, “εντός και εκτός των τειχών”, τεχνικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας το επερχόμενο “triple witching” Μαρτίου και θεωρώντας ότι οι “long” δύσκολα θα άφηναν τους πωλητές να κλείσουν στα χαμηλά.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο. Συγκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στο 6% ετησίως, από το 6,4% του Ιανουαρίου, ενώ σε μηνιαία βάση κινήθηκε με ρυθμό 0,4%, όσο προέβλεπαν οι εκτιμήσεις και για τις δύο περιπτώσεις.
Οι πιο συντηρητικοί εστίασαν στον δομικό πληθωρισμό, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των Τροφίμων και της Ενέργειας και ο οποίος αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως, όπως και αναμενόταν. Σε μηνιαία βάση όμως, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Φεβρουάριο, έναντι πρόβλεψης για 0,4%.
Οι περισσότεροι από τους αναλυτές θεωρούν πιθανή μία προσπάθεια αντίδρασης, επισημαίνοντας ότι “οι διεθνείς Χρηματοοικονομικές μετοχές έχασαν $465 δισ. χρηματιστηριακής αξίας σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεση σε Τράπεζες από τη Νέα Υόρκη, έως την Ιαπωνία μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank”, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Σύμφωνα με το Bloomberg, “δεν προβλέπεται να υπάρξει ‘χιονοστιβάδα’ ‘bank runs’. Ωστόσο, οι προσδοκίες για τα κέρδη θα μπορούσαν να μειωθούν σε πολλές Εταιρείες, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ορισμένες από τις μειώσεις τιμών που κατέγραψαν τα χρηματιστηριακά ταμπλώ, σε καμία όμως περίπτωση όλες τους”.
Να σημειωθεί ότι σήμερα σημειώνεται αντίδραση στις μετοχές των Περιφερειακών Αμερικανικών Τραπεζών, οι οποίες ανακτούν κάποιες από τις τεράστιες απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ συνεχίζονται οι επιθετικές τοποθετήσεις στην Αγορά Κρυπτονομισμάτων.
Από την άλλη και σύμφωνα με το CNN Business, “η Moody's υποβάθμισε την Signature Bank σε ‘junk’, ενώ έθεσε έξι Αμερικανικές Τράπεζες σε έλεγχο για πιθανές υποβαθμίσεις και πιο συγκεκριμένα τις First Republic Bank, Zions, Western Alliance, Comerica, UMB Financial και Intrust Financial, τονίζοντας τις εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες χρηματοδότησης για ορισμένες Τράπεζες των ΗΠΑ, που εκτίθενται στον κίνδυνο εκροών ανασφάλιστων καταθέσεων”.
Με όλα τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η μεταβλητότητα που επέστρεψε στις Αγορές, δύσκολα θα αποχωρήσει, ενώ αν τα πράγματα ηρεμήσουν, η προσοχή των Αγορών θα στραφεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη.
“Δεν βλέπουμε επιπτώσεις από την SVB στις Τράπεζες της Ευρωζώνης και φυσικά τις Ελληνικές. Η SVB αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, το μοντέλο λειτουργίας της οποίας δεν συναντάται στην Ευρώπη”, δήλωσε στην “Καθημερινή” ο διοικητής της ΤτE, Γιάννης Στουρνάρας.
Από εκεί και πέρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εκτός από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, έχει και τους δικούς του προβληματισμούς, που εστιάζουν στην μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας και την πιθανή αύξηση του πολιτικού κινδύνου, με τους αναλυτές να δίνουν σαν τεχνικά επίπεδα, “make or break” τις 1100 και 1025 - 1020 μονάδες.
Σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2022 η Autohellas και αναμένεται η Εθνική, την Τετάρτη ακολουθούν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνουν οι International Intercontinental και ο ΟΛΠ, την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της TITC στην σύνθεση του δείκτη.
Το βράδυ της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“Βa3”, σταθερή προοπτική).
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., η επιμονή του τζίρου σε ικανοποιητικά επίπεδα και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου οι Τραπεζικές μετοχές παραμένουν η πρώτη επιλογή και η σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην λίγων εξαιρέσεων.
Σταθεροποιητικά και σε κάποιες περιπτώσεις με ανοδικές διαθέσεις, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, μετά το έντονα πτωτικό διήμερο.
Πιο συγκεκριμένα, στο 4,24% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,58% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,26% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1042,89 (-0,63%) και 1076,62 μονάδων (+2,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1076,6 (+2,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1074,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,34%.
Ο τζίρος στα 139,9 εκατ., από τα οποία τα 23,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, και ΕΤΕ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 139,9 εκατ., τα 132,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,5), Eurobank (5), Εθνική (4,4), Μυτιληναίο (3,5), ΔΕΗ (3,1), Alpha Bank (3), Jumbo (2,9), Motor Oil (2,6), Πειραιώς (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4), και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει αμφιβολίες για την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +5,13%, Εθνική +2,41%, Eurobank +4,47%, Πειραιώς +4,60%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 785,6 (-1,93%) και 845,15 μονάδων (+5,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 840,04 (+4,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 833,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,11%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 954 μονάδων. Οι στηρίξεις στις 759 – 752 και 724 μονάδες.
Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΟΤΕ (-0,83%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,18%), ΜΠΕΛΑ (-0,76%), ΜΟΗ (-0,77%).
Να σημειωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ (+3,78%) ότι “η συνολική συμμετοχή της Goldman Sachs Group, στα δικαιώματα ψήφου της Εισηγμένης διαμορφώθηκε στο 5,27%, από 5,35%”.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Autohellas (+4,11% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Στα 12,56 ευρώ η επόμενη αντίσταση, στα 11,40 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.
Μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ (+4,65%), αντιδρώντας στο χθεσινό -2,10%. Αν ο τίτλος συνεχίσει να δίνει κλεισίματα πάνω από τα 14,90, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 15,30 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 14,32 ευρώ.
Αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας των 10,88 ευρώ (-2,86%), αλλά δεν απέφυγε το τρίτο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,18%), που επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 12,00 ευρώ (κλείσιμο 1/3). Αν συνεχίσει η διολίσθηση, η επόμενη στήριξη στα 10,34 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 12,00 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, “μόνο 20 εκατ. ευρώ φέρεται πλέον διατεθειμένη να βάλει η Thrinvest στην ΑΜΚ της Τρ. Αττικής (-9,90%), καθώς δεν εξασφαλίζονται οι όροι για νέο Τραπεζικό πόλο μέσω συνένωσης με Παγκρήτια. Άγνωστο πως θα καλυφθεί η Α.Μ.Κ.”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG (-0,23%), “ο Πρόεδρος Υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απέρριψε και το νέο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που περιλαμβανόταν στην Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων που κοινοποίησαν στην Εταιρεία την 7/3/2023 μέτοχοι μειοψηφίας, περιλαμβανομένης Εταιρείας συμφερόντων Δέσποινας Ηλιοπούλου, οι οποίοι ενεργούντες συντονισμένα εκπροσωπούν συνολικό ποσοστό 12,99% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας”.
Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές και επτά πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δέκα, για ΕΛΛ (-1,76%).
Αύξησαν συναλλαγές Ευρωσύμβουλοι (+5,07%), Λύκος (+3,92%) και ΕΧΑΕ (+1,91%).
Αντίδραση στην πλαγιοακαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,955 ευρώ (κλείσιμο 20/2) για Άβακα (+3,56%), από τα 3,04 ευρώ (κλείσιμο 17/2) για Μοτοδυναμική (+6,02% και αντανακλαστική αντίδραση μετά τα αποτελέσματα της ΟΤΟΕΛ) και από τα 4,13 ευρώ (κλείσιμο 13/2) για Performance (+2,38%).
Επιστροφή αγοραστών σε Παπουτσάνη (+2,13%), Fourli (+5,78%) και Δομική Κρήτης (+4,22%).
Πλαγιοανοδικά από τα 6,26 ευρώ (κλείσιμο 6/3) ο Πετρόπουλος (+3,48%).
Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 28 μηνών για Frigoglass (+19,83%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΕΡΚΟ (+2,05%), ΕΠΙΛΚ (+4,29%), ΧΑΙΔΕ (+4%), ΙΑΤΡ (+2,57%), ΒΟΣΥΣ (+5,77%), ΣΑΤΟΚ (+1,28%), ΙΝΛΙΦ (+0,54%), ΚΤΗΛΑ (+8,28%), ΣΠΕΙΣ (+3,81%), ΚΕΚΡ (+8,15%), ΦΙΕΡ (+7,93%) και ΚΑΜΠ (+11,29%).
ΓΚΜΕΖΖ (+6,91% και νέα ιστορικά υψηλά), ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,06%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,51%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,94%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1094 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1037, 1013, 966 - 950 και 942 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2670 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445, 2378, 2342 - 2332 και 2282 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Για τον DAX, στο 15000 επίπεδο θα μπορούσε να δοκιμάσει μία αντίδραση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει και η τάση. Το 15250 κοντινή αντίσταση, με το 15455 κύρια και τις 15705 μονάδες ημερήσιο “stop short”. Τυχόν κλείσιμο χαμηλότερα των 15000 μονάδων, θα μπορούσε εύκολα να δώσει το 14843. Λογικά μέχρι την λήξη οι ‘long’ θα υπερασπιστούν τις θέσεις τους. Το δύσκολο είναι μετά, για τον Γερμανικό δείκτη. Από την άλλη και όπως έχουμε σχολιάσει, η περίπτωση της ΕΧΑΕ είναι ίσως η μόνη που μπορούμε να εικάσουμε ότι το τρίμηνο θα ‘πετάξει’. Στην αντίδραση έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα με το ‘stop’ πλέον στο 3,90. Τα 4,30 ευρώ είναι κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση προς ακόμα υψηλότερα επίπεδα”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Τα σημερινά μεγέθη του πληθωρισμού Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, αποκτούν αυξημένη βαρύτητα για την συνεδρίαση της FED την επόμενη εβδομάδα, της οποίας το έργο γίνεται πλέον ακόμα δυσκολότερο. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα των ΕΤΕ, σήμερα μετά το κλείσιμο και ΑΛΦΑ, αύριο πριν την συνεδρίαση, θα επισφραγίσουν την βελτιωμένη πλέον εικόνα του κλάδου, αλλά εκτιμούμε ότι το ισχύον επενδυτικό κλίμα είναι εκείνο που θα δώσει την κατεύθυνση. Για τον ΓΔΧΑ, η περιοχή των 1020 μονάδων αποτελεί κρίσιμη στήριξη”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Η τραγωδία των Τεμπών διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για την εκτροφή σεναρίων πολιτικής αστάθειας, καθώς πιθανολογείται ότι κατά τις επερχόμενες εκλογές θα υπάρξει ένας συνδυασμός υψηλού ποσοστού αποχής και έκφρασης αντισυστημικής ψήφου από το Εκλογικό Σώμα, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Δεδομένο που διαμορφώνει ένα αστάθμητο παράγοντα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ανατρέπει την μέχρι προ δύο εβδομάδων εκτίμηση της αυτονόμησής του από τις δυσμενείς παρενέργειες και από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών.
Διαταράσσει έτσι την επενδυτική ψυχολογία, με την Επενδυτική Κοινότητα να προσπερνά τις θετικές επιδόσεις, στα μακροοικονομικά μεγέθη και τις εξαιρετικές εταιρικές επιδόσεις που ανακοινώνονται για το 2022.
Ωστόσο, η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank στις ΗΠΑ είναι ο νέος “μαύρος κύκνος” που διαταράσσει το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Η μεγάλη έκθεση σε Κρατικά ομόλογα χαμηλής απόδοσης, εν μέσω των συνεχών αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων από τη Federal, προκάλεσε μαζικές αναλήψεις (bank run) από μεγάλους καταθέτες (και Ελληνικές Επιχειρήσεις νέων Τεχνολογιών ανάμεσά τους), οδηγώντας στην κατάρρευση των δύο Τραπεζών, με την HSBC να εξαγοράζει την SVB Αγγλίας προς 1 Στερλίνα.
Αν και το μέγεθος των Τραπεζών είναι σχετικά μικρό, απαιτήθηκε η διαμόρφωση Εταιρείας ειδικού σκοπού από την Federal και την FDIC (Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων) για να μην χαθούν οι πάνω από τις $250 χιλ. μη ασφαλισμένες καταθέσεις και να αποφευχθεί η συστημική απειλή ! Εξέλιξη που θα μεταδιδόταν σε όλο το επενδυτικό περιβάλλον, ξυπνώντας τις μνήμες Lehman Brothers που επέφερε την Παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση μετά το 2008.
Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι αν το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα είναι επαρκώς θωρακισμένο, ώστε να μείνει αλώβητο από την Παγκόσμια αναταραχή.
Τα ποιοτικά δεδομένα των Ελληνικών Τραπεζών (κεφαλαιακή επάρκεια και χαμηλό ύψος “κόκκινων” δανείων), σε συνδυασμό με το χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις (στο 61,12% στο 3ο τρίμηνο, με τις καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα στα €184,1 δισ. τον Ιανουάριο 2023 και τα δάνεια στα €113,5 δισ.) δίνουν καθαρή απάντηση: οι Ελληνικές Τράπεζες είναι ασφαλείς και μπορούν να συνεχίζουν να σχεδιάζουν την πιστωτική τους επέκταση, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων αξιόχρεων Δανειοληπτών.
Με τον SSM, τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών, να κρίνει ότι η καταβολή μερίσματος πρέπει να μετατεθεί για το 2024, μεταδίδοντας μήνυμα συντηρητικών ενεργειών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους για το επόμενο διάστημα.
Με τα δεδομένα αυτά, παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις βραχυχρόνιες κινήσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά το γεγονός ότι ο αυξημένος Τουρισμός μπορεί να συντηρήσει την δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας, με τα αυξημένα επιτόκια ωστόσο να φρενάρουν τις επενδύσεις.
Οι 1000 μονάδες συνιστούν ισχυρό οχυρό στήριξης για το ΓΔ, που ωστόσο δύσκολα θα υπερβεί άμεσα τις 1100 μονάδες, ενόσω ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει και το διεθνές περιβάλλον έχει χαμηλή ορατότητα, με την αυξημένη μεταβλητότητα να είναι το επικρατέστερο σενάριο βραχυπρόθεσμα”, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.
Αξιοσημείωτες πιέσεις στο Πετρέλαιο, ελαφρώς χαμηλότερα το Ευρώ.
Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Χρυσό, προς τα $22,00 κινείται το Ασήμι.
Προς τα $25900 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $1765 το Ethereum.
“Η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης και θα σταματήσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα”, σύμφωνα με τη Nomura Securities.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1,5 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ και ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Quest, Lamda Development, Autohellas, Μυτιληναίος και Σαράντης και στο χαμηλό ο ΟΤΕ.
Καλή η τελική εικόνα με 104 ανοδικούς τίτλους, έναντι 30 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μεταβλητότητας και σημαντικών κερδών στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (164.680 συμβόλαια), ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 6.346 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 7.158 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 438 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 472 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 5.512, 3.077 για τον Μάρτιο, 2.295 για τον Απρίλιο και 140 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.627,75), κινήθηκε μεταξύ 2.528 και 2.629 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 913, 432 για τον Μάρτιο και 481 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 820), κινήθηκε μεταξύ 800,5 και 820 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.100 ΕΕΕ, 74.060 Jumbo, 8.906 Εθνική, 31.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (57.898), Eurobank (9.569), Πειραιώς (33.906), ΟΤΕ (4.226), Εθνική (9.617), ΔΕΗ (8.449), ΕΥΔΑΠ (108), ΑΔΜΗΕ (7.690), Lamda Development (1.897), Ιντρακόμ (2.154), ΕΧΑΕ (1.549), MIG (1.502), Μυτιληναίος (1.317), Motor Oil (106), ΟΠΑΠ (306), Τέρνα Ενεργειακή (2.863), Ιντρακάτ (3.872), ΓΕΚ (8.535), Viohalco (2.091), Ελ. Πετρέλαια (1.114), Cenergy (3.230), ΕΕΕ (191), Ελλάκτωρα (145), ΕΛΧΑ (732), Fourli (175), TITC (811), ΟΛΠ (290).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 92.092, Πειραιώς 36.635, Eurobank 10.426, ΔΕΗ 22.409, ΑΔΜΗΕ 12.329. OTE 10.002, Εθνική 10.296.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.903.740 τεμ., (από 60.893.740 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.300.974 τεμ. (2.347.394), Eurobank 35.882.763 τεμ. (35.882.763), ΟΠΑΠ 1.446.738 τεμ. (1.446.738), Εθνική 11.853.268 τεμ. (11.787.994), ΟΤΕ 920.509 τεμ. (920.509), Πειραιώς 780.720 τεμ. (780.720), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 2.415.003 (2.415.003).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.