Συνεδρίαση που ακολούθησε τον αρνητικό βηματισμό της Παρασκευής, αλλά και των αμέσως προηγούμενων διορθωτικών συνεδριάσεων, η πρώτη της νέας εβδομάδας, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει επιστρέψει σε υψηλή εξάρτηση με την κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών.
Οι τελευταίες υφίστανται τα “απόνερα” από τις εξελίξεις σε Silicon Valley Bank και Signature Bank, στην “άλλη Πλευρά του Ατλαντικού”, με τον Τραπεζικό κλάδο να υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις και τον δείκτη EuroStoxx 600 να υποχωρεί σε χαμηλά διμήνου (οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν πάνω από 12% και βρέθηκαν κάτω από τα 2,20 Ελβετικά Φράγκα, νωρίτερα σήμερα).
Ξεκινώντας από τις εσωτερικές εξελίξεις, η “ετυμηγορία” της DBRS δεν εμπεριείχε κάποια θετική έκπληξη, καθώς επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα “BB (high)”, μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές.
Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου: 17 Μαρτίου 2023 - Moody's, 21 Απριλίου 2023 - Standard and Poor's, 9 Ιουνίου 2023 – Fitch, 4 Αυγούστου 2023 – Scope, 8 Σεπτεμβρίου 2023 – DBRS, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - Moody's, 20 Οκτωβρίου 2023 - Standard and Poor's, 1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch.
Με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερα θετική έκπληξη και από την επερχόμενη αξιολόγηση της Moody's, επικεντρώνουν την προσοχή τους στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα σπεύδουν να επισημάνουν πως η μεταφορά των εκλογών για αργότερα, ουσιαστικά “εγκαινίασε” μια μακρά προεκλογική περίοδο, τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, βάζοντας σε “τέλμα διαρκείας” το Κυβερνητικό έργο.
Μοιραία, η προσοχή των traders, αλλά και του συνόλου των ενεργών παικτών, μεταφέρεται στις Διεθνείς Αγορές και κατά δεύτερο λόγο στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες στο Χ.Α., αναγκάζοντας και τη στήλη να αναφερθεί πιο εκτεταμένα στις “εισαγόμενες” ειδήσεις – εξελίξεις.
Έτσι, παρά τα ταχύτατα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αμερικανικές Αρχές, μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank (η μεγαλύτερη χρεοκοπία Αμερικανικής Τράπεζας από το 2008) και Signature Bank, το διεθνές κλίμα παραμένει βαρύ, καθώς δεν είναι λίγοι οι Διαχειριστές, που δεν μπορούν να αποκλείσουν ντόμινο εξελίξεων και στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού, τόσο στον Τραπεζικό κλάδο, όσο και σε κάποιες Εταιρείες του Τεχνολογικού τομέα.
Και στις δύο περιπτώσεις, η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ ανέλαβε Διαχειριστής, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε, με ανακοίνωση Τύπου ότι “όλοι οι καταθέτες των Signature Bank και Silicon Valley Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος”.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Moody's είχε προειδοποιήσει την SVB Financial Group, Μητρική Εταιρεία της Silicon Valley Bank, για τις ανησυχητικές εξελίξεις και μάλιστα προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της Τράπεζας.
Στον απόηχο των παραπάνω, η Goldman Sachs δεν αναμένει πλέον από την Fed αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου (προηγουμένως ανέμενε αύξηση 25 μονάδων βάσης). Η Goldman άφησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Από την άλλη, η HSBC Holdings Plc αγοράζει τη Βρετανική Θυγατρική της Silicon Valley Bank, έναντι μιας Στερλίνας.
Να σημειωθεί ότι “η Bundesbank συγκάλεσε σήμερα την Ομάδα χρηματοοικονομικών κρίσεων, προκειμένου να αξιολογήσει τις εξελίξεις”, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στο Reuters, την ώρα που η Χρηματοπιστωτική Ρυθμιστική Αρχή της Γερμανίας “πάγωσε” το τοπικό τμήμα της Silicon Valley Bank στη Χώρα.
Οι επενδυτές τώρα έχουν στρέψει την προσοχή τους στην First Republic Bank, για λόγους παρόμοιους με αυτούς που προκάλεσαν τις εξελίξεις στην SVB, ενώ υπό πίεση παραμένουν οι μετοχές των Western Alliance Bancorp, PacWest Bancorp και Charles Schwab Corp.
“Οι επενδυτές στις χρεοκοπημένες Τράπεζες δεν θα προστατευτούν” τόνισε σε διάγγελμά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν.
Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “δύο πράγματα θα έχουν σημασία τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Το πρώτο είναι εάν οι ενέργειες των Αρχών των ΗΠΑ είναι επιτυχείς για τη διατήρηση, ή την αποκατάσταση, της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στο Αμερικανικό Τραπεζικό Σύστημα και η ‘ερώτηση του εκατομμυρίου’ είναι εάν υπάρχουν και άλλες Τράπεζες με παρόμοια τρωτά σημεία, όπως των SVB και Signature Bank”.
Οι παραπάνω εξελίξεις δίνουν ανοδική συνέχεια σε Ευρώ και Πολύτιμα Μέταλλα, αντίδραση “ελατηρίου” καταγράφεται στην Αγορά Κρυπτονομισμάτων, ενώ πιέζεται το Πετρέλαιο, αλλά έχοντας αντιδράσει από τα χαμηλά ημέρας, όταν υποχωρούσε περισσότερο από πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Αν τα πράγματα ηρεμήσουν, η προσοχή των Αγορών θα επικεντρωθεί στην αυριανή ανακοίνωση του πληθωρισμού Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ (14.30 ώρα Ελλάδας), ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύνολο των αναλυτών περίμενε μία διόρθωση στο Χ.Α., όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα σημάνει “red alert” αν ο Γενικός Δείκτης αρχίσει τις “δοκιμαστικές βουτιές” χαμηλότερα των 1000 μονάδων.
Ιδιαίτερα σημαντική, για πολλούς αναλυτές και η στήριξη των 1025 μονάδων, εκεί που “φρενάρισε” σήμερα ο Γενικός Δείκτης, ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν τα “gap” Παρασκευής (1077 – 1079) και Δευτέρας (1049 – 1054) είναι “gap” εκκίνησης, ή “gap” εκτόνωσης.
Σε κάθε περίπτωση, το πλεονέκτημα θετικής διαφοροποίησης του Χ.Α. με τις Ξένες Αγορές έχει χαθεί και η αύξηση της συσχέτισης με την διεθνή τάση δείχνει να επιστρέφει και μάλιστα δριμύτερη.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2022 οι Εθνική Τράπεζα και Autohellas, ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Αεροπορίας Αιγαίου και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνουν οι International Intercontinental και ο ΟΛΠ, την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της TITC στην σύνθεση του δείκτη.
Το βράδυ της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“Βa3”, σταθερή προοπτική).
Κακή η “μεγάλη εικόνα” του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ και αυτό επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, έστω και αν αυτή βελτιώθηκε οριακά προς το τέλος, ενώ σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος, κάτι που επιβεβαιώνει πως η υποχώρηση των τιμών συνοδεύεται από ένταση.
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μη αναφερθεί η σημαντική αντίδραση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, η οποία μείωσε δραστικά τις απώλειες και των υπόλοιπων βασικών δεικτών του Χ.Α.
Η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως για την μεταφορά κεφαλαίων από τις μετοχές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες, κάτι που συνεχίστηκε και σήμερα και μάλιστα με επιθετικότερους ρυθμούς.
Πιο συγκεκριμένα, στο 4,07% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,45% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,255% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας χαμηλό ημέρας στις 1025,17 μονάδες (-2,94%). Στις 17.00 είχε βρέθηκε στις 1048,22 (-0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1049,55 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%.
Ο τζίρος στα 152,6 εκατ., από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 152,6 εκατ., τα 142,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,2), Eurobank (4,8), Εθνική (4,3), Μυτιληναίο (3,4), ΔΕΗ (3), Jumbo (2,9), Alpha Bank (2,8), Motor Oil (2,6), Πειραιώς (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), και ΤΕΝΕΡΓ (2,1 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με τους αγοραστές να κερδίζουν τις εντυπώσεις και όσους τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας να βγάζουν ένα αξιοπρόσεκτο “μεροκάματο”.
Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-0,04%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,14 ευρώ (-5%), της Εθνικής (+3,73% και πιθανό “front running” εν όψει αυριανών αποτελεσμάτων) μέχρι τα 4,32 ευρώ (-5,33%), της Eurobank (-0,27%) μέχρι τα 1,221 ευρώ (-6,08%) και της Πειραιώς (+0,71%) μέχρι τα 1,8745 ευρώ (-5,52%)
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,5130 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,136, 1,10 και 1,087 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 5,528 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 4,281, 4,13, 4,00 και 3,84 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο πάνω από τα 1,4935 ευρώ. Αν η μετοχή συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από τα 1,30, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 1,21, 1,139 και 1,091 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο σήμα εξόδου, έχει δώσει και η μετοχή της ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,4490 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,688 και 1,658 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 751,63 μονάδες (-5,26%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρις τις 806,65 μονάδες (+1,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 802,55 (+1,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 801,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,97%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 954 μονάδων. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 759 – 752 και 724 μονάδες.
Από τις μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη, η πρώτη που γύρισε σε θετικό πρόσημο, ήταν αυτή της Jumbo (+0,67%). Αν συνεχίσει ανοδικά, η τελευταία αντίσταση στο πρόσφατο υψηλό των 22,06 ευρώ.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ (-1,93%), που συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά διετίας. Το ημερήσιο “stop short” στα 14,99 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 12,10 ευρώ.
Με θετικές διαθέσεις η μετοχή του Σαράντη (+4,32%), αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,50 ευρώ (-3,13%). Για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα η μετοχή, θα ήθελε κλείσιμο πάνω από τα 7,36 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+311,15%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+136,84%), ΚΛΜ (+83,59%), ΑΝΕΠΟ (+75,93%), ΑΤΤ (+62,96%), ΣΑΤΟΚ (+62,5%), ΚΡΕΚΑ (+55,96%) και ΛΕΒΚ (+54,55%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 9.971.190 (ΚΟ) μετοχές της Τρ. Αττικής (-9,99%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 1.495.678.391 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της Τράπεζας. Το σύνολο εισηγμένων μετοχών στο Χ.Α. ανέρχεται σε 9.971.190 (ΚΟ) μετοχές, με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,05, κατόπιν της επακόλουθης μείωσης ονομαστικής αξίας μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €18,6200.
Από εκεί και πέρα, σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 3,04 ευρώ (κλείσιμο 17/2) η ΜΟΤΟ (-2,92%).
Επιστροφή αγοραστών στην Frigoglass (+1,75%).
Επιμένουν οι πωλητές, ενώ αύξησε συναλλαγές η ΑΒΑΞ (-1,21%).
Βγήκε μικρό “bid” σε Λύκο (+0,79%) και AVE (+1,15%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΚΡΕΚΑ (+11,11%), ΜΑΣΟΠ (+4,62%), ΜΙΝ (+1,27%), ΑΣΤΑΚ (+0,24%), ΒΙΟΤ (+10,71%), ΜΠΤΚ (+9,32%), ΑΑΑΚ (+9,17%), ΜΟΝΤΑ (+3,69%), ΜΕΡΚΟ (+1,67%) και ΕΥΑΠΣ (+0,59%).
Συνεχίζει να μαζεύεται η μικρή προσφορά που βγαίνει, μέχρι τα 312 ευρώ, στον Καρέλια (0%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1094 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1037, 1013, 966 - 950 και 940 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2670 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445, 2378, 2342 - 2332 και 2279 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Στις 1013 μονάδες η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη στο σενάριο συνέχισης της πτωτικής κίνησης του ΓΔ, στις 1060 μονάδες η εγγύτερη αντίσταση”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Περιμένουμε ότι το Χ.Α. θα παραμείνει ευάλωτο στο διεθνές κλίμα μείωσης κινδύνου και στον αυξημένο εγχώριο πολιτικό κίνδυνο”, αναφέρει η Optima Bank.
“Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί. Ενώ οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές, μία τεχνική αντίδραση είναι δικαιολογημένη, λόγω βραχυπρόθεσμων υπερπουλημένων επιπέδων. Τα αποτελέσματα επίσης υποστηρίζουν ένα ήπιο αγοραστικό ενδιαφέρον σε σημαντικούς κλάδους”, εκτιμά η Beta Sec.
“Σοβαρές απώλειες μετά τις εξελίξεις σε SVB και Signature Bank, με τον Τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο προσκήνιο. Από την άλλη, ωστόσο, ήδη επαναξιολογείται από τις Αγορές η πιθανότητα να κινηθούν λιγότερα επιθετικά, με τα βασικά επιτόκια, οι Κεντρικές Τράπεζες. Τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις γύρω από τον Χρηματοπιστωτικό κλάδο, θα αποτυπωθούν στις πράξεις της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη και της FED την επόμενη Τετάρτη (στις 22 Μαρτίου). Στο εσωτερικό, πυκνώνουν το επόμενο διάστημα οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με την ΕΤΕ να δημοσιεύει αύριο, μετά την συνεδρίαση, και τις Alpha Bank, Autohellas, Aegean και ΟΠΑΠ την Τετάρτη. Η αυξημένη μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, καθώς μεταξύ άλλων εκπνέουν και τα Παράγωγα τριμηνιαίου κύκλου. Για τον ΓΔΧΑ διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος της περιόδου μεταξύ των 1120 - 990 μονάδων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Η πολυαναμενόμενη διόρθωση ήρθε κάνοντας σημαντικό ‘θόρυβο’, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η Silicon Valley Bank ήταν η αφορμή για Παγκόσμια διόρθωση που έπιασε και την Ελληνική Αγορά.
Είχαμε εικάσει ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να δοκιμάσει την ζώνη των 1050 - 1020 μονάδων, ενώ χρειάζεται ένας σχηματισμός και χρόνος για να μπορέσουμε να βρούμε το timing και το επίπεδο που η Αγορά θα πατήσει για να δοκιμάσει και πάλι ανοδική κίνηση.
Η Εγχώρια Αγορά έδωσε ακόμα ένα μεγάλο deal. Η εξαγορά της Enel Romania από την ΔΕΗ αλλάζει ακόμα περισσότερο την Εταιρεία που πριν μόλις μερικά χρόνια μίλαγαν για πτώχευση. Να θυμίσουμε ότι η Επιχείρηση πλέον έχει μειωμένο δανεισμό 1,4 δισ. κάτι που θεωρείται άθλος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, προχωρώντας παράλληλα σε επενδύσεις.
Η Eurobank από την άλλη έβγαλε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε η Αγορά, ενώ όλα δείχνουν ότι θα αγοράσει και θα ακυρώσει το 1,4% του ΤΧΣ και πλέον θα είναι η μόνη Τράπεζα με μηδενική συμμετοχή του ΤΧΣ.
Η παράταση της εκλογικής αναμέτρησης δίνει παράταση παράλληλα και στην επενδυτική βαθμίδα. Από την άλλη η διόρθωση ήταν “μάννα εξ ουρανού” για αρκετά funds που περίμεναν διόρθωση για να τοποθετηθούν στην Ελληνική Αγορά.
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2022 στο 5,9%, έδωσε την ελπίδα ότι και το 2023 θα καταφέρουμε να γράψουμε και πάλι σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.
Οι Αγορές την εβδομάδα που έρχεται περιμένουν την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Αμερική (14 Μαρτίου 14:30). Από αυτό θα κριθεί τουλάχιστον η βραχυπρόθεσμη τάση, μιας και όπως όλα δείχνουν χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να δούμε πτώση των επιτοκίων.
Η Ελληνική Αγορά φαίνεται ότι έχει καταγράψει μία σημαντική κορυφή για κάποιο μεγάλο διάστημα, μέχρις ότου δούμε και πάλι νέα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να μιλήσουμε για νέα υψηλά. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή έχουμε λήξη συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων.
Η μεσοπρόθεσμη τάση, ανεξάρτητα της διόρθωσης, είναι ανοδική. Είναι νωρίς ακόμα για κάποιο αγοραστικό σήμα, παρόλα αυτά η Αγορά είναι ζωντανή με τους αγοραστές αξιόμαχους. Μην ξεχνάμε ότι πιθανότατα να υποστηρίξουν τις θέσεις τους μέχρι το κλείσιμο των συμβολαίων την Παρασκευή” σύμφωνα με την άποψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
“Οι Τράπεζες στις ΗΠΑ παραμένουν η λιγότερο προτιμώμενη επιλογή, σε ότι αφορά τις επενδύσεις στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού. Προτιμάται η μετάβαση της υπερβολικής έκθεσης σε πιο αμυντικές περιοχές, δεδομένων των αυξανόμενων κινδύνων για την Οικονομία των ΗΠΑ. Προτιμούμε τον Παγκόσμιο τομέα των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπου η σχετική δυναμική κερδών είναι θετική και ενισχύεται. Διατηρούμε μια προτίμηση για εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας (HG) και επενδυτικού βαθμού (IG)”, αναφέρει η UBS.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,6 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
Αύξηση της τάξης του 6,1% κατέγραψε τον Φεβρουάριο του 2023 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ΔΤΚ κατά τον Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2023, παρουσίασε αύξηση 0,3%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΑΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Εθνική.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικούς τίτλους, έναντι 104 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μεταβλητότητας και οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (122.806 συμβόλαια), ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 7.158 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 7.285 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 472 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 439 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.046, 2.627 για τον Μάρτιο, 1.369 για τον Απρίλιο και 50 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.549), κινήθηκε μεταξύ 2.479,75 και 2.549 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 274, 174 για τον Μάρτιο και 100 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 769,75), κινήθηκε μεταξύ 754 και 787,5 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.817 ΕΕΕ, 32.131 Jumbo, 23.270 ΟΠΑΠ, 111.678 Eurobank, 7.428 ΔΕΗ, 5.000 Ελλάκτωρ, 5.000 Σαράντης, 5.000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (48.386), Eurobank (9.205), Πειραιώς (29.638), ΟΤΕ (2.058), Εθνική (14.918), ΔΕΗ (2.823), ΕΥΔΑΠ (302), ΑΔΜΗΕ (6.628), Lamda Development (438), Ιντρακόμ (510), ΕΧΑΕ (1.200), MIG (604), Μυτιληναίος (2.211), Motor Oil (279), ΟΠΑΠ (235), Τέρνα Ενεργειακή (417), Ιντρακάτ (422), ΓΕΚ (901), Viohalco (474), Ελ. Πετρέλαια (150), Cenergy (547).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 99.213, Πειραιώς 35.737, Eurobank 11.491, ΔΕΗ 23.460, ΑΔΜΗΕ 14.876. OTE 10.924, Εθνική 10.844.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.893.740 τεμ., (από 60.893.740 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.347.394 τεμ. (2.122.578), Eurobank 35.882.763 τεμ. (35.882.763), ΟΠΑΠ 1.446.738 τεμ. (1.446.738), Εθνική 11.787.994 τεμ. (12.338.836), ΟΤΕ 920.509 τεμ. (920.509), Πειραιώς 780.720 τεμ. (780.882), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 2.415.003 (2.459.821).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.