Με σημαντικές απώλειες στις αγορές της Ασίας, από 0,46% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στις 4.128 μονάδες και στα ευρωπαϊκά επιχειρείται η διαχείριση των τελευταίων ενεργειών της ΕΚΤ.
Από τις 15.476 μονάδες ο DAX, από τις 7.901 ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εβδομάδα ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη στις 1.033,44 μονάδες.
Μετά από το ανοδικό σερί 7 εβδομάδων και την επίτευξη σημαντικών αποδόσεων, η μερική κατοχύρωση θέσεων είναι απολύτως φυσιολογική, αν όχι επιβεβλημένη, ενόψει της επόμενης αναμέτρησης των αγοραστών στην ευρύτερη περιοχή των 1.040-1.050 μονάδων.
Αλλωστε διακριτή η τακτική του «κλειδώματος» μέρους θέσεων σε τραπεζικά χαρτιά και bluechips, με παράλληλη μετακύλιση ρευστότητας τις τελευταίες συνεδριάσεις Ιανουαρίου-τις πρώτες τρεις Φεβρουαρίου.
Με την αξία συναλλαγών να σταθεροποιείται σε 100 εκατ. και πάνω, με ενεργότατη παρουσία «ισχυρών ξένων χεριών», με τοποθετήσεις funds σε μακροπρόθεσμα ανοδικές τιμές συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών, προσδίδοντας ισχύ και αρκετή ασφάλεια για τη συνέχεια.
Από τις 2.51426 μονάδες ο FTSE25, από τις 798,88 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 1.573,07 ο FTMiCap με επιλεγμένα mid caps να συμμετέχουν επενδυτικά.
Κοινός τόπος πως για την πειστική υπέρβαση και των 1.050 μονάδων θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος, αναδιάταξη δυνάμεων και νέους επενδυτές, το ενδεχόμενο ελεγχόμενης διολίσθησης θα ήταν προτιμότερο από αυτό ενός «τραβήγματος» με χαμηλούς τζίρους και χωρίς ευρύτερη συμμετοχή.
Οι διεργασίες, εξελίξεις, συμφωνίες σε 4-5 επιχειρηματικά μέτωπα (Attica Group-MIG, ΚΛΜ-Intracom Holdings, Attica Βank, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΒΙΣ) προφανώς και προσδίδουν νεύρο και φέρνουν νέους παίκτες, περισσότερη ρευστότητα, ευρύτερη μεταβλητότητα, είναι ωστόσο 2-3 μεγάλες συμφωνίες από την έκβαση των οποίων θα γίνει η διαφορά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Οι όποιες εξελίξεις από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και τη ΔΕΗ (για την Enel Romania).
Ομως η παρουσία στο προσκήνιο ακόμη ενός κλάδου -ακινήτων/ΑΕΕΑΠ- μετά τη συμφωνία ΚΛΜ-Intracom Holdings όπως αυτή αποτυπώθηκε την Παρασκευή με Dimand (7%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (6,34%), Premia (6,19%), Intracom (5,37%), ΚΕΚΡΩΨ (4,67%), ΚΛΜ (4,55%), BriQ (1,52%) μόνο υπέρ της αγοράς μπορεί να λειτουργήσει.
Ακριβώς αυτή η διεύρυνση των κλαδικών επιλογών μπορεί να φέρει και άλλους επενδυτές, περισσότερα κεφάλαια, να διαμορφώσει προϋποθέσεις μόχλευσης. Κοινό μυστικό στα χρηματιστηριακά γραφεία πως η συμφωνία της Κλουκίνας-Λάππας ανεβάζει τον πήχη και το κίνητρο για την εισαγωγή των Noval Property (Viohalco), Trade Estates (Fourlis), Orilina (Howard-Νάτσης).
Σε αυτόν τον κλάδο φαίνεται πως δημιουργούνται δυνατότητες ανάδειξης και του τουριστικού. Το 3,82% για τη μετοχή της Aegean στα υψηλά των 6,80 ευρώ, η κινητικότητα στην Autohellas, ακόμη και η αφύπνιση του Κυριακούλη με 7,14% στο 1,20 ευρώ εντάσσονται σε αυτή τη λογική.
Τεχνικά -αναλυτικά λεπτομέρειες στον Εκηβόλο- ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση στηρίξων παρά η δοκιμασία αντιστάσεων.
Ημέρα που για τα ευρωπαϊκά μένει να αξιολογηθεί η σειρά μέτρων εμπάργκο σε ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα και να τιμολογηθεί η αβεβαιότητα του χρόνου/ύψους αύξησης των επιτοκίων.