Χρηματιστήριο: Οπλισε τους πωλητές η στρατηγική της ΕΚΤ

Οι ανακοινώσεις από τη Φρανκφούρτη οδήγησαν σε πτωτικό κλείσιμο τον Γενικό Δείκτη. Απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο διασώθηκαν Motor Oil, ΟΠΑΠ, όμιλος ΓΕΚ Τέρνα. Συναλλαγές 57,5 εκατ.

Δημοσιεύθηκε: 15 Δεκεμβρίου 2022 - 17:46

Τελ. Ενημ.: 15 Δεκεμβρίου 2022 - 19:22

Load more

Βαραίνει το διεθνές κλίμα, μετά το νέο μπαράζ αύξησης επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν και αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις Αγορές μετοχών και ομολόγων.

Στην επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, υπέκυψε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με ήπιες μεταβολές και εναλλαγές προσήμων, αλλά μετά τις 15.30 και τα νέα από την ΕΚΤ, οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Γενικός Δείκτης γύρισε πιο αποφασιστικά σε αρνητικό πρόσημο, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε όταν ο ΓΔ δοκίμασε τιμές χαμηλότερα των 920 μονάδων, με αποτέλεσμα την καταγραφή συνεχόμενων ημερήσιων χαμηλών.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, προβλέποντας επιπλέον αυξήσεις συνολικού μεγέθους 75 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2023, αλλά και επιβράδυνση της Αμερικανικής Οικονομίας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Η πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για άνοδο των επιτοκίων έως το 5,1% το 2023, ήταν ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% τουλάχιστον έως το 2025, ενώ θα βρίσκεται πάνω από το 3% έως το τέλος του επόμενου έτους. “Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε” τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων στο 3,5%, από 3%, ένατη στη σειρά, με την Κεντρική Τράπεζα να δηλώνει ότι “ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια, για να αντιμετωπιστούν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις”.

Σε αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,5%, προχώρησε η ΕΚΤ. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, “τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, ενώ από το Μάρτιο ξεκινά η ποσοτική σύσφιξη με ρυθμό 15 δισ. ευρώ το μήνα, έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2023”.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τον περιορισμό επαναγοράς ομολόγων, στο πλαίσιο εξόδου από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι το στοιχείο που μπαίνει στο ‘κάδρο’ και το οποίο θα τύχει πολύ στενής παρακολούθησης από τις Αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα της Ευρωζώνης και με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις μετοχικές Αγορές”.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Με τον Γερμανικό δείκτη DAX να φθάνει σε απώλειες το 3%, το όποιο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίστηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μάλλον ανεκόπη βίαια, λόγω επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος και το σύνολο των traders, στην παρούσα φάση, περιμένει την επόμενη κίνηση των Διεθνών Αγορών.

Στα ενθαρρυντικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., το γεγονός ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο υποαπέδωσε σε απώλειες, έναντι των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως αν το κλίμα συνεχίσει να επιδεινώνεται, δεν είναι καθόλου εύκολη η πρόβλεψη, ακόμα και για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Σήμερα η τελευταία μέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου από τις Εισηγμένες, με την Beta Sec., μάταια, να επισημαίνει πως “βελτιώσεις και θεαματικές μεταβολές έχουμε δει κατά κόρον να συμβαίνουν σε ‘μικρές’ Εταιρείες στο παρελθόν και μετά να ‘σβήνουν’ άδοξα. Ως εκ τούτου η προσέγγιση χρήζει πάντα επισταμένης μελέτης και το ταμπλώ πολύ αυξημένα αντανακλαστικά. Παρόλα αυτά, από την ως τώρα πορεία των αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν κάποιες Εταιρείες, όχι μόνο για την εξαιρετική πορεία των μεγεθών τους, αλλά και την συνέπεια των επιδόσεων που δείχνουν τα τελευταία χρόνια. Το αν θα καταφέρουν οι Εισηγμένες αυτές να γίνουν οι επόμενες Quest, ή Autohellas εξαρτάται από την πορεία που θα έχουν όχι μόνο στο επιχειρηματικό κομμάτι, αλλά και την συνέπεια που θα έχουν χρηματιστηριακά. Διότι ναι μεν τα νούμερα μπορεί να είναι υποστηρικτικά για μια καλύτερη αποτίμηση, χρειάζεται ωστόσο επικοινωνία και εξωστρέφεια για να σε μάθουν οι επενδυτές”.

Υπενθυμίζεται ότι απομένει μία συνεδρίαση πριν το “triple witching” Δεκεμβρίου και 11 συνεδριάσεις πριν την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Στη λήξη της αυριανής συνεδρίασης, θα λάβει χώρα και η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx. Για τον FTSE25 η κυριότερη αλλαγή αφορά την είσοδο της Autohellas, στην θέση του ΑΔΜΗΕ.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με τις ανοδικές διαθέσεις να αφορούν τους Ευρωπαίους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,22% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,46% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,052% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 925,85 (+0,24%) και 915,25 μονάδων (-0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 917,24 (-0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 917,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο τζίρος στα 57,5 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 57,5 εκατ., τα 52 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,8), Εθνική (3,4), Μυτιληναίο (2,8), ΔΕΗ (2,5), Motor Oil (2,4), Alpha Bank (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,3), και Jumbo (2,1 δισ. ευρώ).

Δηλαδή μέσα σε 0,4 δισ. ευρώ, συνωστίζονται ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΠΕ και ΜΠΕΛΑ.Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (-2,41%) και Πειραιώς (-1,25%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (-0,32%) και Eurobank (-0,82%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 626,43 μονάδες (-1,75%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 629,08 (-1,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 630,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,18%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 619 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 640, 655, 690 και 752 μονάδες. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 606 – 591 και 583 - 577 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,31%), ΜΟΗ (+0,57%), ΟΠΑΠ (+0,60%), ΟΤΕ (+0,82%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1%).

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, η μετοχή της ΔΕΗ (-0,08%), στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία “η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικότητας με την Enel S.p.A., μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία”, αλλά στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών έφθασε να παίζεται το τελικό πρόσημο, με τελική επικράτηση των “sellers” και με ευδιάκριτη υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 6,785 ευρώ (+2,88%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “τα Μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕH θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο σε σχέση με τα Target Assets και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το ΔΣ της ΔΕH θα καθορίσει αν η ΔΕH θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel”.

Στις 31/12/2021 η ENEL διέθετε στη Ρουμανία, μέσω της 100% Θυγατρικής ENEL Green Power Romania, Πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 534 MW (498 ΜW Αιολικά και 36 MW Φωτοβολταϊκά) και είχε υπό κατασκευή άλλα 170 MW.

Κατέχει επίσης τρεις από τις οκτώ Εταιρείες διανομής που λειτουργούν στη Ρουμανία. Στις δύο εξ αυτών η ENEL κατέχει το 51% και στην τρίτη το 78%. Οι μειοψηφίες ελέγχονται από το Ρουμανικό Δημόσιο. Τέλος, ο Ιταλικός Όμιλος δραστηριοποιείται με δύο Εταιρείες προμήθειας στη Ρουμανία, οι οποίες ελέγχονται κατά 100% και κατέχουν ηγετικά μερίδια Αγοράς. Στην Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας, κατέχει περίπου το ένα τρίτο της Τοπικής Αγοράς.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τις έκανε τέσσερις. Είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 6,37 ευρώ και ενδιάμεση στήριξη στα 6,46 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 6,37, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 6,24 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτη ζώνη αντίστασης στα 6,785 – 7,00 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της TITC (-0,98%), με την μετοχή να συνεχίζει τον επιτόπιο βηματισμό της, με κλεισίματα χαμηλότερα των 12,50 ευρώ. Μόνη θετική ένδειξη, ότι ο τίτλος αρνείται να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 12,10 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Αν χαθεί η εν λόγω στήριξη, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 12,08 – 11,88 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 12,60 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ (+0,82%), μετά από δύο ήπια πτωτικές συνεδριάσεις. Παράγοντες της Αγοράς αποδίδουν τη σημερινή κίνηση, άλλοι στο επικείμενο “triple witching” Δεκεμβρίου και άλλοι στην επιστροφή των φημών που αναφέρονται σε πιθανή δημόσια πρόταση από την D.T. και μάλιστα με σχετικό premium.

Σε κάθε περίπτωση και για τη βελτίωση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο τίτλος να υπερκεράσει τα 15,56 (ημερήσιο “stop short”) και να κινηθεί προς τα 15,89 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 16,34 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Θα είναι θετική ένδειξη να μην καταστρατηγηθεί η πρώτη στήριξη στα 14,49 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+140,6%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+128%), ΑΝΕΚ (+83,23%), ΜΟΗ (+54,62%), ΜΙΓ (+51,20%), ΤΕΝΕΡΓ (+48,6%), ΠΡΔ (+41,24%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+31,64%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από 27/12/2022 έως και 30/12/2022 πρόκειται να εκποιηθούν, 114000 μετοχές της Ελλάκτωρ κυριότητας K. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ με επισπεύδουσα την Eurobank μέσω της Capital ΑΧΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα συνέχισαν, για ευνόητους λόγους και με σημαντικό ανεκτέλεστο, ανοδικά οι Attica Group (+9,82%) και ΑΝΕΚ (+19,53%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Τεχν. Ολυμπιακή (-0,87%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,67%), ΓΚΜΕΖΖ (+5,49%), Eprilon Net (+1,25%), Λύκος (+3,17%) και Performance (-2,74%).

Συνεχίζεται το επικίνδυνο ασανσέρ σε ΑΤΤ (+1,41%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Lavipharm (+2,44%), καθώς επιβιβάζονται χαρτοφυλάκια που εκτιμούν πως μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ., θα ακολουθήσει έξοδος από την “επιτήρηση”.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΕΛΓΕΚ (+2,21%), ΣΠΙ (+1,70%), ΒΙΟΤ (+13,64%) και ΑΚΡΙΤ (+20%).

Συνεχίζει να βγάζει “bid”, αλλά δεν αλλάζει τιμή η Sato (0%).

Οι εκτιμήσεις της Διοίκησης, κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών, για επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία το επόμενο έτος, επανέφεραν τους αγοραστές στην Κρι Κρι (+4,53%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων και χαμηλά 20 μηνών για ΣΠΕΙΣ (-3,91%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε ΚΥΡΙΟ (-0,97%), REALCONS (-2,33%), ΚΛΜ (-1,01%), ΕΧΑΕ (-3,32%), ΦΡΙΓΟ (-3,30%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΥΑΛΚΟ (-0,87%), ΜΟΥΖΚ (-3,95%), ΙΝΤΕΚ (-2,59%), ΜΠΤΚ (-6%) και ΚΟΡΔΕ (-2,06%).

“Profit taking”, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις σε ΦΡΛΚ (-3,14%).

Ακόμα μία επίδειξη μεταβλητότητας από την ΜΙΓ. Ο τίτλος κινήθηκε μεταξύ -7,24% και +13,12% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -0,45%.

Πλαγιοκαθοδικά από τα 1,285 ευρώ (κλείσιμο 24/11) η Ίλυδα (-4,27%).

Σε υψηλά 8μηνου ο Καρέλιας (+0,69%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 893 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 893 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 910 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 931, 937 - 944 (gap), 958 - 960 και 973 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 879, 868 - 861 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2168 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2168 και υψηλότερα των 2200, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2168, μπορεί να πιέσει προς τις 2132 και 2100 - 2080 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Επιστροφή της επιφυλακτικότητας, λόγω της αναζωπύρωσης της διάθεσης αποφυγής κινδύνου, μετά και την επιθετική ρητορική της FED”, εντοπίζει η Eurobank Equities.

“Περιμένουμε ότι η Αγορά θα οδηγηθεί ξανά από επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στο επίκεντρο η ΔΕΗ λόγω πιθανής εξαγοράς της ΕΝΕL Romania”, αναφέρει η Piraeus Sec.

“Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, λόγω των πληροφοριών για deals, θα μπορούσε να απορροφήσει την πίεση από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Σημειώνεται πως σήμερα είναι η τελευταία μέρα δημοσίευσης - ενημέρωσης για την πορεία του εννεαμήνου”, τονίζει η Beta Sec.

“Οι Αγορές θα έχουν (μετά και την σημερινή μέρα) μια επικαιροποιημένη κατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής και οι επόμενες ημέρες ενδέχεται να δώσουν μια πρώτη γεύση της τάσης που θα επικρατήσει το επόμενο δίμηνο, στις Αγορές μετοχών και ομολόγων. Στο εσωτερικό ολοκληρώνονται σήμερα οι ανακοινώσεις των Εισηγμένων για το Γ΄ τρίμηνο, ενώ αύριο εκπνέουν τα τελευταία Παράγωγα συμβόλαια του 2022”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, που διαμορφώνονται στο 4,50%, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη για επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων. Στο Χ.Α. ο ΓΔ κινείται προς την αντίσταση της τοπικής κορυφής των 925 μονάδων, η υπέρβασή της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο προς την αμέσως επόμενη και ισχυρότερη, εκείνη των 931 - 938 μονάδων”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στο ρυθμό των Κεντρικών Τραπεζών κινούνται για άλλη μια συνεδρίαση οι Παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές, με τις λέξεις των Πάουελ - Λαγκάρντ κλπ. (χθες και σήμερα, αντίστοιχα) να ακούγονται με την δέουσα προσοχή και με τα τηλεοπτικά πλάνα των αντίστοιχων συνεντεύξεων Τύπου να αναλύονται ‘καρέ – καρέ’ από τους επενδυτές, προκειμένου να αποκομιστούν οι περισσότερες δυνατές ενδείξεις για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Τη στιγμή που οι Αγορές ανεβοκατεβαίνουν για μετρήσεις πληθωρισμού, οι οποίες απέχουν λίγα δέκατα χαμηλότερα από τα 40ετη υψηλά τους, η κάθε πρόβλεψη χάνει την αξία της και καλό είναι να αποφεύγεται.

Σε ότι αφορά το πολύπαθο Χ.Α., τα τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και "νότιας" τάσης, το έχουν καταστήσει τρόπον τινά "ανοσιακό", στις μεγάλες καθημερινές αναταράξεις των Ανεπτυγμένων Αγορών.

Αυτό έγινε εμφανές κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους που μας αποχαιρετά, με το Χ.Α. να κλείνει συνολικά και εκτός ραγδαίων απροόπτων, σε θετικό έδαφος, ενώ τα Ξένα Χρηματιστήρια, αντίθετα, έχασαν σημαντικό έδαφος.

"Κλειδί" σε αυτό το περιβάλλον, η ανθεκτική κερδοφορία σε επίπεδο μίκρο και οι προοπτικές αναβάθμισης της Χώρας μας σε επίπεδο μάκρο.

Φυσικά, η παγκοσμιοποιημένη δομή των κεφαλαιακών ροών (επιτόκια και assets), δεν αφήνει καμία Οργανωμένη Αγορά σε "άγνοια" και αποκομμένη από τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις.

Άποψή μας είναι ότι “εάν το 2022 δεν ήταν ένα από τα δυσκολότερα του τρέχοντος αιώνα, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να είναι τετραψήφιος, κάτι που θα προκαλούσε κύματα ενθουσιασμού στον Εγχώριο χρηματιστηριακό - επενδυτικό κλάδο”.

Τεχνικά, το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη εμφανίζει σημάδια κόπωσης, με την περιφέρεια των 900 μονάδων να "έχει κουράσει", καθώς δεν έχει λειτουργήσει έως τώρα ως "τραμπολίνο" εκτίναξης, προς τις αντιστάσεις που βρίσκονται στις 950 και στις 975 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, θα χαιρετίσουμε τη συνέχιση της φετινής υπεραπόδοσης στη Λεωφόρο Αθηνών και στο επόμενο έτος, με ευχές ανάμιξης περισσότερων μικροεπενδυτών στις διεργασίες της αποτίμησης των Εισηγμένων Εταιρειών”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, πιο ελεγχόμενες οι πιέσεις στο Ευρώ.

Κάτω από τα $1790 ο Χρυσός, χαμηλότερα των $23,3 το Ασήμι.

Προς τα $17400 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1270 το Ethereum.

Οι Ιαπωνικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι το εμπορικό έλλειμμα της Χώρας σκαρφάλωσε το Νοέμβριο πάνω από το επίπεδο των 2 τρισ. γεν ($15 δισ.) λόγω του υψηλότερου κόστους στο Πετρέλαιο και της περαιτέρω αποδυνάμωσης του γεν. Ήταν ο 16ος διαδοχικός μήνας με έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75%, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους, ενώ ανακοίνωσε ότι “είναι πολύ πιθανές και νέες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το στόχο που έχει θέσει”.

Η Swiss National Bank ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων στην Ελβετία κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1%. Η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι “δεν μπορεί να αποκλείσει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα”.

Υποχώρησαν 0,6% τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μετά την αύξηση 1,3% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση 0,1%. Ήταν η μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα στο έτος.

Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 20 χιλ., στις 211000, την προηγούμενη εβδομάδα με τους αναλυτές να περιμένουν 230000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,3 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

“Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ σε δάνεια που είχε λάβει από τις Χώρες της Ευρωζώνης, κατά το πρώτο πακέτο διάσωσης”, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι “ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του υπολοίπου των ομολογιών του Διεθνούς Εταιρικού Ομολόγου, ονομαστικής αξίας €172.843.000, λήξεως 2024, με τιμή 101,594%, από την θυγατρική της εταιρεία Ellaktor Value PLC. Με τη συναλλαγή αυτή υλοποιήθηκε η ολοσχερής αποπληρωμή του συνόλου των ομολογιών του Διεθνούς Εταιρικού Ομολόγου €670 εκατ. (εκδόσεως 2019), δύο έτη νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης του”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Viohalco, Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικούς τίτλους, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων. Μειώθηκαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (127.288 συμβόλαια).

Στα 1.820 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.947 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 8 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.354, 572 για τον Δεκέμβριο, 762 για τον Ιανουάριο και 20 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.219,25), κινήθηκε μεταξύ 2.217,75 και 2.246,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 28, 3 για τον Δεκέμβριο και 25 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 631,25), κινήθηκε μεταξύ 631,25 και 632,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.273 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (53.672), Εθνική (7.169), Eurobank (6.595), Πειραιώς (17.569), ΔΕΗ (10.627), ΟΤΕ (2.569), ΓΕΚ (1.245), Μυτιληναίο (722), Τέρνα Ενεργειακή (1.113), MIG (12.077), Viohalco (1.283), ΑΔΜΗΕ (4.514), Cenergy (1.676), Ελ. Πετρέλαια (275), Lamda Development (1.189), ΕΧΑΕ (536), ΟΠΑΠ (232), ΕΥΔΑΠ (229), Fourli (606), Ιντρακόμ (2.264), Jumbo (139), TITC (599), ΟΛΠ (242).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 63.888, Πειραιώς 19.260.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                              Name of Issuer                   NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.795.914 τεμ., (από 58.795.914 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.691.352 τεμ. (2.702.352), Eurobank 34.337.617 τεμ. (34.337.617), ΟΠΑΠ 1.606.533 τεμ. (2.024.621), Εθνική 9.976.927 τεμ. (9.976.927), ΟΤΕ 958.444 τεμ. (958.444), Πειραιώς 1.579.257 τεμ. (1.435.050).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων