Χρηματιστήριο: Κοιτά κατάματα τις 900 μονάδες

Σε υψηλά τριμήνου εξακολουθεί να κινείται η εγχώρια αγορά που αναθάρρησε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Απέχει πολύ όμως η αντίδραση από αυτή σε Ευρώπη-Wall Street.

Δημοσιεύθηκε: 10 Νοεμβρίου 2022 - 17:48

Τελ. Ενημ.: 10 Νοεμβρίου 2022 - 19:35

Load more

Σε σημαντικά κέρδη έχουν γυρίσει τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve τους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 7,9%. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 8,2%.

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές, “το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ περιπλέκεται, καθώς η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή και το θρίλερ για τη Γερουσία, επαναφέρουν την προοπτική αναγκαιότητας δύσκολων συμβιβασμών και πολιτικών αδιεξόδων, αλλά και τα σενάρια για πιθανό “shut down”, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, ενώ το κλίμα μεταβλητότητας στις Αγορές, δεν αποκλείεται να ενισχυθεί από την αναταραχή στα Κρυπτονομίσματα.

“Η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX για την παροχή ρευστότητας, αλλά τα ζητήματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας, ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε”, ανέφερε η Binance. Από την άλλη, ο Sam Bankman-Fried είπε στους επενδυτές του FTX.com ότι “χωρίς ‘ένεση’ μετρητών, η Εταιρεία θα πρέπει να κηρύξει πτώχευση”.

Συνεδρίαση συναλλακτικής επιφυλακτικότητας αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ μόνο σήμερα ανακοίνωσαν, ή θα ανακοινώσουν αποτελέσματα έξι Δεικτοβαρείς Εταιρείες (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, TITC, ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ) και αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η Πειραιώς.

Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθούν οι περισσότερες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τα σημαντικά κέρδη που σημειώνουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και η αναδίπλωση του Γενικού Δείκτη, μόλις ήλθε σε επαφή με τις 900 μονάδες.

Σήμερα το βράδυ η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Στον Greece Standard σήμερα συμμετέχουν 8 Εταιρείες: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίος. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil και αν θα εισαχθούν στον δείκτη.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσε τις Εισηγμένες Εταιρείες του Χ.Α. να δημοσιεύσουν έως την 15η Δεκεμβρίου βασικά οικονομικά τους μεγέθη, που σημείωσαν στο πρώτο φετινό εννεάμηνο. Στα μεγέθη αυτά συμπεριλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον ο κύκλος εργασιών, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ενώ παράλληλα ζητείται και η ενημέρωση για το κατά πόσο επηρεάζονται οι Εταιρείες από τις εξελίξεις στην Ενέργεια, καθώς και το αν έχει λάβει χώρα κάποιο άλλο ιδιαίτερο γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α., μαζί με την Morgan Stanley, στις 28 και 29 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, με παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά και χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και Κοινού.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, έφερε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,33% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,91% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,551% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 886,51 (-0,59%) και 900,55 μονάδων (+0,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 897,66 (+0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 898,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,80%.

Να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης κάλυψε όλη τη χασούρα του 2022 και γύρισε σε οριακά κέρδη 0,63%. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι συμπλήρωσε “πενταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 4,31%, ενώ το σημερινό κλείσιμο παραπέμπει σε υψηλά τριών μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/8 (899,16 μονάδες).

Ο τζίρος στα 57,4 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΜΟΗ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 57,4 εκατ., τα 54,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7), ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (4), Εθνική (3,5), ΔΕΗ (2,5), Μυτιληναίο (2,4), Alpha Bank (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Jumbo (2,1) και Motor Oil (2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,22%, Εθνική +0,24%, Eurobank +1,77%, Πειραιώς +3,58%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 627,48 (-1,42%) και 646,38 μονάδων (+1,55%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 643,92 (+1,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 643,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,15%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 591 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 616 - 591, ή της ζώνης 584 - 567, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 655, με απώτερο στόχο τις 752 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ κινείται σε υψηλά 7μηνου, ενώ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 7,93%.

Μένοντας στον κλάδο, “η ένταση και διάρκεια των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων, η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, η ενίσχυση του κινδύνου απότομης ανατιμολόγησης των Περιουσιακών Στοιχείων στις Διεθνείς Αγορές χρήματος και κεφαλαίων και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, “τρεις προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο Τραπεζικός τομέας: Πρώτον, το υψηλό απόθεμα NPEs. Δεύτερον, η χαμηλή οργανική κερδοφορία. Τρίτον, το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας”.

Επίσης, θέση στο ζήτημα νομιμοποίησης των Εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers), να προχωρούν για λογαριασμό των ειδικών οχημάτων τιτλοποιήσεων σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, πήρε η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέροντας, στην ενδιάμεση έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ότι, “η ικανότητα των servicers να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό όσων απέκτησαν απαιτήσεις, αλλά και των Τραπεζών, δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις, αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών”.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν μόνο οι ΟΤΕ (-0,38%), TITC (-0,50%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,23%) και ΜΠΕΛΑ (-0,20%).

Ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, σε πρώτη ανάγνωση, ήταν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της TITC. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 626,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 41,8% και τα καθαρά κέρδη στα 43,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 83%. Οι αναλυτές περίμεναν κάτω από 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση, στις ΗΠΑ οι θετικές προοπτικές διατηρούνται αμετάβλητες και για τους επόμενους μήνες. Η δραστηριότητα σε χρηματοδοτούμενα από τις Πολιτείες, ή από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έργα Υποδομών είναι αυξημένη και αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, ο πληθωρισμός, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οι διαταραχές στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, αναμένεται να επιβραδύνουν την Αγορά βραχυπρόθεσμα.

Ο τίτλος της TITC (-0,50%), μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα προχώρησε σε ήπια διόρθωση, αλλά αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 11,74 ευρώ (-1,84%). Είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 11,00 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 12,04 – 12,06 ευρώ (στριμώχνονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Η Διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο των 600 εκατ. ευρώ που έχει θέσει για το 2022 για τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 640 εκατ. ευρώ περίπου. Ισχυρά και εδώ τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου. Οι πωλήσεις στα 904,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,9% και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 162,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,1%. Στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη στα 424,1 εκατ. ευρώ. Καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, φαίνονται σε πρώτη ανάγνωση.

Και εδώ ελεγχόμενη διόρθωση, με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές. Ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,38%) είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 15,44 ευρώ και με τις πρώτες αντιστάσεις στα 16,13 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 16,65 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο πρόεδρος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στο CEO INITIATIVE FORUM 2022, χαρακτήρισε αναγκαία αλλά όχι ικανά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση των ΑΠΕ. Επεσήμανε ότι "ενώ από το 2010 υπάρχει ενδιαφέρον για εγκατάσταση υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, τα οποία έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, έως σήμερα δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα και ούτε πρόκειται μέχρι το 2030". Δήλωσε επίσης αντίθετος με την απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις πυρόπληκτες Περιοχές.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “για τη μετοχή, ο πρώτος στόχος είναι τα 10,00 ευρώ. Τα 9,57 κοντινή στήριξη και ‘stop’ σε ωριαίο κλείσιμο”.

Στα 9,25 ευρώ, συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+161,65%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+132%), ΠΡΔ (+55,37%), ΜΑΘΙΟ (+43,15%), ΤΕΝΕΡΓ (+37,26%), ΚΡΕΚΑ (+34,12%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+33,18%), MOH (+32,29%), ΙΝΤΕΤ (+31,06%) και ΕΤΕ (+30,73%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΕΛΓΕΚ (+5,42%), ΑΣΤΑΚ (+1,83%), ΛΥΚ (+1,20%), ΠΛΑΙΣ (+2,70%), ΑΣΚΟ (+3,02%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,50%), ΦΛΕΞΟ (+4,41%), ΜΟΝΤΑ (+6,60%), ΒΙΟΤ (+7,46%), ΛΑΝΑΚ (+7,26%) και ΠΡΟΦ (+5,04%).

Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+1,94%), Ιντεάλ (+2,99%) και Unibios (+2,54%).

Αύξησε συναλλαγές η Epsilon Net (+1,44%).

Παρουσία πωλητών σε ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΤΖΚΑ (-1,96%), ΦΡΙΓΟ (-4,47%), ΓΕΒΚΑ (-1,95%), ΜΕΡΚΟ (-0,87%), ΞΥΛΚ (-0,25%) και ΙΛΥΔΑ (-1,27%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/11 για Κρι Κρι (+2,14%) και στις 3/11 για Ευρωσυμβούλους (+1,27%).

Πλαγιοανοδικά από τα 3,34 ευρώ (κλείσιμο 3/11) η ΕΥΑΘ (+1,15%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για AVE (-2,65%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για Ιντρακάτ (+3,06%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η Premia (+1,89%).

Αντέδρασε μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων η Autohellas (+2,71%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 37 μηνών για το Κτήμα Λαζαρίδη (+1,39%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 857 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 866 - 857 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 895 - 900, 902 – 908, 944 (gap) και 973 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2080 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2092 - 2069 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών) και των 2130, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2186 και 2200 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 2080, ή των 2068, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 2000 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το βράδυ ανακοινώνονται οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, χωρίς να αναμένονται αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη MSCI Standard Greece. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου. Η αναμέτρηση του ΓΔ με τις 890 μονάδες είναι σε πλήρη εξέλιξη, προϊδεάζοντας για την επόμενη, εκείνη με τις 900 μονάδες”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στάση αναμονής, με τους επενδυτές να περιμένουν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο, με την Εθνική και τη Eurobank να δημοσιεύουν αποτελέσματα μετά το τέλος της συνεδρίασης”, σημειώνει η Eurobank Equities.

“Δεν αποκλείονται κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Χ.Α. Ωστόσο, οι Τράπεζες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τραβούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω των καλών αποτελεσμάτων τριμήνου”, εκτιμά η Piraeus Sec.

“Συνεδρίαση μεταβλητότητας, οδηγούμενη από τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοινώνονται και από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI”, σύμφωνα με την άποψη της Euroxx Sec.

“Γεμάτη μέρα η σημερινή. Έξι ;Eταιρείες του FTSE25 δημοσιεύουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου (TITC, Aegean, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Eurobank και Εθνική Τράπεζα), στις ΗΠΑ δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και θα καθορίσουν την πορεία της συνεδρίασης στο εξωτερικό, ενώ οι αλλαγές στους δείκτες MSCI θα ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα”, σημειώνει η Beta Sec.

“Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ συσσωρεύει στα τρέχοντα τοπικά υψηλά, αναζητώντας θετικό ‘πάτημα’ για να προσπαθήσει υψηλότερα. Οι επόμενες συνεδριάσεις προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία, δεδομένου ότι αρκετές Δεικτοβαρείς Εταιρείες ανακοινώνουν αποτελέσματα. Πέραν αυτών, εντός της ημέρας υπενθυμίζουμε ότι βαρύτητα θα δοθεί στα μεγέθη του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Με τα ‘φρένα σπασμένα’ ο Γενικός Δείκτης και το ράλι του να τον έχει φέρει πλέον αρκετά κοντά στην αντίσταση των 900 μονάδων. Πλέον, το ερώτημα των 900 μονάδων, αποτελεί το ‘ερώτημα του ενός εκατομμυρίου’, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το εν λόγω επίπεδο αποτελεί το σημείο καμπής, ενδεχόμενη διάσπαση του οποίου θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα, ή μη του Δεικτοβαρούς τμήματος του Χ.Α. στις όποιες διαθέσεις κατοχύρωσης των λογιστικών κερδών, που προσέφεραν οι τελευταίες ανοδικές εβδομάδες.

Φυσικά και δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι οι ταλαντωτές του ΓΔ είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Η παραμονή του “δείκτη φόβου” GRIV που υπολογίζει το ΚΕΠΕ για την υψηλή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια των επενδυτών, αναφορικά με τη διατηρησιμότητα του εγχώριου μετοχικού ράλι.

Στο αρνητικό συστημικό σενάριο, οι πρώτες διαγραμματικές “άμυνες” του ΓΔ εντοπίζονται στην περιοχή των 850 μονάδων.

Σε διεθνές επίπεδο, μένει να φανεί εάν η Wall Street όντως άφησε πίσω της το γνωστό “bear market”, ή αν μια μεγαλοπρεπής "αγοραστική παγίδα" είναι σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά το βραχυπρόθεσμο sentiment, αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζεται κυρίως από τη ρητορική της Federal Reserve και από τα νεοεισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία η Διεθνής Χρηματιστηριακή Αγορά βάζει αυτές τις ώρες στο "μικροσκόπιο".

Παράλληλα, το “bear market” στα Ομόλογα, ως Περιουσιακά Στοιχεία, καλά κρατεί, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου, βρίσκεται κοντά σε πολυετή υψηλά, με το yield του να είναι αντίστοιχο με αυτό του διαβαθμίσεως "ΑΑΑ" Αμερικανικού διετούς.

Το εν λόγω γεγονός δεν αποδίδεται προφανώς μόνο στο αξιόχρεο έκαστου Εκδότη, αλλά και στο πληθωριστικό ρίσκο που τιμολογείται εντονότερα από ποτέ άλλοτε τις 4 τελευταίες δεκαετίες στις Αγορές Ομολόγων.

Ασταθές παραμένει συνολικά, λοιπόν, το επενδυτικό περιβάλλον με το "μαξιλαράκι ασφαλείας" που διέθεταν την τελευταία 15ετια οι Κεντρικές Τράπεζες έμμεσα στις μετοχικές αποτιμήσεις, να έχει ‘πάει περίπατο’ και πλέον όλα να κρίνονται από μέρα σε μέρα και με βάση μία γεωπολιτική ατζέντα, την οποία ο απλός επενδυτής είναι δύσκολο να προεξοφλήσει, ή έστω και να αποτιμήσει με αξιόλογο βαθμό σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σημαντικά τα κέρδη για την Ευρώπη, αλλά και για τους κύριους δείκτες της Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, ακόμα μεγαλύτερα για το Ευρώ.

Πάνω από τα $1750 ο Χρυσός, υψηλότερα των $21,60 το Ασήμι, μάζεψαν τις αρχικές απώλειες και αντιδρούν τα Κρυπτονομίσματα (προς τα $17800 το Bitcoin, προς τα $1340 το Ethereum).

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση άσκησε βέτο στο ενδεχόμενο Εταιρεία Κινεζικών συμφερόντων να επενδύσει σε Γερμανικές Επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρήθηκαν κρίσιμης σημασίας για την εσωτερική ασφάλεια της Χώρας. Πιο συγκεκριμένα, το Βερολίνο εμπόδισε την Σουηδική Θυγατρική του Κινεζικού Ομίλου SAI Microelectronics να εξαγοράσει την Elmos, Εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ στο Ντόρτμουντ και να επενδύσει στην ERS Electronic της Βαυαρίας.

Η Βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει “παγώσει” Περιουσιακά Στοιχεία συνολικής αξίας 18 δισ. Λιρών ($20,5 δισ.) που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες, άλλους Ιδιώτες και Οντότητες, σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις, λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το ΔΣ της ΕΚΤ ενημέρωσε στο οικονομικό δελτίο ότι, “η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης είναι πιθανό να συρρικνωθεί σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του 2022 και δεν αποκλείεται περαιτέρω αποδυνάμωση της Οικονομίας, μέχρι το 2023, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7000, στις 225000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 220000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ. ευρώ.

“Τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου του ΟΤΕ ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις μας”, τονίζει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 17,1 ευρώ και τη σύσταση "hold".

Όπως αναφέρει, “τα αποτελέσματα ήταν μικτά, με την κινητή τηλεφωνία να εμφανίζεται ισχυρή, αντισταθμίζοντας τις απώλειες εσόδων από τη σταθερή τηλεφωνία. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές απορροφήθηκαν από την πληρωμή μερίσματος και τις αγορές ιδίων μετοχών, με τη διοίκηση να επαναδιατυπώνει τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης”.

“Ο ΔΤΚ τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2022, παρουσίασε μείωση 1,2% και διαμορφώθηκε στο 9,1%. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 9,2%”, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το ΔΣ της HELLENiQ ENERGY Holdings αποφάσισε τη διανομή επιπλέον προσωρινού μερίσματος για το οικονομικό έτος 2022, ανερχόμενου στο ποσό των 76.408.796 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μικτό ποσό 0,25 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,2375 ευρώ ανά μετοχή). Ημερομηνία αποκοπής προσωρινού μερίσματος η Τετάρτη 11/1/2023.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Quest, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.322 συμβόλαια).

Στα 4.518 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.515 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.470, 1.343 για τον Νοέμβριο, 126 για τον Δεκέμβριο και 1 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.193,75), κινήθηκε μεταξύ 2.155,25 και 2.198,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 35, 35 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 625) κινήθηκε μεταξύ 625 και 629,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Alpha Bank, 10.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.038), Εθνική (2.697), Eurobank (4.513), Πειραιώς (11.478), ΔΕΗ (1.081), ΓΕΚ (217), ΑΔΜΗΕ (135), Μυτιληναίο (121), ΟΠΑΠ (203), ΟΤΕ (372).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 124.134, Πειραιώς 38.922, MIG 12.980, ΔΕΗ 24.766, Eurobank 14.810, Εθνική 20.015.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                            Name of Issuer                 NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.763.524 τεμ., (από 58.763.524 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.395.122 τεμ. (3.395.122), Eurobank 34.844.612 τεμ. (34.844.612), ΟΠΑΠ 1.451.113 τεμ. (1.451.294), Εθνική 10.231.983 τεμ. (10.258.678), ΟΤΕ 1.010.843 τεμ. (1.015.843), Πειραιώς 1.065.449 τεμ. (1.065.449).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων