Μετά τη Fed, η ΒοΕ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να συμπληρώνει πως η ύφεση δεν θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, στο «κόκκινο» τα futures του S&P500 και διόρθωση προς τις 860 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1989 προχώρησε νωρίτερα το Λονδίνο, για πληθωρισμό 70ετίας κάνει λόγο η Bundesbank για τη γερμανική οικονομία, σε μία συγκυρία που όπως εκτιμά η Citigroup, πιθανή είναι και νέα πτώση 20%-30% για τις μετοχές, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρεται σε εκτίναξη 60 μονάδων βάσης στα επιτόκια νέων δανείων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος χρήματος επιχειρήσεων, ιδιωτών.
Μονόδρομος η αποτελεσματικότερη δυνατή διαχείριση των συνεπειών των δηλώσεων Πάουελ, της θέσης Λαγκάρντ τόσο στην αγορά μετοχών όσο και ομολόγων.
Στα 19 εκατ. η αξία συναλλαγών (*), ενδεικτική της προσεκτικής στάσης (κυρίως) από την πλευρά των πωλητών -προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας-, με την απορρόφηση της προσφοράς να επιχειρείται από τις 2.085 μονάδες για τον FTSE25 και τις 594 για τον Δείκτη Τραπεζών.
Μέχρι αυτά τα επίπεδα -και στηρίξεις λίγο χαμηλότερα- η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί (σε μήνα και 3μηνο) ενώ στο 3,12% συντηρείται με θετικό πρόσημο για το 2022.
Σε αντίθεση με τις τραπεζικές, για τα blue chips η φορά ξαναγυρίζει αρνητική σε διάστημα 3μήνου και -3,06% από την αρχή του έτους.
Σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank και ΟΠΑΠ οι 5 κύριες προτεραιότητες των πωλητών, όπως επίσης σε Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Eurobank κ.α.
Με την ΤΕΝΕΡΓ να διορθώνει στα 18,79 (-1,05%) και τη ΔΕΗ στα 6,15 (-3,15%), περιπτώσεις ενδεικτικές, χρηματιστηριακοί παράγοντες παραπέμπουν ευθέως σε μερική κατοχύρωση θέσεων.
Στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ ενισχύεται 12,24% σε διάστημα μηνός, ενώ 14,53% είναι για τη ΔΕΗ.
Ξεκάθαρο το πλεονέκτημα για τους πωλητές (σε 84 μετοχές), καθώς μόλις για 16 υπερισχύουν οι αγοραστές.
(*) στις 14:55