Χρηματιστήριο: Χαλαρό profit taking με πεσμένο τζίρο

Μεικτή εικόνα στις τάξεις των blue chips με ρευστοποιήσεις σε Coca Cola, Motor Oil και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μικρά κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, ανοδική κίνηση για ΔΕΗ και ΟΛΠ. Στα 41,3 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Δημοσιεύθηκε: 27 Οκτωβρίου 2022 - 17:49

Τελ. Ενημ.: 27 Οκτωβρίου 2022 - 19:44

Load more

Με μικτές διαθέσεις κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, εν μέσω ενός νέου μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, σημειώνοντας ότι “θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω, ούτως ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%”.

Αλλάζουν τα επιτόκια των TLTRO (στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), για να μειωθούν κέρδη των Τραπεζών.

“Η ΕΚΤ αναμένει πως η Οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά το υπόλοιπο της χρονιάς, αλλά και στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Τα ρίσκα για την ανάπτυξη παραμένουν αυξημένα”, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την άλλη, η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022, μετά από συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%.

Επιφυλακτική συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η αυριανή αργία, με τις Διεθνείς Αγορές να λειτουργούν κανονικά, ανάγκασε αρκετούς από τους traders να αναστείλουν τις κινήσεις τους, περιμένοντας τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Ελάχιστες οι πρωτοβουλίες των αγοραστών στο ταμπλώ του FTSE25, ακόμα λιγότερες έως και σπάνιες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, άφησαν εντυπώσεις συνεδρίασης – διαχείρισης και απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Αυτά όλα μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, όπου οι “buyers” “έκαναν τα μαγικά τους”, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας τον Τραπεζικό δείκτη και μαζί με αυτόν τις τρεις από τις τέσσερις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και συνολικά 6 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Τραγικός ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), έδειξε συνεδρίαση που κυριολεκτικά έγινε από … υποχρέωση και σε αυτού του τύπου τις συνεδριάσεις, όλα τα συμπεράσματα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επισφαλή.

Εννοείται πως σε μία Αγορά που επικρατεί η λογική του “σφύρα το να φύγουμε για τριήμερο”, έρχονται σε δεύτερη μοίρα οι σπάνιες ανακοινώσεις των Εισηγμένων, αλλά και οι μερισματικές αποδόσεις, που είναι ακόμα σε στάση αναμονής, για να διανεμηθούν.

“Η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων και η αποσύνδεσή τους από το φόρο αλληλεγγύης, έδωσε κίνητρα σε περισσότερες Εισηγμένες Εταιρείες να μοιράσουν μεγαλύτερα μερίσματα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής, στην φετινή χρονιά, 58 Εταιρείες έχουν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές, που αφορούν έκτακτες και τακτικές διανομές μερισμάτων, προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας και η πετυχημένη διαχείριση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που προηγήθηκε, βοήθησαν σε δεύτερο χρόνο τις Διοικήσεις να εισηγηθούν, στο να επιστρέψουν στους μετόχους μέρος από τα “διαθέσιμα ασφαλείας”.

Βέβαια είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τις επιδόσεις ρεκόρ του 2007 και του 2008. Σε αυτές τις χρονιές σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες μερισματικές διανομές. Στο απόγειο της δόξας του, το 2007, το Χρηματιστήριο μοίρασε περίπου 5 δισ. ευρώ από την κερδοφορία 130 Εισηγμένων Εταιρειών.

Από την χρήση του 2008 και μετά οι Τράπεζες έπαψαν να δίνουν μερίσματα, λόγω και των περιορισμών που είχαν από την Κρατική χρηματοδότηση. Ο αριθμός των Εταιρειών που μοίρασαν μέρισμα περιορίστηκε στις 31 το 2013 (για την χρήση του 2012), η χαμηλότερη σε πλήθος και αξία μερισμάτων χρήση στην πρόσφατη ιστορία του Χ.Α.

Έκτοτε, παρά την έξοδο των Εταιρειών από το ταμπλώ του Χ.Α. ο αριθμός βαίνει αυξανόμενος. Η δύσκολη συγκυρία που αντιμετώπισαν, ωστόσο, οι Εισηγμένες, είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν κενά ανάμεσα στις χρήσεις. Έτσι το “κλειστό κλαμπ” των 30 Εταιρειών που συστηματικά μοιράζουν μέρισμα μειώθηκε στις 16 και εν τέλει στις 9 (ΚΑΡΕΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛ, ΟΛΘ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΠΣ, ΠΛΑΙΣ). Ο αριθμός αυτός είναι πολύ δύσκολο να σπάσει, αφού απαρτίζεται από Εταιρείες που δοκιμάστηκαν με α) κλειστό Τραπεζικό Σύστημα β) κλειστή την Οικονομία γ) εξαιρετικά δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον για το αντικείμενο του κλάδου τους δ) σοβαρά θεσμικά εμπόδια στην λειτουργία της δραστηριότητάς τους.

Διαχρονικά, οι Εταιρείες που δίνουν σταθερά μέρισμα, έχουν μια ικανοποιητική πορεία στο ταμπλώ. Στην περίπτωση του Χ.Α. αυτό δεν επιβεβαιώνεται στο βαθμό που έχει παρατηρηθεί σε άλλες Αγορές, ωστόσο ο μέτοχοι αυτών των Εταιρειών, με τον καιρό έχουν αποσβέσει το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, το κομμάτι της επένδυσής τους. Αν μη τι άλλο, η επένδυση στο Χ.Α. θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το κριτήριο του μερίσματος, το οποίο εκτός από ‘δείγμα υγείας’ είναι και μέρος της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 20 έως τις 31 Οκτωβρίου, οι οκτώ Εταιρείες συμμετέχουσες στον MSCI θα αξιολογηθούν για το αν πληρούν, ή όχι τα κριτήρια συμμετοχής στο δείκτη. Η ανακοίνωση της αναθεώρησης των δεικτών θα γίνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Από εκεί και πέρα και ενώ απομένει μόλις μία συνεδρίαση για την λήξη του μήνα και του χρηματιστηριακού 10μηνου, θεωρείται βέβαιο ότι οι λίγοι αγοραστές θα προσπαθήσουν να διακρατήσουν τα κεκτημένα και να πάνε κόντρα στην παράδοση, που θέλει τον Οκτώβριο ιδιαίτερα αρνητικό μήνα σε Διεθνείς Αγορές και Χ.Α.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με μικρή άνοδο στα Αμερικανικά και ήπια αποκλιμάκωση για τους Ευρωπαίους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,42% ανεβαίνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,03% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,602% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 3 Φεβρουαρίου 2023.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 863,48 (+0,08%) και 857,47 μονάδων (-0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 858,88 (-0,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 860,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Ο τζίρος στα 41 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΡΕΜΙΑ, ΟΛΠ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 41 εκατ., τα 39,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 0,67% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 1,99%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 3,65% και ο ΔΤΡ κέρδη 3,59%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7), ΟΠΑΠ (4,5), Eurobank (3,6), Εθνική (3,3), Μυτιληναίο (2,4), ΔΕΗ (2,3), Alpha Bank (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Motor Oil (1,9) και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει απόλυτο πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,48% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, Eurobank +0,88% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, Εθνική +0,27% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, Πειραιώς +0,29%).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΤΕ συμπλήρωσε δέκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 593,09 (+0,12%) και 586,22 μονάδων (-1,04). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 592,05 (-0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 595,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 563 - 585, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 600 και 650 μονάδες, όμως ο δεύτερος στόχος θα χρειαστεί είδηση.

Περίπου μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΒΙΟ (-1,05%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,70%), ΕΕΕ (-2,60%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,82%), ΕΥΔΑΠ (-1,72%), ΜΟΗ (-2,71%) και ΜΠΕΛΑ (-0,43%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Το τελευταίο ανοδικό “τίναγμα” από τα πρόσφατα χαμηλά 65 μηνών ήλθε με “καύσιμα” από τις φήμες που ήθελαν το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρά σε πώληση του 7,1378% που κατέχει, αλλά δεν είχε διάρκεια. Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο του ΟΛΠ (+3,62%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 14,44 ευρώ, όμως για να αλλάξει, τεχνικά, πίστα, πρέπει να υπερκεράσει τα 16,07 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+0,12% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που σήμερα ήταν από τις ελάχιστες (μαζί με αυτή του ΟΛΠ), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στα 1,72 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 2,01 – 2,08 ευρώ η επόμενη ζώνη αντίστασης (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Στα 1,58 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Κίνηση – ασανσέρ, πέριξ των 6,50 ευρώ από την μετοχή του Σαράντη (+0,31%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, η μετοχή χαρακτηρίζεται από σημαντική μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 6,12 ευρώ, αλλά για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, πρέπει να υπερβεί τη ζώνη 6,95 – 7,01 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+230,83%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+132%), ΜΑΘΙΟ (+37,10%), ΤΕΝΕΡΓ (+36,97%), ΠΡΔ (+34,46%), ΚΡΕΚΑ (+34,12%) και ΔΟΜΙΚ (+30%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΤΕΚ (-0,59%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 21/10 για Τεχν. Ολυμπιακή (+1,42%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ιντρακάτ (+1,48%), Προοδευτική (+1,71%) και ΣΙΔΜΑ (+1%).

Συνεχίζεται το επικίνδυνο “ασανσέρ” στην ΑΤΤ (+1,87%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Μουζάκη (+1,32%), Κρι Κρι (+2,26%) και Realcons (+1,82%).

Σε νέα υψηλά 20 και πλέον ετών η Autohellas (+1,81%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από “τρίο” πτωτικών συνεδριάσεων από ΦΒΜΕΖΖ (+2,96%).

Επιστροφή αγοραστών, μετά τα χθεσινά χαμηλά τριμήνου για τον Άβακα (+3,06%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΚΡΙΤ (+13,18%), ΕΛΣΤΡ (+2,13%), ΒΙΟΤ (+6,04%) και ΕΥΑΠΣ (+0,30%).

Αύξησαν συναλλαγές Γεν. Εμπορίου (0%) και Epsilon Net (+0,76%).

Μηδένισε το κοντέρ των συναλλαγών σε ΙΝΤΕΤ (0%).

Παρουσία πωλητών σε ΕΒΡΟΦ (-1,41%), ΑΒΕ (-2,11%), ΠΑΙΡ (-1,63%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,01%), ΑΝΕΚ (-1,08%), ΣΕΝΤΡ (-1,45%), ΠΡΕΜΙΑ (-1,86%), ΠΛΑΙΣ (0%), ΑΣΤΑΚ (-2,37%), ΦΡΛΚ (-1,61%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΦΙΕΡ (-1,12%), ΔΡΟΜΕ (-3,88%), ΒΙΟΚΑ (-0,57%) και ΣΠΙ (-2,24%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 804 μονάδων. Επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 855 – 869 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών) και να κινηθεί προς 895 - 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 1936 μονάδων. Επόμενο ζητούμενο η κίνηση προς τις 2063 - 2098 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 1936, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 1900.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Δεν υπάρχει κάποια σημαντική μεταβολή στην υφιστάμενη ανάλυση. Μια ανάλυση που θέλει τον ΓΔ να κινείται προς τη ζώνη των 890 μονάδων, με τις 855 να αφορούν στην κοντινή στήριξη. Η ανοδική αντίδραση από τη ζώνη των 785 - 800 έδωσαν και το κρίσιμο στίγμα της διατήρησης της μεσοπρόθεσμης ανοδικότητας, καθότι πλέον η ζώνη συνιστά και την έξοδο από τις αγοραστικές θέσεις”, όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοινώθηκε σήμερα και στα σχόλια που ακολούθησαν, καθώς και στην επικείμενη απάντηση της Fed στις 1 - 2 Νοεμβρίου. Αναμένουμε ότι η αγορά θα διατηρήσει στάση αναμονής και θα παγιωθεί στα τρέχοντα επίπεδα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η τεχνική εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει αμετάβλητη, με την πολιορκία των 870 μονάδων του ΓΔ να είναι σε πλήρη εξέλιξη”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ανοδικά έκλεισε για 4η συνεχόμενη η εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, με τον ημερήσιο τζίρο όμως να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ο ΓΔ βρίσκεται σε σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις, καθώς ο ΚΜΟ 200 ημερών είναι στις 869 μονάδες, ενώ αντιστάσεις υπάρχουν στις 866 και 900 μονάδες. Ο MACD δίνει σήμα αγοράς, ενώ ο RSI βρίσκεται στο 66,13. Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται στα επίπεδα 4,6%. Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του ΔΚΤ του μήνα Οκτωβρίου για την Ευρωζώνη. Την Τρίτη 1/11 είναι η μέρα αποκοπής του μερίσματος €0,40 ανά μετοχή της Helleniq Energy. Η FED θα ανακοινώσει την απόφαση της για τα επιτόκια την Τετάρτη 2/11, όπου το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών έχει ήδη προεξοφλήσει μια άνοδο της τάξης του 0,75%, όπως και μια σταδιακή κάμψη του ρυθμού περεταίρω ανόδου των επιτοκίων. Οι βασικός κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές την επόμενη εβδομάδα, θα είναι μια πιθανή ανακοίνωση έκπληξη από την FED, που θα επηρέαζε την ισοτιμία του Δολαρίου με τα άλλα Νομίσματα, όπως και τυχόν επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η ΕΚΤ, με την σημερινή αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, προσπαθεί εναγωνίως να πει ένα ‘ΟΧΙ’ στις ιστορικά υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που εμφανίζονται στην Ζώνη του Ευρώ και όχι μόνο. Η μέχρι τώρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστεί, με την ένταση της αύξησης να εξαρτάται κυρίως, από το πώς θα αντιδράσουν οι Οικονομίες στις μέχρι τώρα αποφάσεις της, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.

Τα ‘ΟΧΙ’ όμως γνωρίζουμε από πρώτο χέρι οι Έλληνες, απαιτούν και θυσίες. Στην προκειμένη περίπτωση οι θυσίες έχουν να κάνουν με το μέγεθος της ύφεσης που θα βιώσουν οι Οικονομίες και κατά συνέπεια Νοικοκυριά & Επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ρευστότητας που θα επιχειρηθεί μέσω της συρρίκνωσης των ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών.

Ο συνδυασμός του ευμετάβλητου γεωπολιτικού περιβάλλοντος & των συστημικών κινδύνων που βιώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα, προεξοφλεί την δυσκολία επίτευξης ισορροπίας μεταξύ πληθωρισμού & ύφεσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αναφορά την εικόνα της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς τα ‘ΟΧΙ’ είναι πολλά και δημιουργούν απορίες στους συμμετέχοντες για την μεσοπρόθεσμη πορεία της.

Το 1ο ‘ΟΧΙ’ αφορά στην άρνηση της Αγοράς να αυξήσει τον όγκο συναλλαγών σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να καταστεί πειστικότερη η ανοδική προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το 2ο ‘ΟΧΙ’, που αφορά την τεχνική διάσπαση του επιπέδου 870 του ΓΔ και ακόμα περισσότερο την προσέγγιση της σημαντικής περιοχής αντίστασης των 900 μονάδων.

Το 3ο ‘ΟΧΙ’ αφορά στην άρνηση όλου του πολιτικού συστήματος να επιλέξει την σταθερότητα και την σοβαρότητα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Χώρα, με φόντο τις επερχόμενες εκλογές..

Οι μέχρι τώρα θετικοί μακροοικονομικοί δείκτες, τα εκπληκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Εισηγμένες για το 1ο εξάμηνο του 2022, αλλά και η ανθεκτικότητα που έχουν αναπτύξει μετά από μια υπερδεκαετή κρίση, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις τους, δημιουργούν ένα “δίχτυ ασφαλείας”. Όμως τα στοιχεία έχουν σημαντική χρονική υστέρηση και εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών που παρουσίασαν θα συρρικνωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος έτους, επηρεασμένος από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Τυχόν πρόσκαιρη πτώση του πληθωρισμού, λόγω πτώσης των ενεργειακών τιμών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα “relief rally” τόσο εντός, όσο και εκτός.

Όσο όμως σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις παραμένουν αλώβητες, σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς σας συμβούλους, θα πρέπει να το εκμεταλλευτείτε, προετοιμαζόμενοι για τα χειρότερα, σε ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, ανοδικών επιτοκίων, επερχόμενης ύφεσης & γεωπολιτικής αστάθειας.

Συνεχίζουμε να είμαστε επικεντρωμένοι σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και όγκους συναλλαγών που μας επιτρέπουν απρόσκοπτη είσοδο & έξοδο. Οι βραχυχρόνιες κινήσεις (trading) με αυστηρά “stop loss”. Πρωταρχικός στόχος μας θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό ‘ΟΧΙ’ στην απομείωση των αποτιμήσεων του χαρτοφυλακίου μας” τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο Οκτώβριος εξέπληξε θετικά και η Ελληνική Αγορά ακόμα θετικότερα, αφού μία συνεδρίαση πριν το τέλος του έχει την καλύτερη μηνιαία απόδοση φέτος, με συνολικά κέρδη από το τέλος Σεπτεμβρίου σχεδόν 8,6%, ενώ το Χ.Α. βρίσκεται μόλις 3,6% χαμηλότερα από την αρχή του έτους” σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μάνου Χατζηδάκη. Τα καλά νέα από την εταιρική κερδοφορία έχουν δημιουργήσει θεμελιώδεις αναστολές στους επενδυτές, καθώς η αίσθηση των φθηνών αποτιμήσεων επιβεβαιώνεται από την εικόνα της χρήσης και στο γ’ τρίμηνο.

Ωστόσο το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί, ένδειξη περισσότερο αναμονής και λιγότερο κόπωσης, αφού η Αγορά εκτός από τα αποτελέσματα, αναμένει και νέα από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών.

Κεντρικό γεγονός την εβδομάδα που ξεκινάει είναι η συνεδρίαση της FED και η απόφαση για τα επιτόκια την προσεχή Τετάρτη (20.30).

Οι Αγορές έχουν προεξοφλήσει αύξηση 75 μονάδων βάσης, ωστόσο το ζητούμενο παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής στο προσεχές μέλλον.

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δεν δείχνουν κάποια αποκλιμάκωση στο μέτωπο του πληθωρισμού, ή είσοδο σε βαθιά ύφεση για την Αμερικανική Οικονομία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμα αύξηση 75 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς (14 Δεκεμβρίου) και διατήρηση των συνθηκών πιστωτικής σύσφιξης.

Παρόλα αυτά οι ενδείξεις κορύφωσης που παρατηρούνται στις Αγορές ομολόγων, ενδεχομένως να υπαγορεύουν έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης, με μεγαλύτερα διαλλείματα ανάμεσα στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, με την Αγορά να έχει ήδη τιμολογήσει επιτόκια της τάξεως του 5% για το α’ εξάμηνο του 2023, οποιαδήποτε ένδειξη προς έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης, θα ενισχύσει το ράλι των μετοχών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου και το οποίο βρήκε πρόσφορο έδαφος στα ως τώρα συμπαθητικά δεδομένα της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου: Από τις 170 Εταιρείες (34%) του S&P500 που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, η κερδοφορία είναι μειωμένη 3,2%, με αύξηση τζίρου 9,7%. Το 77% των Εταιρειών έχουν ανακοινώσει κερδοφορία υψηλότερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρά το διστακτικό τέμπο στις διακυμάνσεις του, έκανε την υπέρβαση διασπώντας ανοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, διατηρώντας τις τιμές του για τέσσερις συνεδριάσεις υψηλότερα από το σημείο καμπής.

Η προσεκτική διόρθωση που ακολούθησε ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς οι ταλαντωτές έφθασαν ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου.

Ιδανικά οι αγοραστές δεν θα ήθελαν να δουν το Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σε κλείσιμο κάτω από τις 850 μονάδες, αφού θα αναιρούσε την όποια θετική δυναμική περιέχει η διατήρηση της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης. Ακόμα και με αυτές τις χαμηλές μέσες ημερήσιες συναλλακτικές συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί με αξιώσεις την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε και η πτωτική κίνηση στα μέσα Αυγούστου.

Δεν θα είναι εύκολο, καθώς ο σκληρός πυρήνας της καθοδικής κίνησης είναι η ζώνη μεταξύ 860 – 880 μονάδων, στην οποία οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ.

Την Δευτέρα ξεκινάει στην Εναλλακτική Αγορά η διαπραγμάτευση των Mezzanine SPV’s της Alpha Bank (Galaxy Cosmos Mezz 1:27) και της Τράπεζας Πειραιώς (Sunrise Mezz 1:7).

Έως το απόγευμα της Δευτέρας αναμένονται τα αποτελέσματα χρήσης για τις Εταιρείες CPI, Νάκας και Επίλεκτος.

Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου οι μετοχές της Heleniq Energy θα διαπραγματεύονται χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 40 λεπτών ανά μετοχή.

Την Πέμπτη λήγει η περίοδος επιλογής επανεπένδυσης του προμερίσματος των 30 λεπτών ανά μετοχή στον ΟΠΑΠ, ενώ ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για την Reds (2,48 ευρώ/μετοχή).

Στο εξωτερικό, εκτός από την συνεδρίαση της Fed την προσεχή Τετάρτη για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου συνεχίζονται, με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των: Pfizer, AMD, AirBnb, Mondelez, Uber (01/11) Estee Lauder, Qualcomm (02/11) Moderna, Amgen, Coinbase, Paypal και Starbucks (03/11)”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, ξανά κάτω από το 1,000 το Ευρώ, στην ισοτιμία του με το Δολάριο.

Οι συνδυασμένες εξαγωγές Αργού Πετρελαίου και Διυλισμένων Πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, αυξήθηκαν στα 11,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ). Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Προς τα $1665 υποχωρεί ο Χρυσός, κάτω από τα $19,5 το Ασήμι, οριακά ψηλότερα των $20550 το Bitcoin, προς τα $1545 κινείται το Ethereum.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ γ’ τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (ο βραδύτερος ρυθμός από το γ’ τρίμηνο του 2021).

Σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της BoJ, για τη νομισματική της πολιτική.

Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά επιβράδυνε απροσδόκητα τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,75% και όχι κατά 75 μ.β. που προεξοφλούσαν οι Αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η Bank of Canada είχε αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 0,75% τον περασμένο μήνα και κατά 1% τον Ιούλιο.

Η Credit Suisse σχεδιάζει να συγκεντρώσει 4 δισ. Ελβετικά Φράγκα ($4,1 δισ.) μέσω δύο αυξήσεων κεφαλαίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει έκδοση δικαιωμάτων και πώληση μετοχών σε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. H τελευταία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην Α.Μ.Κ. της Credit Suisse, με δέσμευση ότι θα επενδύσει έως 1,5 δισ. Ελβετικά Φράγκα ($1,52 δισ.), παίρνοντας μερίδιο στην Τράπεζα έως 9,9%.

H Γαλλική Ενεργειακή Επιχείρηση EDF προειδοποίησε ότι “τα κέρδη θα υποστούν χτύπημα 32 δισ. ευρώ φέτος, από τις διακοπές παραγωγής στους Πυρηνικούς Σταθμούς της”. Πρόκειται για μεγαλύτερο πλήγμα από ότι προβλεπόταν προηγουμένως.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να μειωθεί κατά 0,9 μονάδες, σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, στις -41,9 μονάδες, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου έρευνας Αγοράς GfK. Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές προσδοκίες συνεχίζουν να μειώνονται τον Οκτώβριο, υποχωρώντας κατά 0,3 μονάδες, στις -22,2.

Κατά 3000, στις 217000, αυξήθηκαν οι Αμερικανοί που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 6000, φτάνοντας στις 220000.

To μέσο επιτόκιο για ένα 30ετες δάνειο ξεπέρασε στις ΗΠΑ το 7%, για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ανήλθε στο 7,08% αυτή την εβδομάδα, από 6,94% την προηγούμενη, σύμφωνα με στοιχεία της Freddie Mac.

“Σε επίπεδο Χωρών, προβλέπουμε μια σειρά από ‘κυλιόμενες υφέσεις’, με ύφεση που θα εμφανιστεί στη Ζώνη του Ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του τρέχοντος έτους και στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 2023. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι η πιθανότητα μιας πιο συγχρονισμένης και σοβαρής Παγκόσμιας ύφεσης, είναι περίπου 50%”, σημειώνει η Citi.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 8,6, από 7,0 ευρώ δίνει η Optima Bank, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy".

Προβλέπει ότι τα "αναπροσαρμοσμένα" EBITDA του ομίλου θα υπερβούν το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ φέτος, θέτοντας νέο ιστορικό υψηλό στα 1,2 δισ. ευρώ, προτού υποχωρήσουν στα 954 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 760 εκατ. ευρώ το 2024. Ως εκ τούτου, εκτιμά αυξημένο μέρισμα, στα 0,5 ευρώ ανά μετοχή για το 2022, συν το ειδικό μέρισμα 0,4 ευρώ που θα καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους από τα έσοδα πώλησης της ΔΕΠΑ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΥΔΑΠ και με το αρνητικό οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Viohalco, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντικότατη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.668 συμβόλαια).

Στα 4.452 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.306 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 360, 328 για τον Νοέμβριο και 32 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.080), κινήθηκε μεταξύ 2.066,25 και 2.080 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 586,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.105), Εθνική (896), Eurobank (912), Πειραιώς (2.529), ΔΕΗ (643).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 115.876, Πειραιώς 37.234, MIG 12.978, ΔΕΗ 24.094, Eurobank 17.656, Εθνική 19.656.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.988.268 τεμ., (από 58.988.268 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.097.505 τεμ. (3.112.505), Eurobank 34.134.612 τεμ. (34.134.612), ΟΠΑΠ 1.453.762 τεμ. (1.453.762), Εθνική  10.165.976 τεμ. (10.285.529), ΟΤΕ 1.009.009 τεμ. (1.009.398).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων