«Πρασίνισε» στο τέλος το Χρηματιστήριο

Με χαμηλό τζίρο (42,5 εκατ. ευρώ) η εγχώρια αγορά γύρισε στο τέλος σε οριακά θετικό πρόσημο. Αγγίζει τα 6 ευρώ η ΔΕΗ, κέρδη για Σαράντη και Μυτιληναίο. Πωλητές σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Aegean και Jumbo.

Δημοσιεύθηκε: 21 Οκτωβρίου 2022 - 17:52

Τελ. Ενημ.: 21 Οκτωβρίου 2022 - 19:56

Load more

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας, ενώ η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις τελευταίες ειδήσεις, όσον αφορά το ενεργειακό, αλλά και στη νέα ανοδική κίνηση των αποδόσεων στο Κρατικό χρέος.

Οι Ηγέτες των 27 Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές της Ενέργειας”, ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέσω Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η EKT θα συνεδριάσει την Πέμπτη 27/10, για να καθορίσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης.

Συνεδρίαση, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, η τελευταία της εβδομάδας, που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την αποτρεπτικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, την αδύναμη εικόνα στα περισσότερα blue chips, αλλά και το ευδιάκριτο ενδιαφέρον για μικρό αριθμό τίτλων, από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αυτά μέχρι τις τελευταίες δημοπρασίες όπου, όπως και χθες, οι “buyers” έκαναν λίγο πιο αισθητή την παρουσία τους και έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 8 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου) και μαζί με αυτούς και τους ΓΔ και ΔΤΡ.

Εν τω μεταξύ, από τις 20 έως τις 31 Οκτωβρίου, οι οκτώ Εταιρείες συμμετέχουσες στον MSCI θα αξιολογηθούν για το αν πληρούν, ή όχι τα κριτήρια συμμετοχής στο δείκτη. Η ανακοίνωση της αναθεώρησης των δεικτών θα γίνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία για το Ελληνικό αξιόχρεο από την Standard & Poor’s, με τους περισσότερους των αναλυτών, να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι, θεωρώντας σαν πιο αισιόδοξο, το σενάριο αναβάθμισης των προοπτικών από σταθερές, σε θετικές.

Άρα, η μόνη πιθανότητα να “ξυπνήσει” το ταμπλώ, είναι να αρχίσουν να ανακοινώνονται κάποια deals, από τα αρκετά που φημολογούνται.

“Αν και οι διαδικασίες πώλησης μιας Εταιρείας είναι εντελώς διαφορετικές από μια απλή συναλλαγή μετοχών, η φιλοσοφία είναι περίπου η ίδια. Η δυναμική μιας συγκυρίας δεν επεκτείνεται στο άπειρο και μια προσφορά εξαγοράς που είναι πάνω στο τραπέζι μπορεί άνετα να αποσυρθεί αν αλλάξει κάτι στο εσωτερικό, ή στο εξωτερικό περιβάλλον. Ότι ισχύει δηλαδή και για τις μετοχές, αλλά σε πιο αργή κίνηση, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αυτό ίσως είναι και το μεγάλο μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες θέλουν χρόνο, ξεκινούν με αργό ρυθμό στις αρχικές διερευνητικές επαφές, προϋποθέτουν ένα κλίμα αισιοδοξίας, ή τουλάχιστον ηρεμίας στην Οικονομία και χαλάνε πιο εύκολα από ότι φτιάχνουν.

Μην πάμε πολύ μακριά: Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο (πρώτο σε απόδοση στον Κόσμο) που συνοδεύτηκε με αύξηση του ενδιαφέροντος από Επενδυτικά Κεφάλαια και Επιχειρήσεις για την εξαγορά Ελληνικών Εταιρειών. Οι περισσότερες συζητήσεις έφτασαν σε τελικό στάδιο και εκεί κάπου κόλλησαν, ως συνήθως, στο θέμα του τιμήματος.

Το 2020 οι συνθήκες άλλαξαν λόγω της πανδημίας. Το 2022 οι συνθήκες άλλαξαν εκ νέου, από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και της αβεβαιότητας που προκαλεί στην Αγορά το Ουκρανικό ζήτημα.

Από ότι φαίνεται οι συνθήκες οδεύουν ξανά σε αλλαγή, αυτήν τη φορά ορμώμενες από το κόστος του χρήματος. Κάθε μία από αυτές τις αλλαγές απομάκρυνε τους αγοραστές, ή επηρέασε αρνητικά τα τιμήματα.

Η παρουσία των Επενδυτικών Κεφαλαίων και η προσέγγιση των τιμημάτων που δίνονται σε ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό, διευκόλυνε κάπως τη συζήτηση. Η κουλτούρα έχει μεν αλλάξει, ειδικά σε Εταιρείες με πιο απρόσωπη μετοχική βάση, διακατέχεται ωστόσο ακόμα από τα γνωστά ελληνικά σύνδρομα: “Το δώρο του Θεού στην επιχειρηματικότητα, είναι η Εταιρεία μου”.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι υπήρχαν και υπάρχουν, περιπτώσεις που και οι δύο Πλευρές ήθελαν να υπάρξει συμφωνία. Τότε το τίμημα φαίνονταν μικρό. Τώρα το τίμημα φαίνεται μια χαρά. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν μιλάμε για την πώληση ενός Περιουσιακού Στοιχείου όσο - όσο.

Δεν γίνεται όμως οι Ελληνικές Επιχειρήσεις να έχουν σαν οδηγό για τις αποτιμήσεις τους την Google, την Τesla, ή την Amazon. Αφενός τα μεγέθη είναι διαφορετικά, αφετέρου απευθύνονται σε μια Αγορά που είναι πρακτικά όλος ο Πλανήτης.

Επομένως, αν είστε κάποιος Εισηγμένος και έχετε μια πρόταση εξαγοράς στα χέρια σας και η τιμή απέχει 10% - 20% από αυτό που πιστεύετε ότι αξίζει η Εταιρεία σας, ίσως ήρθε η ώρα να το δείτε πιο ζεστά. Σε δύο ή τρία χρόνια, ένα ομόλογο από καλό Εκδότη, μπορεί να σας δώσει το υπόλοιπο του ποσού χωρίς μεγάλο ρίσκο. Αν πάλι η απόσταση με τον αγοραστή είναι μεγάλη, ας το αφήσουμε για άλλη φορά. Αρκεί ο αγοραστής να επιστρέψει”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Νέα αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες.

Στο 4,61% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,27% αυτή του αντίστοιχου 10ετους (στα υψηλότερα επίπεδα από την Παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008), ενώ στο 5,071% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 6 μηνών του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 28 Απριλίου 2023.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 854,83 (0%) και 847,06 μονάδων (-0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 854,60 (-0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 854,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,02%.

Ο τζίρος στα 42,2 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 42,2 εκατ., τα 38,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 2,72%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 3,87%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 4,29% και ο ΔΤΡ κέρδη 1,57%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7), ΟΠΑΠ (4,5), Eurobank (3,6), Εθνική (3,2), Μυτιληναίο (2,3), ΔΕΗ (2,3), Alpha Bank (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Motor Oil (1,9) και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Eurobank, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Alpha Bank, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική και Πειραιώς.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 572,95 μονάδες (-1,79%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 582,31 (-0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 583,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,09%%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Για την περαιτέρω αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να αφήσει πίσω του και τη ζώνη 561 – 585, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών. Αν την υπερκεράσει, η επόμενη αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν χαθεί η στήριξη στη ζώνη 500 – 490 μονάδες, θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss”.

Μένοντας στον κλάδο, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση senior preferred ομολόγου 3ετους διάρκειας της Alpha Bank, με δυνατότητα ανάκλησης στη διετία. Η τράπεζα “σήκωσε” τελικώς 400 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης, με την τελική απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται στο 7,25%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 435 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η περίοδος αποδοχής, για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας που ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Στόχος του προγράμματος είναι η αποχώρηση περίπου 400 - 500 υπαλλήλων, τόσο από το δίκτυο, όσο και από τις κεντρικές διευθύνσεις”.

Μικτή η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διακρίθηκαν θετικά οι ΒΙΟ (+0,68%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,99%), ΔΕΗ (+1,19%), ΕΛΧΑ (+1,28%), ΛΑΜΔΑ (+1,62%), ΜΟΗ (+0,83%), ΜΥΤΙΛ (+1,23%), ΣΑΡ (+4,14%) και TITC (+0,18%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

“Είναι επείγον να μιλήσουμε ειλικρινά για την ενεργειακή κρίση, να θέσουμε επί τάπητος τα προβλήματα και κυρίως να αρχίσουμε να βρίσκουμε λύσεις. Απειλείται η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας”, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε ομιλία του στο LSE.

Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+1,23%) σε υψηλά 39 συνεδριάσεων Στα 14,37 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 15,20 – 15,00 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) η πρώτη στήριξη. Αν ο τίτλος επιμείνει πλαγιοανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 16,37 ευρώ.

Με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές, κινήθηκε ανοδικά η μετοχή της Motor Oil (+0,83%). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 16,11 – 15,91 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Την βραχυπρόθεσμη τάση την ελέγχουν οι αγοραστές. Επόμενη αντίσταση στα 17,95 ευρώ.

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τη μετοχή της Viohalco (+0,68%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 3,40 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στη ζώνη 3,81 – 3,94 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από EX (+182,71%), ΜΑΘΙΟ (+37,10%), ΚΡΕΚΑ (+34,12%), ΤΕΝΕΡΓ (+34,02%), ΔΟΜΙΚ (+32,86%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,72%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Την απορρόφηση της Εισηγμένης Εταιρείας Inform Λύκος (+2,46%) από τη Μητρική της, Austriacard Holdings, προωθούν οι δυο Εταιρείες, με στόχο την εξασφάλιση σημαντικών πλεονεκτημάτων για την Ελληνική Εταιρεία και επιπλέον, την παράλληλη διαπραγμάτευση του Ομίλου που θα προκύψει, στα Χρηματιστήρια της Αυστρίας και της Ελλάδας. Οι μέτοχοι της Inform Λύκος προτείνεται να ανταλλάξουν 4,57104863077406 μετοχές της, με 1 μετοχή της Austriacard Holdings.

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 7/10 για τον Fourli (0%) και στις 14/10 για Μοτοδυναμική (+2,28%).

Αύξησαν συναλλαγές Entersoft (0%) και EX (-9,62%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Autohellas (+0,55%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΕΚΤΕΡ (+3,20%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,21%).

Η πιθανή διανομή μερίσματος, έφερε αγοραστές στην Medicon (+4%).

Με αγοραστές που δεν έπεισαν οι ΛΑΒΙ (+3,85%), ΑΣΤΑΚ (+1,18%), ΦΙΕΡ (+0,23%), ΛΕΒΚ (+1,82%), ΠΛΑΙΣ (+1,04%), ΠΑΙΡ (+1,58%), ΠΕΤΡΟ (+0,40%), ΚΟΡΔΕ (+0,41%), ΟΛΘ (+0,43%), ΚΥΡΙΟ (+2,49%), ΚΕΚΡ (+2,04%), ΔΑΙΟΣ (+3,31%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+7,14%), ΒΙΟΚΑ (+3,12%), ΦΛΕΞΟ (+5,38%), ΧΑΙΔΕ (+4%), ΣΠΕΙΣ (+1,82%), ΠΡΔ (+2,23%) και ΚΡΙ (+0,75%).

Βγήκε “bid” και ανέβασε όγκους η Mevaco (+9,84%).

Δεύτερη μέρα αυξημένων συναλλαγών για ΕΠΙΛΚ (-7,69%).

Παρουσία πωλητών σε ΙΚΤΙΝ (-2,55%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΙΝΚΑΤ (-2,07%), ΣΙΔΜΑ (-1,03%), ΑΒΑΞ (-1,22%) και Realcons (-1,54%).

Αύξησε όγκους και ίσως απαιτήσει αυξημένη προσοχή η Revoil (+4,69%).

Από τα υψηλά 135 μηνών, περιμένει τις εξελίξεις η Δομική Κρήτης (+2,20%).

Νέα υψηλά 127 μηνών για την Ιντερτέκ (+3,85%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 804 μονάδων. Επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 855 – 870 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών) και να κινηθεί προς 895 - 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).

Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 804, θα επαναφέρει το σενάριο δοκιμασίας της ζώνης στήριξης στις 795 - 779 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 1936 μονάδων. Επόμενο ζητούμενο η κίνηση προς τις 2062 - 2100 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 1936, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 1900 και η κίνηση προς τις 1854 - 1850 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές αναμένουν την ετυμηγορία της Standard & Poor's για την Ελληνική Οικονομία απόψε, ενώ η εναλλαγή σε μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενδέχεται να διατηρήσει επιλεκτικό ενδιαφέρον”, αναφέρει η Beta Sec.

“Ο ΓΔΧΑ προσέγγισε το πρώτο επίπεδο αντίστασης των 860 μονάδων, με την συνδρομή του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος φλερτάρει με τα προηγούμενα τοπικά υψηλά. Δεν αναμένουμε ουσιαστική διαφοροποίηση στο ταμπλώ, ελλείψει και σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων. Το βράδυ θα έχουμε και την επικαιροποιημένη αξιολόγηση για την Ελληνική Οικονομία από τον Οίκο S&P, η οποία θα είναι και η τελευταία προγραμματισμένη αξιολόγηση για φέτος. Ωστόσο, χαμηλή είναι η πιθανότητα αλλαγής στη βαθμολογία της Χώρας”, όπως εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Με άνοδο έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να είναι αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τεχνικά μιλώντας, ο δείκτης MACD δίνει σήμα αγοράς, ενώ ο Γ.Δ. βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ των 50 ημερών, σημειώνουμε ότι ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 870 μονάδες. Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 5,1%, ακολουθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης και επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού και την επερχόμενη ύφεση. Τo Αμερικανικό Δολάριο συνεχίζει να ισχυροποιείται, με το Dollar Index να βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 113,500, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει κρίση ρευστότητας, ή πιστωτική κρίση σε Εταιρείες και σε Χώρες που συναλλάσσονται σε Δολάριο. Την Τρίτη 25/10 ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου η Μυτιληναίος. Η EKT θα συνεδριάσει την Πέμπτη 27/10 για να καθορίσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης. Βασικοί κίνδυνοι της επόμενης εβδομάδας, πέραν των υφιστάμενων γεωπολιτικών εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας, αποτελούν οι ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, η μεταβλητότητα στις τιμές του Φυσικού Αεριού και Πετρελαίου καθώς και η πολιτική αστάθεια στην Μ. Βρετανία. Η προτίμησή μας είναι σε Εταιρείες που διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη και έχουν ηγετική θέση στον κλάδο που δραστηριοποιούνται”, τονίζει η Merit Sec.

“Οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση εγχώριων επιχειρηματικών συμφωνιών πριν το τέλος του έτους και τα καλά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, που σταδιακά ανακοινώνονται, λειτούργησαν ως ‘δίχτυ ασφαλείας’ στην εικόνα μεταβλητότητας που καταγράφηκε στο εξωτερικό την εβδομάδα που πέρασε, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μπορεί η Εγχώρια Αγορά να μην βγάζει ένταση, αμύνεται όμως υποδειγματικά σε ένα οικονομικό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργεί. Τα επιτόκια συνεχίζουν την ανηφορική τους πορεία, πιέζοντας τις αποτιμήσεις, οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ κινούνται μεν καλύτερα από τα αναμενόμενα, χαμηλότερα ωστόσο από πέρυσι και χωρίς να δίνουν υποσχέσεις ανάκαμψης στο κοντινό μέλλον και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις παρελκόμενες ενεργειακές ανατιμήσεις, είναι αιτίες που δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για ισχυρές εισροές, παρά τα υποστηρικτικά εταιρικά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την απόκτηση μεριδίων σε όλες τις συστημικές Ελληνικές Τράπεζες, μια θετική ένδειξη που επιβεβαιώνει τα καλά νούμερα και την αίσθηση που έχουν μεταδώσει οι Διοικήσεις, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Παρόλα αυτά η ενσωμάτωση των προσδοκιών που αφορούν εξαγορές και συγχωνεύσεις, έχει ημερομηνία λήξης.

Επί του παρόντος, οι εμπλεκόμενοι εισηγμένοι κλάδοι σε εγχειρήματα εξαγορών είναι τουλάχιστον τέσσερις, από όλο τα φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων (Τράπεζες, Κατασκευές, Πληροφορική, Ενέργεια) δημιουργώντας μια πληθωρική εικόνα κινητικότητας.

Στα πρώτα καλά νέα η Αγορά θα αρχίσει να κινείται πιο υποστηρικτικά, πιστεύοντας περισσότερο την φήμη, δίνοντας πλέον σαφές προβάδισμα στα εν εξελίξει εγχειρήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν σύντομα δεν υπάρξει κάποια επίσημη εξέλιξη που να δικαιολογεί την φημολογία, η κόπωση θα επέλθει μοιραία, αναθεωρώντας χαμηλότερα τους εμπλεκόμενους κλάδους.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, παρά την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Το σημείο στάσης των 855 μονάδων κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, αφού σε αυτό ακριβώς το επίπεδο διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Διαγραμματικά, η ως τώρα ανέλιξη των τιμών είναι δομημένη, χωρίς εκκρεμότητες ανοδικών “χασμάτων”, ή εξάρσεις που δίνουν την εντύπωση “πυροτεχνήματος”, κρατώντας τους ταλαντωτές εντός ουδέτερων ορίων, με αυξημένο ανοδικό περιθώριο, μέχρι τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών.

Ο κινητός μέσος που ορίζει την μακροχρόνια τάση έχει λειτουργήσει πολλές φορές στο παρελθόν σαν σημείο καμπής, το οποίο ερμηνεύεται και ως μια ισχυρή αντίσταση, μοιράζοντας τις πιθανότητες μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Η τεχνική ουδετερότητα στην παρούσα φάση θα σπάσει είτε με ανοδική διαφυγή και νέο στόχο προς τις 900 – 910 μονάδες, ή με επιστροφή στην πρώτη βάση στήριξης κοντά στις 810 μονάδες.

Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι επίσης η δύναμη της τάσης, ο τζίρος που θα συνοδεύσει την κατεύθυνση που θα αποφασίσει η Αγορά.

Αναμένοντας επομένως την ετυμηγορία των συμμετεχόντων της Αγοράς στις προσεχείς συνεδριάσεις, οι πιθανότητες και προς τις δύο κατευθύνσεις είναι ισομερώς μοιρασμένες.

Η Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα γ’ τριμήνου το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα των δωρεάν μετοχών των Mezzanine SPV’s οι μετοχές της Alpha Bank (1:27) και οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (1:7). Οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. από τις 31 Οκτωβρίου.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζει την ερχόμενη Πέμπτη η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, καθώς και η συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Στις ΗΠΑ οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου συνεχίζονται με εντατικότερο ρυθμό, με έμφαση στον Τεχνολογικό κλάδο. Αναλυτικότερα οι κυριότερες ανακοινώσεις αφορούν: 3Μ, Coca Cola, General Electric, General Motors, Twitter, Alphabet, Microsoft, Spotify, Visa (25/10) Meta, Ford, McDonald’s, Kraft, CME, Bristol-Myers Squibb, Boeing (26/10) Caterpillar, MasterCard, Merck, Amazon, Apple, Intel, Pinterest (27/10) και Αοn, Chevron, Exxon (28/10)”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα και έκδηλη επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπάθεια αντίδρασης από το Ευρώ.

Θέλει να κινηθεί υψηλότερα των $1650 ο Χρυσός, δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $19 το Ασήμι.

Πάνω από τα $19100 το Bitcoin, προς τα $1300 κινείται το Ethereum.

"Οι ζημιές στα Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα, από απώλειες στις αποτιμήσεις, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Τέτοιες ζημιές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, ανάλογα με τις εξελίξεις στα επιτόκια", σημειώνει η BoJ στην εξαμηνιαία της έκθεση, για το Χρηματοοικονομικό Σύστημα της Ιαπωνίας.

Ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κατά 1,4%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σε ετήσιο επίπεδο, το ποσοστό υποχώρησε στο 6,9%.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει πολύ πιο δυναμικά από ότι αναμενόταν προηγουμένως, για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, ακόμη και αν η Ευρωζώνη υποκύψει σε ύφεση. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει στο 2,5% τον ερχόμενο Μάρτιο. Αυτή η πορεία περιλαμβάνει μια αύξηση 75 μονάδων βάσης στις 27 Οκτωβρίου και ένα άλλο βήμα 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο”, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων.

“Oι επενδυτές αναμένουν πλέον ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5%, τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο δανεισμού της Fed” αναφέρουν οι Financial Times.

Ο αξιωματούχος της Fed, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε ότι “η Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά πάνω από το 4% φέτος και να τα διατηρήσει σε περιοριστικό επίπεδο, αφήνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί”.

“Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας, ενέκρινε το σχέδιο του Κυβερνώντος Συνασπισμού να δανειστεί έως και 200 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και την απαιτούμενη αναστολή φέτος του συνταγματικού ορίου στο καθαρό χρέος”, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

O ιδρυτής και CEO της Tesla, Έλον Μασκ, σε συνομιλία που είχε στο Twitter, εκτίμησε ότι “η Παγκόσμια οικονομική κάμψη, μπορεί να συνεχιστεί έως την Άνοιξη του 2024”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, TITC, Εθνική, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και Σαράντης και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ και Quest.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 61 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση διόρθωσης, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.684 συμβόλαια).

Στα 3.306 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.110 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.660, 1.234 για τον Οκτώβριο, 1.416 για τον Νοέμβριο και 10 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.050), κινήθηκε μεταξύ 2.033,5 και 2.050 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 578).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.136), Εθνική (681), Eurobank (353), Πειραιώς (2.031), ΔΕΗ (2.260), Cenergy (141), ΟΠΑΠ (115), ΑΔΜΗΕ (185), Τέρνα Ενεργειακή (283), Μυτιληναίο (208).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 110.159, Πειραιώς 34.322, MIG 12.977, ΔΕΗ 23.400, Eurobank 17.715, Εθνική 17.425.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                              Name of Issuer             NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.988.268 τεμ., (από 58.926.770 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.799.505 τεμ. (2.799.505), Eurobank 34.134.612 τεμ. (34.134.612), ΟΠΑΠ 1.453.762 τεμ. (1.458.758), Εθνική 10.307.982 τεμ. (10.332.085), ΟΤΕ 991.532 τεμ. (981.869).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων