Με θετικά πρόσημα και παίρνοντας βοήθειες από το ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street, κινούνται οι δείκτες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως οι περισσότεροι επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις αποφάσεις των Ηγετών της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής, για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, ενώ παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, την παραίτησή της από την Πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε η Λιζ Τρας, λιγότερο από δύο μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, δηλώνοντας ότι “θα παραμείνω στην θέση του Πρωθυπουργού, μέχρι την εκλογή του επόμενου Ηγέτη των Τόρις”.
“Οι προτάσεις για την Ενέργεια έχουν καλή ισορροπία ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα. Είναι πιθανό, αλλά και δύσκολο”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα.
Φινάλε με θετική έκπληξη από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, αποδείχθηκαν ικανές να κλείσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στο υψηλό ημέρας και τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 36 συνεδριάσεων (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 31/8 και στις 856,36 μονάδες).
Ανεξάρτητα από τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 7 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους και με την συναλλακτική δραστηριότητα, να επιμένει στα αποκαρδιωτικά επίπεδα των τελευταίων, πολλών, συνεδριάσεων.
Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου, που περιμένουν από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, να κάνουν το επόμενο ανοδικό βήμα, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται με εντολές σχετικού “ειδικού βάρους”, που μπαίνουν στο σύστημα των συναλλαγών, κατά τις τελικές δημοπρασίες, απλά για την δημιουργία εντυπώσεων.
“Το ενδιαφέρον της Ion Group για την Τράπεζα Πειραιώς, ήρθε να προστεθεί στο κατάλογο των ενδιαφερομένων για τα ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ στις Ελληνικές Τράπεζες. Οι Ιταλοί της Ion, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν 1,34 ευρώ για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αυτήν την τιμή αγοράζουν στο 0,34 της ενσώματης καθαρής θέσης του εξαμήνου, μια τιμή που θύμισε την τρίτη και τελευταία, μη δεσμευτική προσφορά του Lone Star προς του μετόχους της Τράπεζας Κύπρου (0,36x) στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα η θέση της Reggeborgh Invest B.V στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank έχει ξεπεράσει το 5% και σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνεται ότι θα φθάσει το 10%. Οι τοποθετήσεις και εδώ φαίνεται να γίνονται σε τιμές κτήσης μεταξύ 0,35 και 0,38 φορές την ενσώματη καθαρή θέση. Τέλος υπάρχει και το ενδιαφέρον από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας για το 20% της Εθνικής Τράπεζας χωρίς να υπάρχει κάποιο ενδεικτικό επίπεδο τιμής, υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Όλα τα παραπάνω δεν έρχονται σε τυχαίο χρόνο. Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν ολοκληρώσει το “ταξίδι” μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν μειώσει το κόστος λειτουργίας τους και βρίσκονται στην αφετηρία της αναπτυξιακής τους προσπάθειας, που θα μεταφραστεί σε κερδοφορία και μερίσματα. Εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα (MREL, πλειστηριασμοί κλπ) όμως σε σχέση με αυτά που έχουν προηγηθεί από το 2015 και μετά, μάλλον αφορούν το εύκολο κομμάτι της διαδρομής.
Επομένως για έναν επενδυτή που θέλει να μπει στον Χρηματοοικονομικό χώρο και να αποκτήσει Τραπεζική άδεια σε μια Χώρα της Ε.Ε., τώρα είναι η στιγμή.
Το δυνητικό περιθώριο μέχρι να φθάσουν οι αποτιμήσεις τις ώριμες Ευρωπαϊκές Χώρες, μπορεί να σημαίνει και διπλάσιο δυνητικό περιθώριο ανόδου, από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η απόδοση αυτή θα μπορούσε να δικαιολογήσει απόλυτα το εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη το ρίσκο της Χώρας και τις παραμέτρους που καθορίζουν την παρουσία των Τραπεζών στην ευρύτερη γεωγραφική Περιοχή.
Έχοντας το ΤΧΣ ποσοστά που εξασφαλίζουν έλεγχο και μάλιστα με μία μόνο συναλλαγή, η διαδικασία διευκολύνεται εντυπωσιακά: Είτε με πρόσκληση σε διαγωνισμό, είτε με την εκδήλωση “αυθόρμητου” ενδιαφέροντος.
Η καλύτερη διαδικασία είναι αυτή που εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό τίμημα, τηρουμένων πάντα των συνθηκών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ έχουν αγοραστεί με την έκδοση Κρατικού χρέους. Όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα λοιπόν.
Από την άλλη πλευρά η ευκαιρία της αναζήτησης Στρατηγικού Επενδυτή, θα πρέπει να λάβει υπόψη της την οικονομική θέση του Ενδιαφερόμενου. Η διάθεση των ποσοστών σε έναν ισχυρό οικονομικά Οργανισμό, θα διασφάλιζε την σταθερότητα του Συστήματος, αφού πλέον τα μερίδια Αγοράς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους. Επίσης η ταυτότητα του νέου Επενδυτή μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στις Αγορές.
Η αγορά μιας Τράπεζας στην Ελλάδα δεν έχει το χαρακτήρα μιας κλασσικής επένδυσης, όπως π.χ. θα συνέβαινε στον κλάδο Μεταλλουργίας, αλλά περιέχει και ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην Οικονομία.
Οι ζυμώσεις στον Τραπεζικό κλάδο έχουν ξεκινήσει και αυτό είναι ένα καλό νέο για το Χρηματιστήριο. Θα δώσει λόγους αναθεώρησης των αποτιμήσεων, λόγους δημοσιότητας και λόγους για περισσότερη δράση.
Αρκεί αυτή την φορά μαζί με τον καπνό να υπάρξει και φωτιά”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Εν τω μεταξύ, από τις 20 έως τις 31 Οκτωβρίου οι οκτώ Εταιρείες συμμετέχουσες στον MSCI θα αξιολογηθούν για το αν πληρούν, ή όχι τα κριτήρια συμμετοχής στο δείκτη. Η ανακοίνωση της αναθεώρησης των δεικτών θα γίνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία για το Ελληνικό αξιόχρεο από την Standard & Poor’s, την ίδια μέρα λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ακούγεται ότι θα ανακοινωθεί και κάποιο deal.
Αλλαγή σκηνικού και διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες.
Στο 4,57% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,12% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,997% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 843,33 (-0,57%) και 851,8 μονάδων (+0,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 851,52 (+0,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 854,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%.
Ο τζίρος στα 45,9 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 45,9 εκατ., τα 42,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7), ΟΠΑΠ (4,5), Eurobank (3,6), Εθνική (3,2), Μυτιληναίο (2,3), ΔΕΗ (2,3), Alpha Bank (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Motor Oil (1,9) και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, όλες άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +2,22%, Εθνική +0,37%, Eurobank +1,07%, Πειραιώς +2,26%).
Μεταξύ 568,41 (-1,27%) και 581,45 μονάδων (+0,99%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 581,07 (+0,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 583,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Για την περαιτέρω αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να αφήσει πίσω του και τη ζώνη 561 – 585, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών. Αν την υπερκεράσει, η επόμενη αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν χαθεί η στήριξη στη ζώνη 500 – 490 μονάδες, θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss”.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με αργές διαδικασίες ανταποκρίνονται, προς το παρόν, οι Σαουδάραβες στην προσκόμιση εγγράφων, τα οποία ζητά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, προκειμένου να ανάψει ‘πράσινο φως’ για ενδεχόμενη απόκτηση ειδικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας. Το Public Investment Fund of Saudi Arabia εισήλθε, πριν περίπου ένα μήνα, σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το ΤΧΣ για το ως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και μια θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Η περίοδος αποκλειστικότητας λήγει στις 30 Νοεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης, αν χρειαστεί”.
Υπέρ των “πράσινων” τίτλων, έγειρε στο τέλος η εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,42%), ΕΕΕ (-0,40%), ΕΥΔΑΠ (-1,23%), ΚΟΥΕΣ (-1,49%), ΜΟΗ (-1,41%), ΟΛΠ (-0,25%) και ΣΑΡ (-0,32%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.
Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,22%). Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 8,41 ευρώ. Προσοχή στη ζώνη αντίστασης 9,22 – 9,27 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, τα 9,38 και 9,68 ευρώ, επόμενοι στόχοι.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-1,23%), κατεβάζοντας σημαντικά τον όγκο συναλλαγών. Στα 7,34 το ημερήσιο “stop short”, στη ζώνη 7,40 – 7,44 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), η αμέσως επόμενη αντίσταση. Σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης, δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί η στήριξη στα 7,00 ευρώ.
Είκοσι συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Jumbo (+0,15%), με κλεισίματα χαμηλότερα των 13,98 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν πετύχει την ανοδική διαφυγή, η αμέσως επόμενη αντίσταση στη ζώνη 14,16 – 14,18 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 13,15 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+212,78%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+190%), ΜΑΘΙΟ (+37,10%), ΚΡΕΚΑ (+34,12%), ΤΕΝΕΡΓ (+34,02%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+33,8%), και ΔΟΜΙΚ (+30%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Σε νέα χαμηλά 31 μηνών η ΕΥΑΠΣ (-1,73%).
Προσπάθεια αντίδρασης μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις για την Premia (+0,47%).
Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Autohellas (+2,65%) και Λύκο (+4,57%, αλλά οι αγοραστές πρέπει να ανέβουν ψηλότερα) και δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Entersoft (+5,88%) και Doppler (+9,80%).
Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 7/10 για τον Fourli (+3,65%).
Παρουσία πωλητών σε ΛΟΥΛΗ (-5,13%), ΜΕΝΤΙ (-2,60%), ΕΛΛ (-1,54%), ΕΛΤΟΝ (-0,47%), ΠΡΟΦ (-0,52%), ΙΝΚΑΤ (-2,03%), ΕΛΙΝ (-1,70%), ΦΡΙΓΟ (-1,09%) και ΥΑΛΚΟ (0%).
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αφύπνισαν τους αγοραστές στην Μοτοδυναμική (+1,86%).
Επιστροφή αγοραστών σε Cenergy (+2,83%), Revoil (+5,35%), ΕΧΑΕ (+1,30%), Κρι Κρι (+1,14%) και Ιντεάλ (+2,19%).
Μαζεύεται σε υψηλά 135 μηνών η Δομική Κρήτης (-1,52%).
Με αγοραστές που δεν έπεισαν οι ΚΤΗΛΑ (+2,05%), ΦΙΕΡ (+4,03%), ΓΕΒΚΑ (+2,76%), ΧΑΙΔΕ (+4,17%), ΛΟΓΟΣ (+1,04%), ΛΕΒΚ (+6,80%), ΟΠΤΡΟΝ (+4%) και ΜΟΥΖΚ (+2,89%).
Σε υψηλά 127 μηνών η Ιντερτέκ (+5,48%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 804 μονάδων. Επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 855 – 870 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών) και να κινηθεί προς 895, 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).
Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 804, θα επαναφέρει το σενάριο δοκιμασίας της ζώνης στήριξης στις 795 - 779 μονάδες.
Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 1936 μονάδων. Επόμενο ζητούμενο η κίνηση προς τις 2062 - 2101 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 1936, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 1900 και η κίνηση προς τις 1854 - 1850 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Θα συνεχιστεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον, με βάση τις φήμες συγχωνεύσεων και εξαγορών της Αγοράς”, εκτιμά η Beta Sec.
“Υποχώρηση σημειώνεται στην τιμή του Φυσικού Αερίου, καθώς το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην κοινή αγορά Φυσικού Αερίου και ενώ συνεχίζεται η Ουκρανική κρίση με τις εχθροπραξίες να κλιμακώνονται. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η αναμέτρηση του ΓΔ με τις 850 μονάδες είναι σε πλήρη εξέλιξη”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Σταθερά στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα και τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς δεν υπάρχουν χειροπιαστές ενδείξεις ως βάση, για την πιθανότητα αναστροφής της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης των μετοχών. Αυτό δεν ακυρώνει την ύπαρξη ανοδικών αντιδράσεων, δεδομένου ότι πολλοί τίτλοι εμφανίζονται ελκυστικοί σε όρους ιστορικών πολλαπλασιαστών. Εν αναμονή και των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου, που σταδιακά ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα, εκτιμούμε ότι ο ΓΔΧΑ δεν θα απομακρυνθεί αισθητά από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό”, όπως σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Η ταλάντωση της Ελληνικής Αγοράς συνεχίζεται με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, σε μια προσπάθεια προσέγγισης του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών τόσο όσον αναφορά τον Γενικό Δείκτη (855,50) αλλά & τον FTSE25 μεγάλης κεφαλαιοποίησης (2063,04). Η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης αρνητικής τάσης, θα εξαρτηθεί από το πόσο πειστικά θα διασπαστούν τα ανωτέρω επίπεδα, υποβοηθούμενα τόσο από τα θετικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου που θα αρχίσουν να ανακοινώνουν όσες Εισηγμένες δημοσιεύουν στοιχεία, όσο και από την πορεία των μεγάλων Χρηματαγορών του εξωτερικού, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.
Κυρίως όμως θα εξαρτηθεί από τις προσδοκίες των Αγορών τόσο για την πορεία του ενεργειακού κόστους, όσο και από την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων, με βασικά ερωτήματα που & πότε αυτές θα κορυφωθούν.
Οι περιοριστικές πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών από την αρχή του έτους έχουν στερήσει ρευστότητα $3,1 τρισεκατομμυρίων, δημιουργώντας vertigo & παρενέργειες στις εθισμένες για χρόνια Αγορές ομολόγων & μετοχών, στο άπλετο & φθηνό χρήμα.
Μια από τις παρενέργειες είναι και η ανοδική διάσπαση του 4% στο Αμερικανικό 10ετές ομόλογο, το οποίο μέχρι το 5% δεν έχει πλέον καμία τεχνική αντίσταση.
Επιπλέον η γεωπολιτική αστάθεια σε όλα τα μήκη & πλάτη της Υφηλίου, σε συνδυασμό με την εξελισσόμενη προσπάθεια μεταφοράς εξουσίας από την Δύση στην Ανατολή, αυξάνουν τους “μαύρους κύκνους” που μπορούν να αναδυθούν ξαφνικά, σε ένα ρευστό & εύθραυστο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα.
Τα ιστορικά υψηλά 40 ετών πληθωρισμού που καταγράφονται σε Παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του Δολαρίου ΗΠΑ, έναντι σχεδόν όλων των άλλων Νομισμάτων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον για κοινωνικές αλλά & οικονομικές αναταραχές ανά την Υφήλιο, αφού στην πλειοψηφία της έχει δανεισθεί & αγοράζει Α' Ύλες σε Δολάρια.
Αξίζει της προσοχής μας το γεγονός ότι το Δολάριο είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά του, τόσο έναντι του Ιαπωνικού Γεν, του Κινεζικού Γουάν όσο & του Ευρώ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ως όπλο “weaponized currency policy” έναντι των Ανταγωνιστικών Οικονομιών.
Συνεπώς το βασικό ερώτημα για ένα επενδυτή είναι πως & πότε θα καταφέρουν οι Κεντρικές Τράπεζες να ισορροπήσουν μεταξύ αύξησης επιτοκίων & ύφεσης, σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον.
Επειδή όλοι κατανοούν την δυσκολία του εγχειρήματος, η μεταβλητότητα κυριαρχεί σε όλες τις Αγορές. Τώρα όμως, μετά από πολλές 10ετίες, χτυπά και την Αγορά των ομολόγων, που καταγράφει σημαντικές απώλειες, πλήττοντας κυρίως μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως Ασφαλιστικά & Συνταξιοδοτικά Ταμεία.
Πλήττει όμως και τις Τράπεζες, που όσο τα διακρατούν στα χαρτοφυλάκια μέχρι την λήξη τους, αποφεύγουν να γράψουν τεράστιες υποαξίες. Όσο όμως η ρευστότητα μειώνεται, τόσο η ανάγκη για ρευστοποίηση θα αυξάνει, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα domino αρνητικών εξελίξεων.
Όσον αναφορά τον υψηλό πληθωρισμό, βασιζόμενοι σε ιστορικά στοιχεία από την 10ετια 1974 - 1984, εκτιμούμε ότι για να ελεγχτεί & να επανέλθει στα επίπεδα του 2%, θα χρειαστεί χρόνος (3 - 4 έτη), αν όλα εξελιχθούν ομαλά και οι Κεντρικές Τράπεζες μπορέσουν να λύσουν, με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες, τον “Γόρδιο Δεσμό” που αντιμετωπίζουν.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις αστοχίες, τόσο στις προβλέψεις τους, όσο και τις πολιτικές που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί για το αποτέλεσμα των ενεργειών τους.
Ειδικά για την Ελλάδα, η οικονομική δραστηριότητα έκανε σημαντικά άλματα τα τελευταία έτη και επανήλθε δυναμικά στο οικονομικό γίγνεσθαι, βελτιώνοντας τα μακροοικονομικά της μεγέθη σε όλα τα επίπεδα, παρά τα επιμέρους προβλήματα που εμφανίζονται.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τυχόν εμφάνιση ύφεσης στην Ευρωζώνη, αλλά και στις Αγορές που απευθύνεται, η Χώρα δεν θα μείνει αλώβητη. Με δεδομένες τις διπλές επερχόμενες εκλογές το 2023, αλλά και ένα άκρως ασταθή Γείτονα τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά, ο βαθμός κινδύνου θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μεσοπρόθεσμες επενδυτικές μας επιλογές.
Στον αντίποδα, άκρως θετικό στοιχείο, πέραν των θετικών μακροοικονομικών δεικτών, αποτελούν τα εκπληκτικά αποτελέσματα που ανακοινωθήκαν από τις Εισηγμένες για το 1ο εξάμηνο του 2022, αλλά και η ανθεκτικότητα - επινοητικότητα που έχουν αναπτύξει μετά από μια υπερδεκαετή κρίση.
Επιπλέον οι αποτιμήσεις πολλών Εταιρειών είναι ιδιαίτερα χαμηλές, συγκρινόμενες με Εταιρείες του εξωτερικού. Όμως τα στοιχεία έχουν σημαντική χρονική υστέρηση. Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών που παρουσίασαν, θα συρρικνωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος έτους.
Συμπερασματικά πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και όγκους συναλλαγών που μας επιτρέπουν απρόσκοπτη είσοδο & έξοδο.
Οι βραχυχρόνιες κινήσεις (trading) με αυστηρά “stop loss” θα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας, λαμβάνοντας υπόψη το ρευστό διεθνές περιβάλλον.
Τυχόν δίμηνη παροδική πτώση του πληθωρισμού, λόγω πτώσης των ενεργειακών τιμών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ‘relief rally’, το οποίο σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς σας συμβούλους πρέπει να το εκμεταλλευτείτε, προετοιμαζόμενοι για τα χειρότερα σε ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, που κατακρεουργεί τις αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις, αλλά μακριά από τα αρχικά υψηλά, οι δείκτες στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.
Προσπάθεια αντίδρασης από Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $19200 διαπραγματεύεται το Bitcoin, κάτω από τα $1300 το Ethereum.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το βασικό επιτόκιο ενός έτους στο 3,65% και το πενταετές στο 4,3%, και τα δύο αμετάβλητα από τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με άρθρο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt “η Κομισιόν θέλει στο μέλλον να παρακολουθεί πιο στενά τη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και να δώσει στις Εθνικές Κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία. Οι Βρυξέλλες διατηρούν ανώτατο όριο χρέους το 60% του ΑΕΠ, ως μακροπρόθεσμο στόχο. Ωστόσο, η Επιτροπή θέλει να εισαγάγει ένα νέο σταδιακό στόχο της τάξεως του 90%, για τις λεγόμενες Χώρες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα. Θα πρέπει να βρουν έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του χρέους, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια”.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 214000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου, από 226000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 232000.
Νέα πτώση κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, για όγδοο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 1,5%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,71 εκατ. μονάδων, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 10 ετών.
“Νέα υψηλά 20ετιας κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, πλησιάζοντας κοντά στο επίπεδο του 7%. Το μέσο επιτόκιο για ένα 30ετες στεγαστικό δάνειο αυξήθηκε στο 6,94%” σύμφωνα με τη Freddie Μac.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ. ευρώ.
“Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και μόλις 1,8% growth το 2024,. Ωστόσο, το επίπεδο της ύφεσης στην Ελλάδα, θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με το σύνολο της Ευρωζώνης, για την οποία προβλέπεται ύφεση 1,8%, την επόμενη χρονιά. Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας θα φτάσει στο 6,5% για φέτος”, σημειώνει η Capital Economics.
Εν τω μεταξύ, στην έκδοση senior preferred ομολόγου 3ετους διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στη διετία και για ποσό έως 300 εκατ. ευρώ προχωρά η Alpha Bank. Η έκδοση γίνεται στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών για MREL.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΛΑΜΔΑ και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, TITC, Εθνική, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό η Quest.
Ικανοποιεί η τελική εικόνα με 76 ανοδικούς τίτλους, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.364 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 3.276 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.073 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Στα 1 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.941, 1.473 για τον Οκτώβριο, 1.464 για τον Νοέμβριο και 4 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.070), κινήθηκε μεταξύ 2.035,25 και 2.070 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 570,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (220.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.112), Εθνική (1.123), Eurobank (281), Πειραιώς (1.993), ΔΕΗ (1.254), Cenergy (198), ΟΤΕ (209), ΓΕΚ (245), Τέρνα Ενεργειακή (547).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 109.957, Πειραιώς 33.818, MIG 12.977, ΔΕΗ 23.302, Eurobank 17.796, Εθνική 17.585.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.926.770 τεμ., (από 58.926.770 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.799.505 τεμ. (2.799.505), Eurobank 34.134.612 τεμ. (34.134.612), ΟΠΑΠ 1.458.758 τεμ. (1.451.340), Εθνική 10.332.085 τεμ. (10.360.536), Πειραιώς 820.825 τεμ. (820.825), ΟΤΕ 981.869 τεμ. (981.869).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.