Με οριακές απώλειες και έχοντας αντιδράσει από τα πρωινά χαμηλά, κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, παραμένοντας σε πτωτική τροχιά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και παρακολουθώντας την Αγορά ομολόγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία, παρατηρείται έντονο volatility και σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων από τα αρχικά υψηλά, μετά την ανακοίνωση της BoE που ανέφερε πως “θα ξεκινήσει αγορές ομολόγων μακρινών λήξεων”.
Μάλιστα η ανακοίνωση αυτή έφερε και κάποιους αγοραστές, με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα και στις Αγορές μετοχών.
Από την άλλη, η απόδοση των 10ετων ομολόγων ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί από το 1,407% στην αρχή του έτους, στο 3,83%. Στο 4,15% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους, με την καμπύλη των δύο τίτλων να παραμένει σταθερά αντεστραμμένη (ο βραχυπρόθεσμος τίτλος προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση από τον μακροπρόθεσμο), κάτι που είθισται να εκλαμβάνεται από τους αναλυτές, ως σήμα επερχόμενης ύφεσης.
Στο 4,879% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, έχει υποχωρήσει από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του 5,048%, όταν χτύπησε “red alert” στις τάξεις των αναλυτών, που έσπευσαν να επισημάνουν ότι “οι αυξημένες αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων θα συμπαρασύρουν ανοδικά και τις αποδόσεις των Εταιρικών ομολόγων, ακόμα και σε Εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και χαμηλό πιστοληπτικό κίνδυνο. Επίσης, όταν αυξάνονται οι αποδόσεις στις Αγορές ομολόγων (που ενέχουν μικρότερο ρίσκο), πιέζονται οι Αγορές μετοχών, αφού οι επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερες μερισματικές αποδόσεις, καθώς αναλαμβάνουν υψηλότερο κίνδυνο, την ώρα μάλιστα που τίποτα δεν προδιαθέτει για καλυτέρευση των συνθηκών τους επόμενους μήνες”.
Μένοντας στα Κρατικά χαρτιά, διενεργήθηκε σήμερα δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,95%, από 1,05% τον Αύγουστο.
Από την άλλη, μόνο διαθέσεις αποκλιμάκωσης δεν δείχνουν οι δηλώσεις από αξιωματούχους της γειτονικής Χώρας, με αποτέλεσμα γεωπολιτική και μακροοικονομική κατάσταση, να μην αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα διαθέσεων αποεπένδυσης από όλα τα Assets.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες στο Χ.Α., μπορεί να κρίνονται ικανοποιητικά, αλλά δεν δείχνουν ικανά για να διαφοροποιήσουν την πορεία της Εγχώριας Αγοράς, που παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα των Διεθνών Αγορών, καθώς οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν ρευστότητα και να προσβλέπουν τοποθετήσεις, σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ανησυχούν για τη διατηρησιμότητα των εταιρικών κερδών, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ύφεσης, αυξημένου ενεργειακού κόστους και αυξανόμενων επιτοκίων.
Όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην επισημανθεί η σημερινή “ανάδυση” των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, σαφέστατη απόδειξη του πόσο εύκολα κατευθύνεται η Εγχώρια, “ρηχή” Αγορά, αν υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων.
Αξίζει υπενθύμισης ότι μένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού 9μηνου και μένει να φανεί αν θα επιδιωχθεί κάποια καλυτέρευση των αποτιμήσεων (window dressing).
Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, την οποία μεταφέρει στην στήλη ο Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι "η σχέση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου με το ΑΕΠ είναι ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές, για να προσεγγίσουν μια Αγορά από πάνω προς τα κάτω, κοιτώντας δηλαδή διαχρονικά το σύνολο των εισηγμένων κεφαλαιοποιήσεων σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ή σε σχέση με άλλες Αγορές, χωρίς την επίδραση ισοτιμιών, ή άλλων παραγόντων.
Πρόκειται για ένα δείκτη που χωράει πολύ συζήτηση, αφού υπάρχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες σε κάθε Χρηματιστήριο. Μπορεί ωστόσο, ως πρώτη προσέγγιση να μας δώσει μια ένδειξη φθηνού - ακριβού τόσο σε σχέση με το παρελθόν, όσο και σε σχέση με τις αποτιμήσεις άλλων ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών Αγορών.
Η Ελληνική Αγορά έχει πολλές ιδιαιτερότητες, η κυριότερη ίσως έχει να κάνει με το βαθμό αντιπροσώπευσης των Επιχειρήσεων στο Χ.Α. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά από τα μπαράζ εξαγορών και διαγραφών,η παρουσία των Επιχειρήσεων περιορίζεται σε 159, εκ των οποίων οι 105 διαπραγματεύονται σε συνεχή ροή στην Κύρια Αγορά και αφορούν 57 δισ. συνολικής αξίας.
Μαζί με τις Εταιρείες της Επιτήρησης, της Εναλλακτικής Αγοράς και όσες βρίσκονται σε αναστολή, η συνολική κεφαλαιοποίηση της Αγοράς βρίσκεται στα 58,4 δισ. ευρώ. Με βάση το ΑΕΠ του 2021 οι Εισηγμένες αντιπροσωπεύουν το 32,3% αυτής της αξίας. Θεωρητικά το 55%, είναι για τις Ανεπτυγμένες Ξένες Αγορές μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.
Σε αυτή την τιμή το Χ.Α. βρέθηκε για τελευταία φορά το 2009. Έκτοτε διαπραγματεύεται σταθερά χαμηλότερα.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ως το τέλος του 2008 κρατούσε μια σχετική επαφή με τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών και η οικονομική συγκυρία συρρίκνωσης που ακολούθησε, έκοψε τους δεσμούς με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα το 2012 καταγράφεται η χαμηλότερη τιμή από το 1999, όταν η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου είχε φθάσει μόλις το 9% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα υπερβολή είχε σημειωθεί και το 1999 όταν η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αντιστοιχούσε στο 192% του ΑΕΠ.
Κοιτώντας το σήμερα, το Χ.Α. απέχει 15 ποσοστιαίες μονάδες από τους ιστορικούς μέσους όρους των τελευταίων 23 ετών. Θεωρητικά, με βάση αυτό το υπόδειγμα, το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της Αγοράς είναι σχεδόν 50%.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο αισιόδοξα, αν υπολογιστεί η αύξηση του ΑΕΠ που αναμένεται φέτος, ή το 2023. Η Ελληνική Οικονομία είναι από τις λίγες εξαιρέσεις μέσα στην Ευρώπη που θα εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και το 2023, με βάση τις εκτιμήσεις αξιόπιστων Χρηματοοικονομικών Οργανισμών.
Με ΑΕΠ 210 δισ. ευρώ, ο λόγος της κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ πέφτει στο 28%, ανεβάζοντας το ανοδικό περιθώριο κατά 71%. Σε όρους Γενικού Δείκτη η άνοδος αυτή μεταφράζεται σε 1360 μονάδες. Για τους έχοντες άκρατη αισιοδοξία υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος που αντιστοιχεί σε ανοδικό περιθώριο 111%, ή 1688 μονάδες.
Ας το σταματήσουμε εδώ. Για αρχή ας πιάσουμε το μέσο όρο των τελευταίων 23 ετών, που συνιστά ένα πολύ ισχυρό ανοδικό περιθώριο και για τα υπόλοιπα βλέπουμε”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο” υποχωρώντας μέχρι τις 783,06 μονάδες (-1,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 794,17 (-0,53%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 791,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,88%.
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, στα 67,2 εκατ., από τα οποία τα 12,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΣΚΟ, ΕΠΣΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 67,2 εκατ., τα 63 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (4,4), Eurobank (3,2), Εθνική (2,8), Alpha Bank (2), ΔΕΗ (2), Μυτιληναίο (1,9), Ελ. Πετρέλαια (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), Jumbo (1,9) και Motor Oil (1,8 δισ. ευρώ).
Από τους Βαρύδεικτους Τραπεζικούς τίτλους και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ και ΕΤΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΥΡΩΒ, ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε η ΠΕΙΡ.
Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, έδωσαν αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.
Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-0,83%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,815 ευρώ (-3,78%), της Εθνικής (-2,65%) μέχρι τα 2,98 ευρώ (-3,56%), της Eurobank (-2,29%) μέχρι τα 0,8408 ευρώ (-4,48%) και της Πειραιώς (-3,39%) μέχρι τα 1,04 ευρώ (-6,09%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 508,20 (-4,07%) και 529,91 μονάδων (+0,03%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 521,81 (-1,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 518,54 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,11%.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 572 μονάδων. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να αφήσει πίσω του και τη ζώνη 534 – 588, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών. Αν χαθεί η στήριξη στη ζώνη 500 – 490 μονάδες, θα ενεργοποιηθούν επιθετικές κινήσεις “stop loss”.
Με σχετικό πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΔΜΗΕ (+0,48%), ΕΛΠΕ (+0,66%), ΚΟΥΕΣ (+1,23%), ΜΟΗ (+2,50%), ΜΠΕΛΑ (+2,09%), ΟΠΑΠ (+0,08%), ΟΤΕ (+0,35%), ΣΑΡ (+0,33%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,10%).
Προσπάθεια αντίδρασης από τις μετοχές των ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, στον απόηχο των δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία, “οι Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν να καθυστερήσουν κατά έναν χρόνο την επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των Εταιρειών Διύλισης”.
Πρόσφατα η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+0,66%) βρέθηκε σε χαμηλά 2,5 μηνών. Στα 6,98 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 6,42 – 6,64 μέσα στην οποία στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 5,81 ευρώ.
Δύο συνεδριάσεις πριν, έκλεισε σε χαμηλά, περίπου, τεσσάρων μηνών, ο τίτλος της Motor Oil (+2,50%). Το ημερήσιο “stop short” στα 16,90 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 16,96 – 17,10 ευρώ (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 15,67 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση έχει ξεκινήσει από τα 5,10 ευρώ (κλείσιμο 15/9) για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-2,50%), ενώ σήμερα ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές σε χαμηλά 19 μηνών. Στα 5,21 το ημερήσιο “stop short”, ενώ μεταξύ 5,018 και 5,23 συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη στα 4,13 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+227,82%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+190%) και ΜΑΘΙΟ (+45,16%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Ανοδικά, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΕΛΓΕΚ (+1,38%), ΜΟΥΖΚ (+5,85%), ΦΙΕΡ (+5,04%), ΜΠΤΚ (+5,65%), ΡΕΒΟΙΛ (+2,10%), ΙΑΤΡ (+1,54%) και ΔΟΜΙΚ (+1,85%).
Έπεσε κάτω από τα 1,25 ευρώ η ΤΡΑΣΤΟΡ (-8,80%).
Τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Βιοκαρπέτ (+10%) ενεργοποίησαν κάποιους αγοραστές.
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Performance (+3,04%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΞΥΛΚ (+0,50%).
Αύξησαν συναλλαγές ΓΕΒΚΑ (+7,72%) και ΜΟΤΟ (+2,88%).
Βγήκε κάποιο μικρό “bid” σε ΦΛΕΞΟ (+4,62%) και ΕΛΛ (+0,96%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΤΕΚ (-0,59%), έξι για ΙΝΚΑΤ (-1,52%) και ΕΥΑΠΣ (-1,47%) και έντεκα πτωτικές για ΦΡΛΚ (-2,15%).
Σε χαμηλά 56 μηνών ο ΚΕΚΡ (-7,19%).
Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 11,60 ευρώ (κλείσιμο 13/9) η ΑΣΤΑΚ (-2,35%).
Παρουσία πωλητών σε ΕΠΙΛΚ (0%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΝΑΚΑΣ (-8,18%), ΚΛΜ (-2,19%), ΑΒΕ (-2,01%), ΙΚΤΙΝ (-3,36%), ΣΠΙ (-1%), ΑΒΑΞ (-2,28%), REALCONS (-2,56%), ΜΕΡΚΟ (-3,66%), ΦΒΜΕΖΖ (-2,33%), ΚΥΡΙΟ (-4,41%) και ΙΝΤΕΤ (-7,64%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 847 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), αλλά και κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 841 – 875 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και να κινηθεί προς 895, 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).
Αντίθετα, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 836 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 822 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 805 μονάδων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η ζώνη στήριξης στις 795 - 779 μονάδες.
Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1954 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2033 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 2040 (ημερήσιο “stop short”) και 2050 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και να κινηθεί προς τις 2076 - 2113 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση με επιστροφή χαμηλότερα των 1900, είναι αμφίβολο αν θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 1854 - 1850 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Οι ανησυχίες για επερχόμενες απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ουκρανία, διαμορφώνουν αυξημένη αποστροφή για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι ανησυχίες για ύφεση και οι ανανεωμένες γεωπολιτικές αναταράξεις, θα επηρεάσουν την διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου”, εκτιμά η Eurobank Equities.
“Καθώς η διάθεση παραμένει επιφυλακτική στο εξωτερικό, θα περιμέναμε οι επενδυτές να παραμείνουν επιλεκτικοί, με βάση τις αποτιμήσεις και τις εξελίξεις σε Εταιρείες και κλάδους. Σε αυτό το πλαίσιο οι ενεργειακές μετοχές λόγω των αποφάσεων της Ε.Ε. και η Τέρνα Ενεργειακή λόγω των δημοσιευμάτων για πιθανή συμφωνία, θα βρεθούν στο επίκεντρο”, εκτιμά η Piraeus Securities.
“Η επενδυτική ψυχολογία θα παραμείνει υπό πίεση, λόγω του συνδυασμού των γεωπολιτικών εντάσεων και των ανησυχιών για την Παγκόσμια ανάκαμψη”, σύμφωνα με την άποψη της Euroxx Sec.
“Το χθεσινό κλείσιμο στις ΗΠΑ ήταν στα χαμηλά ημέρας, με το Δολάριο να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, έναντι των βασικών Διεθνών Νομισμάτων. Ο MSCI World Index (Παγκόσμιος δείκτης μετοχών) βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών (26% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα). Το περιβάλλον μοιάζει τοξικό, αλλά τολμούμε να αναφέρουμε ότι οι ευκαιρίες σταδιακά αρχίζουν να αναδύονται. Στο εσωτερικό αναμένουμε την ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι υποστηρικτικά, σε σύγκριση με τις τωρινές αποτιμήσεις. Η αναζήτηση του πυθμένα δεν είναι προτεραιότητα, καθώς αξιολογούμε Εισηγμένες. Εκτιμούμε ότι Δεικτοβαρείς μετοχές αρχίζουν και εμφανίζουν ελκυστικές αποτιμήσεις με δείκτες EV/ εκτιμώμενα EBITDA 2022 χαμηλότερα του 5, γεγονός που δεν μας αφήνει αδιάφορους, παρόλο το αρνητικό περιβάλλον, ειδικότερα αν ο αριθμοδείκτης συνδυαστεί και με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
“Την επαφή του με τα 200 ευρώ διατηρεί το Ευρωπαϊκό Φυσικό Αέριο, μετά τις χθεσινές εξελίξεις με την διαμάχη Gazprom – Naftogaz, άλλα και το φερόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Η άνοδος έως 20% στην τιμή του συμβολαίου του Φυσικού Αερίου, αναμενόμενα οδήγησε σε νέα χαμηλά τις Ευρωπαϊκές Αγορές, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.
Σημείο αναφοράς για τους Αμερικανικούς δείκτες αποτελούν τα χαμηλά του Ιουνίου, με τους S&P 500 και Nasdaq να διατηρούνται προς το παρόν οριακά εντός ορίων, ενώ στον αντίποδα ο Dow Jones καταγράφει νέα χαμηλά 52 εβδομάδων.
Στην περίπτωση των Ευρωπαϊκών Αγορών, η τεχνική εικόνα διαφέρει. Ο διπλός πάτος Μαρτίου και Ιουνίου, που διαμορφώθηκε από τα χαμηλά του πολέμου και αυτά της ενεργειακής κρίσης φαίνεται να χάνεται, αποτελώντας ιδιαίτερα αρνητική διαγραμματική εξέλιξη.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αυτά τα χαμηλά έχουν διαμορφωθεί στη ζώνη 790 - 780 μονάδων. Προς το παρόν η ζώνη στήριξης φαίνεται να “κρατάει”, όμως παρατηρώντας την τεχνική εικόνα σε DAX, CAC 40 κτλ., οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.
Μία διάσπαση της ζώνης 790 - 780 μονάδων, θα οδηγούσε αναπόφευκτα τον ΓΔ στις 750 και 725 μονάδες. Η Ελληνική Αγορά, όπως και το σύνολο των διεθνών δεικτών, είναι σε ιδιαίτερα υπερπουλημένες ζώνες τιμών, όπου με ένα θετικό καταλύτη θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια τεχνική αντίδραση, με τον ΓΔ να προσβλέπει τις 815 και 840 μονάδες.
Παρά ταύτα η τάση θα παρέμενε πτωτική, καθώς μια τέτοια κίνηση δεν θα αποτελούσε τίποτα άλλο παρά μια διορθωτική κίνηση.
Ο δείκτης Τραπεζών, εμφανίζει ανθεκτικότερη εικόνα, διατηρώντας προς το παρόν τα πρόσφατα χαμηλά στις 513 μονάδες, σε ημερήσιο κλείσιμο. Μία απώλεια αυτών των ορίων, θα οδηγούσε σε πρώτη φάση τον κλαδικό δείκτη στην κοντινή στήριξη των 500 μονάδων και εν συνεχεία στις 475 μονάδες. Σε περίπτωση αντίδρασης, ο ΔΤΡ θα μπορούσε να “αγγίξει” τις 550 μονάδες, με το άνω επιτρεπτό όριο διακύμανσης να ορίζεται από την διπλή κορυφή και την καθοδική γραμμή τάσης στις 572 μονάδες.
Την εγχώρια τάση θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν οι Διεθνείς Αγορές, αφομοιώνοντας τις εξελίξεις γύρω από τις επιτοκιακές αυξήσεις, την ενεργειακή κρίση και φυσικά τα μακροοικονομικά στοιχεία.
Πέρα από την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την Παρασκευή και των επιδομάτων ανεργίας και του ΑΕΠ των ΗΠΑ αύριο, οι επενδυτές θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις πολυάριθμες ομιλίες μελών της Fed, με αυτή του J. Powell σήμερα στις 17.15 να κλέβει την παράσταση”, όπως σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Το Κινεζικό Γουάν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, ενώ το Ινδικό Ρούπι κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά.
Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης από τους δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά το Ευρώ.
Κέρδη για τον Χρυσό και κίνηση υψηλότερα των $1660, κέρδη και για το Ασήμι που αναρριχάται προς τα $18,60, προς τα $19400 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1320 το Ethereum.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν η παρενέργεια της αυστηρότερης πολιτικής είναι η ασθενέστερη ανάπτυξη”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να πέσει κατά 5,7 μονάδες σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, για να φτάσει στις -42,5 μονάδες, όπως ενημέρωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς, GfK. Η κύρια αιτία της πτώσης αυτού του μήνα είναι η μείωση των προσδοκιών για το εισόδημα, που υποχώρησε στις -67,7 μονάδες, τη χαμηλότερη ένδειξη από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση αυτής της τιμής το 1991.
Οι αρμόδιες Εποπτικές Αρχές στις ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμα σε 16 Εταιρείες του τομέα των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS. Το συνολικό οικονομικό ύψος των προστίμων καταγράφηκε στα $1,8 δισ., καθώς το προσωπικό τους συζητούσε συμφωνίες επενδυτικού περιεχομένου από προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές και εφαρμογές.
Το εμπορικό έλλειμμα Αγαθών και Υπηρεσιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα $87,3 δισ. τον Αύγουστο, μειωμένο κατά $2,9 δισ. από το αναθεωρημένο ποσό των $90,2 δισ. που καταγράφηκε τον Ιούλιο.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προβλέπει η αύξηση του ΑΕΠ να φθάσει στο 5,2% για το 2022 συνολικά και στο 2,2% το 2023.
Στις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities παραμένει η μετοχή της Μυτιληναίος, για την οποία δίνει νέα υψηλότερη τιμή -στόχο τα 25,6 ευρώ, από 24,8 ευρώ, με τη σύσταση να παραμένει “buy”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΒΙΟ και στο υψηλό η ΕΥΔΑΠ.
Κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικούς τίτλους, έναντι 81 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.332 συμβόλαια).
Στα 4.742 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.551 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.555, 1.477 για τον Οκτώβριο και 78 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.893,5), κινήθηκε μεταξύ 1.855,25 και 1.909 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 532).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.790 ΠΕΙΡ, 5.126 ΜΠΕΛΑ, 53.510 ΕΥΡΩΒ, 6.679 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.693), Εθνική (4.091), Eurobank (8.080), Πειραιώς (9.606), ΔΕΗ (978), Μυτιληναίο (622), Viohalco (177), ΟΤΕ (457), ΕΕΕ (153), Τέρνα Ενεργειακή (107), ΕΧΑΕ (215), Ιντρακόμ (300), Lamda Development (189), Motor Oil (211).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 83.671, Πειραιώς 32.479, MIG 13.013, ΔΕΗ 23.014, Eurobank 19.017, Εθνική 14.150.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.201.514 τεμ., (από 58.901.514 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.749.505 τεμ. (2.749.505), Eurobank 34.134.612 τεμ. (34.134.612), ΟΠΑΠ 1.440.676 τεμ. (1.445.650), Εθνική 10.104.766 τεμ. (10.064.766), Πειραιώς 1.598.107 τεμ. (1.598.107), ΟΤΕ 974.087 τεμ. (972.851).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.