Χρηματιστήριο: Με τζίρο 42,8 εκατ., χάθηκαν 600 εκατ. ευρώ!

Με οδηγό τις τράπεζες αλλά και σημαντικές απώλειες σε blue chip ο ΓΔ υποχώρησε στις 826 μονάδες, αλλά απέφυγε τα χειρότερα. Με κέρδη έκλεισαν Motor Oil και Coca Cola. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2022 - 17:51

Τελ. Ενημ.: 21 Σεπτεμβρίου 2022 - 20:19

Load more

Με εναλλαγές προσήμων και εμφανέστατη νευρικότητα, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές αδυνατούν να αποκωδικοποιήσουν την νέα απόφαση Πούτιν, να ανακοινώσει μερική επιστράτευση, ενώ ταυτόχρονα περιμένουν τα βραδινά μηνύματα από την Fed, όσον αφορά την επιτοκιακή της πολιτική.

Εν τω μεταξύ, “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο που να περιορίζει την ανάπτυξη της Οικονομίας, για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται ευδιάκριτο πως όλο και περισσότερες ανησυχίες κυκλώνουν τις Αγορές και αρκεί μία απρόβλεπτη εξέλιξη, για την ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη “ρηχή” Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί, πως την ίδια ώρα που οι Ευρωπαϊκές Αγορές επιχειρούσαν αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δοκίμαζε νέα χαμηλά διμήνου, με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο.

Όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ελάχιστες ήταν οι βοήθειες που έδωσαν τα μη Τραπεζικά blue chips, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση κλήθηκαν να χάσουν, αυτά που δεν κέρδισαν ποτέ.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί, πως αν εξαιρεθεί το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, στο υπόλοιπο κομμάτι της Αγοράς, οι πωλητές δεν επέδειξαν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις και οι ημερήσιες απώλειες είναι αποτέλεσμα της άτακτης υποχώρησης των αγοραστών και της έλλειψης διάθεσης ανάληψης επενδυτικού κινδύνου. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα, σε μία συνεδρίαση 42,8 εκατ., να χαθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Εγκλωβισμένο στην συναλλακτική απαξίωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, “νιώθει να περικυκλώνεται από μαύρους κύκνους”, αδυνατώντας να δώσει στοιχειώδη αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και αναγκάζοντας όλο και περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να αναφέρονται σε μία εγκαταλελειμμένη Αγορά, που δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό επενδυτικό “κράχτη” στα Ξένα χαρτοφυλάκια, κάτι που της στερεί ένα σημαντικό κομμάτι από την Παγκόσμια επενδυτική “πίτα” των κεφαλαίων που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Έτσι στο Χ.Α. απομένουν οι traders και οι λίγοι εγχώριοι κωδικοί λιανικής, που ασφαλώς και δεν μπορούν να αναστρέψουν το επιφυλακτικό κλίμα.

Μάλιστα, τις συνέπειες της περιρρέουσας επιφυλακτικότητας, έχουν αρχίσει και υφίστανται και κλάδοι που μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσαν και είχαν δώσει και δείγματα ανεξάρτητης ανοδικής κίνησης, ακόμα και σε δύσκολες, χρηματιστηριακά, εποχές, ίσως γιατί και σε αυτούς τους κλάδους επικρατούν οι κινήσεις “profit taking”.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “άκρως ενθαρρυντικό μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο δείγμα γραφής από τις Εταιρείες Πληροφορικής. Όσες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, κινούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης δραστηριότητας, ενώ EBITDA και καθαρά κέρδη εμφανίζονται ισχυρά ενισχυμένα και από έκτακτους παράγοντες. Η επιτυχία των Εταιρειών Πληροφορικής μεγεθύνεται, αφού το περυσινό πρώτο εξάμηνο ήταν ‘αφύσικα’ δυνατό από πλευράς τζίρου, καθώς η δαπάνη για την αναβάθμιση Συστημάτων και έργων Πληροφορικής ήταν ιδιαίτερα δυνατή, περιείχε επί της ουσίας επενδύσεις αναβάθμισης που αφορούσαν και το 2020. Η πανδημία ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των Υποδομών προκειμένου να υποστηριχθούν εργασίες από απόσταση, ή Υπηρεσίες που δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία.

Σε αυτό έχει συμβάλει α) η βελτίωση των ταχυτήτων μετάδοσης δεδομένων και β) η ανάπτυξη από το Δημόσιο εφαρμογών που μέχρι πρότινος απαιτούσαν γραφειοκρατία. Οι Εταιρείες κρατάνε δυνάμεις προκειμένου να αναπτυχθούν μέσω συμπληρωματικών εξαγορών, φαινόμενο το οποίο συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα καλά νέα στον κλάδο Πληροφορικής είναι ακόμα μπροστά, όπως τα προγράμματα ψηφιοποίησης του Δημοσίου και οι σημαντικοί διαγωνισμοί με πολυετή συμβόλαια που επιδοτούνται με κονδύλια και από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμάται ότι το συνολικό μέγεθος των έργων που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,4 δισ. ευρώ αναμένονται μέχρι την Άνοιξη του 2023 και αφορούν το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αυτό και μόνο αρκεί για να κρατήσει ψηλά έσοδα και περιθώρια”.

Διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 4,408%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κατηφορίζοντας μέχρι τις 820,4 μονάδες (-1,61%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 826,42 (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 826,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,90%.

Ο τζίρος της απελπισίας στα 42,8 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 42,8 εκατ., τα 40,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,8), ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (3,4), Εθνική (2,9), Alpha Bank (2,1), Μυτιληναίο (2,1), ΔΕΗ (2), Jumbo (2), Ελ. Πετρέλαια (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,9) και Motor Oil (1,8 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank, ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η μετοχή της Πειραιώς. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, έδωσαν μία αναιμική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, όμως τίποτα περισσότερο.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-3,72%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,874 ευρώ (-4,48%), της ΕΤΕ (-4,07%) μέχρι τα 3,14 ευρώ (-5,28%), της ΕΥΡΩΒ (-3,08%) μέχρι τα 0,897 ευρώ (-4,78%) και της ΠΕΙΡ (-2,20%) μέχρι τα 1,136 ευρώ (-3,81%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχωρώντας μέχρι τις 542,41 μονάδες (-4,59%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 550,10 (-3,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 549,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,41%.

Προσοχή, συνεχόμενα κλεισίματα του ΔΤΡ χαμηλότερα των 550 και ακόμα χειρότερα, χαμηλότερα των 542 (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να ανοίξουν την “καταπακτή” προς 500 – 490 μονάδες.

Αντίθετα, συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 558 - 568 (συνωστίζονται ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων, ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων), μπορεί να δώσουν κίνηση προς τις 576 και 589 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 601 μονάδες.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+0,78%), ΚΟΥΕΣ (+0,12%), ΜΟΗ (+2,67%), ΜΥΤΙΛ (+0,07%) και TITC (+0,72%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “ούτε ηθικό, ούτε νομικό έρεισμα έχει η πρόθεση της Κομισιόν να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα κέρδη των Διυλιστηρίων. Πρόκειται για λάθος σκεπτικό, με λάθος βάση. Πυροβολούμε τα πόδια μας και θα το πολεμήσουμε. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές δεν οφείλονται στο Πετρέλαιο, αλλά στο φυσικό αέριο που επηρεάζει τις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρισμού. Τις επόμενες εβδομάδες ο όμιλος Helleniq Energy αναμένεται να ανακοινώσει δύο εξαγορές ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που θα σχετίζονται με την Αγορά των ΑΠΕ’, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, αμέσως μετά την εκδήλωση για την ανακοίνωση της νέας ταυτότητας του Ομίλου”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-2,48%), που επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 7,00 ευρώ (κλείσιμο 26/8). Η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 6,43 – 6,44 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), ενώ για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 6,98 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν χαθεί η στήριξη στα 6,25 ευρώ, η διαγραμματική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Μόσχου, “με τροπολογία που κατατέθηκε, δίνεται στον ΟΠΑΠ, για διάστημα 10 ετών, η διεξαγωγή του Eurojackpot και ισχύει από την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης κλήρωσης του Eurojackpot στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα από τη διεξαγωγή του Eurojackpot στην Ελληνική Επικράτεια καθορίζεται σε ποσοστό 30% επί του μικτού κέρδους του ΟΠAΠ και αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το Πανευρωπαϊκό Lotto που σήμερα παίζεται σε 18 Χώρες της Ευρώπης και προσφέρει έπαθλα (jackpots) μέχρι 120 εκατ. ευρώ”.

Προσπαθεί να ισορροπήσει λίγο ψηλότερα από το πρόσφατο χαμηλό των 12,95 ευρώ, που είναι και η πρώτη στήριξη, η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών (-1,06%). Κλείσιμο χαμηλότερα των 12,95, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 12,77 – 12,68 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Το ημερήσιο “stop short” στα 13,54 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 13,26 – 13,31 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών).

Μόνο λίγες δεν είναι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,42%) που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσεγγίζοντας τα χαμηλά διμήνου. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος πρέπει να αφήσει πίσω του τη ζώνη 9,34 – 9,44 (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), αλλά και τα 9,79 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν επιμείνουν οι πωλητές, η επόμενη στήριξη στα 8,64 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από EX (+173,68%), ΚΡΕΚΑ (+47,06%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%), ΜΑΘΙΟ (+37,10%), και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,26%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Ανακοινώθηκε το deal ΑΝΕΚ (+19,57%) - Attica Group (+0,83%). Σχέση ανταλλαγής 1 ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες Attica και καταβολή 80 εκατ. ευρώ για κλείσιμο υποχρεώσεων συνολικού ύψους 236,4 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΑΣΤΑΚ (-2,17%).

Εξαφανίστηκαν οι αγοραστές στην Euroxx (0%).

Σε χαμηλά 41 μηνών η ΛΑΒΙ (-6,80%).

Δεύτερη μέρα αξιόλογης κινητικότητας στην Revoil (+3,40%).

Μόλις δύο συνεδριάσεις, κράτησε ο ενθουσιασμός για τα αποτελέσματα της ΦΛΕΞΟ (-5,04%), με επιστροφή σε απώλειες και συναλλακτική απαξίωση.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και 7 πτωτικές στις τελευταίες 8 για την ΑΤΤ (-8,34%).

Αύξησαν συναλλαγές Byte (+3,47%), Sato (-20%) και ΕΚΤΕΡ (+3,85%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MIG (+2,36%).

Ανοδικά, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΜΟΝΤΑ (+2,52%), ΛΑΝΑΚ (+2,60%), REALCONS (+3,10%), ΕΛΙΝ (+0,60%), ΚΕΠΕΝ (+2,34%), ΞΥΛΠ (+3%), ΜΟΥΖΚ (+2,86%) και ΔΟΜΙΚ (+1,52%).

Παρουσία πωλητών σε ΕΥΑΠΣ (-0,93%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΜΑΘΙΟ (-6,21%), ΝΤΟΠΛΕΡ (-10%), ΦΙΕΡ (-5,22%), ΠΛΑΙΣ (-1,75%), ΕΛΣΤΡ (-3,86%), ΦΒΜΕΖΖ (-0,31%), ΜΕΡΚΟ (-6,40%), ΛΟΥΛΗ (-3,48%), ΙΝΤΚΑ (-1,50%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΛΟΓΟΣ (-2,94%) και ΑΛΜΥ (-1,25%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 847 μονάδων (ημερήσιο “stop short”) για να κινηθεί προς 863 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 864 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 877 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 895, 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).

Αντίθετα, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 836 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), θα ενισχύσουν το σενάριο υποχώρησης προς τις 828, 822 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 805 και 795 – 786 μονάδες.

Από την άλλη, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2040 (ημερήσιο “stop short”) και 2051 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), για να κινηθεί προς τις 2084 - 2086 (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2103, 2117 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2168 μονάδες και να απομακρύνει το σενάριο υποχώρησης προς τις 2034 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 1989, 1955 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1922 (gap).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Τα βλέμματα όλων των Αγορών του Πλανήτη είναι στραμμένα προς τις ΗΠΑ, αναμένοντας την απόφασή της Federal για το μέγεθος της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της. Ο ΓΔ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να παρουσιάζει ανθεκτικότητα, καθώς οι Διεθνείς Αγορές κινούνται πλαγιοκαθοδικά”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Θα μπορούσαμε να δούμε μία ανάκαμψη στις τιμές των Διυλιστηρίων λόγω καλών αποτιμήσεων και των σχολίων από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ πως ο Ευρωπαϊκός κλάδος θα αμφισβητήσει τη εισφορά που ανακοίνωσε η Ευρώπη”, επισημαίνει η Piraeus Sec.

“Για σήμερα, στο επίκεντρο θα βρεθεί η συνεδρίαση της FED το βράδυ, όπου πέραν της εκτιμώμενης αύξησης επιτοκίων, ενδέχεται να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για τους επόμενους μήνες. Άλλωστε, εκτιμούμε ότι οι επόμενες αποφάσεις για το κατάλληλο επίπεδο επιτοκίων, θα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Στο εσωτερικό η Ελληνική 10ετια βρίσκεται εκ νέου σε υψηλό 3 μηνών με τον ΓΔΧΑ να συσσωρεύει σε κρίσιμα επίπεδα τιμών. Διατηρούμε το εύρος τιμών στην περιοχή των 880 - 790 μονάδων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Στάση αναμονής φαίνεται να τηρούν οι Ξένες Αγορές, ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης επιτοκίων από την Fed, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Παρατηρώντας την τεχνική εικόνα των διεθνών δεικτών, είναι εμφανές ότι καθοδηγούνται από ανάλογες πτωτικές γραμμές τάσης, αδυνατώντας να τις υπερβούν. Αυτή η εικόνα αποτυπώνει την ξεκάθαρα πτωτική τάση που επικρατεί διεθνώς, απόρροια της αύξησης των επιτοκίων και της επικρατούσας ενεργειακής και δυνητικά επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

Διαγραμματικά, η αντίδραση του Γενικού Δείκτη εξαντλήθηκε στην αντίσταση των 855 μονάδων την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα τέσταρε την στήριξη των 819 μονάδων και τα χαμηλά της 7/9.

Απώλεια αυτών των ορίων θα οδηγήσει τον ΓΔ στο 78,6% του πρόσφατου ανοδικού κυματισμού και το ανοδικό “gap” των 806 μονάδων, όπου και αποτελεί τον κύριο στόχο της Αγοράς.

Αντιστροφή της τάσης θα έχουμε με την κατοχύρωση των 855 μονάδων, όμως τα διαγραμματικά περιθώρια που ορίζει η πτωτική γραμμή τάσης περιορίζονται στην περιοχή των 880 - 885 μονάδων.

Ο δείκτης Τραπεζών εμφανίζει πιο επιθετική εικόνα, βρισκόμενος στα άνω επιτρεπτά όρια διακύμανσης, που ορίζονται από την αντίστοιχη πτωτική γραμμή τάσης στις 580 μονάδες. Παράλληλα ο ΚΜΟ 200 ημερών στις 589 μονάδες και το τοπικό υψηλό των 600 μονάδων, διαμορφώνουν μια ισχυρή ζώνη αντιστάσεων μεταξύ των 580 - 600 μονάδων του κλαδικού δείκτη.

Στηρίξεις για τον ΔΤΡ εντοπίζουμε στα πρόσφατα χαμηλά των 513 μονάδων, ενώ χαμηλότερα στην κύρια στήριξη τω 500 μονάδων.

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται η ανακοίνωση των επιτοκίων από την Fed, με την Αγορά να αναμένει μια αύξηση κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης.

Μια αύξηση 100 μονάδων βάσης δεν πρέπει να θεωρείται προεξοφλημένη και θα εκπλήξει αρνητικά τις Αγορές, καθώς η πλειονότητα των επενδυτών αναμένει αύξηση 75 μονάδων.

Η ανησυχία αυτή, έριξε τους Αμερικανικούς δείκτες σε νέα χαμηλά διμήνου, με τους επενδυτές να εστιάζουν περισσότερο στο λεκτικό κομμάτι των σημερινών ανακοινώσεων”, όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Εναλλαγές προσήμων και μικρά κέρδη στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες πιέσεις για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Αδύναμη αντίδραση από Χρυσό και Ασήμι, προς τα $19250 κινείται το Bitcoin προς τα $1345 το Ethereum.

“Η Γερμανία θα Εθνικοποιήσει τη Uniper SE. Η Κυβέρνηση του Βερολίνου θα εισφέρει 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας, μέσω αύξησης κεφαλαίου σε τιμή 1,70 ευρώ ανά μετοχή”, δήλωσε η Φινλανδική Μητρική Εταιρεία Fortum Oyj.

Επεκτείνει τη Συναλλακτική Τραπεζική στην ΕΕ η Goldman Sachs, με νέα γραφεία στη Φρανκφούρτη και με σχέδια για επέκταση στο Άμστερνταμ, το τμήμα θα μπορεί να βοηθά στις ταμειακές ανάγκες των πελατών του Ομίλου, σε περισσότερες από 160 Χώρες.

“Ο λογαριασμός για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης πλησιάζει τα 500 δισ. ευρώ, καθώς οι Κυβερνήσεις σπεύδουν να αμβλύνουν το πλήγμα της εκτίναξης των τιμών”, σύμφωνα με το think-tank Bruegel.

“Βαθύτερη ύφεση από ότι προβλεπόταν προηγουμένως αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,2% την επόμενη χρονιά, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,3%. Το ΑΕΠ στη Γερμανία, η οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε χαμηλότερες αποστολές Ενέργειας, θα μειωθεί έως και 4%” σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, για έβδομο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,4%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,8 εκατ. μονάδων σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2020.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ. ευρώ.

Στις 14/10/2022 η έκτακτη γ.σ. για την Autohellas, με θέμα την Α.Μ.Κ. κατά το καθαρό ποσό των 48.624.764 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από μερίσματα θυγατρικών και συμμετοχών της εταιρείας και μέρους του αποθεματικού αποτελεσμάτων (κερδών) εις νέο, με αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής κατά 1 ευρώ και επιστροφή μετρητών στους μετόχους.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ και Σαράντης και στο υψηλό οι ΕΥΔΑΠ, Quest, TITC και Μυτιληναίος.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικούς τίτλους, έναντι 87 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση επιστροφής των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.617 συμβόλαια).

Στα 3.758 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.359 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 531, 531 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.980), κινήθηκε μεταξύ 1.969 και 1.992,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 571,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (139.755 Eurobank, 11.600 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.562), Εθνική (2.729), Eurobank (691), Πειραιώς (2.369), ΔΕΗ (342), ΓΕΚ (284), Τέρνα Ενεργειακή (275).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 82.339, Πειραιώς 37.305, MIG 13.562, ΔΕΗ 23.438, Eurobank 16.418, Εθνική 14.710.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer                NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.247.474 τεμ., (από 62.081.366 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.784.803 τεμ. (2.784.803), Eurobank 34.075.750 τεμ. (34.075.750), ΟΠΑΠ 1.430.938 τεμ. (1.430.938), Εθνική 10.052.545 τεμ. (9.937.545), Πειραιώς 1.909.741 τεμ. (1.751.641), ΟΤΕ 984.775 τεμ. (971.775).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων