Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά, σε νέα διόρθωση τα futures στη Νέα Υόρκη, χαμηλότερα κλίνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Εντείνονται οι ανησυχίες για εμβάθυνση της ύφεσης, προειδοποιεί για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού η Παγκόσμια Τράπεζα, με συνέπεια νέες αναταράξεις σε αγορές μετοχών, ομολόγων, χρήματος.
Οριακά χαμηλότερα του 1/1 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, στο 1,785% το 10ετές γερμανικό ομόλογο, «τσιμπάνε» οι αποδόσεις κρατικών τίτλων του ευρω-νότου, στα επίπεδα του 4,275% το αντίστοιχο ελληνικό.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, με τον DAX να διορθώνει 1,85% (12.717), τα futures του S&P500 χαμηλότερα από τις 0,88% (3.885), η αρχική εικόνα που παρουσιάζεται στο ΧΑ είναι ενθαρρυντική.
Περιορισμένης έκτασης η προσφορά -στα πρώτα 40' της συνεδρίασης- δεν ξεπέρασε τα 4,45 εκατ., με το μεγαλύτερο μέρος της να απορροφάται σταδιακά από τις 830 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.
Αντίστοιχα, για τον FTSE25 από τις 1.994 και από τις 545 για τον Δείκτη Τραπεζών.
Εντολές από την πλευρά των πωλητών, σχεδόν... αντανακλαστικές στο πτωτικό άνοιγμα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips-σηματωρούς.
Ενα πρώτο «κύμα» ρευστοποιήσεων -και λόγω «κλεισίματος» εβδομάδος-, με (κυρίως) τους βραχυπρόθεσμους να εστιάζουν σε τίτλους που αναβαθμίζονται με το σημερινό rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE Russell.
Ενα από τα αντισώματα που διαθέτει το ΧΑ (σχετικά στον Εκηβόλο, από νωρίς), με αποτέλεσμα τη διαφοροποίησή του -συγκριτικά πάντα- σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ενισχυτικά λειτουργούν τα νέα/εξελίξεις από το οικονομικό μέτωπο, με πιο φρέσκο της τελευταίας στιγμής για πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 8μήνου.
Στις 26/40 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 97 χωρίς μεταβολή.
Σε μία αρκετά ισορροπημένη πρώτη ώρα συνεδρίασης.