Επιστροφή αγοραστών στη Wall Street, σε συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης παρέπεμπε νωρίτερα η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.
Σε ρυθμό (και) των εξαγγελιών της επιτρόπου για τα ενεργειακά τα ευρωπαϊκά, έδειξαν χαρακτήρα χθες traders-επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η διαφοροποίηση Αθήνας-Φρανκφούρτης, με απώλειες 0,50% (ΓΔ) έναντι 1,21% (DAX), επιβεβαιώνει την τάση διαφοροποίησης μεταξύ ελληνικής και ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς συντρέχουν (και) ουσιαστικοί λόγοι συντήρησης αυτού του premium, σε αυτή τη φάση των αγορών.
Αλλωστε ανάλογη είναι η ευρύτερη τάση για το 2022 -μέχρι στιγμής- καθώς οι απώλειες για τους δύο δείκτες από την αρχή του έτους μετρώνται σε μείον 6,35% έναντι μείον 17,98% αντίστοιχα.
Με αυτόν τον γνώμονα (σε βραχυπρόθεσμο/εβδομαδιαίο-μηνιαίο και σε μεσοπρόθεσμο/αρχή έτους) συνεχίζουν να ενεργούν οι επενδυτές σε εμφανώς πτωτικό περιβάλλον αλλά με αρκετές ανοδικές διορθώσεις/διαφυγές εμβόλιμα.
Η τακτική sell the rallies παραμένει η κύρια επιλογή θεσμικών και ιδιωτών, καθώς η μεταβλητότητα της τιμής μιας μετοχής δίνει δυνατότητα εισόδου-εξόδου σε διαστήματα λίγων συνεδριάσεων. Για παράδειγμα από Πέμπτη (8/9) σε Πέμπτη (15/9) για τον ΓΔ έχει διαγραφεί διακύμανση μεταξύ 822-855 μονάδων, με αντίστοιχα εύρη για πλειάδα μετοχών από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό.
Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας νωρίτερα, από τις 13.029,02 μονάδες ο DAX και τις 7.277,30 ο FTSE100, με τα ενεργειακά - επιτοκιακά στο προσκήνιο.
Τις παρενέργειες στην Ελλάδα από το πακέτο της Κομισιόν αναλύει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, εστιάζοντας και στις εταιρείες που επωφελούνται από τον σχεδιασμό και σε αυτές που αναμένεται να χάσουν.
Για τα επιτοκιακά, η εικόνα της αγοράς (κρατικών) ομολόγων μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπει, συνεκτιμώντας τη συνεδρίαση της FED την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη.
Ωστόσο για το ΧΑ συνεκτιμώνται τα οικονομικά αποτελέσματα (σηματωρός σήμερα η AEGEAN), οι επιχειρηματικές διεργασίες συνδυαστικά με το αυριανό triple witching στα Παράγωγα, την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell με σημαντικό ελληνικό χρώμα-ενδιαφέρον και τη διπλή αξιολόγηση από Moody's - DBRS.
Παράμετροι που σύμφωνα με χρηματιστές εξηγούν την ανθεκτικότητα -συγκριτικά πάντα- του ΧΑ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.