Τελευταία συνεδρίαση Αυγούστου, με πτωτικό σερί από Νέα Υόρκη μέχρι Τόκιο και Φρανκφούρτη.
Διόρθωση για τον S&P 500 χαμηλότερα και των 4.000 μονάδων, επάνοδο προς τις 4.016 «έδειχναν» νωρίτερα τα futures στη Wall Street.
Ημέρες ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού χθες, στη Γερμανία θορυβήθηκαν από το 8,8%, σήμερα για ανάλογη «ψυχρολουσία» προετοιμάζει η Eurostat.
Ωστόσο, εύλογο το ερώτημα σε ποιο βαθμό οι αγορές έχουν «τιμολογήσει» και αυτά τα αρνητικά στοιχεία. Και σε ποιο βαθμό -ειδικά για την Ευρώπη- επιχειρείται να προεξοφληθεί το ύψος της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη.
Με απώλειες 3,49% για τον S&P 500 το «ταμείο» Αυγούστου (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση), με απώλειες 3,88% για τον DAX, που σε λίγη ώρα ξεκινά από τις 12.961,14 μονάδες.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το «γύρισμα» από τις 879,26 στις 855,70 μονάδες προφανώς και «κάηκαν» οι πρωινοί αγοραστές, ωστόσο το «ρηχό» χρηματιστήριό μας ήταν από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά με, οριακή έστω, αλλά θετική απόδοση για τον μήνα. Μέχρι και χθες, καθώς σήμερα πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο να ακολουθήσει στο «κόκκινο».
Πιθανό, σύμφωνα με χρηματιστές, καθώς τις τελευταίες ημέρες, εμφανέστερα Δευτέρα-Τρίτη είναι (κυρίως) εγχώριοι οι πωλητές, γίνεται λόγος για θεσμικούς και λοιπούς διαχειριστές που «κλείνουν μήνα». Ενδεικτικά για τον ΔΤΡ μετά και τη χθεσινή διόρθωση με 1,67% στις 553,01 μονάδες, η μηνιαία απόδοση παρέμενε θετική και μάλιστα με ποσοστό 6,12%, διόλου ευκαταφρόνητο σε αυτούς τους καιρούς.
Στο 6,36% η μηνιαία μεταβολή για τη μετοχή της Alpha Bank -πάντα μέχρι και χθες-, στο 4,59% για την Εθνική, στο 4,43% για τη Eurobank και στο 15,71% για την Πειραιώς. Διόλου άσχημα.
Ανάλογο «ταμείο» γίνεται και σε blue chips, λ.χ. Motor Oil που μετά τη χθεσινή διόρθωση 2,54% στα 18,42 ευρώ σημείωνε θετική μεταβολή 8,99% στον μήνα. Ή τα ΕΛΠΕ με 9,22%, η Mytilineos με 2,66%, η Lamda Development με 3,19%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 9,16% κ.α.
Με αυτή την προσέγγιση, χρηματιστηριακοί παράγοντες επιφυλάσσονται για την... αντιπροσωπευτικότητα των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων, εκτιμώντας πως το «παιχνίδι» θα κριθεί -κερδηθεί ή χαθεί- από αύριο και σε ορίζοντα 10ημέρου Σεπτεμβρίου.
Ορόσημο κατ' αυτούς το 2ήμερο-κρησάρα 8ης-9ης Σεπτεμβρίου, οπότε σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες θα αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της ΕΚΤ αλλά και των υπουργών Ενέργειας. Το δίδυμο πληθωρισμός/επιτόκια και ενεργειακό είναι οι απόλυτοι ρυθμιστές τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.
Υ.Γ. Σήμερα το rebalancing από την τελευταία αναθεώρηση του MSCI, που δεν έκρυβε αλλαγές για τις ελληνικές μετοχές.