Χρηματιστήριο: Οι προϋποθέσεις για βουβό «relief rally»

Παρά την πενθήμερη ανοδική αντίδραση, οι αποτιμήσεις βρίσκονται χαμηλά, λένε αναλυτές. Ωστόσο η αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθεί το οικονομικό περιβάλλον προβληματίζει. Ο ρόλος των deal στην πορεία της εγχώριας αγοράς.

Δημοσιεύθηκε: 24 Ιουλίου 2022 - 17:12

Load more

Ασφαλώς και οι συναλλακτικές επιδόσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν δημιουργούν κύματα ενθουσιασμού σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ “day by day”, όμως από την άλλη και με αυτούς τους απόλυτα πενιχρούς τζίρους, οι αγοραστές συμπλήρωσαν μία απόλυτα ανοδική εβδομάδα, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 4,45% για τον ΓΔ και κέρδη 10,82% για τον ΔΤΡ.

Απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των αναλυτών, όσοι έχουν απομείνει στις “επάλξεις” και δεν βρίσκονται σε κάποιο Τουριστικό Προορισμό.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, “το Χ.Α. βρίσκεται σε momentum βελτίωσης και ανοδικού εξορθολογισμού των αποτιμήσεων, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν κάτω από την απόλυτη προστασία της ΕΚΤ, ενώ το γεγονός ότι το Ευρώ περνά σε θετικά επιτόκια, θα στηρίξει την κερδοφορία των Τραπεζών”.

Το τελευταίο επιβεβαίωσε και ο κ Μεγάλου, στη γ.σ. της Πειραιώς που, μεταξύ άλλων, ανέφερε, “τα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση της ΕΚΤ. Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα έσοδα από τόκους, για το 2023, αναμένεται να είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ”.

Από την άλλη, το deal Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica, αλλά και η υπερκάλυψη κατά 3,6 φορές, του 7ετους ομολόγου της CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που συγκέντρωσε 359,49 εκατ., δείχνουν ότι και επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζουν να γίνονται, αλλά και κεφάλαια έτοιμα να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις υπάρχουν, αρκεί να θεωρούνται συμφέροντες οι όροι.

Να σημειωθεί ότι η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 4,40% και το επιτόκιο των ομολογιών σε 4,40% ετησίως.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι, υπό προϋποθέσεις, υπάρχουν θετικές ενδείξεις που θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ακόμα και αν η ανοδική κίνηση παραμείνει ‘βουβή’ και με σχετικά χαμηλές συναλλαγές, όμως το πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή του Χ.Α. υψηλότερα της ζώνης 840 – 850, όπου οι αναλυτές περιμένουν αυξημένη προσφορά. Χρειάζεται “νηνεμία” στο διεθνές κλίμα, ενώ η προσοχή θα παραμείνει στραμμένη και στην Αγορά ομολόγων και στο κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων, η οποία ξεκίνησε μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ), “τα spread έχουν την τάση να είναι ‘momentum – driven’, δηλαδή να κινούνται ορμητικά άπαξ και ξεκινήσουν μία τασική κίνηση. Επειδή οι επενδυτές ομολόγων, γενικώς, θεωρούνται πιο ‘αξιόπιστοι’ από αυτούς των μετοχών, καλό είναι να παρακολουθούμε το επιτόκιο (απόδοση) και του Ελληνικού ομολόγου, καθώς είναι χρήσιμος δείκτης για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας γενικότερα, αλλά και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ειδικότερα”.

Εν τω μεταξύ, παρά την οικονομική αβεβαιότητα Παγκοσμίως, που στρέφει παραδοσιακά τους επενδυτές στον Χρυσό, το Αμερικανικό Δολάριο έχει αναδειχτεί την τρέχουσα περίοδο σε “ασφαλές καταφύγιο” αφαιρώντας αρκετή από τη λάμψη του Πολύτιμου Μετάλλου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, “έκπληξη προκάλεσε η πρόσφατη υποχώρηση του Χρυσού σε χαμηλά 15 μηνών, καθώς αυτός θεωρητικά έπρεπε να ‘πετάει’, εν μέσω πληθωριστικής λαίλαπας. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν υπάρχει ανάγκη γραφής νέων ‘κεφαλαίων’, στα εγχειρίδια της επενδυτικής θεωρίας”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, “παρά την πενθήμερη ανοδική αντίδραση, οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα, ωστόσο η αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθεί το οικονομικό περιβάλλον το β’ εξάμηνο 2022 και το α’ εξάμηνο του 2023 φαίνεται να οδηγεί στην αναβολή των τοποθετήσεων σε Ελληνικές μετοχές και αυτό φαίνεται στους ημερήσιους τζίρους”.

“Η φετινή χρονιά, για όσους επενδύουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι σαφώς πιο δύσκολη από την περυσινή. ‘Εύκολο χρήμα’ δεν υπάρχει, όπως έγινε πέρυσι με τις αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών και η παραγωγή υπεραξιών σε μια πτωτική Αγορά θέλει εκτός από πολύ μελέτη και λίγη τύχη. Ωστόσο ένα μέρος του ταμπλώ έχει ξεχωρίσει και παρά το γεγονός ότι η Αγορά κατέγραψε πρόσφατα νέα πολύμηνα χαμηλά, η απόδοση αυτών των Εταιρειών ανθίσταται από το να γράψει νέα χαμηλότερη τιμή.

Στην πρώτη εικοσάδα των Εταιρειών με την υψηλότερη επίδοση, στη σύγκριση των χαμηλών του Ιουλίου με τα χαμηλά του Μαρτίου (788 μονάδες), συναντάμε επτά Εταιρείες που εμπλέκονται, ή δύναται να εμπλακούν σε επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν την αλλαγή της ιδιοκτησίας τους, ή την πώληση κάποιου σημαντικού παγίου τους. Το γεγονός ότι σε κάποιες από αυτές τρέχουν δημόσιες προτάσεις (π.χ. Ελλάκτωρ) έχει λειτουργήσει ως ‘μαξιλαράκι’ στην υποχώρηση της τιμής των μετοχών τους.

Βέβαια μετά τη λήξη των δημοσίων προτάσεων και αν οι Εταιρείες παραμείνουν Εισηγμένες, το τι θα ακολουθήσει είναι ένα ερώτημα. Δεν παύει ωστόσο να ‘κλειδώνει’ μια τιμή για το διάστημα που τρέχει η δημόσια πρόταση και η περίοδος αποδοχής. Το συμπέρασμα είναι ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες και τα μερίσματα μπορούν να υποστηρίξουν επενδυτικές επιλογές, σε συγκυρίες που το φθηνό όχι μόνο δε συγκινεί, αλλά κινδυνεύει να γίνει φθηνότερο”, τονίζει η Beta Sec.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “η τελευταία ανοδική κίνηση ήταν περισσότερο αποτέλεσμα τραβήγματος των πωλητών σε υψηλότερα επίπεδα και αυτό επέτρεψε στους λίγους αγοραστές να σπρώξουν ψηλότερα δείκτες και μετοχές με σχετική ευκολία και χαμηλές συναλλαγές”.

“Η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης της Ελληνικής Αγοράς συνεχίστηκε με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, σε μια προσπάθεια ανατροπής της μεσοπρόθεσμης αρνητικής τάσης, που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές Καλοκαιριού. Η αρνητική εικόνα όμως δεν άλλαξε, αφού τα 4/5 των Εισηγμένων βρίσκονται χαμηλότερα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη εικόνα, τόσο σε Εθνικό, όσο και Διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την συνέχεια, αφού η γεωπολιτική αλλά και η μακροοικονομική κατάσταση, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, για τον επερχόμενο Χειμώνα.

Οι αιτίες που έχουν οδηγήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα στην σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν έχουν αλλάξει και κανείς δεν εγγυάται πότε θα εξαλειφθούν, αλλά και ότι δεν θα επιδεινωθούν τον επερχόμενο Χειμώνα.

Ως απόρροια των ανωτέρω η καθυστερημένη αύξηση επιτοκίων και 0,50% της ΕΚΤ τερμάτισε μια 10ετη πολιτική μηδενικών επιτοκίων. Είναι όμως η πρώτη σε μια αλυσίδα αυξήσεων που θα ακολουθήσουν, μέχρι να μπορέσει να τιθασευτεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός.

Οι δηλώσεις της C. Lagarde, αλλά και το νέο πρόγραμμα TPI, μέσω της δημιουργικής ασάφειας, προσπαθεί να ελέγξει τις πιέσεις των spread στις υπερχρεωμένες Οικονομίες του Νότου και κυρίως της Ιταλίας. Όμως οι προϋποθέσεις που θέτει, σε συνδυασμό με το σε ποιο ύψος επιτοκίου θα ενεργοποιείται, δεν ικανοποίησαν ιδιαίτερα τις ενδιαφερόμενες Χώρες και τους αναλυτές.

Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, αλλά και η αδυναμία του E. Macron να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν προμηνύουν τίποτα καλό για την οικονομική συνοχή της Ένωσης, σε συνδυασμό με τις Εθνικές προτεραιότητες που θέτει ο καθείς, προσπαθώντας να εξομαλύνει τις παρενέργειες από τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές πιέσεις.

Απότοκο των ανωτέρω συνθηκών είναι η πίεση στην ισοτιμία του Ευρώ, που εκτιμούμε ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω, επιβαρύνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, βοηθά όμως την εξαγωγική και τουριστική Βιομηχανία της.

Όσον αφορά την Ελληνική Οικονομία “ζει τον Καλοκαιρινό μύθο της” , μέσω της έξαρσης του φετινού τουριστικού ρεύματος, που φαίνεται να ξεπερνά το ιστορικό υψηλό του 2019, βοηθώντας τα μέγιστα στο ΑΕΠ, αλλά και τα Κρατικά έσοδα, φθάνοντας όμως στο άνω εύρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η σημαντική βελτίωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

Όμως αρκετές άλλες μεταβλητές δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και διθυράμβους για την συνέχεια.

Ο υψηλός πληθωρισμός που θα συνεχίζει να μεγεθύνεται, η γεωπολιτική και ενεργειακή αστάθεια που δεν φαίνεται να μειώνεται, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα, που με τις Πρωθυπουργικές δηλώσεις, αυξάνει τον προεκλογικό χρόνο σημαντικά, αποτελούν εν δυνάμει σοβαρούς ανασχετικούς παράγοντες για την Ελληνική Οικονομία και το Χρηματιστήριο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρνητικών παρενεργειών είναι η σημαντική αύξηση, σχεδόν διπλασιασμός, των επιτοκίων δανεισμού, στις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις Εισηγμένων Εταιρειών.

Έτσι, δεδομένης της αυξητικής τάσης των επιτοκίων, προτείνουμε την αποφυγή αγορών μέσω των δημόσιων εγγραφών, αφού η πιθανότητα πίεσης τιμών μετά την εισαγωγή τους, μπορεί να δώσει καλύτερες αποδόσεις μέσω της Δευτερογενούς Αγοράς.

Συμπερασματικά, πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και όγκους συναλλαγών που μας επιτρέπουν απρόσκοπτη είσοδο & έξοδο. Οι βραχυχρόνιες κινήσεις (trading) με αυστηρά ‘stop loss’ θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι ο Χειμώνας βαρύς για καταναλωτές & Επιχειρήσεις”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων