Οριακά θετική η εβδομάδα, από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη με ανάλογο κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από τις 3.863,16 με 0,23% ο S&P500, από τις 12.867,48 με 0,27% ο DAX και τις 794,62 με 0,64% ο Γενικός Δείκτης.
Δεύτερη σερί εβδομάδα με συναλλαγές χαμηλότερα των 800 με διπλό πυθμένα οριακά κάτω από τις 780 μονάδες, περιοχή που- μέχρι νεοτέρας- συνεκτιμάται ως σημείο αναφοράς/στήριξη.
Με αξία συναλλαγών μικρότερη των 50 εκατ. (μέσος ημερήσιος τζίρος) είναι προφανής αφ' ενός η στάση αποχής των επενδυτών- στην πλειονότητα τους- αφ΄ ετέρου η επιφυλακτικότητα όσων ενεργών επιλέγουν να διασφαλίζουν- παρά να ενισχύουν-θέσεις τους.
Το "ενεργειακό" παραμένει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των επενδυτών- διεθνώς/εγχώρια- ωστόσο το ορόσημο αυτής της εβδομάδας είναι η Πέμπτη 21 και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Πως θα παίξει η Ρωσία το ενεργειακό χαρτί με τον Nord Stream I" εκτιμά/αναλύει το Stratfor. "Τι δείχνει το επενδυτικό crash test της Ελλάδας" προσεγγίζει η Αλεξάνδρα Γκίτση.
Προφανώς και το "ενεργειακό" φρενάρει την εγχώρια επιχειρηματικότητα, πιέζει ασφυκτικά σημαντικό τμήμα της κοινωνίας πλην όμως είναι το "τουριστικό" χαρτί, που εάν βγει θα μπορούσε να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ υψηλότερου του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Είναι όμως ο τραπεζικός κλάδος, που πανευρωπαϊκά αλλά και εγχώρια λειτουργεί σαν "βαρίδι" με την Κριστίν Λαγκάρντ να καλείται- την Πέμπτη- να δώσει διέξοδο. Εάν πείσει τις αγορές, μπορεί να ενεργοποιηθούν αγοραστές- άλλωστε ο Stoxx Banks 600- στις 118,66 μονάδες- μετρά απώλειες 8,41% όταν ο Δείκτης Τραπεζών στις 449,16 διορθώνει 21,88% από την αρχή του έτους.
Στα 2,79 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με απώλειες 4,84% από την αρχή του έτους, στα 0,744 με 16,54% της Eurobank, στα 0,7416 με 31,14% και μακράν με 41,60% στα 0,7404 ευρώ της Πειραιώς.
Σταθερά πωλητές ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί στα τραπεζικά χαρτιά, με το ισοζύγιο σε βάρος των αγοραστών για συνεχόμενες εβδομάδες.
Ξεκάθαρα short η τάση σε όλες τις χρονικές σειρές (2022) δεν μπορεί να μεταβληθεί- ακόμη και με σερί ανοδικές διορθώσεις.
Πωλητές οι ξένοι και σε αρκετά blue chips που δεδομένου του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος από εγχώριους "βαραίνει" στα περισσότερα χαρτιά του FTSE25.
Στις 1.896,11 ο δείκτης, συγκριτικά σε καλύτερη θέση από τον τραπεζικό (-11,76%) αλλά σε κλίση τόσο σε μηνιαίο (-4,56%) όσο σε 3μηνιαίο (-14,88%).
Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά, και new entry την ΕΥΔΑΠ. "Νερό, γιατί δεν είναι απλώς ακόμη ένα εμπόρευμα", σύμφωνα με τους FT, με διεθνή-πλέον- τάση την στροφή στα utilities.
"Που διαφέρει η τωρινή κρίση από τη Μεγάλη Υφεση του 2008..." σχετικό θέμα του euro2day.gr, μας βοηθά να διαμορφώσουμε σαφέστερη εικόνα για την αγορά.
Σταθερά στην λογική sell the rallies- μέχρι νεοτέρας και μόνο με την προϋπόθεση θεαματικών αλλαγών (λ.χ. κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία)- θεωρώντας τις εκάστοτε ανοδικές διορθώσεις ευκαιρία για "κλείδωμα" (μέρους έστω) θέσεων.