«Διχασμένα» τα blue chips στο Χρηματιστήριο

Στις δημοπρασίες κρίθηκε το (αρνητικό) πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. Ανοδική κίνηση από ΔΕΗ, Motor Oil και Alpha Bank. Πτώση για Viohalco, Coca Cola, Lamda και Aegean. Στα 67,6 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Ράλι 13% για Intrakat.

Δημοσιεύθηκε: 29 Ιουνίου 2022 - 17:56

Τελ. Ενημ.: 29 Ιουνίου 2022 - 20:19

Load more

Συνεδρίαση δύο όψεων αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινάει τις συναλλαγές επιφυλακτικά, με διαθέσεις “νότιας” κίνησης και με φόντο τις απώλειες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών (ο DAX έφτασε να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων), όμως μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο μέχρι τέλους.

Τελικά το πρόσημο της συνεδρίασης κρίθηκε στο “φώτο φίνις”, ή αλλιώς στις τελικές δημοπρασίες, όπου οι “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών, έβγαλαν “νικητές” τους δεύτερους.

Να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, τέσσερις τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και άλλοι έξι στο χαμηλό (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Διαχειριστών, “η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές έχει υποχωρήσει σημαντικά, εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και ενδεχομένως, διαταραχές στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες, με την πιθανότητα εμφάνισης στασιμοπληθωριμού, να δείχνει ισχυρή. Στα παραπάνω προστίθενται οι φόβοι για εμπροσθοβαρή επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed, ενώ προβληματίζει η πιο επιθετική ρητορική της ΕΚΤ, αλλά και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για νέα μέσα, σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού”.

Μένοντας στο τελευταίο, “η εποχή του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού που προηγήθηκε της πανδημίας είναι απίθανο να επιστρέψει και οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν σε σημαντικά υψηλότερες πληθωριστικές επιδόσεις” δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η προσοχή και στην Αγορά των Crypto, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν οι πιέσεις, με το Bitcoin να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των $20000.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., οι επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή προσπάθεια “contrarian” κίνησης, έστω και αν αυτή δεν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, σε σχέση με την εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, ήταν μία μίνι προσπάθεια “window dressing”, λόγω μεθαυριανής λήξης του χρηματιστηριακού εξαμήνου, ή η πίεση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί, ενεργοποίησε κάποια αντανακλαστικά αντίδρασης, με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους Εγχώριους επαγγελματίες, που περιορίζονται στο να επισημάνουν πως, “η εκλογολογία μπλοκάρει κάθε διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, παρά τις φήμες για πιθανά deals που μπορεί να βρίσκονται ‘επί θύραις’. Τα Ξένα χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις πρωτοβουλίες τους, λόγω του ρίσκου που φέρνει η ενδεχόμενη πολιτική αβεβαιότητα και η Εγχώρια Αγορά έχει μπει σε βαθιά κόπωση που δεν προέρχεται από την παραδοσιακή Θερινή εποχικότητα των χαμηλών συναλλαγών, αλλά από τη μονότονη επανάληψη ενός μοτίβου ειδήσεων. Παράλληλα η ‘ρητορική’ ένταση στο Αιγαίο, βάζει και ένα στοιχείο γεωπολιτικού ρίσκου στην εικόνα της Χώρας”.

“Οι Θερινοί μήνες δεν φημίζονται ιδιαίτερα για τη χρηματιστηριακή τους δράση”, όπως υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Βέβαια εξαιρέσεις υπάρχουν, αφού στο παρελθόν οι Καλοκαιρινοί μήνες μας έχουν δώσει μερικές από τις μεγαλύτερες “συγκινήσεις” που έχει βιώσει η Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα. Όσοι έζησαν από κοντά το χρηματιστηριακό Καλοκαίρι του 1999, θα έχουν να θυμούνται τα κινητά τηλέφωνα να χτυπούν από τις παραλίες και τους λουόμενους να αδημονούν να μάθουν τα μεσημεριανά κλεισίματα των τιμών της, τότε, Οδού Σοφοκλέους.

Στον αντίποδα έχουμε το Καλοκαίρι του 2015. Αν δεν έχετε μνήμες από τον χρηματιστηριακό Ιούλιο του 2015 είναι επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Λόγω της Τραπεζικής αργίας και των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Τραπεζική Αγορά, το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 26 Ιουνίου και ξανά άνοιξε στις 3 Αυγούστου.

Το φετινό Καλοκαίρι ξεκίνησε με εκκρεμότητες και συνεχίζεται με περισσότερες εκκρεμότητες. Αφενός δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στο μέτωπο της Ουκρανικής κρίσης, αφετέρου οι Κεντρικές Τράπεζες είναι σε πορεία νομισματικής σύσφιξης, η οποία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική μετά τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Τα Εμπορεύματα έχουν μεν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά τους, όπως και οι ναύλοι, οι τιμές ωστόσο των Προϊόντων δεν δείχνουν να “συγκινούνται”, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάλωση του υπάρχοντος ακριβού αποθέματος που υπάρχει στις αποθήκες. Όλα αυτά είναι το γνωστό κομμάτι των αβεβαιοτήτων και έχει τις ρίζες του κυρίως στο διεθνή παράγοντα.

Η εγχώρια ειδησεογραφία κυριαρχείται από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και τα σενάρια της επόμενης, ή της μεθεπόμενης ημέρας.

Παράλληλα η “ρητορική” ένταση στο Αιγαίο βάζει και ένα στοιχείο γεωπολιτικού ρίσκου στην εικόνα της Χώρας.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που στο ξεκίνημα της χρονιάς έφτιαξαν κλίμα και διαμόρφωσαν επίπεδα υψηλών αποτιμήσεων σε επιμέρους κλάδους έχουν κατεβάσει ταχύτητα, ή υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που αφορούν και την δυνατότητα εύρεσης πόρων που να εξυπηρετούν ανάλογα εγχειρήματα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Επενδυτική Κοινότητα είναι επόμενο να “κατεβάσει μολύβια” και να περιμένει.

Καλά είναι τα μερίσματα και τα έσοδα από τον Τουρισμό, όμως οι δυνάμεις που οδήγησαν έως εδώ την Αγορά, θέλουν ένα χρονικό ορίζοντα με λιγότερα “αν” και περισσότερη δράση.

Η κουβέντα των πρόωρων εκλογών μόνο κακό κάνει, ειδικά όταν ο χρόνος που μεσολαβεί έως την προγραμματισμένη λήξη της θητείας αυτής της Κυβέρνησης ξεπερνά ημερολογιακά τον ένα χρόνο. Και η ζημιά δεν αφορά μόνο το Χρηματιστήριο, αλλά επιδρά και στην πραγματική Οικονομία.

“Έχουμε μπει σε βαθιά κόπωση που δεν προέρχεται από την παραδοσιακή Θερινή εποχικότητα των χαμηλών συναλλαγών, αλλά τη μονότονη επανάληψη ενός μοτίβου ειδήσεων, που για κάποιους ίσως αποδειχθεί περισσότερο επιθυμία, παρά μια ουσιώδης πολιτική πράξη”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, με ξαφνική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες και με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να υποχωρεί στο 3,625%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά της DIMAND. Από 13 έως 15 ευρώ θα είναι το εύρος στην τιμή διάθεσης των μετοχών, με την δημόσια προσφορά να διαρκεί μέχρι και την 1η Ιουλίου. Οι μετοχές αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση στις 6/7 και η τελική τιμή διάθεσης θα ανακοινωθεί την 1/7.

Από εκεί και πέρα και επειδή δεν είναι λίγες οι απορίες αναγνωστών για την εικόνα “εγκατάλειψης” που εμφανίζει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την άποψη επαγγελματία του χώρου, “απόλυτα αποκαρδιωτική παραμένει η εικόνα στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων. Ακόμα και αν υπάρχουν κάποιοι λίγοι που ασχολούνται με τα θεμελιώδη των Εισηγμένων, παίρνοντας ταυτόχρονα και κάποιες θέσεις, αν οι Εταιρείες αυτές δεν είναι μέσα στα στενά όρια του FTSE25, για να ‘εξαργυρώσουν’ τις τοποθετήσεις τους, θα πρέπει η Εισηγμένη να εξαγοραστεί. Αντίθετα, αν περιμένουν από τα ’αντανακλαστικά’ της Εγχώριας Αγοράς, πιθανότατα θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ …” (!)

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 816,46 (-0,91%) και 827,35 μονάδων (+0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 823,63 (-0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 822,15 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.

Ο τζίρος στα 67 εκατ., ενώ από αυτά τα 17,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,4), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,2), Εθνική (2,7), Μυτιληναίο (2), Alpha Bank (2), ΔΕΗ (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), Motor Oil (2), Jumbo (2) και Ελ. Πετρέλαια (1,9 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας την αναφορά, ως συνήθως, από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Eurobank (-1,72%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+2,6%), Εθνική (-1,44%) και Πειραιώς (-0,68%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 509,64 (-1,60%) και 520,17 μονάδων (+0,44%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 516,35 (-0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 516,27 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Υπενθυμίζεται ότι για τη στοιχειώδη καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο ΔΤΡ να αφήσει πίσω του τις 544 (ημερήσιο “stop short”), 550, 560 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 577, 584 (gap) και 591 – 601 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 490, θεωρείται μονόδρομος η κίνηση προς τις 430 – 400 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η ενίσχυση της κερδοφορίας των Τραπεζών, η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, αλλά και οι επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις στο εισόδημα Νοικοκυριών και στο περιθώριο κέρδους των Επιχειρήσεων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία, στην Αθήνα”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΔΜΗΕ (+0,85%), ΔΕΗ (+2,33%), ΕΥΔΑΠ (+1,39%), ΚΟΥΕΣ (+0,58%), ΜΟΗ (+3,12%), ΜΠΕΛΑ (+0,35%) και ΟΤΕ (+1,10%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΣΑΡ.

Η μετοχή της ΔΕΗ είναι εξαιρετική ευκαιρία, την πιστεύουμε απολύτως, γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε σχέδιο και θα έρθουμε σε περίπου ένα μήνα το πολύ να προτείνουμε σημαντική επαναγορά ιδίων μετοχών. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να αγοράσουμε τη δική μας μετοχή, καθώς σε 6 - 9 μήνες η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική. Όχι μόνον θα ανακάμψει η μετοχή, αλλά και θα πρωταγωνιστήσει”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην ετήσια γ.σ.

Μόλις χθες και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+2,33%) βρέθηκε σε νέα χαμηλά 19 μηνών, ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Στα 5,66 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και αν υπερκεραστεί η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 6,45 – 6,67 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 5,10 – 5,00 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 5,42 ευρώ (+5,24%).

Σε νέα χαμηλά 17 μηνών, η μετοχή της Viohalco (-2,64%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 3,50 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 3,85 – 3,95 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Αντίθετα αν χαθεί η στήριξη στα 3,30 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 3,18 ευρώ.

Κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, από τον τίτλο της Quest (+0,58%), με το σκηνικό να αλλάζει από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τη μετοχή στο υψηλό ημέρας, αποτρέποντας τα νέα χαμηλά 13 μηνών. Το ημερήσιο “stop short” στα 4,51 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 5,04 – 5,58 ευρώ (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 4,16, θα ενεργοποιηθούν μαζικές κινήσεις “stop loss”.

Από τους λίγους τίτλους του FTSE25, που έδειξε, από το ξεκίνημα των συναλλαγών, διαθέσεις να “βάλει πλάτη” στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η μετοχή του ΟΤΕ (+1,10%), παρά το γεγονός ότι δεν απέφυγε τις εναλλαγές προσήμων. Αν υπερκεράσει τη ζώνη 16,58 – 16,62 (την υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 16,90 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 15,71 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΜΑΘΙΟ (+55,24%), ΕΥΠΙΚ (+52,59%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,26%) και ΜΟΗ (+32,15%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Έλτον (-1,06%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: €0,095 ανά μετοχή).

Η Διοίκηση της Ιντρακάτ (+13,40%) απέφυγε να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει τα σενάρια μετοχικών εξελίξεων, φήμες οι οποίες διακινούνται εδώ και αρκετό διάστημα, κατά το περιθώριο της τακτικής γ.σ. Αυτές αφορούν τόσο στην πιθανότητα πώλησης μεριδίου μετοχών στο εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου - Καϋμενάκη, όσο και για την πιθανότητα πώλησης αδειών δημιουργίας ΑΠΕ στην BC Partners.

Η κίνηση της ΙΝΚΑΤ, τράβηξε ψηλότερα και την Μητρική ΙΝΤΚΑ (+10,72%).

Σε χαμηλά 18 μηνών η ΕΧΑΕ (-1,95%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Δομική Κρήτης (+4,03%).

Χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΒΟΣΥΣ (+7,69%), ΙΝΤΕΤ (+1,71%), ΜΟΥΖΚ (+5%), ΑΣΚΟ (+2,43%), ΚΤΗΛΑ (+1,78%), ΒΙΟΚΑ (+1,27%), ΑΤΤ (+0,48%), ΙΚΤΙΝ (+2,37%), ΝΑΚΑΣ (+9,84%), ΕΠΙΛΚ (+8,33%), ΛΟΥΛΗ (+3,96%), ΒΙΣ (+5,19%), ΜΑΘΙΟ (+2,67%), ΠΑΙΡ (+1,23%) και ΕΥΑΠΣ (+2,34%).

Οι ανακοινώσεις για ανάληψη νέων έργων αύξησαν τις συναλλαγές στους Ευρωσυμβούλους (+1,40%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΕΝΤΕΡ (-1,01%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΡΛΚ (-3,10%), τέσσερις για ΠΕΡΦ (-1,08%) και ΒΙΟΣΚ (-0,99%) και πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για ΣΠΕΙΣ (-1,39%).

Παρουσία πωλητή σε ΙΛΥΔΑ (-6,05%), ΛΟΓΟΣ (-5,30%), ΜΕΡΚΟ (-7,84%), ΣΙΔΜΑ (-0,77%), ΞΥΛΚ (-1,51%), ΚΡΙ (-3,57%), ΟΤΟΕΛ (-2,10%), ΕΒΡΟΦ (-3,06%) και ΟΛΥΜΠ (-2,99%).

Μπορεί οι “buyers” να έχουν βάλει τον στόχο πολύ ψηλότερα για την ΦΒΜΕΖΖ (0%), όμως η προσφορά που βγαίνει προβληματίζει ιδιαίτερα.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 835 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), είναι θέμα χρόνου η δοκιμασία των 800. Αν παραβιαστούν οι 800, “καραδοκεί η καταπακτή” που οδηγεί προς τις 789 – 780 και 740 μονάδες.

Οι αντιστάσεις στις 845 (ημερήσιο “stop short”), 860 (gap), 880 – 893 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 904, και 920 μονάδες. Για κίνηση υψηλότερα των 920 και προς τις 944 (gap) και 950 μονάδες, θα απαιτηθεί δραστική αλλαγή του διεθνούς κλίματος, αλλά και σημαντική συναλλακτική αναβάθμιση του Χ.Α.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η όποια επιστροφή των πωλητών, δεν πρέπει να συνοδευτεί με παραβίαση της στήριξης στις 1939 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2042 (ημερήσιο “stop short”) - 2053 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Αν αυτή στεφθεί με επιτυχία, ο επόμενος στόχος των αγοραστών θα είναι οι 2090 – 2092 (gap), 2126 – 2158 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 και 2202 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια εγγραφή της Dimand, Εταιρείας αξιοποίησης επιλεγμένων Ακινήτων με διακριτό στίγμα και προοπτική για επιτυχή συνέχιση της δραστηριότητάς της. Απομένει μία συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου, προκειμένου ο ‘από μηχανής Θεός των Αγορών’ να συμβάλει σε μια σοβαρή προσπάθεια ‘καλλωπισμού’ των αποτιμήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με στόχο την προσέγγιση των 850 μονάδων του ΓΔ. Στόχος που θα απαιτήσει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση για να υλοποιηθεί”, όπως αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι ανανεωμένες ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τους επενδυτές”, σύμφωνα με την άποψη της Eurobank Eq.

“Η ειδησεογραφία δεν προσφέρει κάποια ένδειξη για βελτίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.

“Δύσκολα θα ξεπεραστεί σύντομα το φαινόμενο των τελευταίων δύο εβδομάδων στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, με την κατακόρυφη πτώση του τζίρου και την διστακτικότητα των επενδυτών να αναλάβουν το οποιοδήποτε ουσιαστικό ρίσκο”, όπως εκτιμά ο Νικόλας Πετράκης.

Στη μεγάλη αβεβαιότητα των ημερών, ήρθε να προστεθεί ο γεωπολιτικός, αλλά και ο πολιτικός κίνδυνος, όπου σε συνδυασμό με την εμφανή αδυναμία των Διεθνών Αγορών, δημιουργούν μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία για το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται μεταξύ των 820 - 845 μονάδων, αδυνατώντας να πάρει κατεύθυνση, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφο το σήμα πώλησης.

Η αδυναμία υπέρβασης των 840 – 845 μονάδων είναι εμφανής, με τον ΕΚΜΟ 9 ημερών να έχει υποχωρήσει στις 933 μονάδες, χαμηλώνοντας έτσι τον πήχη για την ακύρωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Τα τεχνικά εμπόδια παραμένουν πολλά, καθώς μετά τις 845 μονάδες, ο ΚΜΟ 30 ημερών και το πτωτικό “gap” της 14ης Ιουνίου στις 860 μονάδες φαντάζει απροσπέλαστο, δεδομένης της χαμηλής συναλλαγματικής δραστηριότητας. Πειστική απώλεια των 820 - 815 μονάδων θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά του πολέμου και τις 790 μονάδες, περιοχή μεγάλης διαγραμματικής σημασίας.

Τεχνικά, ο δείκτης Τραπεζών καταγράφει σταθερά νέα χαμηλά, διολισθαίνοντας προς την κύρια στήριξη των 500 μονάδων.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν την σημαντικότητα της περιοχής των 500 μονάδων, με τον κλαδικό δείκτη να διατηρεί σε ημερήσια κλεισίματα ανέπαφη την διαγραμματική βάση από τον Μάρτιο του 2021.

Η αντίσταση των 540 - 545 μονάδων αποτελεί το πρώτο σημείο αντίστασης, μέχρι τις 560 μονάδες όπου εντοπίζονται οι ΚΜΟ 30 ημερών.

Απώλεια των 500 μονάδων θα αποτελούσε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, με την αμέσως επόμενη σημαντική στήριξη να βρίσκεται στις 420 μονάδες.

“Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιαίτερα ‘παλιός’ στην Ελληνική Αγορά, για να έχει εξοικειωθεί πλέον με την φράση ‘Θερινή ραστώνη’. Η Καλοκαιρινή απραξία είναι μια χρόνια παθογένεια της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, με τις τρέχουσες συνθήκες να διευρύνουν χρονικά αυτή την κατάσταση έτι περαιτέρω”, όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, ήπιες πιέσεις στο Ευρώ.

“Ο ΟΠΕΚ+ έχει μείνει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο βαρέλια πίσω, από τη δέσμευσή του να προμηθεύσει με Πετρέλαιο τις Παγκόσμιες Αγορές, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά του να εξισορροπεί την Παγκόσμια Αγορά”, γράφει το Bloomberg.

Χωρίς δυνάμεις για κάτι καλύτερο χρυσός και ασήμι, υπό πίεση Bitcoin και Ethereum, με το πρώτο να δοκιμάζει και τιμές χαμηλότερα των $20000.

Οι πωλήσεις λιανικής στην Ιαπωνία αυξήθηκαν 3,6% τον Μάιο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ελαφρώς υψηλότερα από τις μέσες προβλέψεις για αύξηση 3,3%. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στο τρίμηνο, στις 32,1 μονάδες, από τις 34,1 μονάδες τον Μάιο. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι “η νομισματική πολιτική της Τράπεζας θα διατηρηθεί εξαιρετικά χαλαρή, καθώς η Οικονομία δεν έχει επηρεαστεί πολύ από την Παγκόσμια πληθωριστική τάση”.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία εκτινάχθηκε τον Ιούνιο κατά 10%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από το 8,5% τον Μάιο. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση εδώ και 37 χρόνια.

Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν προεξοφλήσει στις τρέχουσες τιμές τους το σενάριο σοβαρής ύφεσης, καθώς και ισχυρή μείωση των κερδών.

“Η Ζώνη του Ευρώ θα διολισθήσει σε μια ήπια ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εν μέσω μειωμένων ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία. Η Οικονομία θα συρρικνωθεί για δύο τρίμηνα, πριν συνεχίσει την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, λόγω της αύξησης των επενδύσεων”, εκτιμά η Morgan Stanley.

Το ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το Q1, υποχώρησε κατά 1,6%, περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για υποχώρηση κατά 1,5% και έναντι αύξησης κατά 6,9% το Q4.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,45%, αυξημένη κατά 48 μονάδες βάσης, σε σχέση με απόδοση -0,03% στις αρχές του μήνα.

Χαμηλώνει στο 3,9% η DBRS Morningstar την πρόβλεψη για τον ρυθμό που θα τρέξει το Ελληνικό ΑΕΠ το 2022. Για την επόμενη χρονιά ρίχνει ξανά τον πήχη στο 3,2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Quest, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου. Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%, οι περισσότεροι χωρίς πειστικό όγκο συναλλαγών.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική μείωση Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.456 συμβόλαια).

Στα 3.493 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.484 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 953, 707 για τον Ιούλιο και 246 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.945,75), κινήθηκε μεταξύ 1.930 και 1.971 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 527,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.387), Εθνική (2.931), Eurobank (2.027), Πειραιώς (1.651), ΔΕΗ (1.587), Ιντρακόμ (353), Τέρνα Ενεργειακή (160), Μυτιληναίο (434), Cenergy (128), Lamda Development (129), Ελ. Πετρέλαια (118).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 94.803, Πειραιώς 21.848, MIG 28.319, Eurobank 20.772, ΔΕΗ 20.284, Εθνική 12.891.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer               NSP        Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.192.145 τεμ., (από 58.192.145 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.303.283 τεμ. (2.303.283), Eurobank 35.267.004 τεμ. (35.267.004), ΟΠΑΠ 1.429.954 τεμ. (1.429.954), Εθνική 10.312.774 τεμ. (10.405.709), Πειραιώς 2.391.558 τεμ. (2.411.891), ΟΤΕ 1.155.037 τεμ. (1.155.037).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων