Με ευδιάκριτη επιφυλακτικότητα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους περισσότερους από τους ενεργούς επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας και τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, για τα επιτόκια.
Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξα σκεπτόμενους, η δυναμική που δείχνει η Αμερικανική Οικονομία, ίσως δώσει περιθώρια στην Fed να συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική της, χωρίς να προκαλέσει ύφεση, ωστόσο οι επικείμενες νέες αυξήσεις των επιτοκίων θα φέρουν σε δύσκολη θέση τα υπερδανεισμένα Κράτη και Επιχειρήσεις, ενώ πιέζουν και την Αγορά ομολόγων, με τις ομολογιακές αποδόσεις να αποτελούν το “αντίπαλο δέος” στα μερίσματα των μετοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετους Αμερικανικού ομολόγου επέστρεψε υψηλότερα του 3%, ενώ σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται για τους Ευρωπαίους Εκδότες, με την απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου να υποχωρεί στο 3,81%.
Συνεδρίαση που επανέφερε στο τραπέζι τα αρνητικά σενάρια, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία ήλθε να επιβεβαιώσει τους φόβους του γράφοντος την στήλη, σύμφωνα με τους οποίους το πιο αρνητικό σενάριο για το Χ.Α. δεν είναι η υποχώρηση των τιμών, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, αλλά η αργή διάβρωση των αποτιμήσεων, με ταυτόχρονη επιστροφή της εικόνας συναλλακτικής απονεύρωσης, η οποία έχει χαρακτηρίσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο επί πολλά χρόνια.
Κατά τα άλλα, καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και την συναλλακτική δραστηριότητα να προβληματίζει εντονότατα, για μία ακόμα συνεδρίαση, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι με αυτούς τους τζίρους, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να περιμένει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.
Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες απέτρεψαν τα χειρότερα, ιδιαίτερα για τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης του οποίου στις 17.00 κατέγραφε απώλειες 3,44% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 2,52%.
Από εκεί και πέρα οι λίγοι ενεργοί Traders προσπάθησαν να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Motor Oil, αλλά και τις ανακοινώσεις που αφορούσαν το εγχώριο ΑΕΠ, για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Πιο συγκεκριμένα, δυναμικό ξεκίνημα για την Ελληνική Οικονομία έδειξε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ κατά 7%, όπως κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ. Ως προς τις επιδόσεις σε επίπεδο τριμήνου σημειώθηκε άνοδος 2,3%, έναντι του 4ου τριμήνου του 2021.
“Τα Χρηματιστήρια αρέσκονται στο να δημιουργούν μοτίβα επαναλήψεων, μέσα από τα οποία οι επενδυτές τείνουν να αυξομειώνουν την συμμετοχή τους στην Αγορά. Τα δύο πιο διαδεδομένα μοτίβα είναι το ‘January effect’ και το ‘Sell in May and go away’. Σε βάθος χρόνου τα φαινόμενα αυτά τυγχάνουν κάποιας επιτυχίας και έχουν κάποια ικανοποιητική συσχέτιση και στην Ελληνική Αγορά”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Ξεκινώντας από το Δεκέμβριο, είναι ο μήνας που στο εξωτερικό (MSCI, Dow και S&P) πρέπει να είναι κανείς αγορασμένος. Τα τελευταία 31 χρόνια, το 79% βρίσκει το κλείσιμο του μήνα ψηλότερα από εκεί που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου. Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την επίδοση αυτή στην θετική ψυχολογία που βγάζουν οι εορτές στο τέλος του μήνα, καθώς και στο γεγονός ότι πλέον οι περισσότεροι Θεσμικοί επενδυτές “κλειδώνουν” τις αποδόσεις των βιβλίων τους στο τέλος του Νοεμβρίου.
Αν και ο Δεκέμβριος είναι οριακά θετικός για την Ελληνική Αγορά, παρατηρείται μια μεγάλη υστέρηση έναντι της ανοδικής συχνότητας του εξωτερικού.
Ωστόσο εκεί που έχουμε απόλυτη συμφωνία στην άνοδο, είναι Απρίλιος. Είναι ο δεύτερος πιο ανοδικός μήνας στο εξωτερικό, σχεδόν 3 στις 4 χρονιές, ενώ λίγο καλύτερη συχνότητα έχει ο Γενικός Δείκτης.
Μια ερμηνεία έχει να κάνει με τις επιστροφές φόρων στο εξωτερικό, οι οποίες τροφοδοτούν με ρευστότητα την Αγορά μετοχών, ενώ στην Ελλάδα μια εξήγηση έχει να κάνει με την εκκίνηση της περιόδου των μερισμάτων και το κυνήγι των γρήγορων αποδόσεων, έως την αποκοπή των σχετικών δικαιωμάτων πληρωμής.
Στον αντίποδα ο μήνας με την πιο αδύναμη εμφάνιση ανοδικής τάσης είναι ο Ιούνιος, μόλις 1 κάθε 3 χρονιές. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι δείκτες εντός και εκτός των τειχών. Τα μερίσματα έχουν προεξοφληθεί στις τιμές και μέρος της Αγοράς ξεκινάει σταδιακά τις Καλοκαιρινές διακοπές, απέχοντας από το ταμπλώ.
Στο εξωτερικό μάλιστα, οι αμέσως επόμενοι αδύναμοι μήνες είναι ο Αύγουστος (45%) και ο Σεπτέμβριος (52%). Η υστέρηση των μηνών αυτών δεν αποδίδεται τόσο σε μια συντονισμένη πώληση μετοχών, όσο στην αποχή των “δυνατών χεριών” και τις Καλοκαιρινές διακοπές, με αποτέλεσμα οι δείκτες να γίνονται πιο ευάλωτοι ακόμα και σε μέτριας έντασης γεγονότα.
Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τόσο πιστά το Καλοκαιρινό μοτίβο πωλήσεων του εξωτερικού, ίσως επειδή ο μεγαλύτερο όγκος των πωλήσεων προεξοφλείται τον Ιούνιο, γεγονός που φαίνεται στην κατακόρυφη πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας των μηνών που ακολουθούν, έως το Σεπτέμβριο.
Σε αντίθεση με το εξωτερικό, ο Μάρτιος είναι μήνας πωλήσεων και αυτό έχει συμβεί, μεταξύ άλλων, σε οκτώ διαδοχικές αρνητικές χρονιές (1999 - 2005 φαινόμενο το οποίο δεν έχει προηγούμενο) αλλά και λόγω γεγονότων όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Πιθανόν η τόσο συνεπής άνοδος του Απριλίου να ενισχύεται και σε κάποιο βαθμό, από τη διόρθωση των υπερβολών της πτώσης του Μαρτίου.
Όπως και να έχει η επανάληψη αυτών των θετικών, ή αρνητικών αποδόσεων διαμορφώνει ψυχολογία και στο τέλος μοιάζει και λίγο με αυτοεκπληρούμενη επιθυμία. Επομένως τα μοτίβα αυτά δεν ακολουθούνται με κλειστά μάτια, απαιτούν λίγη προσοχή στο συγχρονισμό και στα εργαλεία που υποδεικνύουν την κατεύθυνση της τάσης. “Άλλωστε οι παραδόσεις είναι για να σπάνε”, όπως υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., ο ΟΤΕ (7,8), με δεύτερη την ΕΕΕ (7,6), ενώ ακολουθούν οι ΟΠΑΠ (5), Eurobank (3,8), Εθνική (3,3), Μυτιληναίος (2,4), ΔΕΗ (2,3), Alpha Bank (2,3), ), Ελ. Πετρέλαια (2,2) ΤΕΝΕΡΓ (2,1) και Jumbo (2,1 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Eurobank (-2,93%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν οι Alpha Bank (-2,81%), Εθνική (-1,96%) και Πειραιώς (-1,85%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 599,57 μονάδες (-3,64%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 600,87 (-3,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 606,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,52%.
Αν ο ΔΤΡ συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από τις 611 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 602 – 599 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 586 (gap) και 531 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Οι αντιστάσεις στις 627, 633, 644, 650 και 675 μονάδες.
Καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όμως όχι τέτοια που να δημιουργεί την αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξει σημαντική ανοδική κίνηση, χωρίς Τραπεζικές βοήθειες.
Σε κάθε περίπτωση, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ΑΡΑΙΓ (+3,29%), ΜΠΕΛΑ (+1,27%) και ΣΑΡ (+0,15%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ και ΚΟΥΕΣ.
Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου Motor Oil και της Microsoft Hellas, για την περαιτέρω ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος του Ομίλου. Με τη νέα αυτή στρατηγική συμφωνία η Microsoft και η Motor Oil πρόκειται να συνεργαστούν στη βάση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου Motor Oil, την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας, την παροχή νέων εξατομικευμένων πελατοκεντρικών Υπηρεσιών και την επίτευξη της ψηφιακής ανάπτυξης.
Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη αποτέλεσαν θετική έκπληξη στην τελική γραμμή, ο τίτλος της ΜΟΗ (-0,11%) ερχόταν από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σήμερα κάποιοι προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 15,65 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η αμέσως επόμενη στη ζώνη 15,52 – 14,36 ευρώ, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.
Να σημειωθεί ότι μόλις χθες η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 28 μηνών, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 18,86 – 19,18 ευρώ.
Στις 22 Ιουνίου η γ.σ. της ΤΕΝΕΡΓ, όπου και αναμένεται η έγκριση μερίσματος 0,34 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 προβλέπει τη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029 (ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη), αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).
Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-0,16%) διεκδίκησε και σήμερα ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, σε κλείσιμο, αλλά υπέκυψε στο γενικότερα αρνητικό κλίμα, με την πρώτη σημαντική στήριξη στα 16,63 ευρώ (συμπίπτουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και την αμέσως επόμενη στα 16,35 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Δεν υπάρχουν θεωρητικές αντιστάσεις, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση έχει ξεπεράσει τα 2,1 δισ. ευρώ.
Παρά την αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, σήμερα επέστρεψαν οι πωλητές στη μετοχή της ΔΕΗ (-2,41%), η οποία κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κλείνοντας σε νέα χαμηλά 19 μηνών. Η πρώτη αντίσταση στα 6,335 (ημερήσιο “stop short”) και η αμέσως επόμενη στα 7,10 – 7,18 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Αν χαθεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ, θα “πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα”.
Η τακτική γ.σ. της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στις 28/6 για να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την Α.Μ.Κ. με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,12 ευρώ και ταυτόχρονη ισόποση μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, με αποτέλεσμα την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των 12.410.794 ευρώ και την επιστροφή μετρητών στους μετόχους.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “υπογράφεται αύριο επισήμως η σύμβαση παραχώρησης για το Καζίνο στο Ελληνικό μεταξύ του Υπ. Οικονομικών και της παραχωρισιούχου Athens IRC, στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ”.
Ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,70%), συνεχίζει να δίνει κλεισίματα πέριξ των 10,00 ευρώ, αδυνατώντας να πετύχει την υπέρβαση – ανοδική διαφυγή. Θετική ένδειξη τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 9,14 (ημερήσιο “stop long”), με ενδιάμεση στήριξη την ζώνη 9,57 – 9,40 ευρώ (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), όμως για να σημειωθεί κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 10,40 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Τον υψηλότερο όγκο των τελευταίου 4μηνου, πριν το split (1ν/1π) διακίνησε η Profile (0%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΜΕΝΤΙ (-3,64%) και τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για ΚΕΚΡ (-0,50%) και ΜΠΡΙΚ (-2,99%).
Αύξησε συναλλαγές η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,91%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+1,96%) και Autohellas (+1,78%, είχαν προηγηθεί τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις).
Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΜΕΡΚΟ (+1,79%), ΝΑΚΑΣ (+10,31%), ΑΝΔΡΟ (+1,45%), ΑΤΡΑΣΤ (+1%), ΙΚΤΙΝ (+0,72%), ΙΝΤΚΑ (+0,65%), ΙΝΤΕΤ (+3,50%), ΒΟΣΥΣ (+5,88%), ΙΝΛΙΦ (+1,46%), ΠΛΑΙΣ (+0,79%), ΑΤΤΙΚΑ (+0,87%) και ΜΑΘΙΟ (+6,06%).
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΦΡΙΓΟ (-4,81%), CENER (-1,56%), ΕΠΣΙΛ (-1,29%) και ΓΕΒΚΑ (-3,30%).
Παρουσία πωλητή σε ΜΟΝΤΑ (-3,12%), ΑΤΤ (-2,81%), ΕΒΡΟΦ (-6,83%), ΠΑΠ (-3,10%), ΙΛΥΔΑ (-2,16%), ΑΒΕ (-3,72%), ΣΕΝΤΡ (-2,75%), ΕΛΣΤΡ (-1,64%) και ΚΟΡΔΕ (-4,23%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Πάρα πολλά για τον Γενικό Δείκτη, θα κριθούν στην ζώνη στήριξης των 899 – 879 όπου συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Αν παραβιαστεί, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 843 (ημερήσιο “stop long”) και 818 – 784 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).
Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 904, οι αγοραστές μπορούν να βάλουν στο στόχαστρο τις 931, 944 (gap) και 950 μονάδες.
Η ίδια εικόνα και για τον FTSE25, με την αποφασιστική ζώνη να εντοπίζεται στις 2170 – 2125 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών, αλλά και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Καταστρατήγηση της ζώνης στήριξης 2170 – 2125, θα δώσει πίεση προς τις 2090 (gap) και 2010 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2192, 2200 – 2240 (gap), 2282 (gap) και 2305 μονάδες (gap).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Επτά συνεδριάσεις με το επίπεδο 900 να μοιάζει ανυπέρβλητο και με την Αγορά να έχει μπει σε Καλοκαιρινή περίοδο από πλευράς τζίρου. Ο ΓΔ χρειάζεται μία ουσιαστική κατοχύρωση των 900 μονάδων, αν θέλει να δοκιμάσει κίνηση προς την ζώνη 930 - 940 που είναι και το πτωτικό ‘χάσμα’ από την 27η Απριλίου. Ουσιαστική κοντινή στήριξη στις 879 μονάδες”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Το σκηνικό υψηλού βαθμού επιφυλακτικότητας, αποθαρρύνει τη διαμόρφωση συναλλακτικών προϋποθέσεων, για μια αποφασιστική υπέρβαση των 900 μονάδων”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η μεσοπρόθεσμη τάση να είναι ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 887,23 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 890 και 880 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες. Εντυπωσιακή αύξηση κατά 73%, στα €3,2 δισ., παρουσίασαν οι πωλήσεις του Ομίλου Motor Oil κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα reported EBITDA ανήλθαν στα €318 εκατ., έναντι €129 εκατ. στο α΄ τρίμηνο του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη (reported) στα €197 εκατ., από €65 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ως προς τα προσαρμοσμένα (adjusted) μεγέθη, τα EBITDA ανήλθαν στα €189 εκατ., έναντι €80 εκατ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη στα €97 εκατ., από €28 εκατ. πέρυσι. Οι επενδύσεις του Ομίλου ανήλθαν στα €41 εκατ. (€67 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2021), ενώ το καθαρό χρέος του Ομίλου έφτασε τα €1,756 δισ., έναντι €1,450 δισ. στα τέλη του 2021. Η εκτίμηση μας είναι ότι ο Όμιλος θα επαναλάβει και το β’ τρίμηνο του 2022 ανάλογη κερδοφορία, αφού τα πολύ υψηλά περιθώρια Διύλισης, καθώς και συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Εγχώριας Αγοράς καυσίμων, δίνουν σημαντική ώθηση στην κερδοφορία. Αναφορικά με το μέρισμα, η Διοίκηση θα προτείνει στην επερχόμενη τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα, τη διανομή συνολικού μικτού μερίσματος για τη χρήση του 2021 ύψους €99,70 εκατ., ή αλλιώς €0,90 ανά μετοχή. Έχει ήδη διανεμηθεί για το 2021 ενδιάμεσο μέρισμα €22,15 εκατ. (€0,20 ανά μετοχή) τον Νοέμβριο του 2021, ενώ το υπόλοιπο €0,70 ανά μετοχή θα καταβληθεί εντός του 2022”, σημειώνει η Merit Sec.
“Ένα εξαιρετικό Α΄ τρίμηνο είχε η Motor Oil, με την ανακοινωμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να αυξάνεται σημαντικά στα 318 εκατ. ευρώ και την προσαρμοσμένη στα 189 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο για τα επόμενα τρίμηνα της Εισηγμένης είναι η ενδεχόμενη πίεση στους όγκους πωλήσεων. Κατά τα άλλα, συνεχίζονται να αυξάνονται οι αποδόσεις στα ομόλογα με την 10ετια των ΗΠΑ να ξεπερνά εκ νέου το 3%, ενώ σε νέο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019 κινήθηκε και η εγχώρια 10ετια στο 3,85%”, όπως αναφέρει η Leon Depolas Sec.
“Η Ουκρανική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι παρενέργειες αιφνιδιάζουν ακόμη και τους πλέον έμπειρους οικονομολόγους. Όπως, τη Τζάνετ Γέλεν, Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Federal, που διατύπωσε το δικό της ‘mea culpa’ σε σχέση με την εσφαλμένη εκτίμησή της για την παροδικότητα της διαδικασίας του πληθωρισμού. Ήδη, οι Κεντρικές Τράπεζες, η Federal και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν ότι οφείλουν να δράσουν άμεσα για την τιθάσευσή του, με τους αναλυτές να διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους για το πιθανό ύψος των παρεμβατικών επιτοκίων στο τέλος του 2022 και αργότερα, ενώ η ΕΚΤ αναφέρεται και στο ‘δίχτυ προστασίας’ των υπερχρεωμένων Χωρών (Ιταλία, Ελλάδα κυρίως)”, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό embargo στο Ρωσικό Πετρέλαιο οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις, καθώς η Κίνα και η Ινδία προμηθεύονται άφθονο Ρωσικό Πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές, ευεργετώντας το Ρωσικό ισοζύγιο, ενώ οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις απέναντι στη Βενεζουέλα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά Πετρελαίου στη Διεθνή Αγορά και να φρενάρει η τιμή του Brent που ήδη ξεπερνά τα $120.
Το σκηνικό αυτό αναγκάζει προσωπικότητες όπως ο Τζίμι Ντίμον να ομιλεί για διαγραφόμενο “οικονομικό τυφώνα”, ενώ οι τρεις στους τέσσερις CEO των 500 μεγάλων Αμερικανικών Εταιρειών, εκτιμούν ότι εντός του 2023 η Οικονομία θα εισέλθει σε κατάσταση “ήπιας ύφεσης”, με το ΑΕΠ δηλαδή να υποχωρεί.
Παρόλα αυτά, οι δείκτες των Διεθνών Αγορών κινούνται ακόμη με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, με τη μεταβλητότητα να είναι ελεγχόμενη.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρεί τη ψυχραιμία του, με τις συναλλαγές ωστόσο να υποχωρούν δραστικά μετά το ρεκόρ των €523,3 εκατ. κατά το rebalancing της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου.
Οι αναμετρήσεις με τις 900 μονάδες, οδηγούν σε αλλεπάλληλες αποτυχίες τις προσπάθειες υπέρβασής τους, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για σενάρια πλαγιοκαθοδικής κίνησης.
Παράλληλα, οι επιδόσεις που καταγράφουν τα μεγέθη των Εταιρειών κατά το 1ο τρίμηνο (+145% για 28 Εισηγμένες με τη βοήθεια των Τραπεζών, των Διυλιστηρίων αλλά και άλλων Δεικτοβαρών τίτλων) είναι ελπιδοφόρες.
Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου συνεχίζει να αυξάνεται (+2,3% έναντι του προηγούμενου), ενώ και οι επιδόσεις του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, των αφίξεων ταξιδιωτών, των δεικτών του Λιανεμπορίου, της οικοδομικής δραστηριότητας και των δημοσιονομικών μεγεθών, αποκαλύπτουν την ανθεκτικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.
Με τον πληθωρισμό ωστόσο να επιμένει (αναμένεται πάνω από 11% για το Μάιο) και το εμπορικό ισοζύγιο να αιμορραγεί, εξαιτίας της δαπάνης για τα καύσιμα.
Είναι φανερό ότι η διατήρηση του ομιχλώδους σκηνικού περί την Ουκρανική κρίση, τροφοδοτεί την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, καθώς συντηρείται η αβεβαιότητα για τα στοιχεία κόστους, αλλά και τις συνθήκες ζήτησης, εξαιτίας των οποίων η εικόνα των εταιρικών μεγεθών μπορεί να ανατραπεί στα επόμενα τρίμηνα.
Την ίδια ώρα, επανέρχεται η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το θερμό Καλοκαίρι να είναι ενδεχόμενο να γίνει πιο θερμό και για “άλλους λόγους”.
“Με την τεχνική εικόνα να επιτρέπει πλέον την αναφορά σε σημεία στήριξης στην περιοχή των 880 μονάδων και όριο αντίστασης τις 920 μονάδες, στο βαθμό που ξεπεραστεί το ‘οχυρό’ των 900 μονάδων του ΓΔ”, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ήπιες απώλειες και οι δείκτες στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.
Προσπαθούν να δώσουν αντίδραση Χρυσός και Ασήμι, επέστρεψαν οι πιέσεις σε Bitcoin και Ethereum.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από ότι αναμενόταν, ενώ προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει και περαιτέρω σύσφιξη. Το επίσημο επιτόκιο αυξήθηκε στο 0,85%, από το 0,35%. Η αύξηση ήλθε μετά από την προηγούμενη του Μαΐου, η οποία ήταν η πρώτη της Reserve Bank of Australia εδώ και μια δεκαετία.
Πτώση 2,7% σημείωσαν τον Απρίλιο οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Όπως ανακοίνωσε η Destatis, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 6,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Η ΒofA εκτιμά ότι “οι εξαιρετικά υψηλές τιμές Ενέργειας θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τη Βιομηχανία. Η στενότητα στην Παγκόσμια Αγορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου τον ερχόμενο Χειμώνα, θα μπορούσε να αναγκάσει σε περαιτέρω περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί μόνιμη ζημιά στην Ευρωπαϊκή Οικονομία”.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη κατέγραψε μικρή ανάκαμψη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα του Ερευνητικού Οργανισμού Sentix. Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε κατά 7 μονάδες, από -22,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σε -15,8 μονάδες τον Ιούνιο του 2022.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε τον Απρίλιο κατά 19,1%, στα $87,1 δισ. Οι εισαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%, στα $339,7 δισ., ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 3,5%, στα $252,6 δισ.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία προς τους διαχειριστές χρημάτων στη Χώρα, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η αγορά Ρωσικών ομολόγων, ή μετοχών που ανήκουν σε Ρωσικές Εταιρείες, στο πλαίσιο των Αμερικανικών κυρώσεων προς τη Μόσχα.
“Η Παγκόσμια Οικονομία μπορεί να είναι αντιμέτωπη με χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και ανόδου των τιμών, ένας τοξικός συνδυασμός ο οποίος θα δοκιμάσει τη σταθερότητα δεκάδων Χωρών, που ακόμα προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία. Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι σημαντικός, με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις Οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος” προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα. O Διεθνής Οργανισμός μείωσε την πρόβλεψη για την ετήσια ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας στο 2,9%, από 4,1% τον Ιανουάριο.
Επιστροφή στο Χ.Α.
“Η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Γαλλία πρόκειται να λάβουν περίπου το ήμισυ των 1,2 τρισ. ευρώ που αναδιανέμει η Ε.Ε. στις Εθνικές Κυβερνήσεις την περίοδο 2021 - 2027 μέσω των Ταμείων Ανάκαμψης, Συνοχής και Γεωργίας. Η Ελλάδα, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία θα λάβουν μεταξύ 30% - 45% του αντίστοιχου ΑΕΠ τους κατά το 2021 - 2027, ενώ η Πολωνία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Πορτογαλία μεταξύ 25% - 30%”, εξηγεί η Scope Ratings.
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα μεγέθη των Ελληνικών Τραπεζών το διάστημα 2022 - 2024 προχώρησε η Eurobank Equities, αναβαθμίζοντας τη σύσταση για την Alpha Bank σε "buy", από "hold".
Παράλληλα, διατηρεί τις συστάσεις "buy" για Εθνική και Πειραιώς, παρατηρώντας ότι η Εθνική εμφανίζει καλύτερα θεμελιώδη, όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού.
Η νέα τιμή - στόχος για την Αlpha Bank ανέρχεται στα 1,42 ευρώ, για την Εθνική στα 4,5 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,80 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 887,7 (-1,40%), πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 890,22 (-1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 891,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,94%.
Ο τζίρος στα 55,8 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΚΡΙ), ενώ ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ και ΟΛΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.
Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικούς τίτλους, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή άνοδο στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα πιο ευδιάκριτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.296 συμβόλαια).
Στα 4.067 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.021 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 850, 817 για τον Ιούνιο και 33 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.147,75), κινήθηκε μεταξύ 2.142,75 και 2.173 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 628,75).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (27.828 Εθνική, 63.767 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.585), Εθνική (5.156), Eurobank (2.142), Πειραιώς (786), ΔΕΗ (620), Ελλάκτωρα (1.772), Fourli (118), Τέρνα Ενεργειακή (434), ΓΕΚ (310), Μυτιληναίο (235), ΟΠΑΠ (162), Viohalco (293), Motor Oil (135), Lamda Development (121).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 118.056, Πειραιώς 26.115, Εθνική 16.755, MIG 31.094, Eurobank 24.756, ΔΕΗ 17.985.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.792.921 τεμ., (από 60.792.921 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.916.283 τεμ. (1.916.283), Eurobank 39.331.354 τεμ. (39.331.354), ΟΠΑΠ 1.905.134 τεμ. (1.905.134), Εθνική 17.937.743 τεμ. (17.937.743), Πειραιώς 2.678.736 τεμ. (2.678.736), ΟΤΕ 1.370.493 τεμ. (1.370.493), ΑΔΜΗΕ 1.300.597 τεμ. (1.300.597), Μυτιληναίο 1.918.750 τεμ. (1.918.750).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.