Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., παραπέμπουν σε Αγορά “παραδομένη στις διαθέσεις των ‘sellers”, με τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο να έχει επιστρέψει στο γνωστό, επί πολλά χρόνια, ρόλο του “ταγού” στην πτωτική κίνηση.
Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, “η επικίνδυνη κλίση που έχουν πάρει οι δείκτες στην Wall Street και όχι μόνον, έχει επαναφέρει τόσο την ανησυχία για την Παγκόσμια ανάπτυξη, όσο και για τις ‘δίκαιες’ αποτιμήσεις στις Μετοχικές Αγορές του εξωτερικού”.
Την ανησυχία εντείνουν τόσο η αυξανόμενη τιμή του Δολαρίου (δοκιμάζει τιμές κάτω από το 1,04 η ισοτιμία Ευρώ – Δολαρίου), κυρίως για τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις στις Αναδυόμενες Αγορές, όσο και οι υψηλές ομολογιακές αποδόσεις, για όλους τους Εκδότες, καθώς όσο παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα οι αποδόσεις στην Αγορά Κρατικών ομολόγων, τόσο φαίνονται μικρότερες οι μερισματικές αποδόσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Μετοχικές Αγορές.
Το φαινόμενο των τελευταίων ημερών, δείχνει επιθετικές ρευστοποιήσεις σε όλα τα Assets, που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και τα θεωρούμενα “επενδυτικά καταφύγια”, όπως είναι τα Πολύτιμα Μέταλλα και τα Κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αποφασίζουν να προσχωρήσουν στην λογική του “cash is the King”.
Η “ρηχή” Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά δεν βρίσκει αρκετούς “υπερασπιστές” παρά τη συνεχιζόμενη αναφορά στις ελπιδοφόρες προοπτικές του Ελληνικού αφηγήματος, καθώς δείχνει να έχει προσδεθεί στο “άρμα” των Διεθνών Αγορών, που επιμένει να κινείται “νότια”.
Ακόμα και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, ελάχιστη θετική επίδραση έχουν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, καθώς αυτό που δείχνει πρωταρχικός στόχος, στην παρούσα φάση, είναι η προστασία του κεφαλαίου και η πλήρης αποφυγή του επενδυτικού κινδύνου.
Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί, πως όλο και περισσότεροι Διεθνείς Οίκοι, χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, όσον αφορά την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, τουλάχιστον για την φετινή χρονιά.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Στο 2,86% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, στο 3,349% η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου.
Εξαιρετικά προβληματική η εικόνα και στην Εγχώρια Αγορά εταιρικών ομολόγων, με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ να επισημαίνει, “όταν κάτι τιμολογείται με λάθος τρόπο, είναι δεδομένο ότι η Αγορά θα διορθώσει το λάθος. Αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα εταιρικά ομόλογα, που βγήκαν στις Αγορές με θεαματικά χαμηλό επιτόκιο. Έχουμε μπει σε μία περίοδο αύξησης επιτοκίων και είναι λογικό όλη η Αγορά ομολόγων να είναι πτωτική, για όσο καιρό διαρκέσει η άνοδος”.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα αφορούν την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και που θα βάλουν τέλος στα σενάρια για είσοδο, ή μη νέων μετοχών (στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank).
Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε μία “ντουζίνα” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 20,95%, ενώ οι 12 “κόκκινες” συνεδριάσεις είναι νέο αρνητικό ρεκόρ 121 μηνών και παραπέμπουν στο διάστημα από 20/3 έως και 4/4/2012, όταν ο Τραπεζικός δείκτης είχε σημειώσει 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις, με αρνητικό, τελικό, πρόσημο.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η ενεργοποίηση κινήσεων “stop loss”, που έστειλαν δείκτες και μετοχές ακόμα χαμηλότερα, όταν ξεκίνησαν με απώλειες, οι σημερινές συναλλαγές στο NYSE.
Ασφαλώς υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, που την μεταφέρει στην στήλη ο Μάνος Χατζηδάκης και σύμφωνα με την οποία, “υπάρχει ένας πυρήνας Εισηγμένων Εταιρειών που είναι κυριολεκτικά ‘άχαστες’. Η πορεία τους στην επιχειρηματική αρένα είναι πάντα θετική στην τελική γραμμή και ουδέποτε στην εισηγμένη προϊστορία τους έχουν δείξει ζημιές. Οι Εταιρείες αυτές έχουν αποδειχθεί πραγματικά ‘πολύ σκληρές για να πεθάνουν’, ακόμα και σε καταστάσεις δύσκολες όπως τα capital controls και οι περιορισμοί λειτουργίας του πρώτου lockdown της πανδημίας το 2020”.
Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένα κερδοφόρο αποτέλεσμα έχει διαφορετική αξία, όταν δημοσιεύεται από μια Εταιρεία που η δραστηριότητά της εμπίπτει σε μια ολιγοπωλιακή Αγορά. Σε κλάδους με ισχυρό ανταγωνισμό και μικρά περιθώρια κέρδους, μια διαχρονικά θετική επίδοση δείχνει εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες και ισχυρή προσήλωση σε ποσοτικούς στόχους.
Η επιτυχία του να δημοσιεύει μια Εταιρεία κέρδη είναι ένα ζητούμενο, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να παίρνει ο μέτοχος και ένα “κομματάκι” από την επιτυχία, με την μορφή του μερίσματος. Το δεύτερο ζητούμενο η κερδοφορία αυτή να έρχεται από οργανική δραστηριότητα και να εμφανίζει διαχρονικά μια ανοδική πορεία. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν στην δεκαετία του 2009 - 2019 είχαν σημαντική επίδραση ακόμα και σε αυτό το κλειστό club Εταιρειών που είδε την κερδοφορία του το 2011 να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο όλων εποχών. Η καλύτερη χρονιά σαν σύνολο ήταν η περυσινή, ακόμα και αν αφαιρεθεί η κερδοφορία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Άρα, σε μια κακή χρονιά αρνητικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, οι Εταιρείες αυτές ενδεχομένως να επιβραδύνουν τα κέρδη τους και σε χρονιές αύξησης της ζήτησης να κινούνται με εντονότερους ρυθμούς, χτυπώντας νέα ιστορικά υψηλά στις επιδόσεις τους.
“Η κερδοφόρα επιχειρηματική πορεία έχει στις περισσότερες περιπτώσεις την αντανάκλασή της στο ταμπλώ. Αργά, ή γρήγορα οι Εταιρείες ‘εντοπίζονται’ και εφόσον ικανοποιούνται κάποιες συνθήκες εμπορευσιμότητας, οι κεφαλαιοποιήσεις τους ανταποκρίνονται ικανοποιητικότερα στις επιδόσεις τους” τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (7,9 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (7,3), ΟΠΑΠ (4,6), Eurobank (3,2), Εθνική (2,9), ΔΕΗ (2,4), Μυτιληναίος (2,2), Alpha Bank (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (-4%), ενώ μόνιμα σε “κόκκινο φόντο” κινήθηκαν οι Alpha Bank (-5,36%), Εθνική (-3,90%) και Eurobank (-3,88%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 543,03 μονάδες (-4,92%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 547,89 (-4,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 546,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,33%.
Εξαιρετικά αρνητική ένδειξη για τον ΔΤΡ η απώλεια των 568 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), ενώ συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 550 μονάδων, δεν αποκλείεται να “ανοίξουν την καταπακτή”, προς τις 500 – 490 μονάδες, ή και χαμηλότερα. Οι αντιστάσεις στην μέχρι πρότινος στήριξη των 568 και στις 599 – 601 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 620 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 644 (ημερήσιο “stop short”), 675 και 719 μονάδες (gap).
Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+4,87%) και ΜΠΕΛΑ (+0,56%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΜΟΗ.
“Σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 400 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που διατίθενται σε επίπεδα κάτω του κόστους, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα”. Αυτό ανέφεραν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές της Επιχείρησης, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στην εξέλιξη των τιμών της Αγοράς, κατά την περίοδο που χορηγήθηκαν τα σταθερά τιμολόγια. Ωστόσο, ο τελικός υπολογισμός των μεγεθών στα οποία θα επιβληθεί το τέλος 90% που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
Η μετοχή της ΔΕΗ (-3,33%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 16 μηνών. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη 5,95 – 5,83 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 7,81 – 7,82 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 8,39 ευρώ (συμπίπτουν το ημερήσιο “stop short” και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Από 2/6/2022, οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα της έκτακτης χρηματικής διανομής ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή μικτό (καθαρό ποσό, μετά την παρακράτηση φόρου 5%, 0,36575 ευρώ). Η Jumbo (+0,56%) ήταν ο πρώτος τίτλος του FTSE25, που γύρισε σε θετικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 14,70 ευρώ (+2,80%). Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 15,40 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί η ζώνη στήριξης 14,16 – 13,48 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.
Αν και ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,12%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 15,98 ευρώ (-1,96%), οι αγοραστές ανασυντάχθηκαν και ο τίτλος έδωσε σχετική αντίδραση, αλλά παραμένει σε πλαγιοκαθοδική τροχιά, η οποία έχει ξεκινήσει από τα 17,80 ευρώ (κλείσιμο 21/4). Προσοχή, καθώς αν χαθεί το τελευταίο “οχυρό” στα 15,04 ευρώ, η διαγραμματική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποία αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 17,52 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 16,77 – 16,98 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 17,52, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 17,76 – 17,99 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+140%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+50,2%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Byte (-4,89%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,10 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0950 ανά μετοχή).
Από αύριο, οι μετοχές της Entersoft (-1,23%) θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,09 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0855 ανά μετοχή).
Από εκεί και πέρα, εννέα οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΒΙΟΣΚ (-4,08%), οκτώ για ΠΕΤΡΟ (-7,12% και χαμηλά 9μηνου) και έξι συνεχόμενες πτωτικές για ΑΤΤ (-12,50% και νέα ιστορικά χαμηλά σε κλείσιμο) και ΕΛΓΕΚ (-6,76%).
Σε σταθερά πλαγιοκαθοδική πορεία τα Πλ. Θράκης (-8,36%).
Χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+4%), ΛΟΓΟΣ (+2,39%), ΑΝΔΡΟ (+0,73%), ΚΤΗΛΑ (+0,58%), ΧΑΙΔΕ (+0,86%) και ΝΑΚΑΣ (+0,96%).
Ντουμπλάρισε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Τεχν. Ολυμπιακή (+5,05%), με αυξημένες συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση για μίσθωση πλοίου Θυγατρικής και μετά το 2023.
Κινήσεις “profit taking” στην Reds (-6,22%).
Παρουσία πωλητή σε ΞΥΛΠ (-23,08%), ΜΟΝΤΑ (-9,44%), ΚΕΚΡ (-6,47%), ΙΑΤΡ (-2,87%), ΑΒΕ (-5,74%), ΤΖΚΑ (-3,20%), ΙΝΤΕΚ (-3,85%), ΑΒΑΞ (-3,35%), ΜΙΓ (-4,83%), ΣΠΙ (-4,05%), ΑΝΕΚ (-8,97%), ΣΙΔΜΑ (-4,83%), ΚΥΡΙΟ (-9,46%) και ΦΒΜΕΖΖ (-4,05%).
Αύξησε συναλλαγές η Επίλεκτος (-7,26%).
Σε νέα χαμηλά 13 μηνών η Frigoglass (-2,84%), σε νέα χαμηλά 8μηνου η Intralot (-6,38%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Αν για τον Γενικό Δείκτη επιβεβαιωθεί η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 855 – 850, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 843 (ημερήσιο “stop long”), 833 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 817 – 782 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις στις 889 (gap) – 900 (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 922, 938 (gap), 944 (gap) και 950 μονάδες.
Αν ο FTSE25 δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 2052 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1936 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις στις 2120, 2150 (gap), 2147 – 2172 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 2202 και 2281 μονάδες (gap). Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 2222 μονάδων.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η ανανέωση της διάθεσης αποφυγής ρίσκου, λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική, σταμάτησε την προσπάθεια για υψηλότερα. Οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα νέα από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 889,26 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 850 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 880 και 890 μονάδες. Σήμερα θα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου οι Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Titan Cement, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση για πιθανές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece” υπενθυμίζει η Merit Sec.
“Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για ‘ανώμαλη προσγείωση’ της Παγκόσμιας ανάπτυξης, που έχουν προκαλέσει ‘λουτρό αίματος’ στη Wall Street, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το Χ.Α.”, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.
Οι Μετοχικές Αγορές “συνηθίζουν” στην υψηλότατη μεταβλητότητα, ενώ τα εύκολα κέρδη του “long-only” της προηγούμενης δεκαετίας στα Ξένα Χρηματιστήρια, φαίνεται να αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος.
Η τάση του Γενικού Δείκτη έχει γυρίσει ξεκάθαρα αρνητική, ενόσω αυτός κινείται μακράν κάτω από τους μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους των 900 μονάδων.
Τα υψηλά Απριλίου, που επετεύχθησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις πριν το Πάσχα, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το πολυετές υψηλό του Φεβρουαρίου, το οποίο, καθόλου μα καθόλου τυχαία, κατεγράφη ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη της πολεμικής σύρραξης.
Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν εισερχόμεθα σε περιβάλλον “sell the rally”, ή άλλως.
Θυμίζουμε ότι από τα χαμηλά του Μαρτίου υπήρξε δυναμική αντιστροφική κίνηση τύπου “V”, που πολλοί δεν εμπιστεύτηκαν, έως ότου ο ΓΔ υπερέβη τις 900+ μονάδες, αλλά η οποία δημιούργησε φαινόμενα “εγκλωβισμού” στα χαρτοφυλάκια “βραδύτερων αντανακλαστικών”.
Από θεμελιώδη άποψη, οι επίμονα υψηλές μετρήσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, εύλογα εντείνουν τις εκτιμήσεις των προθεσμιακών Αγορών για άνοδο των επιτοκίων παρέμβασης σε θετικό έδαφος, καθώς η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να αυξήσει το παρεμβατικό επιτόκιο καταθέσεών της σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2014 και να τερματίσει τις αγορές ομολόγων.
Σε αυτό το “εχθρικό”, για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος περιβάλλον, τα Κρατικά και Εταιρικά ομόλογα της Ευρωζώνης βρίσκονται εν μέσω ενός από τα πιο άσχημα “sell off” όλων των εποχών
Η αύξηση του κόστους του χρήματος και οι εξελίξεις στις Δευτερογενείς Αγορές ομολόγων δημιουργούν έντονες ανησυχίες για το κόστος του δημόσιου δανεισμού και για πιθανές εταιρικές πτωχεύσεις.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι επιδεινούμενες μετρήσεις καταναλωτικού κλίματος στην Ευρωζώνη και οι αποκλίνουσες απόψεις εντός του ΔΣ της ΕΚΤ, σε ότι αφορά τη συνέχιση, ή μη των παρεμβάσεων στις Δευτερογενείς Αγορές Κρατικών χρεογράφων, δε θα μπορούσαν να αφήσουν “ασυγκίνητα” τα Ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται και στο Χ.Α.
Σε επίπεδο Ελληνικού δεκαετούς benchmark ομολόγου, η απόδοση έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τις ανακοινώσεις περί κορωνοϊού, το Μάρτιο του 2020.
Η άνοδος των επιτοκίων Αγοράς έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο και στις προοπτικές της πίστωσης προς Εγχώριους καταναλωτές και Επιχειρήσεις, κάτι που συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση στο πριμ κινδύνου και στα επιτόκια προεξόφλησης των ταμειακών ροών και των μερισμάτων των μετοχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιμέρους αποτιμήσεις όλων των Ελληνικών αξιογράφων και για τον ΓΔΧΑ ευρύτερα.
Ατυχής η χρηματιστηριακή συγκυρία για την Λεωφόρο Αθηνών, η οποία δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πλήρως εν εξελίξει θετικούς καταλύτες και προσδοκίες, όπως οι εντυπωσιακές ανακοινώσεις κερδοφορίας και μερισμάτων από αρκετές Εισηγμένες, οι εισροές λόγω πιθανής εισόδου στους δείκτες MSCI και η αισιοδοξία για την δυναμική της επικείμενης Εγχώριας τουριστικής σεζόν.
“Οπωσδήποτε οι προτεραιότητες αλλάζουν και περνάμε σε φάση αμυντικότερης διαχείρισης του ρίσκου, αναμένοντας τα σπουδαία από τη διεθνή πολεμική, πληθωριστική, αλλά και υγειονομική ειδησεογραφία, με την πρόσφατη υπεραπόδοση και αυτονόμηση του Χ.Α. έναντι των Ξένων να τίθεται εν αμφιβόλω και με την συζήτηση περί ‘Ευρωπαϊκού Νότου’ να ξαναγίνεται επίκαιρη”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής).
“Όταν ο Όμηρος εξιστορούσε τα έπη του Οδυσσέα και ειδικά το δίλημμα που αντιμετώπισε όταν βρέθηκε μεταξύ των μυθικών τεράτων Σκύλλας & Χάρυβδης, δεν φανταζόταν ότι κάπως έτσι θα αισθάνονταν οι σημερινοί Παγκόσμιοι επενδυτές”, όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Έχοντας φτάσει πλέον στα στενά των σύγχρονων οικονομικών τεράτων, οι αποφάσεις που θα πάρουν στα διλήμματα που ξετυλίγονται μπροστά τους, θα κρίνουν την επιβίωσή τους.
Η Σκύλλα της αύξησης του κόστους χρήματος, μέσω του τερματισμού των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης & μηδενικών επιτοκίων, που την έθρεψαν οι Κεντρικές Τράπεζες τόσα χρόνια, περιμένει τα “θύματά της” στην μια πλευρά του Στενού.
Απέναντι η Χάρυβδη του υψηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης, που τράφηκε από τις ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά και τον υπέρ 10ετη εθισμό των Οικονομιών στην υποτίμηση των Α’ Υλών & Τροφίμων, την μείωση των επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς και τις πολιτικές χαμηλού Δολαρίου, περιμένει να κατασπαράξει τώρα τους “άφρονες”…
Βασικοί υπαίτιοι για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας σε αυτό το αδιέξοδο είναι οι Κεντρικές Τράπεζες, κυρίως Fed & EKT, χωρίς να είναι άμοιρες ευθυνών οι υπόλοιπες, που αγνόησαν επιδεικτικά τα σημάδια, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη της Ιθάκης, αγνοώντας ότι πρέπει να φτάσεις εκεί ζωντανός.
Αγνόησαν επίσης ότι οι ήρεμες οικονομικές Θάλασσες δεν κρατούν για πάντα και κάθε 10 - 13 χρόνια μια μεγάλη οικονομική καταιγίδα ξεσπά. Πίστεψαν ότι η θεά Αθηνά της Οικονομίας θα βάλει το χέρι της για να προστατέψει τους “άφρονες” άλλη μια φορά…
Πέρα από τον μεταφορικό συσχετισμό Οδύσσειας & Παγκόσμιας Οικονομίας, τα δεδομένα είναι αμείλικτα.
Η αύξηση του κόστους χρήματος και η αλλαγή πολιτικής που έδωσε η μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη, θα ωθήσει και τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες αργά, ή γρήγορα να ακολουθήσουν τον ίδιο ρυθμό.
Το Αμερικανικό 10ετες έχει προσεγγίσει τα υψηλά του Νοεμβρίου 2019. Το 3,6% αποτελεί το σημείο “βρασμού” πάνω από το οποίο οι Μικρομεσαίες Αμερικανικές Επιχειρήσεις θα αρχίσουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Επιπλέον η άντληση κεφαλαίων θα γίνει δυσκολότερη και οι επενδυτές έχουν γίνει ήδη επιφυλακτικοί, ζητώντας υψηλότερες αποδόσεις.
Αλλά και το 10ετες Γερμανικό Bund, που τον Μάρτιο του 2020 διαπραγματεύονταν με αρνητική απόδοση -0,90%, σήμερα πλέον κινείται πέριξ του 1%. Διάσπαση του 1,20% θα ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου” και στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.
Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια η εικόνα είναι ποιο δύσκολη, αφού οι αποδόσεις έχουν προσεγγίσει τα υψηλά του Νοεμβρίου 2019 και διάσπαση των επιπέδων αυτών θα δυσκολέψει περαιτέρω την άσκηση ισορροπίας της ΕΚΤ. Ειδικά για την Ελλάδα η διάσπαση του επιπέδου 3,20% και για όσο διακρατεί το επίπεδο αυτό, παραμένει σε ισχύ ο επόμενος στόχος του 4%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα και την επιβίωση των Ελληνικών Επιχειρήσεων.
Οι Αναπτυσσόμενες και Υποανάπτυκτες Χώρες, πέραν της αύξησης των επιτοκίων, αντιμετωπίζουν και την ενίσχυση του Δολαρίου, κάνοντας την εξυπηρέτηση - αναχρηματοδότηση του χρέους τους ακόμα ποιο δύσκολη από ότι ήταν μέχρι τώρα, εν μέσω μια πρωτοφανούς πληθωριστικής έκρηξης τιμών Α΄ Υλών και Τροφίμων, προϊδεάζοντας για επανάληψη φαινομένων κοινωνικών εκρήξεων και αλλαγής καθεστώτων.
Όλα τα ανωτέρω ανατροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών πιέσεων και βλέπουμε πλέον οι μεγαλύτερες Οικονομίες να εμφανίζουν πληθωρισμό που προσεγγίζει επικίνδυνα το 10%, αν δεν το έχει ήδη ξεπεράσει.
Με επίπεδα πληθωρισμού που οι καταναλωτές δεν τα είχαν δει για σχεδόν μια 20ετια, Κράτη, Επιχειρήσεις & καταναλωτές βρίσκονται πλέον σε πανικό.
Η αντίδραση των Επιχειρήσεων είναι να μετακυλύουν το κόστος του αυξημένου δανεισμού, των αυξημένων Α’ Υλών και τις Ενέργειας στους καταναλωτές, που λόγω της μείωσης του πραγματικού εισοδήματός τους μειώνουν την κατανάλωση, άρα και την εκτιμώμενη ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Επιπλέον η αύξηση του κόστους χρήματος επαναπροσδιορίζει τα επενδυτικά σχέδια Επιχειρήσεων & Κρατών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα.
Τα ανωτέρω ισχύουν και για την Ελληνική Οικονομία, που αν και προς το παρόν εμφανίζει θετικά δείγματα από την “βαριά Βιομηχανία” του Τουρισμού για το 2022, ένεκα του καλπάζοντας πληθωρισμού (10,2% Απρίλιος 2022), της γεωπολιτικής αστάθειας αλλά και των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, δεν θα πρέπει να θεωρεί τίποτα ως δεδομένο για την συνέχεια…
Συμπερασματικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξελικτικό φαινόμενο τεσσάρων κρίσεων, σε επίπεδο υψηλών τιμών Μετοχών, υψηλών τιμών Ακινήτων, υψηλών τιμών Α’ Υλών & Ενέργειας & υψηλού Δολαρίου, εν μέσω μιας πρωτοφανούς γεωπολιτικής κρίσης (Ρωσία – Ουκρανία), ενώ η Κίνα με την Taiwan “προθερμαίνονται”.
Αν αθροίσουμε και την εξαΰλωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων Δολαρίων από τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων τότε το εκρηκτικό μείγμα είναι έτοιμο και η βόμβα έχει ήδη ενεργοποιηθεί.
“Στην Οδύσσεια από τον διάπλου της Σκύλλας και της Χάρυβδης επέζησε μόνο ο μυθικός Οδυσσέας, που είχε και την προστασία της Θεάς Αθηνάς, κάνοντας 10 χρόνια να επιστρέψει στην Ιθάκη του. Δεν είμαι σίγουρος ότι όλες οι Κεντρικές τράπεζες μαζί, έχουν μεγαλύτερη ευφυΐα και ‘Θεία πρόνοια’ από τον Οδυσσέα, για να διαπλεύσουν το οικονομικό δίλημμα που ξετυλίγετε μπροστά τους, χωρίς σημαντικότατες απώλειες & αναταράξεις για το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά με αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.
Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, παραμένει υπό πίεση το Ευρώ.
Κάτω και από τα $1.840 ο Χρυσός, προσπαθεί να κρατήσει τα $21,0 το Ασήμι, συνεχίζουν στο “τρενάκι του τρόμου”, με εντυπωσιακή μεταβλητότητα, τα Κρυπτονομίσματα.
Συρρίκνωση σημείωσε η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% από τον Φεβρουάριο, όταν η ανάπτυξη ήταν σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι η Οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο, λιγότερο από το 1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε οριακά υψηλότερα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν στις 203000, από 202000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 193000.
Στο 11% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός χονδρικής τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Η μέτρηση σηματοδοτεί επιβράδυνση από το ρεκόρ του 11,5% τον Μάρτιο.
“Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις μετοχές, δεδομένου του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου και ενός νέου κύκλου υποβάθμισης των κερδών ανά μετοχή (EPS) το δεύτερο εξάμηνο, καθώς τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται και οι αποτιμήσεις επίσης δείχνουν προς χαμηλότερα επίπεδα”, εξηγεί η Morgan Stanley.
“Κατασκευάζουμε ένα χαρτοφυλάκιο που θα πρέπει να προστατεύει από μια περαιτέρω υποβάθμιση των Παγκόσμιων μετοχών”, τονίζει η Citigroup.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 844,53 μονάδες (-2,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 847,6 (-1,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 846,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,88%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 101,8 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Lamda Development, TITC και Σαράντης,
Κάκιστη η τελική εικόνα με 12 ανοδικές μετοχές, έναντι 115 πτωτικών και με 14 τίτλους να τερματίζουν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.863 συμβόλαια).
Στα 2.702 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.788 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.480, 1.002 για τον Μάιο και 478 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.030), κινήθηκε μεταξύ 2.000 και 2.067 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 577,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.780), Εθνική (7.202), Eurobank (4.268), Πειραιώς (3.374), ΔΕΗ (1.214), Μυτιληναίο (564), Τέρνα Ενεργειακή (226), Cenergy (197), Viohalco (321), ΟΤΕ (224), Lamda Development (227), ΕΕΕ (227), Fourli (106) ΓΕΚ (229), Ιντρακόμ (115), Motor Oil (102), Ελλάκτωρα (115).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 119.100, Πειραιώς 28.586, Εθνική 27.169, MIG 30.264, Eurobank 34.194, ΔΕΗ 14.376, Cenergy 10.043.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.587.985 τεμ., (από 60.587.985 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.981.162 τεμ. (1.942.162), Eurobank 43.869.072 τεμ. (50.608.538), ΟΠΑΠ 1.325.723 τεμ. (1.325.723), Εθνική 5.861.100 τεμ. (5.861.100), Πειραιώς 3.628.922 τεμ. (3.641.625), ΟΤΕ 1.357.375 τεμ. (1.399.313), ΑΔΜΗΕ 1.991.849 τεμ. (1.991.849).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.