Ξαφνική «παγωμάρα» στο χρηματιστήριο

Κάθετη πτώση του όγκου συναλλαγών και μηδενική μεταβολή για τον ΓΔ μετά τη χθεσινή βουτιά και εν αναμονή της Fed. Συνέχισε ανοδικά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, νέες απώλειες για ΔΕΗ και Quest. Μικτή η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

Δημοσιεύθηκε: 4 Μαΐου 2022 - 17:44

Τελ. Ενημ.: 4 Μαΐου 2022 - 20:23

Load more

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα για τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς το σύνολο των ενεργών επενδυτών, έχει επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed, ενώ όλο και περισσότεροι διαχειριστές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος του διαφαινόμενου στασιμοπληθωρισμού, θα συνεχίσει να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “η Fed αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για τη συνηθισμένη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Η Τράπεζα θα ανακοινώσει ταυτόχρονα τα επόμενα βήματα, για τη μείωση του ισολογισμού της από τον Ιούνιο”.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στις δηλώσεις του Jerome Powell, σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Χωρίς διαθέσεις διαφοροποίησης το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να συνεχίζει τις “δοκιμαστικές βουτιές” χαμηλότερα των 900 μονάδων, να ισορροπεί επικίνδυνα στο παραπάνω όριο, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2021, ενώ η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων.

Το 2021, ήταν για τους ισολογισμούς των Εισηγμένων μια μεγάλη ανάσα για την κερδοφορία και τη ρευστότητα. Τα λειτουργικά κέρδη, για πρώτη φορά στην ιστορία, ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ οι κερδοφόρες Εταιρείες επικράτησαν ισχυρά πλειοψηφικά, σε ποσοστό 76%, έναντι των ζημιογόνων Εταιρειών”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επίδοση των κερδών δεν έμεινε χωρίς το ουσιώδες αντίκρισμα της ρευστότητας, καθώς ο καθαρός δανεισμός των Εισηγμένων μειώθηκε κατά 5,2%, ενώ τα μερίσματα θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ όταν προστεθούν οι Εταιρείες που αναμένονται να ανακοινώσουν κατά τη διάρκεια των τακτικών γ.σ.

Από το τρίτο τρίμηνο είχε διαφανεί ότι η χρήση θα κινηθεί σε υψηλότερους ρυθμούς από το 2019, το οποίο συνέβη με το 70% των Εταιρειών στις τρεις βασικές γραμμές των αποτελεσμάτων.

Αυτό το οποίο έδειξε η τελική εικόνα, όταν ολοκληρώθηκε η προσθήκη και του δ’ τριμήνου, ήταν μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη: Το 44% των Εισηγμένων πέτυχαν ιστορικά υψηλές επιδόσεις (από την έναρξη εφαρμογής των ΔΛΠ το 2004) στην περυσινή χρήση, για τα λειτουργικά τους αποτελέσματα και το 30% των Εταιρειών έκαναν νέο ρεκόρ στην καθαρή κερδοφορία.

Οι επιδόσεις αυτές δεν είναι απλά ικανοποιητικές, αλλά άριστες αφού δεν αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις, ή είναι “ειδικών συνθηκών” που αφορούσαν ένα ή δυο κλάδους, αλλά έχουν μια ευρεία διάχυση στο σύνολο των Εισηγμένων.

Για τις Εμποροβιομηχανικές Εταιρείες, τα 4 δισ. ευρώ στην καθαρή κερδοφορία είναι η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και βοηθήθηκε από έκτακτα μη οργανικά κέρδη στις Εταιρείες Ακινήτων, τα Διυλιστήρια, τη Μεταλλουργία, επιδοτήσεις, την πώληση συμμετοχών σε διάφορες Εταιρείες (Ιντρακόμ, Quest, ΟΤΕ), ή έγγραφές που συνδέονταν με εγγραφές μείωσης χρέους (Intralot).

Στον αντίποδα, οι τιτλοποιήσεις των Τραπεζών επιβάρυναν το σύνολο της κερδοφορίας, ενώ ζημιές πρόσθεσαν οι απομειώσεις στον Κατασκευαστικό κλάδο.

Μετά από όλα αυτά τα ρεκόρ, ακολούθησε ένας πόλεμος που έχει αλλάξει προς το χειρότερο τα βασικά στοιχεία κόστους.

Έτσι τα μεγέθη, για την πλειοψηφία των Εταιρειών θα είναι δύσκολο να επαναληφθούν, λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα οικονομική συγκυρία.

Ας πούμε ότι οι Εισηγμένες έφτιαξαν ένα νέο σημείο αναφοράς ως προς τη δυνατότητα διεύρυνσης των μεγεθών τους, την παραγωγική τους ικανότητα και την αξιοποίηση των πόρων τους.

“Πέρα όμως από τη θεωρία, δημιούργησαν και το λεγόμενο ‘λίπος’ το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων (+10%) και της ταμειακής ρευστότητας (+26,6%) και εν τέλει στη βελτίωση του προφίλ του πιστοληπτικού αξιόχρεου. Η κρίση βρίσκει τους ισολογισμούς ικανοποιητικά προετοιμασμένους και ακόμα και αν η φετινή χρονιά μείνει πίσω σε επιδόσεις, σε σχέση με πέρυσι, υπάρχουν πλέον αρκετές δυνάμεις που μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Τουλάχιστον για όσες Εταιρείες ‘τραβάνε το κάρο του Χ.Α.’ και έχουν μια στοιχειωδώς σοβαρή συμπεριφορά προς τους μετόχους της μειοψηφίας”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley τοποθετεί χαμηλά την πιθανότητα αλλαγών στον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard, αναφορικά με την προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας και της διαγραφή της Jumbo, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά σε Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 12 Μαΐου και θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της Αγοράς την 31η Μαΐου, δηλαδή την 1η Ιουνίου, ενώ σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Βank, Eurobank και Jumbo.

Σαφώς πιο ήπιες, σήμερα, οι διακυμάνσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,398%.

Από την άλλη, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,16%, από -0,20% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners, Scott Minerd, μιλώντας στους Financial Times για το τέλος πολυετούς “bull market” στα Αμερικανικά ομόλογα, προειδοποίησε ότι “τα επιτόκια θα μπορούσαν να έχουν τάση για υψηλότερα, επί μια γενιά”.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (7), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,6), Εθνική (3,3), ΔΕΗ (2,8), Alpha Bank (2,5), Μυτιληναίος (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Jumbo (2) και Τέρνα Ενεργειακή (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να αφήνει ουδέτερα μηνύματα, παρά τις πιέσεις που έχουν προηγηθεί. (Alpha Bank -0,19%, Εθνική -1,46%, Eurobank +1,21%, Πειραιώς -0,74%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 619,47 (-0,78%) και 629,6 μονάδων (+0,85%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 625,15 (+0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 623,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,16%.

Ο εν λόγω δείκτη συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 9,83%, ενώ το σερί των έξι “κόκκινων” συνεδριάσεων είναι αρνητικό ρεκόρ 11μηνου, κάτι που είχε να συμβεί από το διάστημα 24/6 έως και 1/7/2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 672 μονάδων και με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 638 – 650 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 655 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 672, θα αφήσει περιθώρια αντίδρασης προς τις 688 και 719 μονάδες (gap).

Σε περίπτωση παράτασης των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στις 620 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 603 - 600 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τον επενδυτή, μαζί με τον οποίο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων Ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ, καλείται να επιλέξει η Alpha Bank, καθώς χθες το βράδυ κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές του διαγωνισμού ‘Skyline”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “την προεργασία για εκδόσεις συμπληρωματικών κεφαλαίων έχουν ξεκινήσει οι Εγχώριες Τράπεζες, προκειμένου να αξιοποιήσουν οποιοδήποτε ‘παράθυρο ευκαιρίας’ δώσουν οι Αγορές ως το τέλος της χρονιάς”.

Βελτιωμένη, σε σχέση με χθες, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΔΜΗΕ (-0,66%), ΔΕΗ (-1,50%), ΕΕΕ (-0,11%), ΕΛΠΕ (-0,14%), ΕΛΧΑ (-0,99%), ΚΟΥΕΣ (-2,18%), ΟΤΕ (-1,92%) και ΣΑΡ (-1,91%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,52%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,04%), ΕΥΔΑΠ (+1,29%), ΛΑΜΔΑ (+1,20%), ΜΟΗ (+1,69%), ΜΠΕΛΑ (+1,40%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,88%).

Χωρίς σταματημό ο κατήφορος για τη μετοχή της ΔΕΗ (-1,50%). Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 7,35 ευρώ, δεν αποκλείεται να δώσει πίεση προς τα 6,92 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 8,03 – 8,09 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 8,395 (ημερήσιο “stop short”), 8,50 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 8,94 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 1,764 ευρώ (κλείσιμο 21/4) δείχνει να κινείται η μετοχή της ΕΛΧΑ (-0,99%), δοκιμάζοντας τα χαμηλά 16 μηνών. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 1,784 ευρώ και με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,83 – 1,87 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Υπέρβαση υψηλότερα των 1,87, θα επαναφέρει τα σενάρια για κίνηση προς τα 2,10 ευρώ. Αν η μετοχή συνεχίσει την αργή πλαγιολίσθηση, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,50 και 1,44 – 1,38 ευρώ.

Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ημερήσια σήμα εξόδου έχει δώσει και η Quest (-2,18%), με το ημερήσιο “stop short” να εντοπίζεται στα 6,12 ευρώ και με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 5,54 – 6,02 μέσα στην οποία “στριμώχνονται” οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι απόμενες στηρίξεις στα 5,33 και 5,01 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ (+1,29%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,04%) είναι οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE25, που δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από τη μετοχή της Επιχείρησης Ύδρευσης παραμένει πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 7,70 ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αναρρίχησης προς τα 8,33 ευρώ και με την πρώτη αντίσταση στη ζώνη 7,37 – 7,49, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 6,98 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να πιέσει προς τα 6,38 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης από την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που συμπλήρωσε έξι συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 10,06 (gap) και η αμέσως επόμενη στα 10,65 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 9,67 – 9,58, 9,50 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 9,49 (ημερήσιο “stop long”) και 9,41 – 9,24 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+196%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51,39%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+37,43%), ΚΕΚΡ (+34,05%) και ΑΑΑΠ (+32,26%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη από σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Λιβάνης, σε συνέχεια της από 3/5/2022 ανακοίνωσης της Εταιρείας, με την οποία ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι “δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2021 εντός της προβλεπόμενης εκ του Νόμου προθεσμίας”.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτα πράγματα συνέβησαν στην ΦΒΜΕΖΖ (+2,69%), καθώς εμφανίστηκε εντολή πώλησης 2 εκατ. μετοχών στα 0,065 ευρώ και όταν αυτή απορροφήθηκε από τους αγοραστές, ακολούθησε έτερη εντολή πώλησης 3 εκατ. μετοχών στην ίδια τιμή. Η Εισηγμένη ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022, θα προχωρήσει σε διανομή μετρητών στους μετόχους της.

Επέστρεψαν οι πωλητές στην CENER (-1,29%).

Χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΜΕΡΚΟ (+0,92%), ΦΙΕΡ (+3,45%), ΜΟΝΤΑ (+3,87%), ΕΣΥΜΒ (+1,11%), ΧΑΙΔΕ (+2,21%), ΚΕΚΡ (+2,06%), ΚΟΡΔΕ (+0,71%), ΙΝΚΑΤ (+1,85%), ΠΡΟΝΤΕΑ (+7,41%), ΣΙΔΜΑ (+2,75%) και ΛΑΜΨΑ (+1,87%).

Κάτι κινήθηκε σε Βογιατζόγλου (+2,04%) και Interlife (+2,37%).

Με πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΜΕΝΤΙ (-2,18%) και με πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι η ΑΤΤΙΚΑ (-0,21%).

Νέα χαμηλά 12μηνου για τα ΠΛΑΘ (-4,01%).

Παρουσία πωλητή σε ΣΑΤΟΚ (-18,84%), ΙΝΤΕΡΚΟ (-4,26%), ΔΡΟΜΕ (-2,78%), ΚΛΜ (-3,07%), ΠΛΑΙΣ (-0,25%), ΕΝΤΕΡ (-2,16%), ΜΕΒΑ (-5,98%), ΠΡΕΜΙΑ (-1,82%), ΛΥΚ (-2,29%), ΜΠΤΚ (-15,97%) και ΜΟΥΖΚ (-0,31%).

Επιστροφή αγοραστών σε Epsilon Net (+2,82%), Realcons (+7,08%), Q&R (+2,22%), Intralot (+4%), Performance (+1,98%), Cairomezz (+1%) και Ελλάδος (+1,72%).

Με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 15 μηνών ο Καρέλιας (+3,57%). Η μετοχή θα διαπραγματεύεται με το μικτό μέρισμα των 11 ευρώ ανά μετοχή, μέχρι τις 14/6.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Αν ο Γενικός Δείκτης χάσει την στήριξη στις 901 – 890 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 και 60 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), μπορεί να πιεστεί προς τις 865 (gap), 855 και 843 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι αντιστάσεις στις 933, 938 (gap), 944 (gap), 950 και 1013 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 2187 - 2151 (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Κλείσιμο χαμηλότερα των 2151, μπορεί να πιέσει τον εν λόγω δείκτη προς τις 2090 και 2036 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι αντιστάσεις στις 2276, 2282 (gap), 2305 (gap), 2327 και 2384 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“H μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ είναι ανοδική, προς το παρόν, καθώς συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 890,29 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 890 και 880 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Αναμφισβήτητα, στο επίκεντρο θα βρεθούν σήμερα οι αποφάσεις για τα επιτόκια από την FED, αλλά και ο σχολιασμός που θα ακολουθήσει για την αναμενόμενη πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας. Στο εσωτερικό, την αυλαία αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου 2022 άνοιξε η Μυτιληναίος με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 61%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, στα 130 εκατ. ευρώ, με διπλάσιο κύκλο εργασιών. Αντίστοιχα η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα 67 εκατ. ευρώ (+80%). Αξίζει να σημειώσουμε τον υπερδιπλασιασμό των EBITDA από τον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου στα 60,8 εκατ. ευρώ, από 29,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Για τον ΓΔΧΑ, αναμένουμε να συνεχιστούν οι διακυμάνσεις επηρεαζόμενες και από το διεθνές κλίμα. Σημειώνουμε ότι συνολικά είναι δύσκολο να συνεχιστούν οι πολύ καλές επιδόσεις του 2021 των Εισηγμένων και για φέτος, ωστόσο είναι δεδομένο ότι οι εγχώριοι ισολογισμοί είναι περισσότερο ανθεκτικοί και αυτό προσφέρει ένα θετικό πάτημα μόλις το περιβάλλον βελτιωθεί”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η χθεσινή υποχώρηση του ΓΔΧΑ ήταν μάλλον υπερβολική, αλλά έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η στήριξη των 900 μονάδων. Κατά την τεχνική ανάλυση, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για την εκδήλωση βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης, με στόχο την επαναπροσέγγιση της περιοχής των 930 - 935 μονάδων”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Εμφανής είναι πλέον ο συγχρονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την πορεία των Διεθνών Αγορών, καθοδηγούμενες από την ‘ασθενική’ εικόνα των Αμερικανικών δεικτών”, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Αν και η σημερινή κίνηση της Fed, με την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, είναι πλήρως προεξοφλημένη, οι επενδυτές θα κληθούν να τιμολογήσουν τις δηλώσεις του Jerome Powell, σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η απώλεια της πλαγιοανοδικής γραμμής τάσης των τελευταίων 2 μηνών, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στην μεσοπρόθεσμη στήριξη των 900 μονάδων. η βραχυπρόθεσμη τάση πλέον είναι ουδέτερη, με τον ΓΔ να “πατάει” πάνω στον ΚΜΟ 30 ημερών και τις 897 μονάδες. Απώλεια των επιπέδων αυτών, το σήμα πώλησης στην Αγορά θα επανέλθει, με επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 880 και 860 μονάδες. Αντιστάσεις, σε περίπτωση αντίδρασης, παρουσιάζονται στις 920 μονάδες και εν συνεχεία το πτωτικό “gap” των 937 μονάδων.

Χειρότερη τεχνική εικόνα παρουσιάζει ο δείκτης Τραπεζών, με την απώλεια των 640 μονάδων να επαναφέρει το σήμα πώλησης. Επόμενη σημαντική στήριξη αποτελούν οι 600 μονάδες όπου περνά ο ΚΜΟ 200 ημερών, ενώ αρκετά χαμηλότερα οι 560 μονάδες. Πέρα από την αντίσταση των 640 μονάδων, σημαντικά επίπεδα διαμορφώνονται στις 660 μονάδες, πριν από αυτά των 700 μονάδων του κλαδικού δείκτη.

“Σε ‘τεντωμένο σκοινί’ φαίνεται να ισορροπούν οι Αμερικανικοί δείκτες, μετά τα αδύναμα αποτελέσματά πρώτου τριμήνου, σε συνδυασμό με τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές αντιξοότητες που επικρατούν. Τα χαμηλά έτους που ‘δοκιμάζουν’ για τρίτη φορά, αποτελούν κομβικά επίπεδα στηρίξεων, με την αποψινή ρητορική της Fed να αποβαίνει καθοριστική για την πορεία των Αγορών σε διεθνές επίπεδο”, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα και Ιαπωνία.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, η ίδια επιφυλακτική εικόνα και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, συνεχίζεται η αδυναμία αντίδρασης από το Ευρώ.

Ταλαιπωρείται χαμηλότερα των $1870 ο Χρυσός, νέες πιέσεις στο Ασήμι, προσπαθεί να επιστρέψει υψηλότερα των $39000 το Bitcoin και των $2860 το Ethereum.

Στα 3,2 δισ. ευρώ υποχώρησε το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας τον Μάρτιο, από 11,1 δισ. τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis.

Σε υψηλό οκτώ μηνών και στις 57,7 μονάδες ανέβασε ταχύτητα ο ΡΜΙ Υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, όπως ενημέρωσε η S&P Global. Έναν μήνα πριν ήταν στο 55,6. Παράλληλα, στο πιο υψηλό των τελευταίων επτά μηνών έφτασε ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, στις 55,8 μονάδες τον Απρίλιο, έναντι 54,9 που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Κατά 0,4% υποχώρησε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,8%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Credit Bank και της Russian Agricultural Bank”, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές της ΕΕ. Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως “η Sherbank θα υποστεί επίσης κυρώσεις”. Οι Κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση προτού υιοθετηθεί.

Αν η πρόταση εγκριθεί, οι τρεις Τράπεζες θα αποκλειστούν από το Σύστημα Διατραπεζικών Συναλλαγών SWIFT.

“Οι απεσταλμένοι από Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία, σχετικά με ένα προτεινόμενο εμπάργκο κατά του Ρωσικού Πετρελαίου, αλλά εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν σε συμφωνία σε νέα συνάντηση την Πέμπτη”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Μόλις 247000 προσλήψεις έκαναν οι Ιδιωτικές Εταιρείες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 390000 προσλήψεις.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον Μάρτιο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 22,3%, στα $109,8 δισ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει έλλειμμα $107 δισ.

Η ανάπτυξη του κλάδου των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο. Το Ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Υπηρεσιών υποχώρησε στις 57,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 58,3 τον Μάρτιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυόταν οριακά στο 58,5.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 894,98 (-0,61%) και 904,07 μονάδων (+0,40%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 901,04 (+0,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 900,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 62,5 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΟΕΛ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΡΦ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ και με το θετικό οι ΑΔΜΗΕ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.879 συμβόλαια).

Στα 3.180 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.636 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 1 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.019, 867 για τον Μάιο και 152 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.182,75), κινήθηκε μεταξύ 2.170 και 2.193 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 631,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Jumbo, 7.500 ΕΛΧΑ, 5.296 Μυτιληναίος, 10.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (10.169), Εθνική (7.288), Eurobank (4.700), Πειραιώς (1.480), ΔΕΗ (427), Μυτιληναίο (316), Τέρνα Ενεργειακή (105), Cenergy (280), Ελλάκτωρα (324), Viohalco (148), ΕΥΔΑΠ (100), ΟΤΕ (184).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 110.197, Πειραιώς 28.961, Εθνική 19.205, MIG 30.094, Eurobank 34.484, ΔΕΗ 15.567, Cenergy 10.354, Ελλάκτωρα 12.435.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer                   NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.087.985 τεμ., (από 61.087.985 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.937.162 τεμ. (1.937.162), Eurobank 49.604.145 τεμ. (49.604.145), ΟΠΑΠ 1.329.393 τεμ. (1.354.623), Εθνική 5.961.100 τεμ. (5.961.100), Πειραιώς 4.596.475 τεμ. (4.824.542), ΟΤΕ 2.390.012 τεμ. (2.357.075), ΑΔΜΗΕ 1.991.849 τεμ. (1.991.849).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων