Χρηματιστήριο: Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας με αδύναμο τζίρο

Η αισιοδοξία κυριάρχησε στο τέλος της συνεδρίασης, αλλά με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα οι κινήσεις είναι επισφαλείς. Πωλητές σε ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Αγοραστές σε Mytilineos, Coca Cola και τραπεζικές μετοχές.

Δημοσιεύθηκε: 22 Μαρτίου 2022 - 17:52

Τελ. Ενημ.: 22 Μαρτίου 2022 - 20:11

Load more

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις τελευταίες δηλώσεις Πάουελ, ενώ παρακολουθούν τις εξελίξεις και στο Ουκρανικό ζήτημα.

“Η Fed πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Στο επίκεντρο της προσοχής και η πανδημία, μετά τα αυξανόμενα lockdown στην Κίνα.

Ανόδου των αποδόσεων συνέχεια και μάλιστα για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να αναρριχάται στο 2,731%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με θετικό πρόσημο, τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών που βοήθησαν το κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, η παραμονή του τζίρου σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα και οι απόλυτα επιλεκτικές - μετρημένες κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Από την άλλη, υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “η συρρίκνωση του τζίρου, με ταυτόχρονο περιορισμό του volatility και των ημερήσιων ταλαντώσεων, μπορεί να αποδειχθεί θετική στη δημιουργία βάσης τιμών και πριν ξεκινήσει η επόμενη προσπάθεια αντίδρασης”.

Η προσοχή παραμένει επικεντρωμένη στις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως ο Τραπεζικός είναι ο κλάδος που θα ηγηθεί και του επόμενου ανοδικού κύματος, αν και όποτε έλθει αυτό όμως, μέχρι στιγμής, το Τραπεζικό ταμπλώ δεν δείχνει να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των συγκρατημένα αισιόδοξων, άσχετα αν σήμερα και στις τελικές δημοπρασίες εμφανίστηκε ο “Χουντίνι” (!)

Σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, “η επόμενη ημέρα βρίσκει τις Ελληνικές Τράπεζες πιο δυνατές και με δυνατή αναπτυξιακή πνοή, στην προοπτική τους. Η περίοδος της άμυνας φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, ή να βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και πλέον τα επιχειρηματικά πλάνα θυμίζουν τις εποχές επέκτασης της δεκαετίας του 2000. Η νέα αυτή εποχή επικοινωνήθηκε κυρίως μέσα από τις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων, βασίστηκε ωστόσο σε εκτιμήσεις που έγιναν πριν την Ουκρανική κρίση και ως εκ τούτου έχουν κάποιους βαθμούς αστοχίας”.

Όπως και να έχει η κοινή συνισταμένη αυτών των πλάνων δείχνει την εστίαση στην ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων εσόδων και τη δημιουργία κεφαλαίου που θα υποστηρίξει νέα πιστωτική επέκταση ή/και θα δώσει τη δυνατότητα διανομής μερίσματος στην τρέχουσα, ή την επόμενη χρήση. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους “άθλους” που πέτυχαν οι Τράπεζες σε πολλά πεδία από το 2015.

Η έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι από ασήμαντη, έως μηδαμινή. Οι χορηγήσεις καλύπτονται από εμπράγματες καλύψεις, ενώ οι επιπτώσεις που εντοπίζονται είναι κυρίως έμμεσες και σε δεύτερο χρόνο και αφορούν κυρίως τον κλάδο του Τουρισμού και την αύξηση κάποιων καθυστερήσεων στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Η συζήτηση για τη διανομή των μερισμάτων έχει ξεκινήσει, ωστόσο δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Το μεγαλύτερο μέρος των βασικών κεφαλαίων των Τραπεζών αποτελείται από Αναβαλλόμενο Πιστωτικό Φόρο (DTC), ενώ έως το 2024 τρέχει η προσαρμογή με το ΔΠΧΠ-9 η οποία έχει χαρακτήρα απομείωσης στα κεφάλαια, όπως και η αναβαλλόμενη φορολογία αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να εμφανίσουν κέρδη από τα οποία, μετά την αφαίρεση των πράξεων προσαρμογής, να μένει “πραγματικό κεφάλαιο” προς διανομή. Την ίδια στιγμή η πιστωτική επέκταση θα πρέπει να υποστηριχθεί από τους αντίστοιχους δείκτες φερεγγυότητας, συν κάποιο περιθώρια ασφαλείας.

Άρα η διανομή των μερισμάτων είναι μια δύσκολη άσκηση, τουλάχιστον για την επόμενη χρήση, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από το ύψος των κερδών, αλλά και την ικανοποίηση και άλλων παραμέτρων.

Η αύξηση των επιτοκίων λειτουργεί υποστηρικτικά, στο εισόδημα από τόκους. Ενδεικτικά η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε ότι η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ, θα αυξήσει το έσοδο κατά 50 εκατ. ευρώ, ενώ στην Εθνική Τράπεζα η αύξηση θα μεταφράζονταν σε 70 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Είναι επομένως οι Ελληνικές Τράπεζες επενδύσιμες σε αυτά τα επίπεδα τιμών; Η απάντηση είναι ότι είναι πολύ πιο επενδύσιμες, από ότι πριν από ένα χρόνο. Η σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση εκφράζει τις ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές στο ενεργητικό τους και το ρίσκο εκτέλεσης των επιχειρηματικών πλάνων.

Σίγουρα δικαιούνται να έρθουν πιο κοντά στη σχέση με την οποία διαπραγματεύονται οι ώριμες Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

“Αν μη τι άλλο σε ένα περιβάλλον αύξησης επιτοκίων ο Τραπεζικός κλάδος έχει ένα λόγο παραπάνω, να ελπίζει σε βελτίωση των μεγεθών του. Ειδικά τώρα που οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της Ελληνικής Οικονομίας, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προβλέπονται θετικοί”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. πέρασε, εκ νέου, η ΕΕΕ (7,5 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΟΤΕ (7,4), ΟΠΑΠ (4,4), Eurobank (3,8), ΔΕΗ (2,9), Εθνική (2,9), Alpha Bank (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και Μυτιληναίος (2,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας την ημερήσια περιήγηση από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Alpha Bank (+3,51%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (+1,48%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+2,09%) και Πειραιώς (+0,72%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 626,5 μονάδες (+2,52%%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 623,65 (+2,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 624,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,14%

Για τον ΔΤΡ, οι αντιστάσεις στις 627 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 641 (απλός ΚΜΟ 60 ημερών) και 662 – 670 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 670, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 719 μονάδες (gap). Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 591 – 587 (την υποστηρίζουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 573 και 550 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τέλος στην υπερδεκαετή περίοδο απομόχλευσης, σήμανε το 2021 για το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα καθώς, κατά τη διάρκειά του, αυξήθηκαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 2,5 δισ. ευρώ, φθάνοντας στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου στα 106,2 δισ. ευρώ (103,7 δισ. στις 31/12/2020)”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “στο 2,5% με 4% αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους, για την ανάπτυξη της Οικονομίας, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, λόγω της γεωπολιτικής κρίσης και της κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, που προκαλούν η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των τιμών σε σειρά από Εμπορεύματα”.

Με ευδιάκριτο πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,10%), ΔΕΗ (-0,93%), ΕΛΧΑ (-0,45%), ΚΟΥΕΣ (-2,10%), ΟΤΕ (-0,66%) και ΣΑΡ (-0,79%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ.

Από την θετική πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,12%), ΜΠΕΛΑ (+2,07%), ΜΥΤΙΛ (+2,79%) και TITC (+3,20%).

Αδυναμία κίνησης προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, συνεχίζει να δείχνει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (0%), ενώ σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε σημαντική υποχώρηση.

Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται άμεση υπέρβαση των 2,34 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς 2,39 – 2,43 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 2,48 – 2,52 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 2,52 ευρώ, μπορεί να αφήσει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 2,64 ευρώ (gap).

Σε αντίθετη περίπτωση και αν χαθεί η στήριξη στα 2,23 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 2,10 ευρώ.

Όσο ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (0%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 5,27 – 5,21 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), οι αγοραστές έχουν δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τα 5,42 – 5,46 ευρώ (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών και το ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα των 5,46 ευρώ θα ανοίξει δρόμο προς τα 6,03 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 5,21, μπορεί να πιέσει προς τα 4,85 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΔΕΗ (-0,93%) ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, αρνητικό κλίμα έφτιαξε και το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, “οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανότατα, θα δώσουν πολιτικό ‘πράσινο φως’ στην πρόταση της Κομισιόν, να εξεταστεί η επιβολή προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων Εταιρειών Ενέργειας, τα οποία συνδέονται με την αύξηση των τιμών Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας”.

Αν για τον τίτλο χαθεί η στήριξη στα 7,36 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ίσως μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 7,00 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 7,80, 8,00, 8,37 – 8,50 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 8,68 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 9,09 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Επιχείρηση αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για την μετοχή της Μυτιληναίος (+2,79%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αν συνεχιστεί η αντίδραση, οι αντιστάσεις στα 14,63 (ημερήσιο “stop short”), 14,68 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 14,81 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 15,00 (απλός ΚΜΟ 60 ημερών) και 15,13 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι στηρίξεις στα 13,88 και 12,88 – 12,55 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+150%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51,39%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η υψηλή μερισματική απόδοση, δεν μπόρεσε να ανεβάσει τους αγοραστές στην Mermeren (+2,23%).

Μία ανάσα από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Epsilon Net (+3,68%).

Με θετική μεταβολή, αλλά χωρίς να πείσουν οι αγοραστές σε ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,94%), ΜΟΝΤΑ (+1,47%), ΕΛΤΟΝ (+0,89%), ΣΕΝΤΡ (+0,34%), ΒΙΟΣΚ (+0,93%), ΕΥΑΠΣ (+0,71%), ΞΥΛΚ (+2,78%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,53%), ΔΡΟΜΕ (+4,06%), ΜΕΝΤΙ (+2,53%), ΟΠΤΡΟΝ (+5,83%), ΒΙΟΤ (+8,04%), ΦΙΕΡ (+0,70%) και ΑΣΤΑΚ (+1,88%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+4,75%, με σχετική αύξηση των συναλλαγών).

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα επανέφεραν τους αγοραστές στην Profile (+2,60%).

Κατέβασε συναλλαγές η MIG (+1,38%).

Επιστροφή αγοραστών στην Autohellas (+0,32%).

Αντίδραση μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων για την Ιντρακόμ (+0,35%).

Αύξησε συναλλαγές η Ιντεάλ (+5,11%, επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή).

Παρουσία πωλητή σε ΑΚΡΙΤ (-6,54%), ΡΕΒΟΙΛ (-0,83%), REALCONS (-1,17%), ΚΕΚΡ (-1,10%) και ΦΡΙΓΟ (-8,18%).

Στα 0,25 ευρώ, άλλαξαν χέρια 10500 τεμ. στην Yalco (-13,79%).

Τουλάχιστον εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της Πετρόπουλος (0%), με την μετοχή να διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e. Το καθαρό ταμείο στα 2,6 εκατ.

Επιβιβάζονται “διορατικά” χαρτοφυλάκια στην Byte (+6,76%), εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 2021, την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο ΓΔ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 855 μονάδων, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο και κάθε δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τις 886 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 895 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 899 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 940 – 950 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 855, μπορεί να πιέσει προς τις 832 και 814 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Αν οι αγοραστές διατηρήσουν τον FTSE25 υψηλότερα των 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), μπορούν να απαιτήσουν αναμέτρηση με τις 2140 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2162 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 2168 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 2042, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις προς τις 1952 (ημερήσιο “stop short”) και 1911 – 1899 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το θολό σκηνικό σε σχέση με την προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, από κοινού με την νέα αναρρίχηση των τιμών του Πετρελαίου, λόγω του ενδεχομένου Ευρωπαϊκού εμπάργκο στο Ρωσικό Πετρέλαιο, συνιστούν δυσοίωνες εξελίξεις για τις Διεθνείς Αγορές. Αναπόφευκτα, χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ήπια συνεδρίαση η σημερινή, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις ενεργειακές τιμές. Κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων”, εκτιμά η Beta Sec.

“Συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν οι Κρατικές ομολογιακές αποδόσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι δεν αποκλείεται αύξηση 50μβ στην επόμενη συνεδρίαση της FED, αν αυτό χρειαστεί. Πιθανή είναι η περαιτέρω συσσώρευση του ΓΔΧΑ γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση στις εξελίξεις”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Συμπληρώνεται σύντομα ένας μήνας της κρίσης στην Ουκρανία. Οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις συνθέτουν το κυρίαρχο σκηνικό, με την πολιορκημένη Μαριούπολη να αποτελεί τη σύγχρονη Δαντική κόλαση, καθώς σωροί πολλών νεκρών αμάχων κείτονται στα οδοστρώματα. Ωστόσο, οι διεξαγόμενες συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας δεν διαφαίνεται ότι θα οδηγήσουν σύντομα σε συμφωνία για εκεχειρία και το ενδεχόμενο παράτασης, ή κλιμάκωσης των εχθροπραξιών είναι πιθανό”, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Εν μέσω ενός τέτοιου σκηνικού, που ουδείς πιθανολογούσε ότι θα συμβεί ακόμη και πριν ένα μήνα, οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές: η απειλή εφαρμογής Ευρωπαϊκού εμπάργκο στο Ρωσικό Πετρέλαιο επαναφέρει σε ανοδική τροχιά την τιμή του Brent προς τα $120/βαρέλι. Τα αποθέματα Τροφίμων μειώνονται, καθώς οι Δυτικοί καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν φοβούμενοι πιθανές ελλείψεις. Οι Χώρες παραγωγοί Δημητριακών και άλλων Εμπορευμάτων περιορίζουν τις εξαγωγές και το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης για τους πληθυσμούς πολλών Χωρών (της Αφρικής κυρίως) είναι ορατό.

Σαν αποτέλεσμα, η μείωση των ροών του Παγκόσμιου Εμπορίου απειλεί την παγκοσμιοποίηση, καθώς ο περιορισμός της οικονομικής εξωστρέφειας επαναφέρει το μοντέλο της περιχαράκωσης των Χωρών στα Εθνικά τους Σύνορα, εξέλιξη που εμφανώς βλάπτει την Παγκόσμια Οικονομία.

Την ίδια ώρα, ελλοχεύουν οι κίνδυνοι επανόδου του στασιμοπληθωρισμού, της συνύπαρξης δηλαδή συνθηκών οικονομικής ύφεσης και πληθωρισμού ανάλογων εκείνων της 10ετιας του ’70!

Παρόλα αυτά, οι Αγορές παραμένουν ψύχραιμες, θεωρώντας ότι σύντομα όλα θα ξεπεραστούν. Με την Federal να αναπροσαρμόζει τα παρεμβατικά της επιτόκια, να επαναλαμβάνει την πρόθεση για συνέχιση ανάλογων κινήσεων, αλλά και να εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο δυναμισμό της Αμερικανικής Οικονομίας.

Πολλά ωστόσο θα κριθούν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. το διήμερο 24 - 25 Μαρτίου, με την συμμετοχή του Προέδρου Μπάιντεν, ενώ την ίδια ώρα η Κίνα επιθυμεί τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μη υπονόμευση της παγκοσμιοποίησης, από την οποία αντλεί τα περισσότερα οφέλη από οποιαδήποτε άλλη Χώρα!

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, η στάση αναμονής των Αγορών είναι δικαιολογημένη, μέχρις ότου ο θολός επενδυτικός ορίζοντας δώσει τη θέση του σε ένα περισσότερο ευκρινές σκηνικό, που θα διαμορφώσει τις ανάλογες προσδοκίες.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο εναρμονίζει στην παρούσα φάση και τη δική του συμπεριφορά, με τις συναλλαγές να υποχωρούν δραστικά μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε το rebalancing τις εκτόξευσε στα €127 εκατ.

Έτσι, θετικές εξελίξεις όπως η αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Καναδική DBRS και η ολοκλήρωση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων των Τραπεζών, αλλά και άλλων Δεικτοβαρών τίτλων (Όμιλος Viohalco, TITC κοκ) δεν αξιολογήθηκαν αναλόγως, με το ΓΔ να συνεχίζει τη συσσώρευσή του λίγο πάνω από τις 850 μονάδες.

“Στην παρούσα φάση, ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η αξιολόγησή του συνιστά τη βασική παράμετρο στη σκέψη όλων των επενδυτών του Πλανήτη. Uber alles, πάνω από όλα δηλαδή, όπως θα έλεγαν οι Γερμανοί που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα διλήμματα από όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες λόγω της ενεργειακής υπερεξάρτησής τους από τη Ρωσία”, αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφέστατο πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Πιέζονται Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $42580 το Bitcoin, ψηλότερα των $3000 το Ethereum.

“Τα Κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για να παρακαμφθούν κυρώσεις που επιβάλλονται σε Ρώσους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει τις Εταιρείες αυτού του κλάδου, να μην γίνουν ‘συνένοχοι’ σε αυτό το έγκλημα”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε διαδικτυακή εκδήλωση.

“Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε κανονικά την πληρωμή κουπονιού Ρωσικού Κρατικού ομολόγου σε ευρώ (Eurobond) λήξης 2029, στη δεύτερη τέτοια κίνησή του εδώ και μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το Ρωσικό Κράτος κατέβαλε ποσό $65,63 εκατ. για την πληρωμή του κουπονιού RU179795094=. Την επεξεργασία της πληρωμής ανέλαβε η JP Morgan Chase”, ανέφερε πηγή στο Reuters.

“Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αλλά αναμένεται να διατηρηθεί η αναπτυξιακή τροχιά ακόμη και αν η σύγκρουση κλιμακωθεί”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί ντε Γκίντος.

Κατά 3,9% αυξήθηκε η κατασκευαστική παραγωγή τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ τον Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Ιανουάριο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η παραγωγή στις Κατασκευές αυξήθηκε κατά 4,1% στην Ευρωζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Η Wood προσαρμόζει τις προβλέψεις της για τις Ελληνικές Τράπεζες, ώστε να λάβει υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις των γεωπολιτικών κινδύνων.

Οι συστάσεις είναι “buy” και για τις τέσσερις Τράπεζες, ενώ η τιμή - στόχος της Eurobank είναι στα 1,3 ευρώ (αμετάβλητη), της Εθνικής στα 4,3 ευρώ (από 4,1 ευρώ πριν), της Alpha Bank στα 1,5 ευρώ (από 1,7 ευρώ πριν) και της Πειραιώς στα 1,8 ευρώ (από 2 ευρώ πριν).

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πρόταση προς τη γ.σ. των μετόχων, στις 9 Ιουνίου, για υπόλοιπο μικτό μέρισμα ανά μετοχή για τη χρήση 2021 στα €0,50, το οποίο μαζί με το ήδη διανεμηθέν προμέρισμα των €0,10 οδηγούν στο συνολικό ποσό μερίσματος ύψους €0,60. Ημερομηνία αποκοπής μερίσματος 18 Ιουλίου 2022.

Επιπρόσθετη πρόταση προς τη γ.σ. για επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,90 ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής 29 Ιουλίου 2022.

“Στασιμοπληθωριστικές τάσεις προκαλεί η ‘τέλεια καταιγίδα’ που ζούμε, μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας”, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 865,95 μονάδες (+0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 865,39 (+0,71%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 867,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,96%.

Ο τζίρος στα 48,3 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΟΛΠ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Lamda Development, Jumbo, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και TITC.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ μόλις 7 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται έτι περαιτέρω τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.555 συμβόλαια).

Στα 3.003 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.298 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 237, 236 για τον Απρίλιο και 1 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.096,75), κινήθηκε μεταξύ 2.071 και 2.141,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 617,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.735), Εθνική (4.777), Eurobank (1.896), Πειραιώς (449), ΔΕΗ (430), Ελλάκτωρα (100), Cenergy (219), MIG (102), Μυτιληναίο (106), ΟΠΑΠ (260), ΟΤΕ (151).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 85.754, Πειραιώς 22.164, Εθνική 33.408, MIG 29.995, Eurobank 31.038, ΔΕΗ 14.521, Cenergy 10.128, Ελλάκτωρα 10.633.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                               Name of Issuer                   NSP        Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.693.313 τεμ., (από 59.177.950 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.444.270 τεμ. (2.468.569), Eurobank 50.088.146 τεμ. (49.738.146), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.523.392 τεμ. (6.273.477), Πειραιώς 7.025.959 τεμ. (7.349.249), ΟΤΕ 2.388.112 τεμ. (2.342.005), ΑΔΜΗΕ 1.993.949 τεμ. (1.993.949).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων