Δυναμική επιστροφή αγοραστών στη Wall Street, ισχυρή αντίδραση στις αγορές της Ασίας με ράλι πάνω από 8% για τον Hang Seng, στο «πράσινο» νωρίτερα τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.
Με αυτά τα δεδομένα, η εκκίνηση στα ευρωπαϊκά, με τον DAX από τις 13.917,27 μονάδες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους long να έχουν πλεονέκτημα και να οδηγούν τον ΓΔ στις παρυφές των 850 μονάδων.
Από τις 825,16 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, μετά από μία συνεδρίαση που οι πωλητές ήταν φειδωλοί και προσεκτικοί και οι αγοραστές «σκούπιζαν» ό,τι προσφορά έβγαινε από τα χαμηλά ημέρας των 814,77 (στην πρώτη ώρα συνεδρίασης) μέχρι και σε επίπεδα τιμών στις 832 μονάδες.
Σε Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Mytilineos, Πειραιώς, ΔΕΗ ο μεγαλύτερος τζίρος, με την Τέρνα Ενεργειακή να ξεχωρίζει από τα blue chips και την Πειραιώς από τα τραπεζικά.
Στις 1.976,51 μονάδες ο FTSE 25, με ζητούμενη για τους long την επαναφορά υψηλότερα των 2.000 και ει δυνατόν ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 2.010 μονάδες. Στις 568,35 ο Δείκτης Τραπεζών, με ανάλογο στοίχημα την υπέρβαση -όσο υψηλότερα γίνεται- πέραν των 580 μονάδων.
Η στόχευση αφορά στο 2ήμερο Τετάρτης-Πέμπτης (σε τελικές τιμές), συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη συνεδρίαση της FED -και τις όποιες ανακοινώσεις για επιτόκια/ομόλογα και ποσοτική χαλάρωση-, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα 2021, που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα.
Για τον τραπεζικό κλάδο, η εικόνα για το 2021 αρκετά ευκρινής με πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία, με ζητούμενη την παραγωγή λειτουργικής καθαρής κερδοφορίας το 2022, με προοπτική την επιστροφή προς την κανονικότητα. Οι σχεδιασμοί των διοικήσεων για προοπτική διανομής μερίσματος (χρήσης 2022 για τη Eurobank, 2023 για την Alpha Βank) είναι προς την κατεύθυνση της επενδυσιμότητας για τον κλάδο. Εικόνα και για τις εισηγμένες, όχι τόσο βάσει των μεγεθών 2021 όσο των προβλέψεών τους για «κόστη» με κατ' αρχάς κρησάρα το πρώτο τρίμηνο 2022.
Με γνώμονα και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2022, με το πρώτο 3μηνο να τα περιλαμβάνει όλα -ακόμη και εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία-, η συνέχεια προοιωνίζεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αυτό γιατί μέσα από τη μελέτη των μεγεθών, την αξιολόγηση των εκτιμήσεων προκύπτουν στοιχεία χρήσιμα/επιβεβαιωτικά της ανθεκτικότητας ενός σημαντικού μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Εχοντας αντεπεξέλθει στη μνημονιακή λαίλαπα που υπέστη η χώρα (οικονομία, κοινωνία), την κρίση λόγω Covid-19 και πριν τελειώσει καν, τη νέα κρίση των αγορών και πλέον τις συνέπειες ενός πολέμου στη γειτονιά μας.