Συνεχίζουν οι Ρώσοι, στα ύψη εκτινάσσονται οι τιμές, στα βαθιά «βουτούν» οι μετοχές.
Νέα «βουτιά» χθες βράδυ στη Wall Street, με τον S&P500 να χάνει 2,95%, με τα futures του -πριν λίγο-
να παραπέμπουν σε συνέχεια προς τις 4.120 μονάδες.
Υπό ασφυκτική πίεση το σύνολο των ευρωπαϊκών, μεγαλύτερη για τη Φρανκφούρτη, με τον DAX κατά 1,98% χαμηλότερα στις 12.835 μονάδες.
Στα καθ' ημάς, στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα μηνύματα μόνο ενθαρρυντικά για τους long δεν είναι, όπως σημειώναμε και στο χθεσινό σχόλιό μας.
Ωστόσο το πρόβλημα ξεπερνά -κατά πολύ- το επενδυτικό, με την Ελενα Λάσκαρη να σημαίνει τον συναγερμό στο ΥπΟικ για την ενέργεια, με το οικονομικό επιτελείο να πασχίζει να ενεργοποιήσει επιπλέον μηχανισμούς/μέτρα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας.
Για την επενδυτική κοινότητα, όμως, το ζήτημα είναι ευρύτερο καθώς ανατρέπεται εκ βάθρων σχεδιασμός που μέχρι πρόσφατα έδειχνε υλοποιήσιμος. Προ εισβολής (της Ρωσίας στην Ουκρανία), η θέση των ξένων ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή μετά την εισβολή, με ενδεικτική την περίπτωση της JPMC που διακόπτει το πρόγραμμά της για αγορά ελληνικών ομολόγων και στην πλατεία Συντάγματος οι σκέψεις για νέα (δεύτερη) έξοδο στις αγορές (για φέτος) πιθανότατα μπαίνουν στον πάγο.
«Το χρηματιστηριακό είναι το λιγότερο», προεξοφλούσε πολύπειρος χρηματιστής της Σοφοκλέους 10 και του... κάγκελου, καθώς το κύριο είναι αυτό που υφίσταται -ήδη- η επιχειρηματικότητα, συνακόλουθα η κοινωνία.
Στις 821,74 μονάδες ο Γενικός Δείκτης -μετά από εβδομαδιαία διόρθωση 7,83%-, στις 545,18 ο Δείκτης Τραπεζών -με απώλειες 14,74%-, εν μέσω ρευστοποιήσεων στα τραπεζικά χαρτιά πανευρωπαϊκά, με τις «αγορές» να προεξοφλούν πως την Πέμπτη η ΕΚΤ θα κάνει πίσω από τις πρόσφατες προθέσεις για αύξηση επιτοκίων.
Στις 1.970,98 μονάδες ο FTSE25, με απώλειες 8,77% στην εβδομάδα, απόρροια πωλήσεων/πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Είτε γιατί περιπτώσεις όπως λ.χ. της δεικτοβαρούς Coca Cola/HBC λειτουργούν «πωλητικά» είτε επειδή όμιλοι, επιχειρήσεις με εξάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους από το ενεργειακό κόστος υποχρεώνονται να αναθεωρήσουν προς το χειρότερο τις προβλέψεις που έκαναν μέχρι πρόσφατα.
Επιπρόσθετα τα μηνύματα από το τουριστικό μέτωπο μόνο ευοίωνα δεν είναι -ήδη η Μόσχα διεμήνυσε στη Λευκωσία πως οι Ρώσοι φέτος θα κάνουν διακοπές στην Τουρκία. Σημαντική η τουριστική παράμετρος, καθώς μέχρι πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο (αλλά όχι μόνο) είχε βασίσει σημαντικό μέρος της προοπτικής αύξησης του ΑΕΠ στα έσοδα του κλάδου.