Στα χαμηλά ημέρας τα ευρωπαϊκά, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε υψηλά 7ετίας οι τιμές του πετρελαίου, περαιτέρω επιβάρυνση για πετρέλαιο/φυσικό αέριο-κόστος ενέργειας.
Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για τον DAX, σε διόρθωση προς τις 14.950 μονάδες, μικρότερες για τον FTSE 100 καθώς περιορίζονται στο 1,85%, με τον δείκτη να κρατά τις 7.480 μονάδες. Για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η έκταση της διόρθωσης είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των ευρωπαϊκών, ενώ του Λονδίνου «φέρνει» περισσότερο προς τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι πωλητές έχουν συντριπτικό προβάδισμα στο χρηματιστήριό μας, με τις ρευστοποιήσεις σταθερές αλλά με βραδύτερο ρυθμό μετά το αρχικό «ξεπούλημα», με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε blue chips.
Ενδεικτική της εικόνας της συνεδρίασης, η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με πρώτες εντολές από τις 959,67 μονάδες μ-ε ευρύ πτωτικό χάσμα-, με εσπευσμένες πωλήσεις στις 939,59 μονάδες στα πρώτα 15', χαμηλά ημέρας όπου και συνεχίζει η διαπραγμάτευση μέχρι πριν από λίγο. Διόρθωση σε σχήμα L, με τις όποιες εντολές αγοράς να γίνονται κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, εύλογα, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν παραπέμπουν σε άμεση/δραστική αποκλιμάκωση, τουλάχιστον για αύριο.
Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων επικεντρώνεται στα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά, καθώς είναι ο κλάδος και οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς με διψήφιες αποδόσεις, από την αρχή του έτους.
Εως τις 706,81 η διόρθωση για τον ΔΤΡ, σχεδόν με την έναρξη της συνεδρίασης -καθώς είχαν περαστεί εντολές από τις 10:25 σε χαμηλές τιμές-, με συνέπεια να δοκιμαστεί η περιοχή στήριξης των 710-700 μονάδων, υπό το βάρος πωλήσεων αξίας 3,5 εκατ. Σε χαμηλές τιμές, με βραδύτερο ρυθμό συνέχισαν οι πωλητές, με την Alpha Βank έως το 1,342 ευρώ, την Πειραιώς έως το 1,555 ευρώ, την Εθνική έως τα 3,59 και έως το 1,0705 ευρώ για τη Eurobank.
Αν και σε ανάλογες φάσεις των αγορών η τεχνική ανάλυση μπαίνει σε δεύτερη μοίρα -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα-, για τον ΔΤΡ οι 724 μονάδες αποτελούν την νέα αντίσταση για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μόλις 11 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 101 με αρνητικό, λίγο ως πολύ στα συνήθη της «ρηχής» αγοράς και του πώς αντιδρούν οι traders, αρκετοί διαχειριστές και θεσμικοί. Και αν για τις τραπεζικές μετοχές οι μεγάλες απώλειες είναι απόρροια και της πρότερης σημαντικής αντίδρασής τους, ανάλογες είναι και για αρκετά blue chips και μετοχές σηματωρούς.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 3% για τίτλους των ΔΕΗ, Mytilineos, Aegean, Viohalco, Jumbo, ΟΠΑΠ κ.α., ένδειξη πως ρευστοποιούν ξένα χαρτοφυλάκια, που μειώνουν την έκθεσή τους σε μετοχές πανευρωπαϊκά.
Συγκριτικά ανθεκτικότερη η -μέχρι τώρα- συμπεριφορά blue chips, με ενδεικτική την περίπτωση των ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, κατά κανόνα πιο αμυντικών χαρτιών. Στα 65 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 13:35, με την ενεργοποίηση επιθετικότερων/πιεστικότερων εντολών στη μετοχή της Πειραιώς να οδηγεί έως 7,15% και το 1,54 ευρώ, εξέλιξη που προς στιγμήν επηρέασε ανάλογα και τις άλλες 3 τραπεζικές μετοχές.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τις μετοχές του FTSE25 και Ευρωπαϊκή Πίστη από του FTMidCap οι μόνες δύο από τις 25+20 μετοχές με θετικό πρόσημο. Και τη δεύτερη στα 7,80 (15,73%) με αυξημένες συναλλαγές από τα 7,48 έως και οριακά υψηλότερα της τιμής που προσφέρει η Allianz για την εξαγορά της εισηγμένης.
Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις η εικόνα στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές στα 2,588%, με ελαφρά μείωση της απόδοσης.