Επέμειναν οι αγοραστές στη Wall Street, μία μέρα πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ισχυρή αντίδραση για τον S&P500, με τα futures του νωρίτερα να «δείχνουν» από 0,11% χαμηλότερα και τις 4.571 μονάδες.
Ηπιες τάσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας, από τις 15.482 (1,57%) για τον DAX η αρχή της σημερινής συνεδρίασης.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές είχαν τον πρώτο και τελευταίο λόγο, με αποτέλεσμα την άνοδο του ΓΔ στις 960,32 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει για ακόμη μία -πολλοστή- φορά τελευταία τη διαφορά.
Με 3,56% στις 730,12 μονάδες για τον ΔΤΡ, η επικράτηση των «ισχυρών χεριών» και στις 4 μετοχές του κλάδου ήταν καθολική. Με τοποθετήσεις τόσο από επενδυτές όσο και βραχυπρόθεσμους παίκτες και όσους «παίζουν» την τάση.
Αγοραστική διάθεση, που πέραν των τραπεζικών διαχύθηκε προς την πλειονότητα των blue chips και σημαντικό αριθμό mid&small caps, με τον FTSE25 στις 2.346,53 (2,09%) και τον FTMidCap στις 1.567,97 (0,66%).
Πλέον, με την προσθήκη του ΔΤΡ και για τους τέσσερις κύριους δείκτες, η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική, long προς υψηλότερα επίπεδα τιμών, ωστόσο θα απαιτηθούν λίγες συνεδριάσεις προτού επιχειρηθεί η επόμενη κίνηση.
Ζητούμενη η αφομοίωση των νέων τοπικών υψηλών για τον ΔΤΡ και αυτό γιατί μετά την ανοδική διόρθωση των Εθνικής, Alpha Bank, μέρος της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας μεταφέρθηκε προς Eurobank, κυρίως όμως στον τίτλο της Πειραιώς. Θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος εναλλαγής θέσεων στις τραπεζικές, να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις, αρχής γενομένης από την Εθνική, για να συνεχισθεί η άνοδος και επίτευξη του στόχου των 740 μονάδων, που είχε τεθεί για τον ΔΤΡ.
Η σταθεροποίηση, σε υψηλότερα όμως επίπεδα της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, διευκολύνει τους long, στην προσπάθειά τους να κάνουν «ταμείο» αύριο, με απόδοση 6,07% στον τραπεζικό κλάδο, σε διάστημα εβδομάδας.
Όμως σε αυτή τη συγκυρία έχει υπεισέλθει και η πολιτική παράμετρος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και σε ποιο βαθμό και για το χρηματιστήριο), με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ξορκίσει την εκλογολογία, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση το προσπαθεί, το ερώτημα είναι πώς το εισπράττουν οι δανειστές, κυρίως οι πανίσχυρες αγορές, που ομολογουμένως -μέχρι τώρα- (υπο)στηρίζουν την κυβέρνηση.
Εμφάνιση αυτής της παραμέτρου σε μία στιγμή που μία άλλη, αυτή του μετώπου της Ουκρανίας, δείχνει να υποβαθμίζεται, επηρεάζοντας ανάλογα τη στάση των επενδυτών στις διεθνείς αγορές.
Χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον -ως αναμενόταν άλλωστε- η χθεσινή 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, γεγονός που ενεργοποιεί traders και επενδυτές ενόψει της επόμενης, 6μηνιαίας, του Μαΐου.