Με θετικό βηματισμό και μικρά κέρδη, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ακολουθώντας το θετικό κλίμα σε Wall Street και Ασία και με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε ετήσια άνοδο 7% τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1982. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,5%.
Θετικό το κλίμα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με διαθέσεις υπεραπόδοσης και με εναλλασσόμενους θετικούς πρωταγωνιστές, τουλάχιστον όσον αφορά τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.
Ενδείξεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να υποχωρεί στο 1,55%,
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., να σημειωθεί ότι και στη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί του δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 85 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 8/12/2014 και στις 1035,08 μονάδες).
Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την ημέρα είχε ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2015 και την αμέσως επόμενη, ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε εξαγγείλει την εσπευσμένη ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή, με υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα (σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο ΓΔΧΑ είχε σημειώσει απώλειες 12,78%).
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης “μετρά” έξι ανοδικές και μία οριακά πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 6,39%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 3,8 δισ. ευρώ.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, οι συνεχιζόμενες κινήσεις “stop short” και η ευδιάκριτη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στον μη Τραπεζικό 25αρη, με τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο να κάνει “στάση”, προκειμένου να μετρηθούν οι διαθέσεις μεταξύ αγοραστών και εν δυνάμει πωλητών.
“Το μίνι ράλι των Τραπεζών, που τρέχει από την αρχή της χρονιάς, εξέπληξε ευχάριστα, συμβάλλοντας στη θετική διαφοροποίηση της Ελληνικής Αγοράς, έναντι των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Χρηματιστηρίων, τα οποία εμφανίζουν σκαμπανεβάσματα στις πρώτες συνεδριάσεις του 2022”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η άνοδος των Τραπεζών έχει πάντα συνολικό αντίκτυπο στην Αγορά. Η αύξηση των τιμών δίνει αγοραστική δύναμη στα χαρτοφυλάκια και δεδομένης της εικόνας που είχαμε στις αυξήσεις του 2021, μπορεί να υποτεθεί ότι, πλέον, δεν υπάρχουν εγκλωβισμένα κεφάλαια, τουλάχιστον για όσους επενδυτές πήραν το ρίσκο συμμετοχής πέρυσι: Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται με άνεση πάνω από την Α.Μ.Κ. του 2015 (3 ευρώ), η Eurobank προσεγγίζει οριακά την τιμή (1 ευρώ), Alpha και Πειραιώς γράφουν ικανοποιητικά κέρδη σε σχέση με τις τιμές των περσινών αυξήσεων. Επομένως, οι κωδικοί που επωφελούνται είναι πολλοί σε πλήθος και το μέγεθος των κεφαλαίων στα χαρτοφυλάκια αυξάνει σημαντικά.
Πέρα από τον αντίκτυπο που δημιουργεί η χρηματιστηριακή εικόνα στο τζίρο, αλλά και στη διάχυση της ανόδου, το βασικό ζητούμενο είναι τι περιθώρια έχει αυτή η κίνηση, πόσο ψηλά μπορούν να πάνε οι Τράπεζες μεσοπρόθεσμα.
Από τα θεμελιώδη του τρίτου τριμήνου προκύπτει, ότι οι Ελληνικές Τράπεζες τρέχουν με μια σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς την ενσώματη καθαρή θέση 0,52 φορές. Σε αυτή τη σχέση συνεκτιμώνται η ποιότητα του ενεργητικού, η απόδοση των κεφαλαίων και η αναβαλλόμενη φορολογία.
Σε ότι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η πρόοδος είναι προφανής: Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν μειώσει σε χαμηλά έξι ετών το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Εκθέσεων παρουσιάζοντας ένα βαθμό κάλυψης, ο οποίος διαφέρει από Τράπεζα σε Τράπεζα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικός.
Στην απόδοση του ενεργητικού η εικόνα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις, λόγω των επιμέρους ζημιών από τις τιτλοποιήσεις, χωρίς ωστόσο να παραβλέπονται οι βελτιώσεις σε επαναλαμβανόμενα έσοδα και μειώσεις οργανικού κόστους.
Εκεί που θέλει πολύ δουλειά ακόμα είναι η αναβαλλόμενη φορολογία, ως βασικό μέρος των εποπτικών κεφαλαίων, στοιχείο που δικαιολογεί την υστέρηση των αποτιμήσεων και την σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις Τράπεζες του εξωτερικού.
Στα καλά νέα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα υποστηρικτικά έχει λειτουργήσει η δήλωση από την ΕΚΤ, που αφορά την συνέχιση των αγορών Ελληνικών ομολόγων, η καλύτερη των αναμενομένων ενημερότητα των δανείων που βγήκαν από αναστολή πληρωμών, οι ρυθμοί του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο, η αύξηση των καταθέσεων και η έναρξη των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονότα που έτρεξαν μέσα στο Δεκέμβριο και δεν είχαν κάποια ανάλογη υποδοχή. Επομένως, οι Τράπεζες είχαν λόγους ανατίμησης, πέρα από την αύξηση που παρατηρήθηκε Πανευρωπαϊκά, απλώς χρειαζόντουσαν ένα έναυσμα για να ξεκινήσουν.
Το χρηματιστηριακό ξεκίνημα της χρονιάς ήταν θετικό για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, γεγονός που πιθανότατα έκανε πιο διακριτές τις εκπτώσεις στις αποτιμήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, ενεργοποιώντας αγοραστικά αντανακλαστικά.
“Οι Τραπεζικές μετοχές, σε όρους σχετικής αποτίμησης, έχουν περιθώρια από 20%, έως 30% ανά περίπτωση. Για να μιλήσουμε για παραπάνω θα πρέπει να λυθούν και άλλες εκκρεμότητες (Συμμετοχή ΤΧΣ, μείωση DTC κλπ) και να αρχίσει να φαίνεται το μέρισμα στον ορίζοντα. Με βάση τα όσα έχουν κάνει οι Τράπεζες από το 2015 έως τώρα, αυτό φαίνεται να είναι το εύκολο κομμάτι της διαδρομής”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές οι πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων, όπου προηγείται η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 11,8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (7,7 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,7 δισ. ευρώ), Eurobank (3,8), ΔΕΗ (3,5), Εθνική (2,9), Alpha Bank (2,9) και Μυτιληναίος (2,2 δισ. ευρώ).
Από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια και ΕΛΧΑ και στο χαμηλό οι ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι θετική, αλλά σαφώς υποδεέστερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων (Alpha Bank +1,99%, Εθνική +1,04%, Eurobank +0,59%, Πειραιώς +0,21%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 636,43 (-0,34%) και 645,13 μονάδων (+1,02%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 643,66 (+0,79%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 645,66 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,10%.
Για τον ΔΤΡ, οι επόμενες αντιστάσεις στις 655 και 688 μονάδες και οι στηρίξεις στις 635, 606 – 603, 588 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 577, 565 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 552 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 545 μονάδες (ημερήσιο “stop long).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με πιστωτική επέκταση και διευρυμένη ‘πίτα’ εξυπηρετούμενων δανείων έκλεισε το 2021 η Εθνική Τράπεζα, χάρη στην αύξηση των καθαρών χορηγήσεων και στους καρπούς της πολιτικής μακροχρόνιων ρυθμίσεων, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι υψηλές αποπληρωμές και το πρόγραμμα επιθετικής εξυγίανσης του ισολογισμού της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθαρές χορηγήσεις δανείων της Εθνικής αυξήθηκαν, το 2021, κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ”.
Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού, η εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησε μόνο η ΕΕΕ (-0,69%).
Μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, που χαρακτηρίστηκαν από ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή της Quest (+3,97%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Αν ο τίτλος πετύχει ανοδική διαφυγή με κλείσιμο υψηλότερα των 20,00 ευρώ, δεν υφίσταται θεωρητική, τεχνική, αντίσταση. Στα 17,14 ευρώ το ημερήσιο “stop long” και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 711 εκατ.
Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο” για την μετοχή της ΕΛΧΑ (+3,79%). Πρώτος στόχος των “buyers” παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,10 ευρώ, κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο προς τα 2,67 ευρώ. Η όποια διόρθωση πρέπει να περατωθεί στα 1,83 (ημερήσιο “stop long”) και σε ακρότητα στην ζώνη 1,76 – 1,73 ευρώ.
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Viohalco (+1,51%). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,70 – 4,60 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 4,80 – 4,90 και 5,00 – 5,10 ευρώ. Διόρθωση που θα επεκταθεί χαμηλότερα των 4,47 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), θα απαιτήσει μείωση “long” θέσεων.
Αντεπίθεση διαρκείας από την μετοχή της Jumbo (+4,99%) που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 13,90 – 13,57 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), δείχνει απόλυτα πιθανή η αναμέτρηση με την επόμενη αντίσταση στα 14,34 – 14,40 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 12,90 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 12,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Ο τίτλος σε υψηλά τριμήνου.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 950 – 949 μονάδων, το 1000ρικο παραμένει στο στόχαστρο των αγοραστών. Σε άλλη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 934 – 930, 913, 904 – 900, 895 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 873 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 865 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια μέχρι τις 2366 – 2390 μονάδες.
Οι στηρίξεις στις 2240, 2231 2200, 2176, 2161, 2150 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2132, 2120, 2101 (gap), 2095 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2072 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Υπενθυμίζοντας ότι οι μεσοπρόθεσμες αποδόσεις είναι αποτέλεσμα “μαραθώνιου δρόμου” και όχι “σπριντ”, στην κούρσα που ξεκίνησε για την ανάδειξη της “μετοχής του 2022”, “κεφάλι” έχει πάρει η Sato (+66,67%), ακολουθούμενη από Βιοτέρ (+36,61%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 15% ακολουθούν οι Δρομέας, Ευρ. Πίστη, Μοτοδυναμική, Παϊρης, Byte, CPI, Prodea, Unibios, Realcons και Σπύρου.
Από σήμερα οι μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα (-0,65% ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2021, €0,1275810501 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).
Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Performance (+1,01%), αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 6,14 ευρώ (+3,37%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά και η Cenergy (+3,12%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Δρομέα (+7,92%, με αυξημένες συναλλαγές), Άβακα (+0,75%), Τεχν. Ολυμπιακή (+3,74%), Πλ. Θράκης (+3,45%) και Δομική Κρήτης (+2,86%), τέσσερις οι ανοδικές για CPI (+9,93%, με αυξημένες συναλλαγές), ΕΚΤΕΡ (+4,76%), ΑΣΤΑΚ (+0,56%, με ελάχιστες συναλλαγές), Παπουτσάνη (+5,95%) και Ιντεάλ (+3,32%) και έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (+2,44%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΛΑΝΑΚ (+5,36%), ΜΕΡΚΟ (+4,08%), ΜΟΥΖΚ (+3,13%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,57%), ΚΑΜΠ (+0,43%), ΑΒΕ (+3,34%), ΒΙΟΚΑ (+1,27%), ΛΟΥΛΗ (+0,81%), ΜΟΝΤΑ (+0,80%), ΙΝΤΕΤ (+0,88%), ΕΛΓΕΚ (+2,25%), ΣΠΕΙΣ (+1,50%), ΠΛΑΙΣ (+1,48%), ΕΛΙΝ (+2,42%) και ΣΠΥΡ (+8,70%).
Αύξησαν συναλλαγές οι Κρι Κρι (+2,41%), ΞΥΛΚ (+3,36%), ΚΛΜ (+4,19%), Centric (+9,64%), Ελλάδος (+1,03%) και Βιοτέρ (+11,61%).
Προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Interlife (+4,25%).
Επιστροφή αγοραστών σε Fourli (+6,24%), Intralot (+4,32%) και Αλουμύλ (+2,74%).
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Byte (-1,19%), CairoMezz (-0,61%), Ευρ. Πίστη (-0,34%) και Ίλυδα (-0,32%).
Το ταμπλώ σήμερα “έδειξε” ΑΝΕΚ (+9,09%).
Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη εντολή αγοράς στα 4,60 ευρώ για την ΕΥΑΘ (+1,74%).
“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Epsilon Net (-0,79%).
Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 4/1 για την ΦΒΜΕΖΖ (-0,47%)
Σε νέα υψηλά 23 ετών η Autohellas (+1,43%), σε νέα υψηλά 161 μηνών η Μοτοδυναμική (+5,37%, αλλά βγαίνει προσφορά).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Παρά τα, τεχνικά, υπεραγορασμένα επίπεδα, οι όγκοι συναλλαγών είναι υποστηρικτικοί και θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα υψηλά”, εκτιμά η Beta Sec.
“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 873 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 920 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 940 και 950 μονάδες. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού (εκτίμηση Αγοράς 7%) στις ΗΠΑ θα δώσει τον τόνο στις Διεθνείς Αγορές, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει αύριο τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και η Fitch την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου την Παρασκευή το βράδυ”, αναφέρει η Merit Sec.
“Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε σήμερα ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου, με τον Πάουελ να βεβαιώνει τους Γερουσιαστές για τη θέληση της Federal να τον τιθασεύσει. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κινούμενο αυτόνομα, στοχοθετεί την προσέγγιση της περιοχής των 950 μονάδων του ΓΔ”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Πλήρης αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κάνοντας επιτέλους την πολυπόθητη ανοδική διαφυγή, από την δεκάμηνη συσσώρευση που ταλάνιζε την Αγορά”, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.
Οδηγός της διάσπασης είναι αδιαμφισβήτητα ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ακολούθησε την πορεία των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, εκπληρώνοντας εν μέρει τις προβλέψεις πολλών αναλυτών.
Στη σημερινή συνεδρίαση την “σκυτάλη” παρέλαβαν οι μη Τραπεζικοί τίτλοι, βάζοντας “πλάτη” στην προσπάθεια.
Η υπέρβαση των 950 μονάδων οδήγησε τον ΓΔ σε υψηλά επτά και πλέον ετών.
Πειστική κατοχύρωση του κρίσιμου επιπέδου των 950 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για τετραψήφια νούμερα του ΓΔ, με τον περιορισμό της ανοδικής κίνησης να τοποθετείται στις αντιστάσεις των 1010 και 1050 μονάδων. Σε περίπτωση οπισθοχώρησης της Αγοράς, οι 930 - 925 μονάδες αποτελούν βραχυπρόθεσμη στήριξη του ΓΔ, ενώ σε περίπτωση “false break”, η Αγορά θα οδηγηθεί ξανά στην περιοχή των 900 μονάδων.
Τα ψηλά της περσινής χρονιάς “τεστάρει” ο δείκτης Τραπεζών, μετά το ανοδικό ξέσπασμα των τελευταίων συνεδριάσεων.
Πειστική υπέρβαση των 640 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για την κοντινή αντίσταση και το 61,8% της πτώσης της πανδημίας, στις 655 μονάδες, ενώ ψηλότερα εντοπίζουμε αντίσταση στις 720 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Βραχυπρόθεσμη στήριξη αποτελούν οι 610 - 600 μονάδες, με τις 580 μονάδες να φαντάζουν για την ώρα “άπιαστο όνειρο” των “short”.
Στο 7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο, κάτι που όπως όλα δείχνουν, είχαν προεξοφλήσει οι Αγορές.
Την Παρασκευή υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch, με μία αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα να θεωρείται πιθανή από την Αγορά (από “ΒΒ” σταθερό, σε “ΒB+”).
“Οι όγκοι συναλλαγών των τελευταίων ημερών φαίνονται υποστηρικτικοί, με την Αγορά να δείχνει πρόθυμη να αφήσει πίσω την μιζέρια, προσδοκώντας καλύτερες χρηματιστηριακές ημέρες”, όπως εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Ματιές στις Διεθνείς Αγορές
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα και το Ευρώ.
Οι τιμές του Πετρελαίου, που έκαναν ράλι 50% το 2021, θα κινηθούν περαιτέρω ανοδικά φέτος, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, που υποστηρίζουν ότι η έλλειψη παραγωγικής δυναμικότητας και οι περιορισμένες επενδύσεις στον κλάδο, μπορεί να οδηγήσουν το Αργό πάνω από τα $100 το βαρέλι.
Οριακές μεταβολές για τον Χρυσό, σαφώς μεγαλύτερα κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $43640 το Bitcoin, πάνω από τα $3360 το Ethereum.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 10,3% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 11,2%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Δεκέμβριο 1,5%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,8%.
Ανησυχία στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες προκαλεί η έξαρση της “Omicron”, με αρνητικές συνέπειες για τα Λιμάνια και τα Εργοστάσια, καθώς περισσότερες Κινεζικές Πόλεις μπαίνουν σε lockdown.
Κατά 2,3% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση και κατά 2,5% στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ετήσια βάση, κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και ήταν αμετάβλητη στην ΕΕ.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Σύσταση “overweight” δίνει η HSBC για τις Ελληνικές μετοχές, γιατί εκτιμά ότι θα ενισχυθούν από το συνδυασμό μιας ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και φθηνών αποτιμήσεων. Οι Τράπεζες έχουν κεντρικό ρόλο στο σενάριο.
Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 15,1, από 17,1 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "hold". Η Χρηματιστηριακή κάνει λόγο για θετικά αποτελέσματα το 2021, μετά και την ανακοίνωση της Εταιρείας για άνοδο τζίρου κατά 19,9%.
Ωστόσο, σημειώνει ότι “η Εισηγμένη είναι αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων το 2022 και ειδικότερα, τα επίμονα υψηλά ναύλα, την αύξηση του κόστους εισαγόμενων Προϊόντων και την αδυναμία του Ευρώ, έναντι Δολαρίου και Γουαν. Η μετοχή καταγράφει το μεγαλύτερο discount έναντι των ομοειδών Επιχειρήσεων στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Ενδέχεται να προκύψει ευκαιρία, ωστόσο προς ώρας τα θετικά θεμελιώδη επισκιάζονται από την έλλειψη ορατότητας, για τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία της Εταιρείας”.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 952,32 μονάδες (+1,89%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 951,57 (+1,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 950,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,69%.
Ο τζίρος στα 127,2 εκατ., από τα οποία τα 13,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 110 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη βελτίωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.025 συμβόλαια).
Στα 2.364 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.513 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Στα 8 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 8 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.237, 1.078 για τον Ιανουάριο και 159 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.305,75), κινήθηκε μεταξύ 2.260 και 2.305,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 648), κινήθηκε μεταξύ 648 και 648 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (18.594), Εθνική (2.755), Eurobank (3.242), Fourli (748), ΟΠΑΠ (478), Πειραιώς (4.199), ΔΕΗ (728), MIG (1.043), Ιντρακόμ (301), Ελλάκτωρα (475), ΓΕΚ (625), Jumbo (558), Lamda Development (241), Μυτιληναίο (1.009), ΑΔΜΗΕ (130), Cenergy (161), ΟΤΕ (124), Viohalco (325), ΕΧΑΕ (529), Ελ. Πετρέλαια (269), Τέρνα Ενεργειακή (158), Motor Oil (195).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 101.807, Πειραιώς 38.371, Εθνική 26.056, MIG 26.636, Cenergy 12.198, Eurobank 26.846, ΔΕΗ 17.311, Ελλάκτωρα 11.006.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,69% | 2022-01-03 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORP. SA
| 0,54%
| 2021-11-16
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 0,78% | 2022-01-05 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.189.192 τεμ., (από 59.149.790 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.313.107 τεμ. (2.303.107), Eurobank 46.006.107 τεμ. (46.144.474), ΟΠΑΠ 1.337.604 τεμ. (1.337.604), Εθνική 7.514.172 τεμ. (7.562.450), Πειραιώς 9.408.237 τεμ. (9.392.210), ΟΤΕ 2.609.011 τεμ. (2.675.184), ΑΔΜΗΕ 1.972.815 τεμ. (1.972.815).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.