Κέρδη στη Wall Street, με στήριξη από τα μάκρο. Τέλεια καταιγίδα στις τιμές φυσικού αερίου φέρνει ο Nord Stream 2. Και στα καθ' ημάς, η κυβέρνηση λέει «όχι» σε περισσότερα μέτρα για την πανδημία, σε μία περίοδο που καθημερινά «χάνεται» ένα... μικρό χωριό 80-90 συνανθρώπων μας.
Σε αυτό το σημείο (και) οι αγορές, με την ΕΚΤ να χαλαρώνει κι άλλο τους κανόνες για τα ενέχυρα των κρατικών ομολόγων.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ημέρα ΔΕΗ η χθεσινή, πρώτη σήμερα για το εταιρικό ομόλογο της ElvalHalcor, με θετικό πρόσημο οι τραπεζικές μετοχές και μεικτές τάσεις για τα blue chips. Οριακά στην περιοχή των 910 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με την αξία των συναλλαγών στα 304,792 εκατ., με τη μερίδα του λέοντος να πραγματοποιείται στη μετοχή της ΔΕΗ.
Διακύμανση σε μεγάλο εύρος (9,965-10,46 ευρώ), συναλλαγές 22,740 εκατ. μετοχών, έντονες ενδοσυνεδριακές και βραχυπρόθεσμες κινήσεις από traders, μερική κατοχύρωση θέσεων, εισροές κεφαλαίων συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον στη «ρηχή» αγορά μας. Το αν όλο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «καύσιμο» των αγοραστών στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν -αρχικά- τις 930-932 και στη συνέχεια να ενεργήσουν προς τις 960 μονάδες, στόχος που (υπο)στηρίζεται και από την Τεχνική Ανάλυση.
Στις 2.191,18 μονάδες ο FTSE25, απαιτείται άμεση επαναφορά προς τις 2.205 για να παραμείνει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο, ειδάλλως οι πωλητές θα δοκιμάσουν να πιέσουν χαμηλότερα. Στις 2.185 μονάδες η κοντινότερη στήριξη.
Αντίρροπα λειτούργησαν ΟΤΕ με απώλειες 1,91% στα 14,92 ευρώ, Coca Cola με άνοδο 1,77% στα 30,43 ευρώ.
Υποστηρικτικά για τους αγοραστές, πέραν και των 4 τραπεζικών και της Coca Cola, οι Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς για σήμερα. Και στη συνέχεια μέχρι και το «κλείσιμο» της Παρασκευής, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με λήξη Νοεμβρίου στα Παράγωγα και βαθμολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody's (το βράδυ).
Με απώλειες τα χρηματιστήρια της Ασίας, οριακά χαμηλότερα τα futures στη Wall Street. Συνεκτιμώντας το «γύρισμα» στη Νέα Υόρκη με αφορμή την προειδοποίηση της ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ πως οι πόροι του υπουργείου Οικονομικών εξαντλούνται.
Σύνηθες, τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά για τον S&P 500 σηματοδότησε τη διολίσθησή του από τις 4.714,95 στις 4.700,90 μονάδες. Με θετικό πρόσημο μεν αλλά με μικρό «γύρισμα» προς το τέλος και με τον «δείκτη των δεικτών» εγγύτατα στα ιστορικά υψηλά των 4.718,50 μονάδων.