Ωρα ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο βραχυπρόθεσμα (*)
όσο και μεσοπρόθεσμα, με ορίζοντα προς τις εορτές των Χριστουγέννων.
Μήνας με θετική παράδοση αποδόσεων ο Νοέμβριος, με τους διαχειριστές να «κλείνουν βιβλία» προς το τέλος του, μήνας μεστός εντός και εκτός συνόρων.
Με τον S&P500 σε υψηλές κορυφές -σ' ένα χορταστικό για τους long 2021-, με τα futures οριακά στο κόκκινο, η σημερινή συνεδρίαση είναι για το χρηματιστήριό μας η πρώτη μίας σειράς που εάν πληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση ενός σχηματισμού συσσώρευσης που «ταλαιπωρεί» την επενδυτική κοινότητα για μήνες.
Ενας από τους καταλύτες -για πολλούς ο σημαντικότερος- είναι η ΔEΗ, το πολύ σημαντικό εγχείρημα της αμκ, διαδικασίας που θα θωρακίσει τον όμιλο και θα λειτουργήσει ως γεννήτρια μετεξέλιξης ενός κλάδου που θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο και επενδυτικά.
Αιχμή του δόρατος οι ΑΠΕ, αποσύρονται τα λιγνιτικά μέχρι το 2023, σημείωνε νωρίτερα η Αθηνά Καλαϊτζόγλου.
Στις 905,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με «κλείσιμο» που δεν έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα ούτε στους αγοραστές (καθώς υψηλό ημέρας ήταν στις 910,41 μονάδες) ούτε στους πωλητές (χαμηλό στις 901,40 μονάδες).
Με τους μεν πρώτους να στοχεύουν στην υπέρβαση των 913, τους δε δεύτερους στη διόρθωση χαμηλότερα των 901 μονάδων.
Με αυτές τις δύο τιμές ως όρια -για σήμερα-, με την αρχή της διαδικασίας αμκ της Επιχείρησης στο επίκεντρο όπως επίσης τις κινήσεις των «ισχυρών χεριών».
Ενδεικτική αυτής της προσέγγισης το πακέτο αξίας 7,3 εκατ. που άλλαξε χέρια στη μετοχή της Lamda Development. Συναλλαγή καταληκτική της διαδικασίας αποεπένδυσης ενός ισχυρού ξένου παίκτη -προκειμένου να συμμετάσχει στην αμκ της ΔEΗ-, με τη μετοχή να «ανασαίνει» -χθες- στα 7,315 (3,03%).
Ανάλογες περιπτώσεις αρκετές και εμφανείς όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν είτε με την υποαπόδοση των blue chips έναντι του τραπεζικού κλάδου είτε με τις ελεγχόμενες εκροές από εγχώρια μετοχικά αμοιβαία.
Κλάδος-κλειδί για το τραπεζοβαρές χρηματιστήριό μας ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 589,82 μονάδες (εύρος διακύμανσης 582,80-596,55 μονάδες) και μετοχές αιχμής τη Eurobank και την Εθνική.
Με τη Eurobank (στο 0,93% με 2,94%) να είναι η πρώτη από τις συστημικές που «επιστρέφει» προς τα επίπεδα της αμκ του 2016 (στο 1 ευρώ), με την Εθνική (στα 2,74 με 0,74%) στοίχημα για το ενδεχόμενο ένταξής της στον MSCI Greece.
Στις 572 η κοντινή στήριξη για τον ΔΤΡ, στις 592 η αντίσταση, με υπέρβασή της να προσδίδει επιθετικότερο χαρακτήρα στην εξέλιξη της ανοδικής τάσης.
(*) τη βραχυπρόθεσμη τακτική έως τη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου επιχειρούμε να προσεγγίσουμε με τη σημερινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο.