Με άνοδο των χρηματιστηρίων και σημαντικά κέρδη για τους long στις αγορές μετοχών "έκλεισε"
ο Οκτώβριος.
Με προσδοκίες, για συνέχιση και το ενδεχόμενο ενός year end rally από την πλευρά των αγοραστών
ξεκινά ο Νοέμβριος, αλλά και με επιφυλάξεις για το πως θα εξελιχθεί η κρίση από την πλευρά των πωλητών.
Σημείο αναφοράς αμφοτέρων των πλευρών η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 16 Δεκεμβρίου μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στις αγορές αμέσως μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ.
Το πώς αποτίμησαν οι αγορές την πολιτική της Γαλλίδας, οι αναταράξεις που πυροδοτήθηκαν στις αγορές ομολόγων-ειδικότερα των χωρών του Νότου- η έντονη κριτική που ασκήθηκε προς την διοίκηση της ΕΚΤ (με αιχμή τον Γερμανικό Τύπο και...ναυαρχίδα την Bild) προϊδεάζουν για μεσοδιάστημα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο "σχολών" στα μέτωπα των ομολόγων/επιτοκίων, κόστους χρήματος, δημοσιονομικής πολιτικής κ.λ.π.
Από τις 15.688,77 μονάδες ο DAX, από τις 4.605,38 ο S&P500 με τις τελευταίες ενδείξεις για τον VIX/CBOE από τις 16,26 μονάδες και για τον Baltic Dry Index από τις 3.519 , για το αργό WTI από τα 83,25$, τον χαλκό από τα 4.3763$ και το φυσικό αέριο από τις 5.559$ (πρωϊνές τιμές investing.com).
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών πωλητές vs αγοραστές συνεχίζουν από τις 898,06 για τον ΓΔ, τις 2.171,20 για τον FTSE25, τις 581,29 για τον ΔΤΡ και από τις 1.461,21 μονάδες για τον FTMidCap.
Με τη μέση αξία συναλλαγών της προηγούμενης εβδομάδος στα 58 εκατ. (με αργία την Πέμπτη 28ης Οκτωβρίου) και με αξία ενεργητικού για τα Αμοιβαία Κεφάλαια προς τον στόχο των 11-11,5 δισ. (για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με εκτίμηση του έμπειρου διαχειριστή Κώστα Σαμπράκου).
Ειδικότερα, για το ΧΑ, η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει πρωταγωνιστή που δεν είναι άλλος από την ΔΕΗ με την αμκ στην τελική ευθεία.
Στα 9,375 ευρώ η μετοχή, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται σε όλες τις τελευταίες πληροφορίες, λεπτομέρειες για την σχετική διαδικασία που ξεπερνά-κατά πολύ- τα τρέχοντα μεγέθη του Ομίλου καθώς εκτείνεται και αφορά τον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο.
Στη ΔΕΗ, συνεπώς η προσοχή με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μετοχή, τις ενδεχόμενες εκροές από άλλα blue chips, τις εισροές νέων επενδυτικών κεφαλαίων, το κλίμα που θα διαμορφωθεί.
Τεχνικά, για τον ΓΔ μετά και την συνεδρίαση της Παρασκευής οι 901 μονάδες λογίζονται ως κοντινή αντίσταση-σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη- με στηρίξεις στο εύρος έως τις 890 μονάδες, σε κλείσιμο εβδομάδος.
Από τον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με την εικόνα της τελευταίας εβδομάδος long τάση διαμορφώνεται μόνο για τη μετοχή της Εθνικής. Στα 2,72 (0,74%) με εισροή και βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, που σύμφωνα με μερίδα αναλυτών αποδίδεται στην προσδοκία επανένταξης της μετοχής στον δείκτη MSCI Greece.
Σύμφωνα με λεπτομερές θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη -για τις εκτιμήσεις της Societe Generale- Εθνική και ΔΕΗ είναι υποψήφιες προς είσοδο στον πιο "διεθνή" δείκτη της αγοράς μας.
Με αυτή την συλλογιστική συνεκτιμούν την κόντρα στο ρεύμα άνοδο της Mytilineos, την Παρασκευή, στα 15,77 (1,02%) με αποτίμηση στα 2,25 δισ. (πληρώντας το κριτήριο, αφαιρούμενων των ποσοστών/ιδίων μετοχών κ.λ.π).
ΔΕΗ, rebalancing λόγω MSCI και διεθνείς αγορές μπορεί να διαμορφώσουν τάση.
Σε αυτά θα συνεκτιμηθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από τον οίκο Moody's, στις 19 Νοεμβρίου. Τελευταία για το 2021, σε μία συγκυρία που οι τελευταίες εξελίξεις συνέτειναν στην εκτίναξη της απόδοσης των ομολόγων, με τον τίτλο αναφοράς το 10ετές στα 1,301% (πρωϊνή τιμή) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τράπεζες, επιχειρήσεις, βάσει του κόστους χρήματος.
Τα νέα δεδομένα στην αγορά "χρέους/χρήματος" έχουν την σημασία τους, καθώς έχει ανοίξει η... όρεξη αρκετών επιχειρηματιών/βασικών μετόχων για την άντληση κεφαλαίων μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων.
Η ElvalHalcor είναι στην φάση της έγκρισης για 7ετές ομόλογο, ύψους έως 250 εκατ. με τη μετοχή στα 1,85 ευρώ.
Εξέλιξη, που θα συνεκτιμηθεί από τους επενδυτές το διαφαινόμενο τέλος στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ε.Ε ως προς την άρση επιπρόσθετων δασμών, που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση Τραμπ.
Η σχετική απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο της G20- ανακοινώθηκε το Σάββατο- χαιρετίστηκε-ήδη- από τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης -και οικοδεσπότη της Συνόδου- Μάριο Ντράγκι.
Ο κλάδος με σημαντική χρηματιστηριακή/επενδυτική εκπροσώπηση βρίσκεται- σύμφωνα με εμπεριστατωμένες αναλύσεις του Στέφανου Κοτζαμάνη- μεταξύ θετικών αλλά και αρνητικών νέων στις διεθνείς αγορές. Από τη μία οι τιμές πρώτων υλών, από την άλλη η κοστοβόρος παραγωγή κυρίως για τομείς μεταποίησης.
Με αυτά στα υπόψη, ξεκινά ο Νοέμβριος με το stock picking σταθερή τακτική, καθώς πέραν των γενικότερων "τρέχουν" ειδικότερες εξελίξεις που αφορούν συγκεκριμένες εισηγμένες.
Πλειάδα εταιρειών με αποτίμηση σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα τρέχοντα επίπεδα του "τραπεζοβαρούς" Γενικού Δείκτη.