Χρηματιστήριο: Ρελάνς στο τέλος με Μυτιληναίο, ΟΤΕ

Αντιστροφή πορείας και κλείσιμο σε υψηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη, παρά την οπισθοχώρηση του τραπεζικού. Θετικό πρόσημο για ΓΕΚ Τέρνα και ΤΕΝΕΡΓ, νέα πτώση για τη μετοχή της ΔΕΗ. Συναλλαγές 51,7 εκατ.

Δημοσιεύθηκε: 29 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 29 Σεπτεμβρίου 2021 - 20:04

Load more

Με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπαθούν να σβήσουν μέρος των χθεσινών, σημαντικών, απωλειών, ενώ η προσοχή των ενεργών Επενδυτών παραμένει στραμμένη στις Κεντρικές Τράπεζες.

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διαμήνυσε ότι “η Αμερικανική Οικονομία βρίσκεται ακόμα μακριά από την επίτευξη του στόχου για την πλήρη απασχόληση. Ο πληθωρισμός δείχνει αυτή τη στιγμή πιο ανησυχητικός από ότι πέρυσι, καθώς η άνοδος των τιμών ήταν μεγαλύτερη και έχει διαρκέσει περισσότερο από ότι αναμενόταν. Αν ο πληθωρισμός δεν μετριαστεί, η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών”.

Να σημειωθεί ότι χθες στο NYSE ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 12 Μάιου και ο Nasdaq από τις 18 Μαρτίου.

Την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων προσπάθησε να ακολουθήσει και η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Γενικός της Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αλλά και η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, “πήραν κεφάλι και το διατήρησαν μέχρι τέλους της κούρσας”, έστω και με “βραχεία κεφαλή”, ενώ στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, τριπλάσιες των ανοδικών, ένδειξη της συνεχιζόμενης απόσυρσης των αγοραστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών σε κάποια μη Τραπεζικά blue chips που, θεωρητικά, βρέθηκαν σε υπερπουλημένες περιοχές.

Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γενικότερο κλίμα έχει αλλάξει προς το επιφυλακτικότερο, με αυτούς που έβλεπαν την γρήγορη αναρρίχηση του Δείκτη υψηλότερα των 1000 μονάδων, να έχουν αναθεωρήσει τα επενδυτικά τους πλάνα.

Το ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών των Πρώτων Υλών, που αμφότερα επηρεάζουν αρνητικά τη Βιομηχανία, αλλά και την καταναλωτική δαπάνη, βάζουν νέες παραμέτρους, αλλά και δυσεπίλυτες εξισώσεις στις Επιχειρήσεις και στους Αναλυτές, αναγκάζοντας τους τελευταίους να εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι “στο τέλος της ημέρας, όλα τα παραπάνω θα αποτυπωθούν στα οικονομικά αποτελέσματα των Επιχειρήσεων, αλλά και στο ίδιο το ΑΕΠ”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του Νίκου Καυκά (Leon Depolas Sec.), ο οποίος επισημαίνει πως “στο προσκήνιο παραμένει το κοκτέιλ της αύξησης του ενεργειακού κόστους (το Φυσικό Αέριο βρέθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2008), της ανησυχίας για την πορεία των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, της σταδιακής απόσυρσης των προγραμμάτων στήριξης από τις Κεντρικές τράπεζες, αλλά και της αυξανόμενης ανησυχίας από την Evergrande.

Τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα έχουν ήδη επηρεαστεί από την αύξηση τους κόστους Ενέργειας σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ στο γ΄ τρίμηνο το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί. Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις για τον ΓΔΧΑ”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο, συγκρατημένα, αισιόδοξη σχολή σκέψης, την οποία μεταφέρει στην στήλη ο Ηλίας Ζαχαράκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “πλέον ο ΓΔ δοκιμάζει τον 200αρη κινητό στις 854 μονάδες, χωρίς ακόμα να έχει δώσει κάποιο έναυσμα για αντίδραση σε ημερήσιο γράφημα. Μπορεί να φταίει η ‘άγαρμπη’ Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, μπορεί να είναι κατοχύρωση κερδών, μπορεί να είναι χειραγώγηση για να βρεθούν πωλητές που δεν υπήρχαν. Δεν έχει καμία σημασία, οι τιμές καταγράφονται. Σκοπός είναι να καταλάβουμε ότι σαν Οικονομία, δεν ήμαστε στην ίδια κατάσταση που είμασταν τα τελευταία 10 χρόνια. Περιμένουμε πάνω από 20 μονάδες ανάπτυξη το 2021 - 2023 και αυτό από μόνο του κάτι λέει. Να θυμίσουμε ότι οι Ξένες Αγορές ανεβαίνουν από το 2008, με την Ελληνική Αγορά να ακολουθεί εξ αποστάσεως την τάση τους, χωρίς τους ίδιους ανοδικούς ρυθμούς. Σίγουρα αρκετές επιμέρους αποτιμήσεις έχουν γίνει ‘απαιτητικές’ παρόλα αυτά η λογική λέει ότι θα μπορούν άνετα να δικαιολογηθούν το επόμενο διάστημα. Η Αγορά δεν κινείται με βάση τα νέα πάντα, παρά μόνο βραχυπρόθεσμα. Πάντα προεξοφλεί, ή διορθώνει εν ευθέτω χρόνω και για δικούς της λόγους. Ποιος θα μας έλεγε ότι η ΔΕΗ θα ανακοίνωνε ένα τόσο θετικό νέο, με την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και μία ανακοίνωση Α.Μ.Κ. θα την έριχνε από τα υψηλά της 30%. Καλώς, ή κακώς η Αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και χρόνους”.

Συμπερασματικά και ανεξάρτητα από τη σημερινή προσπάθεια “ανάδυσης” του Δείκτη από τα χαμηλά διμήνου και πλέον, η επενδυτική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ευάλωτη σε κάθε αρνητική είδηση – εξέλιξη και σε κάθε πτωτικό γύρισμα των Διεθνών Αγορών, αναγκάζοντας τους Αναλυτές να προκρίνουν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της αυξημένης μεταβλητότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία δημοσίευσης αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου λήγει αύριο, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα ΑΔΜΗΕ και Lamda Development και αύριο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να αρνείται να “στοιχηθεί” με την πλευρά των αισιόδοξων (Alpha Bank -1,35%, Εθνική -0,79%, Eurobank -0,64%, Πειραιώς +0,51%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 550,38 (+0,65%) και 542,40 μονάδων (-0,81%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 543,43 (-0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 542,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Υπενθυμίζεται ότι για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο ΔΤΡ θα ήθελε να υπερκεράσει τη ζώνη 555 – 558 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 579 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 600 μονάδες. Αντίθετα αν χαθεί η στήριξη στις 541, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 535 – 527 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 493 μονάδες.

Σαφώς καλύτερη της χθεσινής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-1,03%), ΔΕΗ (-0,74%), ΕΛΧΑ (-0,55%), ΜΟΗ (-0,74%), ΟΛΠ (-0,42%), ΟΠΑΠ (-0,08%) και TITC (-0,28%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ.

Ο μοναδικός τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΔΕΗ (-0,74%), συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,50 ευρώ (κλείσιμο 13/9), ενώ σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,905 ευρώ (-1,92%), δοκιμάζοντας νέα χαμηλά 7,5 μηνών.

Η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 8,40 – 8,80 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, όμως η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την τιμή που θα διενεργηθεί η Α.Μ.Κ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 7,72 και 7,26 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 10,84 ευρώ.

Έδωσε “μάχη” για να αποφύγει την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και τις εννέα πτωτικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, η μετοχή της ΕΛΧΑ (-0,55%), αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2,10 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 1,76 – 1,73 ευρώ.

Μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης η μετοχή της Μυτιληναίος (+4,35%). Θετική ένδειξη η σημερινή επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 13,94 – 14,08 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 14,58 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 15,00 και 16,00 (ημερήσιο “stop short”). Αν επιστρέψουν οι πωλητές και πετύχουν κλείσιμο χαμηλότερα των 13,94 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση μέχρι τα 12,88 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α., οι μετοχές της ΣΙΔΜΑ διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, δεν έπεισαν οι αγοραστές σε Moda Bagno (+9,82%), Fieratex (+5,31%), EX (+7,25%), Revoil (+1,56%) και Προοδευτική (+4,71%), τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για την Μινέρβα (-5,98%), επιστροφή αγοραστών σε ΦΒΜΕΖΖ (+4,42%), Τεχν. Ολυμπιακή (+2,03%), MIG (+1,12%), Autohellas (+1,30%), ενώ μικρές τοποθετήσεις σημειώθηκαν στον Καρέλια (+2,14%, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Fourli (-0,62%), τέσσερις για την Ελινόιλ (-3,39%), πέντε για Performance (-2,87%) και Ικτίνο (-0,26%) και έξι συνεχόμενες πτωτικές για την Attica Group (-1,9%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Byte (-3,23%), Epsilon Net (-2,88%), Κορδέλλου (-0,71%) και Κέκροπα (-0,91%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 16/9 για την Flexopack (-0,74%), στις 21/9 για τον Παπουτσάνη (0%) και στις 22/9 για Profile (0%) και Αλουμύλ (-3,19%).

Παρουσία πωλητή σε Γενική Εμπορίου (-2,42%), Ελγέκα (-0,83%), Δάιο (-1,88%) και Optronics (-1,69%), αύξησαν συναλλαγές οι Ιντρακόμ (-3,17%), ΣΙΔΜΑ (0%), Ιντεάλ (+2,12%), Ίλυδα (-2,03%) και ΕΚΤΕΡ (+6,67%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου), διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά Τζιρακιάν (+0,33%), Έλαστρον (+0,83%) και Entersoft (+1,57%), ενώ σε χαμηλά τριμήνου υποχώρησαν τα Πλ. Θράκης (-4,44%).

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 870 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 857 – 850 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836, 828 – 823 και 795 μονάδες.

Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του ΓΔ απαιτείται άμεση επιστροφή υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 949 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2230 – 2240, 2317 και 2371 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις 2079 – 2064, 2004 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1994 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 895 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων για τον ΟΛΠ. Στα θετικά στοιχεία, το γύρισμα της Εταιρείας σε καθαρό ταμείο. Στα αρνητικά, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 50,7% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης των αμοιβών Προσωπικού και Τρίτων, των παροχών Τρίτων και των προβλέψεων για επίδικες υποθέσεις. Επίσης, οι ελεύθερες ταμειακές ροές υποχώρησαν κατά 66,4% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης των επενδύσεων. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα €72 εκατ. (+8,3% σε ετήσια βάση), το μικτό κέρδος στα €33,4 εκατ. (+11,7%), τα έξοδα στα €13,1 εκατ. (+50,7%), τα λειτουργικά κέρδη στα €31,3 εκατ. (+0,8%) και τα καθαρά κέρδη στα €15,1 εκατ. (-2,8%). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €4,6 εκατ. λόγω της αύξησης των επενδύσεων στα €14,3 εκατ., από €3,5 εκατ. πέρυσι. Το καθαρό ταμείο διαμορφώθηκε στα €2,9 εκατ.”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η αύξηση των τιμών στην Ενέργεια επιβαρύνει τα λειτουργικά κόστη των Επιχειρήσεων, πλήττει τα Νοικοκυριά και καλλιεργεί σενάρια υπονόμευσης της αναπτυξιακής διαδικασίας και εμφάνισης του στασιμοπληθωρισμού. Σαν αποτέλεσμα, οι Διεθνείς Αγορές υποχωρούν συμπαρασύροντας και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αγνοώντας το ελπιδοφόρο Ελληνικό αφήγημα, με το ΓΔ να υποχωρεί έχοντας σαν επόμενη στήριξη στην περιοχή 846 - 836 μονάδων”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Παραδομένη στα χέρια των πωλητών και τις εξωγενείς πιέσεις, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έφτασε στην κύρια στήριξη των 855 μονάδων του Γενικού Δείκτη”, όπως σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης.

Τα αντανακλαστικά των αγοραστών, αν και αμυδρά, έδωσαν την αναμενόμενη αντίδραση από το κρίσιμο τεχνικό σημείο, υποβοηθούμενοι από την σημερινή αντίδραση των Διεθνών Αγορών.

Το κοκτέιλ αρνητικών ειδήσεων, συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους στις Αγορές, με την Evergrande, τον πληθωρισμό και φυσικά την Ενεργειακή κρίση να πρωταγωνιστούν.

Σε αυτή τη μεγάλη λίστα ήρθε να προστεθεί και το ταβάνι χρέους (debt ceiling) των ΗΠΑ, αν και οι πιθανότητα ανακήρυξης στάσης πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, φαντάζει ιδιαίτερα απίθανη.

Τεχνικά, η κρούση με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και η είσοδος του ΓΔ σε υπερπουλημένες τιμές, αυξάνει τις πιθανότητες αντίδρασης τις επόμενες συνεδριάσεις. Η ζώνη των 880 μονάδων θα μας απασχολήσει σε ενδεχόμενη αντίδραση, ενώ μια συζήτηση για την υπέρβαση των 900 μονάδων και επαναφορά της Αγοράς σε ανοδική τροχιά, φαντάζει πρόωρη.

Η μεγάλη συσσώρευση 100 μονάδων των τελευταίων έξι μηνών μεταξύ 830 - 930 μονάδων παραμένει σε ισχύ, με το κάτω όριο των 830 μονάδων να μην έχει αποφευχθεί προς το παρόν. Απώλεια των 855 μονάδων του ΓΔ, θα τον οδηγήσει αναπόφευκτα στην βάση των 830 - 825 μονάδων, όπου ενδεχομένως να αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία.

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, όπου και εκείνος με την σειρά του “βλέπει” τον ΚΜΟ των 200 ημερών στις 536 μονάδες. Το ανοδικό “χάσμα” της 23ης Αυγούστου και το χαμηλό της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης στις 534 και 525 μονάδες αντίστοιχα, οριοθετούν μια ζώνη στήριξης στην περιοχή των 536 - 525 μονάδων. Η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην βάση των 500 μονάδων του κλαδικού δείκτη, ενώ ακύρωση του σήματος πώλησης έρχεται μόνο με την υπέρβαση των 560 μονάδων.

“Όσο οι ανησυχίες παραμένουν και η τεχνική εικόνα των κύριων διεθνών δεικτών διατηρείται πτωτική, δεν βλέπουμε κάτι ιδιαίτερα αισιόδοξο στο άμεσο μέλλον. Διαγραμματικά, ο πτωτικός κυματισμός στους Αμερικανικούς δείκτες δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο των διεθνών δεικτών και την Εγχώρια Αγορά ειδικότερα”, τονίζει οκ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφέστατο πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης και στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέζεται το Ευρώ.

Ελεγχόμενες απώλειες για τον Χρυσό, υπό σημαντική πίεση το Ασήμι, προς τα $41900 κινείται το Bitcoin, προσεγγίζει τα $2900 το Ethereum.

Μερίδιο $1,5 δισ. που κατέχει στη Shengjing Bank, Κρατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, θα πουλήσει η Κινεζική Εταιρεία Ακινήτων Evergrande.

Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Rating προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της China Evergrande (σε Ξένο Νόμισμα), καθώς και των Θυγατρικών της Hengda και Tianji στο “C”, από το “CC”.

Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένοντας στις 116,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέμεινε σχετικά σταθερός και στην Ευρωζώνη (+0,2 μονάδες, φτάνοντας στις 117,8).

“Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στα τέλη του 2022, ή στις αρχές του 2023. Σύντομα θα είναι καιρός να ξεκινήσουμε αργά και μεθοδικά να μειώνουμε τις αγορές Περιουσιακών Στοιχείων. Αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 6,5% το 2021, πριν μετριαστεί σε περίπου 3,5% το 2022. Σχετικά με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αναμένεται να φτάσει περίπου το 4% για το 2021 και λίγο πάνω από το 2% το 2022”, εκτίμησε ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Philadelphia, Patrick Harker.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η Unicredit αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στο 8% (από 5,7%) για το 2021, ενώ επιβεβαιώνει το 3% για το 2022.

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,39%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 854,86 (-0,60%) και 865,88 μονάδων (+0,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 865,88 (+0,68%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 867,16 (+0,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 866,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Ο τζίρος στα 51,2 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΧΑΕ), ενώ ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ και με το θετικό οι ΔΕΗ και ΕΛΠΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Jumbo, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό η Alpha Bank.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.190 συμβόλαια).

Στα 5.316 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.267 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 612, 484 για τον Οκτώβριο και 128 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.090), κινήθηκε μεταξύ 2.061,25 και 2.090 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 548), κινήθηκε μεταξύ 548 και 548 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Eurobank, 5.000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (872), Alpha Bank (1.999), Εθνική (1.842), Πειραιώς (206), ΔΕΗ (575), ΓΕΚ (346), MIG (840), Ελλάκτωρα (373), Μυτιληναίο (449), ΟΤΕ (176), Τέρνα Ενεργειακή (226), Ιντρακόμ (558), ΟΠΑΠ (159), Viohalco (164).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.394, Alpha Bank 42.413, Πειραιώς 22.683, Εθνική 31.992, ΔΕΗ 15.397, Cenergy 11.992, MIG 22.938.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                                     Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,86%

 

2021-09-24

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 77.523.517 τεμ., (από 80.251.107 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.091.021 τεμ. (1.691.021), Eurobank 53.791.896 τεμ. (53.791.896), ΟΠΑΠ 1.348.769 τεμ. (1.348.769), Εθνική 6.676.075 τεμ. (6.496.282), Πειραιώς 4.173.903 τεμ. (3.938.903), ΟΤΕ 1.338.898 τεμ. (1.338.870).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων