Χρηματιστήριο: Συνδυασμός χτυπημάτων σε blue chips και τράπεζες

Ολική ανατροπή στη συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 886 μονάδες. Σε Viohalco, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Πειραιώς και ΕΛΧΑ οι μεγαλύτερες απώλειες στις τάξεις των blue chips. Διαφοροποίηση από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo.

Δημοσιεύθηκε: 23 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:35

Τελ. Ενημ.: 23 Σεπτεμβρίου 2021 - 19:33

Load more

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα χθεσινά μηνύματα από την Fed, αλλά και το σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Πιο συγκεκριμένα, η Federal Reserve έδειξε χθες ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει νωρίτερα των πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι “η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ανακοινώσει, ακόμα και από το Νοέμβριο, ότι θα ξεκινήσει να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, με την προϋπόθεση να συνεχιστεί η πρόοδος στην Αγορά Εργασίας, ενώ το ‘tapering’ του προγράμματος αγορών ομολόγων, θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου χρόνου”.

Από την άλλη, “οι Κινεζικές Αρχές ζητούν από τις Τοπικές Κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για πιθανή κατάρρευση του υπερχρεωμένου Κινεζικού Ομίλου Evergrande”, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τους Συντάκτες να επικαλούνται Αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών.

Στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί ο Γενικός του Δείκτης να δοκίμασε τιμές σχετικά υψηλότερα από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, όμως το “κουδούνι” λήξης των συναλλαγών βρήκε τον ΓΔ όχι μόνο αισθητά χαμηλότερα και κοντά στο χαμηλό ημέρας, αλλά και με αξιοσημείωτες απώλειες, ένδειξη ότι οι λίγοι αγοραστές έχασαν τον πρωινό τους “ενθουσιασμό”.

Μάλιστα κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης επικράτησε εικόνα “mini sell off”, με αποτέλεσμα, πριν τις τελικές δημοπρασίες, οι πτωτικές μετοχές να είναι, περίπου, τριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε στο φίνις, ενώ το μίνι ξεπούλημα αύξησε και την καθαρή αξία των συναλλαγών.

Σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, σημαντικό ρόλο στη σημερινή αλλαγή κλίματος, έπαιξαν και οι δηλώσεις Μυτιληναίου, για τα προβλήματα στις τιμές Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), κάτι που φάνηκε και από τις πιέσεις στις μετοχές Βιομηχανικών Εταιρειών (Viohalco -4,10%, ΕΛΧΑ -3,03%, ΔΕΗ -3,11%, Μυτιληναίος -3,27%).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “οι επιλεκτικές κινήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με τις Εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο, όμως δεν υπάρχει και μεγάλη αισιοδοξία για το αν ο Δείκτης θα επιχειρήσει την ανοδική διαφυγή, ιδιαίτερα όσο παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, η καθαρή αξία συναλλαγών και ταυτόχρονα εντείνονται οι ανησυχίες για τα υψηλά λειτουργικά κόστη των Βιομηχανιών”.

Από την άλλη, συνεχίζεται το “rotation” των αγοραστών σε επιμέρους κλάδους και ανάλογα με τα αποτελέσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με την Πληροφορική να δείχνει την μεγαλύτερη δυναμική.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-1,90%), Εθνική (-1,95%), Eurobank (-0,38%) και Πειραιώς (-2,14%), με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 569,4 (+1,19%) και 554,23 (-1,51%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 556,31 (-1,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 554,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,47%

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 563 – 550, από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 εβδομάδων, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 550 μονάδων, θα δώσει και ημερήσιο σήμα εξόδου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τα τεχνικά δεδομένα. Οι επόμενες στηρίξεις στις 532 (gap) και 520 μονάδες. Σαφώς ενισχυμένες οι αντιστάσεις στις 600, 635, 655 και 688 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με το πόδι στο… γκάζι για να προχωρήσει σε εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων μεγάλων και μεσαίων Επιχειρήσεων, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, ενώ καλεί τις μικρές και μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να προσέλθουν στο Δίκτυό της, για να ενημερωθούν και να βοηθηθούν στην κατάρτιση των δικών τους σχεδίων”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+0,27%), ΜΠΕΛΑ (+1,59%), ΟΠΑΠ (+1,34%), ΟΤΕ (+0,81%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,85%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΛΠ και ΣΑΡ.

Είμαστε στο έλεος του Χειμώνα και όπως έγραψαν και οι Financial Times, να προσευχόμαστε να έχουμε ήπιο Χειμώνα”, σχολίασε ο Ευ. Μυτιληναίoς ενημερώνοντας Αναλυτές για την εκρηκτική αύξηση των τιμών Φυσικού Αερίου, το ράλι στις τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας και τις ανησυχίες ακόμα και για ελλείψεις στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς έκανε λόγο για την “τέλεια καταιγίδα”, σε ότι αφορά τις τιμές του Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη, που έχουν ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τη χρονική διάρκεια του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Μυτιληναίος (-3,27%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Η μετοχή έχασε την πρώτη στήριξη στα 15,65 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και την αμέσως επόμενη στα 15,30 ευρώ, ενώ το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 14,60 ευρώ, μπορεί να ανοίξει “δίαυλο επικοινωνίας” με τα 14,00 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο η μετοχή του ΟΠΑΠ (+1,34%). Το 13,80 επίπεδο ήδη το πλήρωσε, δοκιμάζοντας, στην παρούσα, μία διπλή κορυφή. Κοντινή στήριξη το 13,28 που διάσπαση και μόνο, θα δώσει συνέχιση προς τα 12,72 (ημερήσιο “stop long”) – 12,60 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Jumbo (+1,59%). Αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 14,30 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 14,71 και 15,84 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 13,57, 13,30, 12,88 και 12,80 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Εικόνα κατάρρευσης στην μετοχή της ΔΕΗ (-3,11%), με τον τίτλο να συμπληρώνει οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 10,84 ευρώ. Ύστατη στήριξη στα 8,60 – 8,44 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα τα ΕΛ.ΠΙΣ. παριστώμενων μετοχών της Mermeren (-4,76%) ήταν διαπραγματεύσιμα χωρίς το μέρισμα €2,24 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., προερχόμενο από κέρδη πραγματοποιηθέντα έως 31/12/2020, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,68 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).

Εν τω μεταξύ, κινητικότητα έφερε η χθεσινή ανακοίνωση της Κέκροψ (+7,79%), η οποία αναφέρει πως στις 3/11 θα συζητηθεί το θέμα των διεκδικούμενων εκτάσεων ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Η Αγορά προεξοφλεί θετική εξέλιξη στο θέμα που ταλαιπωρεί την Εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια, όμως παραμένει άγνωστη η ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Χαϊδεμένος (+7,35%), CPI (+3,95%) και AVE (+2,13%), κάτι κινείται στην ΑΣΤΑΚ (+4,07%), αύξησαν συναλλαγές οι Medicon (+6,14%), AS Company (+2,39%), Byte (+1,88%), Centric (-5,16%), Q&R (-6,12%), Ιντρακόμ (-0,44%) και Κυριακούλης (+0,74%), τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για την Έλτον (+4,11% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε, με τις εκτιμήσεις για ακόμα καλύτερο γ΄ τρίμηνο), ενώ ξεκίνησαν διακριτικά “πονταρίσματα” στην ΑΝΕΚ (+5,63%, από χαρτοφυλάκια που εκτιμούν επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις).

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Κρι Κρι (-6,05%), δεν άρεσαν στην Αγορά τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε η Cenergy (-5,72%), επιστροφή πωλητών σε Πλ. Θράκης (-3,18%) και Unibios (-6,46%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 16/9 για την Ελγέκα (-1,80%), προσοχή στην Lavipharm (+5,26%) αν συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Epsilon Net (+1,39%) και Entersoft (+1,18%).

Ο Γενικός Δείκτης έχασε την πρώτη ζώνη στήριξης 904 – 888 από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, ενώ το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 892 μονάδων, έδωσε και ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 913,56 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 870 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 853 – 848 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 836 και 800 – 795 μονάδες. Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 917, 930 και 949 – 950 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2207 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις στις 2095 και 1994 μονάδες. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2234 μονάδων, το οποίο θα ενεργοποιήσει μπαράζ από κινήσεις “stop short”.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, με το ‘tapering’ να ξεκινά τον Νοέμβριο και να επεκτείνεται ως και τα μέσα του 2022, ενώ πιθανή είναι και η αύξηση των επιτοκίων εντός του β΄ εξαμήνου του ιδίου έτους. Οι Αγορές καλούνται να χωνέψουν το παραπάνω σενάριο το επόμενο διάστημα, με το Χ.Α. να κινείται αναλόγως. Βαρύτητα θα δοθεί πλέον στα εισερχόμενα στοιχεία της Οικονομίας και στην πορεία των εταιρικών κερδών. Άλλο ένα καλό τρίμηνο δημοσιοποίησε χθες η Cenergy με αύξηση ενοποιημένων εσόδων κατά 13% (τριμηνιαία βάση) και ανεβασμένα αναπροσαρμοσμένα EBITDA στα 29,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, διαφαίνεται ήδη το πρόβλημα στο Ενεργειακό κόστος καθώς ο κλάδος Σωλήνων του Χάλυβα (που επηρεάζεται περισσότερο από το Παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον) έχασε 22% των εσόδων σε εξαμηνιαία βάση. Σταθερά ανοδική διαγράφεται η πορεία μεγεθών της Κρι Κρι με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 6,5% στο A’ εξάμηνο, στα 70,33 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη να εμφανίζονται στα 10,05 εκατ. ευρώ, από 9,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αναμένουμε να συνεχιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους, με πιθανές διορθώσεις τιμών”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η μεταβλητότητα τιμών και ο φόβος για προαναγγελθέντες ‘μαύρους κύκνους’ (βλ. κλάδος Ακινήτων Κίνας, τιμές Πρώτων Υλών, πληθωρισμός, Παγκόσμιο χρέος, παρεμβάσεις στις Αγορές ομολόγων, μεταλλάξεις ιού, Κρυπτονομίσματα) επέστρεψαν στις Διεθνείς Αγορές, βγάζοντας τους Επενδυτές από τη ραστώνη στην οποία τους έχει ‘καλομάθει’ το, σχεδόν, αδιάλειπτο ράλι ‘ευγενικής χορηγίας’ των Κεντρικών Τραπεζών”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Τα “απόνερα” έχουν αρχίσει να φτάνουν προς τη Λεωφόρο Αθηνών, που αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες, αν όχι την πιο ευαίσθητη Αγορά μετοχών της Ευρωζώνης.

Όταν έρχεται η “άμπωτη” που δείχνει πόσο “γυμνός είναι ο βασιλιάς”, οι δείκτες που βρίσκονται στα “αβαθή” (βλ. Γενικός Δείκτης Χ.Α.) αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Όμως θα επιλέξουμε να μην ακολουθήσουμε - μεταλαμπαδεύσουμε την ευπώλητη τρομολαγνεία των ημερών, τύπου Ρουμπινί. Σημασία δεν έχει να προβλέπεις συνέχεια τον “Αρμαγεδώνα” και οι Παγκόσμιοι δείκτες να καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ. Προτιμούμε να κερδίζουμε στην άνοδο, εφαρμόζοντας σωστή διαχείριση ρίσκου, παρά να τρομολαγνούμε, βγαίνοντας “short” σε μόνιμη βάση, ή απέχοντας από τα πάντα.

Αν π.χ. καταρρεύσει μία μεγάλη Οικονομία, ή η Παγκόσμια Εφοδιαστική Αλυσίδα, θα το αντιληφθούμε εγκαίρως και θα πράξουμε αναλόγως.

Μιλώντας για θεμελιώδη, δεν αγνοούμε τους εγχώριους θετικούς καταλύτες, όπως τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, την πορεία των μετρήσεων Οικονομικού κλίματος και τις προσδοκίες κινητοποίησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Οι “υψηλές πτήσεις” των Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων μακράς διάρκειας, δείχνουν αφενός ότι η ΕΚΤ έχει “ανάψει κόκκινο” στους υποτιμητικούς κερδοσκόπους, αφετέρου ότι ο ΟΔΔΗΧ πράττει σωστά σε ότι αφορά το προφίλ των νέων εκδόσεων (timing έκδοσης, διάρκεια αποπληρωμής, επιτόκιο).

“Από διαγραμματική άποψη, η περιοχή των 880 μονάδων αποτελεί ένα ορατό σε όλους ‘stop’, ειδικά στο κλείσιμο. Στις 550 μονάδες το αντίστοιχο επίπεδο για τις Τράπεζες. Στον ΓΔ θα πάρουμε σήμα επανεισόδου στο κλείσιμο του ‘gap’ της τελευταίας Παρασκευής, δηλαδή πάνω από τις 912 μονάδες”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σαφές πλεονέκτημα για τους αγοραστές, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία την Ιαπωνία.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτε κέρδη κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς υψηλότερα επίπεδα κινείται το Ευρώ.

Πιέζονται Χρυσός και Ασήμι, προς τα $43900 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $3110 το Ethereum.

Με πιο χαμηλό ρυθμό τρέχει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Όπως έδειξε η προκαταρκτική έρευνα της Ιδιωτικής Εταιρείας Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ δείκτης υπεύθυνων προμηθειών υποχωρεί απότομα αυτόν τον μήνα, από τις 59,0 μονάδες του Αυγούστου, στις 56,1.

Τα επιχειρηματικά κόστη στην Ευρώπη αυξήθηκαν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα εδώ και δυο δεκαετίες τον Σεπτέμβριο, ένα τελευταίο σημάδι ότι οι ελλείψεις στην Εφοδιαστική Αλυσίδα εμποδίζουν την ανάκαμψη, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται.

Η Avro Energy και η Green είναι τα τελευταία “θύματα” της κρίσης Φυσικού Αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Εταιρείες δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών στο κόστος χονδρικής του Φυσικού Αερίου. Αυτή η τελευταία εξέλιξη φέρνει τον συνολικό αριθμό των Προμηθευτών που έχουν χρεοκοπήσει σε 7, σε μόλις 6 εβδομάδες, με τον συνολικό αριθμό των Καταναλωτών που επηρεάζεται να φτάνει κοντά στα 2 εκατομμύρια.

Η έρευνα της Ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit, έδειξε ότι ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Βρετανία, υποχώρησε στις 54,1 μονάδες, που ήταν και το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 7 μηνών.

Στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Ψήφισε επίσης υπέρ της διατήρησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 895 δισ. Στερλίνες. Η BoE προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πάνω από 4% μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, λόγω του σοκ των τιμών της Ενέργειας. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από 4% το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, κάτι που θα εντείνει τις πιέσεις στο κόστος ζωής που αντιμετωπίζουν τα Νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι προσδοκίες για ανάπτυξη, το τρίτο τρίμηνο του 2021, υποβαθμίστηκαν σε 2,1%, από 2,9%.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 16.000, στις 351.000. Οι μέσες εκτιμήσεις των Αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 320.000.

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit βούτηξε στις 54,5 μονάδες, από 55,4 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης Υπηρεσιών διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, στις 54,4 μονάδες, από 55,1 τον Αύγουστο. Ο δείκτης Μεταποίησης προσγειώθηκε στις 60,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 902,66 (+0,93%) και 884,03 μονάδων (-1,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 886,42 (-0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 886,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,85%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 24 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 20/8 (883,11 μονάδες).

Ο τζίρος στα 94,2 εκατ., από τα οποία τα 25,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Alpha Bank και ΕΧΑΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 95 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.839 συμβόλαια).

Στα 5.230 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.304 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 806, 743 για τον Οκτώβριο και 63 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.136), κινήθηκε μεταξύ 2.129,25 και 2.174,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 566,5), κινήθηκε μεταξύ 566,5 και 566,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Alpha Bank, 17.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (913), Alpha Bank (3.499), Εθνική (3.689), Πειραιώς (990), ΔΕΗ (2.626), Ιντρακόμ (422), Cenergy (388), MIG (605), Jumbo (149), Ελλάκτωρα (285), ΓΕΚ (112), Μυτιληναίο (947), ΟΠΑΠ (149), ΟΤΕ (174), Fourli (121), Lamda Development (179), Motor Oil (154), Viohalco (131).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 30.935, Alpha Bank 45.306, Πειραιώς 23.675, Εθνική 30.613, ΔΕΗ 16.513, Cenergy 12.312, MIG 21.832.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                            Name of Issuer                  NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,10%

 

2021-09-02

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 81.513.144 τεμ., (από 79.384.886 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.616.021 τεμ. (1.615.821), Eurobank 54.253.929 τεμ. (53.986.779), ΟΠΑΠ 1.451.994 τεμ. (1.396.994), Εθνική 6.496.282 τεμ. (6.478.830), Πειραιώς 3.868.887 τεμ. (3.793.887), ΟΤΕ 1.332.972 τεμ. (1.267.669).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων