Αρνητής της... ανάπτυξης το Χρηματιστήριο!

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας με τζίρο μόλις 38,6 εκατ. για τον Γενικό Δείκτη. Αδιαφόρησαν οι επενδυτές για την πορεία της ανάπτυξης. Μόνο Viohalco, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ με θετικό πρόσημο στον FTSE-25. Πωλητές σε τράπεζες, ΟΠΑΠ.

Δημοσιεύθηκε: 7 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:46

Τελ. Ενημ.: 7 Σεπτεμβρίου 2021 - 19:52

Load more

Συνεδρίαση που ξεκίνησε σαν επανάληψη των προηγουμένων, όμως οι πρωτοβουλίες που πήραν οι πωλητές κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών και τις τελικές δημοπρασίες, είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών στο χαμηλό ημέρας και στην σαφή επιδείνωση κλίματος και διαθέσεων.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι λείπουν οι βοήθειες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ενώ στα γνωστά, χαμηλά, επίπεδα των τελευταίων, πολλών, ημερών, παρέμεινε ο τζίρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε η ανακοίνωση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου, κατόρθωσε να αφυπνίσει τους αγοραστές, που έδειξαν να επηρεάζονται περισσότερο από το επιφυλακτικό κλίμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, το αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street και τα εντεινόμενα προβλήματα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναπτύχθηκε κατά 16,2% υψηλότερα, σε ετήσια βάση και κατά 3,4% σε τριμηνιαία. Την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, επεσήμανε σε δήλωσή του και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεχιζόμενη υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα και η απουσία ισχυρών ειδήσεων - καταλυτών, έχουν σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς στην ζώνη των 900 - 932 μονάδων, ενώ το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/8 (907,56 μονάδες).

Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένονται τα δύο road shows που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο μήνα, πριν και μετά τη ΔΕΘ, από Goldman Sachs και Bofa. H αυλαία ανοίγει με το road show της Goldman Sachs στις 8/9 – 9/9 και ακολουθεί στις 21/9 – 23/9 αυτό της Bofa.

Με τα παραπάνω δεδομένα και μέχρι να προκύψει ο επόμενος καταλύτης που θα δώσει την επιθυμητή διαφυγή στον Γενικό Δείκτη, μοιραία, το ενδιαφέρον θα περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους μετοχών, ανεξάρτητα κεφαλαιοποίησης, που θα έχουν κάποια είδηση, ή τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης, θα δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Υστάτως, το ενδιαφέρον και στις προσυμφωνημένες συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα και οι οποίες αφορούν και Εισηγμένες έξω από τα στενά όρια του FTSE25.

Έτσι, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 4087625 μετοχές της Ιντεάλ, ή το 12,95% της Εισηγμένης στα 3,20 ευρώ, με αγοραστές Εγχώριους Θεσμικούς Επενδυτές και με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι “η ζήτηση που σημειώθηκε από την πλευρά των Επενδυτών, οδήγησε την Εταιρεία να διαθέσει τις διπλάσιες μετοχές, από όσες αρχικά σχεδίαζε”.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της ΙΝΤΕΚ (+4,86%) σήμερα πέρασαν από το Χ.Α. άλλα δύο “πακέτα”, συνολικά, 131250 τεμ. στην ίδια τιμή των 3,20 ευρώ, ανά μετοχή.

Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές συνεχίστηκαν σήμερα με την Q&R (+14,39%). Τρία “πακέτα” συνολικά 2415676 τεμ., ή το 8,9% της Εισηγμένης, όλα στην τιμή των 0,2340 ευρώ (συνολική αξία 565267 ευρώ). Πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν στην πλευρά του πωλητή την Εταιρεία APDK, που κατείχε το ποσοστό Πουλιάδη στην Εισηγμένη και στους αγοραστές βασικούς Μετόχους και νέους Επενδυτές. Μέσα στην ημέρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις από πλευράς Εισηγμένης.

Οριακή διόρθωση από τα υψηλά 253 μηνών για τα Πλ. Θράκης (-0,48%), ενώ συνεχίζονται τα πονταρίσματα για, τουλάχιστον, ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας, “η εξαμηνιαία οικονομική έκθεση 2021, καθώς και το σχετικό Δελτίο Τύπου, θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, 9/9/2021, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α.”.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της Performance (+5,09%), εν όψει της γ.σ. (9/9) που καλείται, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει την αντικατάσταση μιας σημερινής μετοχής με τρεις καινούριες (split) και την Α.Μ.Κ. έως 5 εκατ. με Ιδιωτική τοποθέτηση και παραίτηση των παλαιών Μετόχων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αποφάσεων της επικείμενης γ.σ., “η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών της Εταιρείας (!) Στα πλαίσια της Α.Μ.Κ., προτείνεται να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ να διερευνήσει το ενδεχόμενο μετάταξης της Εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. σε δεύτερο στάδιο και εφόσον αυτό κριθεί συμφέρον για την Εταιρεία και τους Μετόχους. Βάσει ενημέρωσης από το ΔΣ της Εταιρείας, η αύξηση εργασιών και κερδοφορίας από 1/1/2021 έως σήμερα, έναντι της προηγούμενης περιόδου του 2020, είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία της Εισηγμένης. Η Εταιρεία πιστεύει ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα διευκολύνουν να συνεχιστεί ο ρυθμός ανάπτυξης εργασιών και κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες ευκαιρίες και έντονη ζήτηση για τα Προϊόντα και Υπηρεσίες που παρέχει, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του κεφαλαίου κίνησης και ρευστότητας και θα διευκολύνουν στοχευμένες εξαγορές Εταιρειών που προσφέρουν συμπληρωματικότητα ή/και συνέργειες με την Εταιρεία”.

Τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, διακίνησε σήμερα η Δομική Κρήτης (+3,85%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υποχωρώντας από το υψηλό ημέρας των 0,846 ευρώ (+8,46%). Υπενθυμίζεται ότι κλείσιμο του τίτλου υψηλότερα των 0,85 ευρώ αλλάζει, τεχνικά, επίπεδο. Στις 10/9 η επικείμενη γ.σ.

Για την στασιμότητα της Αγοράς, αλλά και το αξιοσημείωτο ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους που μπορεί να κάνουν την διαφορά, αναφέρεται και ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, “ο ΓΔ συσσωρεύει, ουσιαστικά, 6 μήνες στα ίδια επίπεδα. Ο εβδομαδιαίος ταλαντωτής έχει δώσει ήδη διόρθωση. Πλέον εδώ η Αγορά πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να αλλάξει επίπεδο, ή θα χρειαστεί ακόμα μία ‘νότια κίνηση’. Ο τζίρος πολύ χαμηλά, για να μπορέσει να αλλάξει ανοδικά επίπεδα άμεσα”.

O Τραπεζικός δείχνει ότι θέλει να δοκιμάσει και αυτός τα υψηλά του, στη ζώνη των 600 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η ζώνη των 560 πρέπει να συντηρηθεί, αν θέλει να παραμείνει στη βραχυπρόθεσμη τάση του.

Η Πληροφορική συνεχίζει το “rotation” ανά Εταιρεία, με την Profile και την Performance να έχουν πάρει τάση, στην παρούσα.

Από τις Κατασκευές ο Άβαξ συνεχίζει την κίνησή του, με αρκετές πιθανότητες να προχωρήσει σε περαιτέρω Α.Μ.Κ. εν ευθέτω χρόνω. Ο Ελλάκτωρας “ψάχνει τα πατήματά του”, μετά την Α.Μ.Κ., ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει δώσει αγοραστικό σήμα και αναμένεται η συνέχεια για τον Όμιλο, που εξελίσσεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή.

Ο Όμιλος Viohalco έχει κάνει μία νέα βάση, με καλές πιθανότητες να δοκιμάσει και πάλι μία ανοδική προσπάθεια.

Η ΔΕΗ περιμένει τα νέα από το άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΔΗΕ και τις λείπει απλά μία διάσπαση των 10,25 ευρώ, αν θέλει να συνεχίζει ανοδικά.

Ισχυρή βάση στα 0,70 ευρώ για την ΚΛΜ, που χρειάζεται κατοχύρωση των 0,75 ευρώ για να κάνει την υπέρβαση.

Η μετοχή της Κρι – Κρί, ταλανίζεται ανάμεσα στη ζώνη 8,30 – 9,00 ευρώ, χωρίς κατεύθυνση.

Ο ΟΤΕ πάνω στις στηρίξεις του, χωρίς να έχει δώσει και πάλι αντίδραση, θυμίζοντας ότι αποτελεί ασφαλή “σηματωρό” για την κίνηση της Αγοράς και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η ΕΧΑΕ χρειάζεται να γράψει το 4 μπροστά, αν θέλει να πάρει και πάλι τάση.

H BriQ Properties, αφού πρώτα πλήρωσε τον στόχο του 2,32 με το παραπάνω, ήδη δοκιμάζει την πρώτη σημαντική στήριξη του 2,16.

“Η αλήθεια είναι ότι οι αποτιμήσεις έχουν γίνει ‘απαιτητικές’ και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται αποτελέσματα, ή νέα ώστε οι μετοχές να δώσουν συνέχιση”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για πολλοστή συνεδρίαση, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη “νεύρου” στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ (Alpha Bank -1,76%, Εθνική -0,72%, Eurobank -1,29%, Πειραιώς -0,36%).

Όπως αναμενόταν και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 576,71 (+0,38%) και 567,48 μονάδων (-1,23%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 568,16 (-1,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 567,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,23%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων, προκειμένου να ελπίζει σε κίνηση προς τις 585 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), 600, 639 και 688 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 559, 547, 541, 526 (ημερήσιο “stop long”) και 521 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, προσφορές άνω των 825 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε το ομόλογο που εξέδωσε η Eurobank. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί, με στόχο να αντλήσει η Τράπεζα 500 εκατ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο ήταν στο 2,5% και τελικά έκλεισε στο 2,375%.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+0,39%), ΒΙΟ (+0,54%) και ΟΛΠ (+0,31%).

Μέχρι το τελευταίο 10λεπτο των συναλλαγών, ο μοναδικός τίτλος από όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil (-0,29%), όμως στη συνέχεια υπέκυψε στο, γενικότερα, αρνητικό κλίμα. Αν πετύχει επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 14,02 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 14,48 και 14,98 ευρώ. Αντίθετα παραβίαση της ισχυρής στήριξης στα 13,16 ευρώ, θα δώσει πίεση προς τα 12,99 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σε φάση συσσώρευσης η μετοχή της TITC (-0,62%). Οι αντιστάσεις στα 16,40 (ημερήσιο “stop short”), 16,94 – 17,18 και 18,30 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 15,88 ευρώ, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 15,30 ευρώ.

Συνεχίζει την περιστροφή στην περιοχή των 12,00 ευρώ, ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (-0,33%). Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 12,42 – 12,50 ευρώ, για να αφήσει πίσω του τους δύο ΚΜΟ 200 ημερών και να εγείρει απαιτήσεις κίνησης προς τα 13,08 ευρώ. Σε περίπτωση διόρθωσης, πρέπει να αποφευχθεί κλείσιμο χαμηλότερα των 11,40 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Byte (-2,93%), επτά για τα Alpha Αστικά Ακίνητα (-1,67%), πέντε για τον Logismo (-2,44%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για τον Άβακα (-2,33%), παρουσία πωλητή σε Ακρίτα (-4,35%), Βιοκαρπέτ (-4,68%), Moda Bagno (-6,40%), ΦBMEZZ (-1,58%) και ΞΥΛΚ (-5,66%), ακόμα χαμηλότερα η Τρ. Αττικής (-6,96%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Τεχν. Ολυμπιακή (+1,41%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Optronics (+5,26%), Mediterra (+5,19%), Fieratex (+2,15%), AVE (+1,72%), Χαϊδεμένος (+0,71%), Ευρωσύμβουλοι (+1,75%), Έλαστρον (+0,93%), ΚΛΜ (+0,83%) και Μπήτρος (+14,58%), επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+2,44%), Ιντρακάτ (+1,35%), Ιντρακόμ (+0,89%) και ΑΝΕΚ (+7,26%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε η Quest (+2,39%), μετά από έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη η Ίλυδα (+3,97%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Epsilon Net (-1,17%), ενώ με νέα ιστορικά υψηλά “φλερτάρουν” τα Πλ. Κρήτης (+2,27%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στις 930, 949 – 950 και 1013 μονάδες. Αν χαθούν οι πρώτες στηρίξεις στις 902 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 895, τα περιθώρια διόρθωσης εξαντλούνται στις 884 και 878 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2234 και η αμέσως επόμενη στις 2240. Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2300 μονάδες.

Οι στηρίξεις στις 2180, 2164, 2154, 2121 και 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση στο εσωτερικό δεν έχει αλλοιωθεί, αν και αναμένουμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις, όσο πλησιάζουμε προς την εκπνοή των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου. Σήμερα είχαμε τη μέτρηση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου της Χώρας μας, αλλά και εκείνο της Ευρωζώνης (τελική μέτρηση). Υπενθυμίζουμε ότι αναμένονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου για ΟΠΑΠ και Quest αύριο, μετά την συνεδρίαση και για τον Σαράντη την Πέμπτη το απόγευμα. Αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, μετά και τις τελευταίες ενδείξεις για αύξηση του πληθωρισμού”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Το Ελληνικό ΑΕΠ κατέγραψε επίδοση - έκπληξη για το 2ο τρίμηνο του 2021, καθώς το +16,2% είναι αισθητά ψηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό τόσο των 19 Χωρών της ΟΕ (+14,3%), όσο και των 27 Χωρών της Ε.Ε. (+13,7%). Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση των Τραπεζικών ομολόγων από την Fitch, οι θετικές εξελίξεις στη διαγωνιστική διαδικασία για το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ Υποδομών και το μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ. Και πριν λίγες ημέρες, η ψήφος εμπιστοσύνης για το Ελληνικό αξιόχρεο, με την προσφορά 18,9 δισ. ευρώ για δύο εκδόσεις ομολόγων 5ετους και 30ετους διάρκειας, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ”, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Εξελίξεις που αποτελούν αξιοσημείωτους θετικούς καταλύτες, ενώ 22 Εταιρείες (μη συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών) έχουν δημοσιοποιήσει εξαμηνιαία κέρδη €904,9 εκατ., έναντι ζημιών €132,8 εκατ. πέρυσι και την ίδια ώρα οι συστημικές Τράπεζες εμφανίζουν αισθητή βελτίωση στους δείκτες ΜΕΔ και κεφαλαιακής επάρκειας, με τη Eurobank να αναγγέλλει την πιθανότητα απόδοσης μερίσματος για την χρήση του 2022.

Όμως όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά να αλλάξουν το σκηνικό συναλλακτικής υποτονικότητας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να παραμένει λίγο πάνω από τις 900 μονάδες και να αδυνατεί, επί του παρόντος, να κινηθεί πάνω από τις 929 μονάδες.

Είτε γιατί οι χρόνιες εγχώριες παθογένειες δεν ενθαρρύνουν την αύξηση των συναλλαγών, από πλευράς Ελλήνων Επενδυτών, παρά τις αυξημένες καταθέσεις Ιδιωτών, τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια, αλλά και την αύξηση του ενεργητικού των Θεσμικών Επενδυτών !

Είτε γιατί οι Ξένοι Επενδυτές δεν προχωρούν, σε αυτή τη φάση, σε αυξημένες τοποθετήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της οριστικοποίησης της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, για τις παρεμβατικές κινήσεις τους στις Αγορές ομολόγων.

Με τα δεδομένα αυτά, η Κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει, δια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 11/9, τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθεί η επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης μετά το Φθινόπωρο, καθώς ο αυξημένος Τουρισμός του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, θα συντηρήσει υψηλές επιδόσεις του ΑΕΠ και κατά το 3ο τρίμηνο.

Με την υγειονομική κρίση να συνεχίζει να συνιστά απειλή για την Οικονομία, λόγω του σχετικά χαμηλού ακόμη ποσοστού εμβολιασμένων στο σύνολο του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, το εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων στις Πρώτες Ύλες και τα Τρόφιμα, απειλεί να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και να συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα ευρέων Κοινωνικών Στρωμάτων, αν δεν υπάρξουν άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στις Διεθνείς Αγορές, οι δείκτες συνεχίζουν να καταγράφουν τις υψηλές πτήσεις τους. Πυκνώνουν όμως οι φωνές εκείνων που θεωρούν ότι η πληθωριστική απειλή, μέσω των ανατιμήσεων του Φυσικού Αερίου και άλλων Πρώτων Υλών, αλλά και οι αρρυθμίες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, δεν θα ξεπεραστούν τόσο γρήγορα.

Με το Ρουμπινί, μάλιστα, να θεωρεί ότι είναι πιθανή η διαμόρφωση σκηνικού στασιμοπληθωρισμού, στο βαθμό που οι παρεμβατικές κινήσεις δεν πετύχουν στο εγγύς μέλλον τη δρομολόγηση ταχύτερων ρυθμών μεγέθυνσης στην Παγκόσμια Οικονομία, εξέλιξη που θα προκαλέσει αναταράξεις στις Αγορές.

“Και αν οι απόψεις του Ρουμπινί αποπνέουν απαισιοδοξία, ήταν από τους ελάχιστους που πρόβλεψαν την χρηματοοικονομική κρίση του 2007 - 2008”, υπενθυμίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις διόρθωσης οι δείκτες στο NYSE.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, με μικρές απώλειες το Ευρώ.

Δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των $1800 ο Χρυσός, σημαντική διόρθωση και για το Ασήμι, προς τα $47000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3350 το Ethereum.

Ο δείκτης για το επενδυτικό κλίμα τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στις 26,5, από 40,4 μονάδες τον Αύγουστο στη Γερμανία, ενώ δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πτώση στις 30 μονάδες. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικονομικό Ερευνητικό Ινστιτούτο ZEW, πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης.

Αναθεώρησε προς τα πάνω η Eurostat το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2021, το οποίο αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 14,3% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 2% και 13,6% αντίστοιχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο πράσινων ομολόγων, κάνοντας έτσι ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της έκδοσης πράσινων ομολόγων ύψους έως και 250 δισ. ευρώ, ή 30% του συνόλου της έκδοσης του NextGenerationEU.

Τώρα που το πλαίσιο έχει εγκριθεί, η Επιτροπή θα προχωρήσει σύντομα στην πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων τον Οκτώβριο, ανάλογα με τις συνθήκες της Αγοράς.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “οι Παγκόσμιες μετοχές καταγράφουν νέα υψηλά επίπεδα και η πορεία θα παραμείνει ανοδική, παρότι το σημερινό τείχος ανησυχίας εκτείνεται σε μια πληθώρα παραμέτρων: από την επιβράδυνση της Κίνας, τη μετάλλαξη Delta, την πρόσφατη Αμερικανική καταναλωτική αδυναμία, τον υψηλό πληθωρισμό, την κορύφωση των κερδών/μακροοικονομική δυναμική, έως την κυλιόμενη ρευστότητα και το αντίκτυπο του επερχόμενου ‘tapering’. Η Ελλάδα και η Ιταλία (δείκτες MSCI) είναι οι φθηνότερες Αγορές στην Ευρώπη και για την Ελλάδα η εικόνα είναι πολύ θετική. Ο δείκτης MSCI Greece παραμένει, μαζί με το Βέλγιο και την Πορτογαλία, ο χειρότερος σε επιδόσεις στο διάστημα της φετινής χρονιάς, έχοντας υποαποδώσει σε σχέση με τον μέσο όρο. Στο ίδιο διάστημα, η Αγορά των ΗΠΑ διαμορφώνεται +17%, υψηλότερα από τον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Αγορών, που είναι στο 15%”, αναφέρου οι αναλυτές της JP Morgan.

Νέα τιμή - στόχο για τη Μυτιληναίος στα €24 (από €13 προηγουμένως) δίνει η Επενδυτική Εταιρεία Edison, με έδρα το Λονδίνο.

Η Edison ουσιαστικά επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διπλασιασμό των μεγεθών το 2022 (συγκριτικά με το 2020), άρα και την απογείωση που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Εισηγμένης, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης (Ιούνιο) και επαναδιατυπώθηκε στο call των αποτελεσμάτων του εξαμήνου (τέλη Ιουλίου).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 917,62 (+0,22%) και 910,32 μονάδων (-0,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 910,32 (-0,58%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 909,26 (-0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 909,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,69%.

Ο τζίρος στα 38,2 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΚΟΥΑΛ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, ΙΝΤΕΚ, ΠΕΙΡ), ενώ ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Lamda Development και ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.179 συμβόλαια).

Στα 5.086 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.115 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 6 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 419, 328 για τον Σεπτέμβριο και 91 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.176,25), κινήθηκε μεταξύ 2.176 και 2.208 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 573,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.531), Alpha Bank (2.692), Εθνική (3.775), Πειραιώς (2.667), ΔΕΗ (502), ΓΕΚ (266), Ελλάκτωρα (417), ΑΔΜΗΕ (319), Ιντρακόμ (388), Motor Oil (101), Μυτιληναίο (392), Lamda Development (212), ΟΤΕ (156), Τρ. Αττικής (114), Jumbo (106), MIG (2.024), ΟΠΑΠ (151).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 46.767, MIG 26.240, Alpha Bank 56.657, Πειραιώς 334.427, Εθνική 33.824, ΔΕΗ 14.668, Cenergy 10.272.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                    NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,10%

 

2021-09-02

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 81.281.858 τεμ., (από 82.726.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.609.147 τεμ. (1.609.147), Eurobank 54.496.811 τεμ. (54.496.811), ΟΠΑΠ 1.368.453 τεμ. (1.451.953), Εθνική 6.870.177 τεμ. (8.084.722), Πειραιώς 4.285.658 τεμ. (5.194.675), ΟΤΕ 1.444.418 τεμ. (1.444.418).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων