Νέα αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Οριακή υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη με μείωση των συναλλαγών στα 47 εκατ. ευρώ. Πτώση για ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Lamda Development. Αντίδραση από τη ΔΕΗ αλλά και άνοδο για Εθνική, Μυτιληναίο.

Δημοσιεύθηκε: 2 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 2 Σεπτεμβρίου 2021 - 19:29

Load more

Ακόμα μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς νεύρο και ζωντάνια, με την επιστροφή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 928 μονάδων, να παραμένει ζητούμενο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το ανοδικό ξέσπασμα της Δευτέρας, που μοίρασε προσδοκίες στους Επαγγελματίες του χώρου, οι επόμενες συνεδριάσεις που ακολούθησαν στο Χ.Α. επανέφεραν τον προβληματισμό στα Χρηματιστηριακά Γραφεία, που άλλα περίμεναν και άλλα βλέπουν στο ταμπλώ.

Έτσι και ενώ το σύνολο των Αναλυτών είχε βάλει σαν πρώτο στόχο του Γενικού Δείκτη την “πολυθρύλητη” ζώνη αντίστασης στις 949 – 950 μονάδες και απώτερο στόχο τιμές πάνω από το 1000αρικο, οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν να επαναπροσγειώνουν τους αισιόδοξους.

Η εικόνα αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου σημειώνεται αξιοπρόσεκτη ανασύνταξη δυνάμεων και υποχώρηση των αγοραστών σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με τα παραπάνω δεδομένα αργά, αλλά σταθερά επιστρέφει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Χ.Α., το “ερώτημα του εκατομμυρίου”, που αναφέρει “αν για πολλοστή φορά, έχασαν το τρένο οι αγοραστές”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Σε αυτή την περίπτωση, το πλέον αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στην διακράτηση των πρόσφατα κεκτημένων, μέσω του συνεχιζόμενου “rotation” στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, όμως η εικόνα εσωστρέφειας που δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη, ασφαλώς και δεν θα βάλει σε “δεύτερες σκέψεις” τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν “φρέσκο χρήμα” και νέες επενδυτικές ιδέες, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Εννοείται ότι η μείωση ενδιαφέροντος έχει ευδιάκριτο αντίκτυπο στον τζίρο, αλλά και στις συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων.

Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης και η απόσυρση των “buyers”, από τους περισσότερους τίτλους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, εικόνα που μείωσε ακόμα περισσότερο, το περιορισμένο ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μισή ώρα πριν τις τελικές δημοπρασίες, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που οριακά βελτιώθηκε προς το τέλος.

Από την άλλη οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με το βλέμμα των Επενδυτών να στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και κυρίως στις τηλεδιασκέψεις, όπου περιμένουν να ακούσουν τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για την πορεία του τρίτου τριμήνου, αλλά και ολόκληρης της τρέχουσας χρονιάς.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “οι Εταιρείες θα δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα από τα οικονομικά τους αποτελέσματα, για το πρώτο μισό της χρονιάς. Βέβαια θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι η σύγκριση αφορά ειδικές περιόδους, όπου η λειτουργία της Αγοράς δεν ήταν αδιάκοπη και η επίδραση δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλους τους κλάδους”.

Εν τω μεταξύ, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, σε συμφωνία με τα Ελ. Πετρέλαια, αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, από τους προεπιλεγμένους Επενδυτές, για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.

Αύριο λήγει το χρονικό όριο υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, μια συναλλαγή που, εφόσον υλοποιηθεί, μπορεί να αλλάξει τον ισολογισμό της ΔΕΗ.

Την ερχόμενη Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Ανεξάρτητα των δικαιολογημένων προβληματισμών που έχουν φέρει οι τελευταίες συνεδριάσεις, ασφαλώς και συνεχίζει να υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, έστω και αν αυτή, πλέον, εκφράζεται από σχετικά λιγότερους Παράγοντες της Αγοράς.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, “δεν θέλουμε να δούμε μπροστά μας ένα 1999, μιας και αυτό κράτησε μία χρονιά εγκλωβίζοντας τους Επενδυτές, που νόμιζαν ότι θα πλουτίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι Αγορές παρόλα αυτά λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες και με πρώτο γνώμονα την ψυχολογία”.

Η Ελληνική Αγορά έχει καθηλωθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τον ΓΔ να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αν αλλάξει επίπεδο, κάτι που για πολλοστή φορά προσπαθεί ανεπιτυχώς, θα δούμε καταστάσεις που σίγουρα θα θυμίζουν άλλες εποχές.

Μην ξεχνάμε ότι τα Τραπεζικά επιτόκια είναι μηδενικά, ο φόβος για τη Χώρα έχει απομακρυνθεί και πλέον, όλοι κερδίζουν από την Αγορά το τελευταίο διάστημα.

Το τελευταίο είναι και ο πιο επικοινωνιακός τρόπος για να εισέλθουν νέα χρήματα στο Χρηματιστήριο. Ήδη αυτό έχει πάρει σάρκα και οστά, χωρίς ακόμα να γίνεται μαζικά. Είναι δεδομένο όμως ότι και αυτό θα συμβεί. Μην ξεχνάμε ότι πλέον η Αγορά έχει και συντηρητικές ομολογιακές τοποθετήσεις, που μπορούν να δώσουν κάποιες αποδόσεις, σε σχέση με τις μηδενικές στις Τράπεζες.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει να αυξάνεται ο Ιδιωτικός Τραπεζικός δανεισμός, με εξαίρεση τα στεγαστικά.

Οι Τράπεζες προσδοκούν σε αυτό, μιας και είναι και ο μόνος τρόπος για να αυξήσουν τα κέρδη τους, από τη στιγμή που θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες σωστά. Αυτό μπορεί να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο ΑΕΠ.

Σίγουρα κάποιος δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της εισροής νέων κεφαλαίων, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται προσοχή στους Επενδυτές, εκτός αν δηλώνουν τζογαδόροι.

“Σκοπός είναι να μην μπερδεύουμε την επένδυση με τον τζόγο και το γρήγορο κέρδος. Για να μπορέσει κάποιος να κερδίσει πιο μεσοπρόθεσμα στην Αγορά, χρειάζεται στρατηγική, επιμονή και σωστή διαχείριση χρήματος”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας και σήμερα από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (+1,53%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (0%), Eurobank (+0,29%) και Πειραιώς (-0,78%)

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 567,8 (+0,60%) και 532,08 μονάδων (-0,42%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 564,10 (-0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 566,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 526 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 573 – 578 και 595 – 600 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στην ζώνη 548 – 544 από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 526, μπορεί να σπρώξει τον εν λόγω δείκτη προς τις 518 – 514 μονάδες, όπου συγκλίνουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ξεπαγώνει’, μετά από σχεδόν ένα δίμηνο και αλλάζει η δομή της διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει η Πειραιώς, για την πώληση χαρτοφυλακίου ιδιοχρησιμοποιούμενων και ανακτηθέντων Ακινήτων, αξίας έως 1 δισ. ευρώ”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+2,54%), ΜΟΗ (+0,80%), ΜΥΤΙΛ (+1,26%), ΟΤΕ (+0,31%), ΣΑΡ (+1,36%) και TITC (+0,75%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ και ΕΧΑΕ.

Δύο ήταν οι τίτλοι από τον μη Τραπεζικό FTSE25, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Motor Oil (+0,80%) και ΔΕΗ (+2,54%).

Ξεκινώντας από την ΜΟΗ (+0,80%), σημειώθηκε επιστροφή των αγοραστών, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στον απόηχο των δηλώσεων της Διοίκησης, στην τηλεδιάσκεψη με τους Αναλυτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “αν και ακόμη δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση, εντούτοις η Διοίκηση της Motor Oil Hellas εξέφρασε την αισιοδοξία της, για την καταβολή προμερίσματος για την τρέχουσα χρήση. Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου ο αν. CEO Π. Τζαννετάκης, το παράθυρο για την καταβολή προμερίσματος τοποθετείται χρονικά στο δ' τρίμηνο, πιθανόν τον ερχόμενο Νοέμβριο”.

Η μετοχή θέλει άμεση επιστροφή υψηλότερα των 14,02 ευρώ, έτσι ώστε τα 14,48 και 14,98 ευρώ να παραμείνουν στο στόχαστρο των αγοραστών. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στα 13,67, 13,16 και 12,92 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά από δύο διορθωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές και στη μετοχή της ΔΕΗ (+2,54%), καθώς πλησιάζει η αποσφράγιση των προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού συνεχίζει να έχει μπροστά της την ισχυρή αντίσταση στα 10,14 – 10,24 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 9,81, 9,72 (gap) και 9,25 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά την τελευταία πλαγιοανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 12,10 ευρώ (από τις 19/8 είχε να δει αρνητικό κλείσιμο), σήμερα έδωσε ελεγχόμενη διόρθωση ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-1,50%), κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Οι αντιστάσεις στα 13,20, 13,37 και 13,70 ευρώ και οι στηρίξεις στα 12,59, 11,94 (ημερήσιο “stop long”) και 11,83 ευρώ.

Κοντοστέκεται λίγο κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 17,00 ευρώ, η μετοχή του ΟΤΕ (+0,31%), ανοδική διάσπαση του οποίου θα αλλάξει ριζικά τα τεχνικά δεδομένα. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 15,55 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Ευρωσύμβουλοι (+4,55%), Μινέρβα (+3,51%), Κεπενού (+0,77%), Μουζάκης (+0,87%), ΞΥΛΚ (+0,63%), Doppler (+1,77%) και Mermeren (+1,96%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 25/8 για την Intralot (-6,67%), προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Space (+2,35%, αλλά και αποβίβαση “διορατικών” χαρτοφυλακίων), ενώ συνεχίζει “βόρεια” με αξιοπρόσεκτο “bid” η Προοδευτική (+19,27%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Entersoft (-2,79%), Byte (-1,42%), Fourli (-1,48%), Βογιατζόγλου (-0,92%) και Μοτοδυναμική (-2,58%), η παροχή εξουσιοδότησης, από την γ.σ., προς το ΔΣ για πιθανή Α.Μ.Κ. έφερε πιέσεις στην Autohellas (-2,63%), επιστροφή αγοραστών σε Ελγέκα (+3,04%), Άβακα (+2,54%), Βιοτέρ (+5,73%) και MIG (+2,07%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΦΒΜΕΖΖ (-2,35%) και Profile (-0,66%), ενώ σε υψηλά 14 ετών έκλεισε η Γενική Εμπορίου (+2,54%).

Παρουσία πωλητή σε Τρ. Αττικής (-1,38%), Ιντρακάτ (-2,56%), Ιντεάλ (-1,18%), Εβροφάρμα (-2,58%) και CPI (-5,78%) και σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 14,05 ευρώ (κλείσιμο 26/8) η Performance (-2,21%).

Τέλος στον Τζιρακιάν και ενώ στις 17.00 η μετοχή βρισκόταν στα 2,61 ευρώ (-0,38%) με όγκο 6076 τεμ., στις τελικές δημοπρασίες εμφανίστηκε εντολή πώλησης 10000 τεμ. στα 2,20 ευρώ (-16,03%), η οποία αποσύρθηκε λίγο πριν τις 17.10, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει στα 2,63 ευρώ (+0,38%) διακινώντας 6080 τεμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης πρέπει το συντομότερο να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 928 μονάδων, για να κρατήσει ανοιχτά τα περιθώρια κίνησης προς τις 949 – 950 μονάδες. Από εκεί και ψηλότερα και για κίνηση προς τις 1013 μονάδες, θα χρειαστεί σημαντική τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Αν χαθούν οριστικά οι 928 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 900 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 878 (ημερήσιο “stop long”) και 861 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Έστω και στο τέλος, κράτησε την στήριξη των 2200 μονάδων ο FTSE25. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, οι επόμενες στηρίξεις στις 2167 – 2154 και 2106 – 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Παραμένει η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 2230 – 2240 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 900 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 930 μονάδες. Η Διοίκηση της Motor Oil προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση των περιθωρίων στα επόμενα τρίμηνα, αν και η βελτίωσή τους κινείται ακόμη με αργούς ρυθμούς, συνεπώς και σε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για τη Μητρική. Τα αποτελέσματα του Ομίλου αναμένεται να είναι καλύτερα στο β’ εξάμηνο και για το λόγο ότι θα κεφαλαιοποιούνται όλο και περισσότερο τα κέρδη από τις Θυγατρικές στον τομέα των ΑΠΕ, με τη συνεισφορά των νέων Έργων στον κλάδο αυτό να χαρακτηρίζεται καλή. Ενδεικτικά, η Motοr Oil Renewable Energy Α.Ε. διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής δυναμικότητας 280 MW, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται τρία Αιολικά Πάρκα συνολικής δυναμικότητας 84 MW. Ο πρόεδρος του Ομίλου Fourlis δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι η ΑΕΕΑΠ έχει επιπλέον συμβασιοποιήσει νέα projects ύψους €200 εκατ., ενώ ο Όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέα projects, στους τομείς των Εμπορικών Ακινήτων (big boxes), αλλά και logistics, που αγγίζουν τα €100 εκατ. Η Διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι κατά τη δημόσια εγγραφή εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α. (με ορίζοντα 12 - 18 μηνών), το χαρτοφυλάκιό της θα ανέρχεται στα €500 εκατ. Τέλος, η Διοίκηση ενημέρωσε πως και το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου ο Όμιλος διατήρησε ισχυρά θετικό πρόσημο πωλήσεων, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2019. Επιπλέον, ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα νέο κατάστημα ΙΚΕΑ έκτασης 2.000 τ.μ τον Νοέμβριο στο Εμπορικό Κέντρο ‘The Mall Athens’ στο Μαρούσι”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Στο εσωτερικό, προς εξομάλυνση βαδίζει η έντονη ανοδική κλίση, αλλά όσο παραμένουμε άνω των 900 μονάδων, αυξάνονται οι πιθανότητες να δοκιμαστούν και υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η εξέλιξη των κρουσμάτων Δέλτα και το χρονικό σημείο κορύφωσης αυτών, θα παίξει καθοριστικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες για τον ΓΔΧΑ, αν και πιθανότατα είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για κάτι τέτοιο. Αξίζει να σημειώσουμε τα θετικά νέα για την Ελληνική Μεταποίηση, με την τελευταία μέτρηση του PMI Markit Αυγούστου να διαμορφώνεται στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο, στο 59,3. Επικεντρωνόμαστε στους θετικούς καταλύτες που θα προκύψουν ανά τίτλο στηριζόμενοι στο ‘stock picking’’, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Σε κρίσιμο διαγραμματικό ‘σταυροδρόμι’ ο Γενικός Δείκτης, καθώς η επίτευξη μετα-πανδημικού υψηλού στις 932 μονάδες την Τρίτη, συνοδεύτηκε από ρευστοποιήσεις και δύο επικίνδυνα ‘κόκκινα κηροπήγια (candlesticks)”, σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Καθώς η Αγορά έδειξε διαθέσεις κατοχύρωσης κέρδους και όχι σημάδια νέου αγοραστικού ενδιαφέροντος στα εν λόγω επίπεδα, αποδεικνύεται ότι αυτά ήταν “μαρκαρισμένα” με εντολές πώλησης.

Δεν αναμέναμε ότι η διάσπαση της πολλαπλής αντίστασης στα τρέχοντα επίπεδα θα ήταν μια απλή υπόθεση, αλλά τα αντανακλαστικά των πωλητών ήταν αρκετά εντυπωσιακά, σε μια Αγορά η οποία έμοιαζε να κινείται σα “μαγνητισμένη” προς τα πάνω, στο δεύτερο μισό του Καλοκαιριού, λες και ζήλευε τη δόξα των Ξένων, που εδώ και καιρό έχουν ξεχάσει τι σημαίνει η λέξη “φρένο”.

Εν αναμονή της πιθανής μεταβλητότητας που μπορεί να προκαλέσουν στους σηματωρούς ξένους δείκτες τα αυριανά στοιχεία Απασχόλησης από τις ΗΠΑ και του εβδομαδιαίου κλεισίματος των δεικτών, ανεβάζουμε το “stop” στα “longs”, καθώς είναι κρίμα να “αφεθούν στο τραπέζι” περισσότερες από τις 100 μονάδες που έδωσε ο ΓΔ από το “crash low” της 19ης Ιουλίου, μέχρι και το “grand finale” του Αυγούστου.

Αυτό το σκεπτικό ισχύει φυσικά για τους επιμέρους τίτλους και για τα Παράγωγα του Χ.Α.

Μπαίνοντας στους στατιστικά θωρούμενους ως δύο χειρότερους μήνες του έτους για τις Παγκόσμιες μετοχές (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) και με δεδομένα τα ύψη στα οποία αυτές έχουν φτάσει, μία περιφερειακή και εν πολλοίς εύκολα χειραγωγήσιμη Αγορά χαμηλών τζίρων, όπως το Χ.Α., είναι φυσιολογικό να βάζει σε “δεύτερες σκέψεις” τους ενεργούς κωδικούς.

Από την άλλη πλευρά, τα “πιεστήρια χρήματος” των Κεντρικών Τραπεζών συνεχίζουν να δουλεύουν νυχθημερόν, δημιουργώντας αυξημένη ρευστότητα στο Σύστημα.

Η άποψη που πλειοψηφικά εκφέρουν οι “έχοντες το αλάθητο του Πάπα”, κεντρικοί τραπεζίτες, ότι “η απασχόληση σταδιακά ενισχύεται, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού και ότι οι υγειονομικοί κίνδυνοι κρατούν τις νομισματικές Αρχές σε επιφυλακή” θα λέγαμε ότι ανακουφίζει τους “αγοραστικούς”.

Σε αυτά τα πλαίσια, κάποια “ψίχουλα από το μεγάλο τραπέζι” που έπεσαν προς τα εδώ, είναι φυσικά καλοδεχούμενα και διατηρούν το στόχο του “τετραψήφιου ΓΔ”, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι αποτελούν στρατηγικές τοποθετήσεις που θα παραμείνουν ανοικτές και στα δύσκολα, κατά το άσμα “you will never walk alone” που ακούγεται από οπαδούς στα Βρετανικά γήπεδα ποδοσφαίρου.

“Σε κάθε περίπτωση, η γενική τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, αλλά αρκετά ‘υπεραγορασμένη’ στο ημερήσιο γράφημα. Ο ΔΤΡ, από την άλλη, συνεχίζει να υποαποδίδει του ΓΔ, δημιουργώντας μια ύποπτη διχοτόμηση (divergence) στην Ελληνική Αγορά, αλλά και αναδεικύοντας την προτίμηση των Επενδυτών προς τη μη Τραπεζική κεφαλαιοποίηση”, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπια θετικά η Ευρώπη, προς νέα υψηλά οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Χωρίς δυνάμεις να κινηθεί ψηλότερα ο Χρυσός, αξιοσημείωτες απώλειες για το Ασήμι, με τα $50000 αναμετράται το Bitcoin, πάνω από τα $3760 το Ethereum.

“Σκουπίδια” αποκάλεσε τα Αμερικανικά ομόλογα ο Bill Gross, σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, εξηγώντας ότι οι αποδόσεις στις μακροπρόθεσμες σειρές είναι πολύ χαμηλές.

Ο Gross υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων δεν μπορεί παρά να ανέβουν. Η Fed απορροφά περίπου το 60% των εκδόσεων και μπορεί σύντομα να αρχίσει να μειώνει τις αγορές. Την ίδια στιγμή το έλλειμμα των $1,5 τρισ. σημαίνει ότι η προσφορά θα παραμείνει υψηλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετοχές μπορούν επίσης να πέσουν στην κατηγορία “σκουπίδια”, αν η αύξηση των κερδών δεν καλύψει τις μεγάλες προσδοκίες.

Άλμα 12,1% έκαναν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 2,3% στην Ευρωζώνη και στο 2,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυξάνουν σε 40 οι μετοχές που απαρτίζουν τον Γερμανικό DAX, σύμφωνα με απόφαση του Deutsche Börse, με κριτήριο την κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, θα εισαχθεί και ένας κανόνας κερδοφορίας: για να είναι επιλέξιμη μια Εταιρεία, θα πρέπει να έχει κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA την τελευταία διετία. Οι νέοι κανόνες ωστόσο δεν θα ισχύσουν για τα υφιστάμενα Μέλη του δείκτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, “το Προσωπικό του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών, δουλεύει έναν νέο δημοσιονομικό Νόμο ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, για τη διατήρηση μέτρων στήριξης Οικογενειών και Επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 28 Αυγούστου, υποχωρώντας σε νέο πανδημικό χαμηλό. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι αιτήσεις σημείωσαν πτώση κατά 14.000 στις 340.000, από 354.000 προηγουμένως. Οι Αναλυτές έβλεπαν διολίσθηση στις 345.000.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 4,3% τον Ιούλιο, στα $70,1 δισ., από $73,2 δισ. τον Ιούνιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πτώση του ελλείμματος στα $71 δισ.

Οι παραγγελίες για Αγαθά που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,4%, μετά από άνοδο 1,5% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Αναλυτές προέβλεπαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες θα ενισχυθούν κατά 0,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, ισχυρά αποτελέσματα β' τριμήνου θα εμφανίσει ο ΟΠΑΠ, λόγω ενοποίησης της Stoiximan, εκτιμά η Optima Bank σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 16 ευρώ. Προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει έσοδα 376 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένα κατά 109% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 138 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 67 εκατ. ευρώ, από ζημιές κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 921,3 (+0,35%) και 913,12 μονάδων (-0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 916,14 (-0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 917,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,11%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 45,7 εκατ., από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΦΒΜΕΖΖ), ενώ ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΜΟΗ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Εθνική, Eurobank, TITC και Σαράντης και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν νεότερη συρρίκνωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.906 συμβόλαια).

Στα 5.093 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.084 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 6 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 6 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 398, 365 για τον Σεπτέμβριο και 33 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.200), κινήθηκε μεταξύ 2.187 και 2.205,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 563,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.095), Alpha Bank (2.408), Εθνική (860), Πειραιώς (1.780), ΔΕΗ (1.015), ΓΕΚ (136), Ελλάκτωρα (1.022), Τέρνα Ενεργειακή (103), ΟΠΑΠ (102), Cenergy (103), Μυτιληναίο (261), Ελ. Πετρέλαια (245), ΟΤΕ (126), Viohalco (207).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.868, MIG 26.028, Alpha Bank 56.162, Πειραιώς 334.572, Εθνική 35.793, ΔΕΗ 14.647, Cenergy 10.320.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                  Name of Issuer                     NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,19%

 

2021-08-24

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 82.704.413 τεμ., (από 82.550.824 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.610.106 τεμ. (1.610.106), Eurobank 54.716.417 τεμ. (54.216.040), ΟΠΑΠ 1.545.953 τεμ. (1.554.953), Εθνική 8.084.707 τεμ. (8.084.707), Πειραιώς 5.194.675 τεμ. (5.194.675), ΟΤΕ 1.440.948 τεμ. (1.396.448).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων