“Τσούκου - τσούκου ball”, έχουν βαφτίσει οι Έλληνες φίλαθλοι, το λεγόμενο Ποδόσφαιρο σκοπιμότητας. Αυτό που θυσιάζει, θεωρητικά, το θέαμα για την ουσία. Με αυτό το σύστημα κινείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να συνεχίσει την αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά τετραμήνου και να ανεξαρτητοποιηθεί, σχετικά, από την τάση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.
Οι τελευταίες επέλεξαν και σήμερα να κινηθούν επιφυλακτικά, περιμένοντας τα νεότερα από τα μέτωπα της πανδημίας, των εταιρικών αποτελεσμάτων και τις αυριανές ανακοινώσεις από την Fed.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Fed, με τους Επενδυτές να αναμένουν ενδείξεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα, όσον αφορά την νομισματική της πολιτική.
Είναι γεγονός ότι η αργή και φτηνή αντίδραση, που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν δημιουργεί “θόρυβο” στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, όμως παραμένει ερωτηματικό το μέχρι που μπορεί να επεκταθεί η ανοδική κίνηση, χωρίς Τραπεζικές βοήθειες και τι αντοχές μπορεί να έχει η Εγχώρια Αγορά, με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, αν ανεβάσει στροφές κάποιου είδους διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές.
Από την άλλη, το “εξαρέ” ανοδικών συνεδριάσεων που έχει συμπληρωθεί, έχει δώσει στον ΓΔ κέρδη 5,18%%. Οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Δείκτη αποτελούν ρεκόρ τριμήνου και παραπέμπουν στην περίοδο 1/4 έως και 15/4, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Και στη σημερινή συνεδρίαση κύρια χαρακτηριστικά ήταν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην Τραπεζών, η συνεχιζόμενη κινητικότητα για αρκετούς τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και ασφαλώς, ο χαμηλός τζίρος. Συμπερασματικά, αν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ή εβδομάδες, για να υπάρξει ενδιαφέρον έξω από τα στενά όρια του FTSE25, η Εγχώρια Αγορά έχει ανάγκη κάποιο deal, που θα επιβεβαιώνει ότι και οι τρέχουσες αποτιμήσεις στο Χ.Α., δεν θεωρούνται “απαιτητικές”.
Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τον τίτλο της ΕΧΑΕ (+1,56%) και τα αξιοπρόσεκτα κέρδη της Μυτιληναίος (+2,80%), ένδειξη ότι η Εγχώρια Αγορά έχει αποκτήσει αντανακλαστικά και έσπευσε να “εξαργυρώσει” στο ταμπλώ τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσαν οι δύο Εισηγμένες.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο (Alpha Bank +0,75%, Εθνική -0,63%, Eurobank -1,02%, Πειραιώς 0%). Από την άλλη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρώτη αντίδραση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών από τα πρωινά χαμηλά, ασφαλώς και έπαιξε ρόλο στο γύρισμα του Γενικού Δείκτη σε θετικό πρόσημο και μάλιστα κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, έστω και αν οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, “έμειναν από δυνάμεις” στην συνέχεια.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 518,37 (-0,66%) και 526,84 μονάδων (+0,96%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 520,55 (-0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 520,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,18%.
Για τον εν λόγω δείκτη μόνη θετική ένδειξη, όσο αρνείται να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 526 – 508, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων. Αν καταστρατηγηθεί η εν λόγω στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 490 μονάδες. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 531, 542 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 90 ημερών), 549 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 564 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “το ποσοστό 17,3% που κατέχει η Pimco στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, μέσω της Εταιρείας ‘Poppy Sarl’ έχει βάλει στο στόχαστρό της η Eurobank, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης αύξησης της συμμετοχής της στο κεφάλαιο της Κυπριακής Τράπεζας.
Αρκετά ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σήμερα, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου οι μετοχές με θετική μεταβολή είναι περισσότερες, καθώς υποαπέδωσαν μόνο οι ΑΡΑΙΓ (-0,19%), ΒΙΟ (-0,68%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,52%), ΔΕΗ (-0,22%), ΜΠΕΛΑ (-0,87%), ΟΛΠ (-0,52%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,35%) και TITC (-0,25%)
Χθες απέκοψε μικτό μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, αλλά και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο η μετοχή του ΟΛΠ (-0,52%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, πάντα με χαμηλές συναλλαγές. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 19,54 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 19,65 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 19,82 (ημερήσιο “stop short”) και 20,35 ευρώ. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 19,06 – 18,90, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και για την μετοχή της Jumbo (-0,87%), ενώ συμπλήρωσε και έντεκα κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 14,00 ευρώ, Οι πρώτες αντιστάσεις στα 14,20 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 14,30 (ημερήσιο “stop short”) και 14,71 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 13,57 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 12,20 ευρώ.
Όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΧΑΕ (+1,56%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Αν υπερκεράσει την πρώτη αντίσταση στα 4,00 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 4,08 (ημερήσιο “stop short”) και 4,20 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, ο τίτλος δεν θα πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 3,70 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).
Εν τω μεταξύ, ποσό 31,5 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλει ο Όμιλος Ελλάκτωρ για το Έργο “Gold Line” στη Ντόχα, μετά από απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε Υπεργολάβο. “Η Άκτωρ συνεργάζεται με τα υπόλοιπα Μέλη της Κοινοπραξίας, προκειμένου να ασκηθεί αγωγή ακύρωσής της, ενώ σε συνεργασία τόσο με τα άλλα Μέλη της Κοινοπραξίας όσο και με τους Νομικούς της Συμβούλους θα αξιολογήσει, σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, το λογιστικό χειρισμό που θα υιοθετηθεί”, σημειώνει η Εταιρεία. Παρά την αρνητική είδηση, η μετοχή την πέρασε “ντούκου” συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+3,40%) έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,206 ευρώ. Επόμενη, σημαντική, αντίσταση στα 1,40 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, στον Όμιλο Eurobank κατέληξε τελικά το 29,5% των μετοχών της Ιντερτέκ (+15,79%), που ανήκε στον Επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. H Eurobank ήταν πιστώτρια Τράπεζα του Επιχειρηματία και πρόθεσή της είναι να ρευστοποιήσει μελλοντικά τη συγκεκριμένη θέση στην Εισηγμένη. Μετά την εξέλιξη αυτή, δεν συντρέχει λόγος δημόσιας πρότασης προς τους Μετόχους μειοψηφίας καθώς τόσο η Eurobank, όσο και ο μεγαλύτερος Μέτοχος Κωνσταντίνος Αμοιρίδης, κατέχουν μικρότερες θέσεις από το 33,34% της Ιντερτέκ.
Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Reds (-1,69%) και Επίλεκτο (-7,53%, είχαν προηγηθεί έξι ανοδικές και δύο αμετάβλητες), ελεγχόμενο “profit taking” σε Epsilon Net (-3,80%), Performance (-0,48%) και Πλαίσιο (-0,97%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/7 για την Γενική Εμπορίου (+4,17%) και στις 20/7 για Centric (+13,10%) και Byte (+2,15%), σε υψηλά τριμήνου ο Κέκροπας (+7,07%), ενώ ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Κρι Κρι (+0,23%),
Προσπαθούν πλαγιοανοδικά οι Ίλυδα (+8,57%) και Ιντρακόμ (+1,21%), αξιοπρόσεκτη εντολή αγοράς στο χθεσινό κλείσιμο των 0,62 ευρώ για τον Μουζάκη (+4,19%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Autohellas (+4,93%) και Ελινόιλ (+2,56%), έξι για την ΕΚΤΕΡ (+3,08%), επέστρεψε μέρος του χθεσινού +26,51% ο Καραμολέγκος (-14,29%), παρουσία πωλητή σε Λανακάμ (-2,27%) και Δρομέα (-4,69%), ανέβασε συναλλαγές η Κορδέλλου (+5,11%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Quest (+5,15%) και Entersoft (+2,63%).
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.
Για τον Γενικό Δείκτη, θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 845 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Για να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε το κύμα της τελευταίας διόρθωσης, απαιτείται ανακατάληψη των 900 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 876 – 878 (διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), 885 (ημερήσιο “stop short”) και 895 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 845 μονάδων, μπορεί να δώσει πίεση προς τις 836, 828 – 824 και 800 – 795 μονάδες.
Για την σχετική αποκατάσταση της εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρέπει η εβδομάδα και ο μήνας να ολοκληρωθούν με κλείσιμο υψηλότερα των 2161 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2106, 2110 – 2118 (διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και 2143 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα των 2161 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις περίφημες 2240 μονάδες (gap). Πρώτη στήριξη στις 2040 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και αμέσως επόμενη στις 1989 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Η συσσώρευση δείχνει σαν πιθανότερο σενάριο για το Χ.Α., λόγω των μικτών τάσεων στις Αγορές του Εξωτερικού, σε αναμονή των αποφάσεων και των ανακοινώσεων της FED αύριο Τετάρτη , τη στιγμή που τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ στηρίζουν τους εκεί δείκτες”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Παρά τους αδύναμους όγκους συναλλαγών, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ίσως μπορέσουν να στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα και να διατηρήσουν το θετικό momentum”, εκτιμά η Beta Sec.
“Το συναλλακτικά υποτονικό σκηνικό συνεχίζει να κυριαρχεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Με τη ρηχότητά του να μην επιτρέπει το συγχρονισμό του με τις κινήσεις των Διεθνών Αγορών, καθώς η χαμηλή συμμετοχή Εγχώριων Επενδυτών, επιτρέπει τη διαμόρφωση κινήσεων από Επενδυτές Εξωτερικού, με βραχύβιο χρονικό ορίζοντα και ακραίο κερδοσκοπικό σκεπτικό”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Τέτοια δεδομένα χαρακτήρισαν το “ξεπούλημα” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε συνέχεια της αναγγελίας του Μυκονιάτικου lockdown, με το σκεπτικό ότι το πλήγμα για τον Τουρισμό θα είναι ισχυρό. Χρειάστηκαν ωστόσο 6 συνεδριάσεις για να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 870 μονάδων.
Την ίδια ώρα και εν μέσω της συνεχιζόμενης Θερινής ραστώνης, όλοι οι Επενδυτικοί Οίκοι (Citigroup, Scope Ratings, Fitch, Commerzbank) συνεχίζουν να διατυπώνουν την αισιοδοξία τους για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας, για φέτος και για το επόμενο έτος.
Παράλληλα, η Bank of America αναπροσαρμόζει τις τιμές - στόχους για τις συστημικές Τράπεζες, αποδίδοντας τα εύσημα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πεδίο της εξυγίανσης, από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Και η Lamda αναφέρεται καθημερινά στο σχεδιασμό της, σε σχέση με το Έργο του Ελληνικού, προσδοκώντας ότι θα υπάρξουν προσεχώς πωλήσεις σε τιμές που θα συνιστούν Παγκόσμιο ρεκόρ (€14.000/ τ.μ.) στους υπό κατασκευή Ουρανοξύστες.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η αναγγελία των εξαμηνιαίων επιδόσεων των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών, με τις επιδόσεις της ΕΧΑΕ και του Μυτιληναίου να εκπλήσσουν ευχάριστα.
Παρά το γεγονός ότι η σύγκριση με τα μεγέθη της περσινής χρονιάς, ευνοεί την καταγραφή υψηλών μεταβολών κερδοφορίας, η προοπτική της συνέχισης καταγραφής τέτοιων επιδόσεων και για τα επόμενα έτη, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη. Δικαιολογεί δε την αναβάθμιση των αποτιμήσεων των μετοχικών αξιών.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της Ελληνικής Οικονομίας για τα επόμενα έτη, οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι οι βελτιωμένες επιδόσεις του κύκλου εργασιών, της λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά και της καθαρής κερδοφορίας που ευνοείται και από το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, θα αφορούν την πλειοψηφία των Εισηγμένων Εταιρειών και όχι μόνο όσων συνδέονται με τα κονδύλια του Ενεργειακού και του Ψηφιακού μετασχηματισμού της Οικονομίας.
Δεδομένο που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ώστε η αναρρίχηση του ΓΔ να συνεχιστεί, με στόχο τη σύντομη ανάκτηση της περιοχής των 900 μονάδων.
Στο εξωτερικό, η ευφορία των Διεθνών Αγορών συνεχίζεται, παρά τις υφιστάμενες αβεβαιότητες για τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί στην πορεία των οικονομικών μεγεθών της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Με τη Federal να αναμένεται να επιβεβαιώσει, με την ολοκλήρωση της 2ημερης Συνόδου της, τη συνέχιση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, όπως ήδη ανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ για λογαριασμό της ΕΚΤ.
“Με τις Κεντρικές Τράπεζες να παραμένουν αμετακίνητες στην πολιτική στήριξης της Παγκόσμιας Οικονομίας ‘για όσο χρειαστεί’ και μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η επάνοδος στην κανονικότητα, χωρίς να απειλείται από τις μεταλλάξεις της πανδημίας”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Διεθνείς αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Νέες σημαντικές απώλειες για τις Αγορές της Κίνας.
“Οι Κινεζικές Εταιρείες που είναι εισηγμένες στα Αμερικανικά Χρηματιστήρια, πρέπει να δημοσιοποιούν τους κινδύνους παρέμβασης της Κινεζικής Κυβέρνησης στις δραστηριότητές τους, στο πλαίσιο των τακτικών τους υποχρεώσεων ανακοίνωσης”, όπως δήλωσε Ανώτατο Στέλεχος της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το Reuters.
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Wall Street.
Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ. Ακόμα μία συνεδρίαση που “παλεύει” τα $1800 ο Χρυσός, σημαντικές απώλειες για το Ασήμι, πάνω από τα $38300 το Bitcoin, προς τα $2290 αναρριχάται το Ethereum.
“Η αύξηση του Τραπεζικού δανεισμού από την ΕΚΤ φέρνει βραχυπρόθεσμη αύξηση κερδών, αλλά και μακροπρόθεσμους κινδύνους. Η αύξηση στον δανεισμό TLTRO αυξάνει την εξάρτηση των Τραπεζών της Ζώνης του Ευρώ από τη φθηνή χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας και αυτό το λαμβάνει υπόψη όταν αναλύει τις υποκείμενες πιστωτικές δυνάμεις”, επισημαίνει η Moody’s.
Άνοδο 0,8% σημείωσαν τον Ιούνιο οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά Αγαθά στις ΗΠΑ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο κατά 0,7%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να μην αποδειχθεί παροδικός, αναγκάζοντας τις Κεντρικές Τράπεζες να αναλάβουν προληπτική δράση. Διατήρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας με ρυθμό 6% το 2021, αλλά αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το 2022 στο 4,9%, από 4,4% που ανέμενε τον Απρίλιο. Η αναβάθμιση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες της πρόβλεψης για το 2022, προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την αναβάθμιση των προβλέψεων για τις Ανεπτυγμένες Οικονομίες, ειδικά τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το outlook εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν οι εμβολιαστικές καμπάνιες.
Εντός των τειχών
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,51 (-0,39%) και 877,25 μονάδων (+0,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 874,97 (+0,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 876,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,74%.
Ο τζίρος αυξήθηκε στα 46 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΧΑΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν “βρήκαν” το θετικό πρόσημο οι ΟΛΠ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
ΧΠΑ
Συνεδρίαση ελεγχόμενης υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.658 συμβόλαια).
Στα 5.313 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.325 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).
Στα 17 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 18 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 458, 411 για τον Αύγουστο και 47 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.062), κινήθηκε μεταξύ 2.054 και 2.089 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 520), κινήθηκε μεταξύ 520 και 522,5 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (59.280 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.465), Alpha Bank (2.525), Εθνική (2.762), Πειραιώς (2.006), Ελλάκτωρα (422), Μυτιληναίο (719), ΓΕΚ (186), ΔΕΗ (405), Ιντρακόμ (159), ΟΤΕ (209), Lamda Development (266), MIG (140), ΟΠΑΠ (102).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 33.794, MIG 24.532, Alpha Bank 35.306, Πειραιώς 322.408, Εθνική 32.403, ΔΕΗ 15.195.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 86.208.983 τεμ., (από 88.042.526 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.603.001 τεμ. (1.603.001), Eurobank 55.050.151 τεμ. (55.050.151), ΟΠΑΠ 1.468.047 τεμ. (1.468.047), Εθνική 10.205.046 τεμ. (10.205.046), Πειραιώς 4.265.076 τεμ. (4.214.451), ΟΤΕ 1.283.461 τεμ. (1.287.599), MIG 1.734.474 τεμ. (1.734.474).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.