Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής μετά την ισχυρή αντίδραση της Wall Street την Παρασκευή, με τριπλό ρεκόρ στους δείκτες, περιμένοντας την έκθεση που θα εκδοθεί αύριο Τρίτη, για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ, αλλά και την εξαμηνιαία ακρόαση στο Κογκρέσο του προέδρου της Fed Jerome Powell την Τετάρτη, μετά την κυκλοφορία της έκθεσης για τον πληθωρισμό.
Συνεδρίαση μόνο για την Alpha Bank, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στον απόηχο της έκτακτης αναβάθμισης από τον ΜSCI.
Πιο συγκεκριμένα, στο δείκτη Global Standard του MSCI εισέρχεται η Αlpha Bank από 14 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ταμπλώ του Χ.Α. που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. των 800 εκατ. ευρώ (ο Οίκος FTSE, δεδομένου του μεγέθους της προσφοράς των μετοχών, είναι πιθανό να προχωρήσει σε αύξηση της συμμετοχής των νέων μετοχών στον δείκτη FTSE Emerging Index).
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζήτηση ύψους 180 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν στο 7,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ δεν αποκλείεται η ζήτηση να φθάσει τα 210 εκατ. τεμάχια, ή κοντά στο 9% του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου τα index tracker funds, που ακολουθούν την σύνθεση των διεθνών δεικτών, να ανεβάσουν τη συμμετοχή τους.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η μετοχή της Αlpha Bank αποτελεί ‘σηματωρό’ για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Από τους Βετεράνους των Εισηγμένων, εισήχθη το 1925 (ως Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως) και από τότε η πορεία της μετοχής έχει επηρεάσει όλο το ταμπλώ. Το τελευταίο διάστημα, έχει αναλάβει τα ηνία, κάτι που οφείλεται σε δύο, τουλάχιστον, λόγους. Πρώτον, η βαριά στάθμιση στους τρεις μεγάλους δείκτες ΓΔ, FTSE25 και ΔΤΡ. Δεύτερον, το τελευταίο διάστημα πρωτοστατεί από άποψη συναλλακτικής δραστηριότητας.
Η παρατήρηση αφορά στο γεγονός ότι απορροφά επίμονα μεγάλους τζίρους, ευρισκόμενη της περισσότερες φορές πρώτη σε κατάταξη. Μάλιστα, αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία αναλογιζόμενοι πως είναι μόλις 11η σε χρηματιστηριακή αξία και μάλιστα το 1/5 του μεγέθους της ΕΕΕ και το 1/4 του ΟΤΕ”.
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της Αlpha Bank (+3,68%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 1,1595 ευρώ (+6,77%) και απασχόλησε το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Σήμερα, η μετοχή έχει διακινήσει περισσότερα από 101,4 εκατ. τεμ.
Επιλεκτικών τοποθετήσεων συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 0,733%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την Beta Sec. “γεμάτη η ατζέντα εταιρικών ειδήσεων και οικονομικών γεγονότων η εβδομάδα που ξεκίνησε. Πρώτον πυκνώνουν οι ανακοινώσεις του β’ τριμήνου στην Αμερική. Στις κυριότερες από αυτές ξεχωρίζουν: 13/07 JP Morgan Chase, Goldman Sachs, PepsiCo, Wells Fargo 14/07 Bank of America, Citigroup και 15/07 Morgan. Stanley. Στα καθ΄ ημάς, την Τρίτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Αlpha Bank που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ., ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς τα 55 λεπτά του μερίσματος της χρήσης του 2020. Την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Prodea, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Την Πέμπτη είναι η καταληκτική ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Ιούλιο, ενώ η Fitch το βράδυ θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών η, εκτός προγράμματος, απόφαση του Οίκου MSCI να εντάξει τη μετοχή της Αlpha Bank στον MSCI Greece Standard, μετά την Α.Μ.Κ., αναμένεται να διατηρήσει τη θετική ψυχολογία στην Εγχώρια Αγορά. Πλέον οι Ελληνικές μετοχές στον εν λόγω δείκτη γίνονται πέντε (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank και Αlpha Bank).
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου και “όπως μετέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες, ένα τέταρτο κύμα πανδημίας θα φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική της ΕΕ. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών Janet Yellen θα πάρει μέρος στο σημερινό Eurogroup. Είναι η πρώτη φορά από το 2011, που Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ λαμβάνει μέρος σε Eurogroup”.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των Αlpha Bank και Eurobank και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική και Πειραιώς, αλλά όλες υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά.
Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ώρα συναλλαγών, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας, ο τζίρος έφθασε στα 26,9 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΑΛΦΑ), για να κατεβάσει συναλλακτικές στροφές στην συνέχεια.
Προχωρώντας στα επιμέρους, η μετοχή της Αlpha Bank (+3,68%) κατέγραψε υψηλό ημέρας στα 1,1595 ευρώ (+6,77%), της Εθνικής (+0,30%) στα 2,39 ευρώ (+2,88%), της Eurobank (+0,63%) στα 0,85 ευρώ (+3,06%) και της Πειραιώς (-0,70%) στα 1,467 ευρώ (+2,59%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,152 (ημερήσιο “stop short”) και 1,17 – 1,19 ευρώ και η αμέσως επόμενη που αποτελεί εγχείρημα υψηλού βαθμού δυσκολίας, στα 1,34 – 1,38 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 0,969, η αμέσως επόμενη στα 0,9288 – 0,918 ευρώ.
Για την ΕΤΕ η πρώτη αντίσταση στα 2,398 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), όμως για να υποστηριχθεί ότι η πρόσφατη διόρθωση έλαβε τέλος, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 2,476 ευρώ, όπου συγκλίνουν οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2,26, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 2,00 – 1,98 ευρώ.
Η πρώτη σημαντική αντίσταση για την μετοχή της ΕΥΡΩΒ στα 0,865 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η αμέσως επόμενη στα 0,90 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 0,80 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 0,75 ευρώ.
Για την περίπτωση της ΠΕΙΡ, οι Αναλυτές υποστηρίζουν ότι συνεχίζει να κινείται σε “αχαρτογράφητα, τεχνικά, ύδατα”. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 1,355 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 564,17 μονάδες (+3,58%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 552,34 (+1,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 550,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,16%.
Για τον εν λόγω δείκτη η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και για να την θέσει υπό αμφιβολία θέλει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 557 – 560 μονάδων, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών.
Μόνη θετική ένδειξη, το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 550 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 560 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 577 και 600 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 541, 525 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 507 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).
Την όποια κινητικότητα σημειώθηκε στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, δεν έδειξαν να συμμερίζονται τα μη Τραπεζικά blue chips, τα οποία τήρησαν επιδεικτικά επιφυλακτική εικόνα. Έτσι, στο “κουδούνι” της λήξης των συναλλαγών, με θετική ημερήσια μεταβολή βρέθηκαν μόνο οι ΑΡΑΙΓ (+0,75%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,11%), ΕΧΑΕ (+2,90%), ΜΟΗ (+0,07%), ΜΥΤΙΛ (+0,07%), ΟΛΠ (+0,30%), ΟΠΑΠ (+1,77%), ΟΤΕ (+0,27%) και TITC (+0,25%).
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έδωσε το “πράσινο φως” για την πώληση έως 40% της Αριάδνη, 100% Θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το Έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι State Grid έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, για την απόκτηση έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνη, σε έναν ενδεχόμενο μελλοντικό διαγωνισμό πώλησης.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η είδηση δεν αύξησε την κινητικότητα στον τίτλο του ΑΔΜΗΕ (-1,15%). Οι πρώτες στηρίξεις στην ζώνη 2,58 – 2,56 και 2,54 – 2,52 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η αμέσως επόμενη στήριξη στα 2,45 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 2,64 (ημερήσιο “stop short”) και 2,67 – 2,697 ευρώ.
Σε συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου Ήρων (Ήρων Ενεργειακή Α.Ε. & Ήρων ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε.) κατέληξε ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με τους Ομίλους ENGIE και Qatar Petroleum. Με την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου Ήρων, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη, καθώς πλέον θα ενοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα του Ήρωνα. H οριστικοποίηση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση των Αρμόδιων Αρχών.
Ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,11%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, χωρίς να ενθουσιάσει με την συναλλακτική του δραστηριότητα. Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 9,52 (ημερήσιο “stop short”) – 9,63 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, οι αγοραστές θα ξαναβάλουν στο στόχαστρο την δυσκολοκατάβλητη ζώνη 10,95 – 11,25 ευρώ. Για την περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα των 9,00 – 8,90 ευρώ, με την μετοχή να αναζητά στήριξη στα 8,50 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €350 εκατ., χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην Αγορά. Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου, προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) Αυτού, ή σε κάποιον άλλο Τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε σταθερά πλαγιοκαθοδική τάση ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-0,06%), η οποία έχει ξεκινήσει από τα 9,16 ευρώ (κλείσιμο 25/6).
Αν χαθεί η στήριξη στα 8,75 ευρώ (σημερινό κλείσιμο), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 8,50, 8,30 – 8,20 και 7,90 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 9,00 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 9,25 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). “Αγέρωχη” παρακολουθεί τις εξελίξεις η ζώνη αντίστασης στα 10,14 – 10,25 ευρώ.
Επιμέρους μετοχές
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Flexopack (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,087 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,08265 ανά μετοχή).
Επίσης από σήμερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 5/918/25.6.2021 απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της “ORLANDO-EQUITY HOLDING LIMITED” για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς επί των μετοχών της Paperpack, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χ.Α.
Από εκεί και πέρα, σε υψηλά 94 μηνών ο Μπήτρος (+12,94%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/7 και υψηλά 151 μηνών για την ΣΙΔΜΑ (+6,29%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Μινέρβα (+5,88%), Χαϊδεμένο (+5,30%), Λανακάμ (+3,62%), Moda Bagno (+3,42%), Fieratex (+2%), Δρομέα (+3,21%) και Κορδέλλου (+2,25%), αύξησαν συναλλαγές οι Έλαστρον (+5,64%), Revoil (+4,29%), CPI (+2,96%) και Κτήμα Λαζαρίδη (+2,70%), μαζεύεται στα χαμηλά ο Τζιρακιάν (+0,92%), ενώ σε νέα υψηλά 223 μηνών έκλεισε η Space (+2%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 885 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 892 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και εν συνεχεία να υπερκεράσει και την ζώνη 895 – 900. Σε αντίθετη περίπτωση, κλείσιμο χαμηλότερα των 862 μονάδων, μπορεί να δώσει πίεση προς τις 856, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 821 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 2140 – 2158, από όπου διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2190 και 2230 μονάδες. Προσοχή, κλείσιμο χαμηλότερα των 2106, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2079, 2046 (ημερήσιο “stop long”) και 2035 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Για τη νέα εβδομάδα, η Alpha Bank αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο, μετά και την ένταξή της στον MSCI, ενώ κάποια μεταβλητότητα αναμένεται στον ΟΠΑΠ, καθώς η μετοχή θα διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα”, εκτιμά η Optima Bank.
“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 892 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 892 μονάδες. Η μετοχή της Alpha Bank θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, λόγω της εισόδου της στον δείκτη Global Standard MSCI την Τετάρτη και της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών αύριο. Η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το δικαίωμα στον μέρισμα καθαρού ποσού €0,5225/μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος για τη χρήση 2020 και του δικαιώματος επανεπένδυσης του εν λόγω ποσού, είναι οι Μέτοχοι της Εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Τετάρτη 14/7/2021. Η πληρωμή του μερίσματος για τη χρήση 2020 στους Δικαιούχους, θα ξεκινήσει την Τρίτη, 3/8/2021”, σημειώνει η Merit Sec.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι ένα κακό που έχει η Εγχώρια Αγορά, είναι ότι είναι ρηχή. Αυτό φαίνεται από τις αυξομειώσεις του τζίρου μέρα με την μέρα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η είσοδος της ΑΛΦΑ στον MSCI που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, έδειξε ότι κάποιοι το ήξεραν νωρίτερα. Οι εισροές μπορεί να φτάσουν τα 180 εκατ., γεγονός που θα απορροφήσει εύκολα τυχόν πωλητές από την πρόσφατη Α.Μ.Κ.
Πλέον οι Οίκοι κοιτάνε με άλλο μάτι τις Τράπεζες και σπεύδουν, όσο περνάει ο καιρός, να αναπροσαρμόσουν τους στόχους τους.
Όλοι ψάχνουν το 1000ρικο του ΓΔ και βιάζονται να το δουν. Από την άλλη αν σκεφτεί κάποιος ότι το τελευταίο τρίμηνο η Αγορά έχει σηκώσει πάνω από 2,5 δισ. σε Α.Μ.Κ. και ομόλογα, θα καταλάβει πως είναι λογικό το Χ.Α. να μην τρέχει τόσο εύκολα.
Τα κέρδη παραμένουν σημαντικά από αρχές του έτους, ενώ αν εξαιρέσουμε τον τζίρο, είναι καλή η μεγάλη εικόνα.
Σε πρώτη φάση η Αγορά πρέπει να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες, αν θέλει και πάλι να δοκιμάσει νέα υψηλά. Ο rsi λειτουργεί άριστα στο “bull market” και στην συνεδρίαση της Παρασκευής μας έδωσε σήματα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος στο να μην δούμε πολύ θετικά την Αγορά μεσοπρόθεσμα.
Τα επιχειρηματικά νέα τρέχουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η ρευστότητα στην Οικονομία αυξάνεται, ενώ τα ξένα βλέμματα στρέφονται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα.
Ακόμα δεν έχουμε δει τις ουσιαστικές “ενέσεις” από τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Οικονομία, κάτι που θα αρχίσει να συμβαίνει από τον Σεπτέμβριο.
Ο μόνος φόβος είναι μία διόρθωση στις Ξένες Αγορές που και αυτό όμως μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.
“Όσο επενδύουμε σε Εταιρείες με καλά οικονομικά δεδομένα, δύσκολα δεν θα πάρουμε αποδόσεις σε μεσοπρόθεσμη περίοδο”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Διεθνείς αγορές
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, προς νέα ιστορικά υψηλά βαδίζουν οι δείκτες στην Wall Street.
Διορθώνει το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.
Παλεύει να κρατηθεί πάνω από τα $1800 ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ασήμι, προς τα $33400 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2090 το Ethereum.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών για όλες τις Τράπεζες, με ισχύ από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με Αναλυτές, “η μείωση αυτή θα αυξήσει την προσφορά χρήματος που μπορούν να δανείσουν οι Τράπεζες σε Επιχειρήσεις και Ιδιώτες. Συγκεκριμένα, πρόκειται να απελευθερώσει περίπου 1 τρισ. κινεζικά Γουάν ($154 δισ.) σε κεφάλαια”.
“Να προετοιμαστούν για νέες κατευθυντήριες γραμμές σε 10 μέρες” είπε στους Επενδυτές η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το Bloomberg, “έστειλε σήμα ότι ενδέχεται να ληφθούν νέα μέτρα την επόμενη χρονιά για τη στήριξη της Ευρωζώνης, αφότου ολοκληρωθεί το τρέχον έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων”.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι “οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης πιστεύουν, ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε άνοδο μέχρι το τέλος του έτους. Η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να συζητήσει νέο guidance την επόμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση των μέτρων τόνωσης θα πρέπει να είναι σταδιακή και όχι πρόωρη”.
Eπιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 885,52 (+1,29%) και 873,04 μονάδων (-0,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 874,27 (0%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 873,87 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,04%.
Ο τζίρος στα 109,5 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ και με το θετικό ο ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Viohalco, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, έστω και αν 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
XΠΑ
Σταθεροποιητικά κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.727 συμβόλαια).
Στα 5.225 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.253 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Στα 5 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 5 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 382, 327 για τον Ιούλιο και 55 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.100) κινήθηκε μεταξύ 2.100 και 2.167,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 544 μονάδες) κινήθηκε μεταξύ 544 και 544 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (80.000 Alpha Bank, 29.380 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.937), Alpha Bank (28.443), Εθνική (3.513), Πειραιώς (7.096), Ιντρακόμ (385), ΔΕΗ (360), ΓΕΚ (113), MIG (100), ΟΤΕ (143).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.565, MIG 24.118, Alpha Bank 36.718, Πειραιώς 326.569, Εθνική 33.335, ΔΕΗ 16.303.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 104.522.668 τεμ., (από 93.598.322 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.631.345 τεμ. (1.637.033), Eurobank 53.778.775 τεμ. (53.778.775), ΟΠΑΠ 1.382.830 τεμ. (1.374.475), Εθνική 10.455.045 τεμ. (10.205.094), Πειραιώς 3.177.364 τεμ. (3.696.202), ΟΤΕ 1.323.477 τεμ. (1.298.499), MIG τεμ. (1.734.474)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.