Επιτέλους, και μία συνεδρίαση που θύμιζε χρηματιστήριο. Επρεπε να περάσουν τρεις εβδομάδες,
να γίνει ένα μίνι "ξεπούλημα" για να ενεργοποιηθούν "αγοραστικά" αντανακλαστικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επίσης έπρεπε να υπάρξει η έξωθεν βοήθεια, κυρίως από την πλευρά της JP Morgan (με τον Γιώργο Σαββάκη να "μετρά" προσεκτικά και ακριβώς τα σενάρια για Alpha Bank) και δευτερευόντως από την HSBC, με τον οίκο να δηλώνει αγοραστής σε ελληνικές μετοχές. Μένει να δούμε το "παρών" να μετουσιώνεται σταδιακά σε εισροές.
Από την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων και μετά από διόρθωση που ξεκίνησε μέσα Ιουνίου, σήμερα, επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις από την πλευρά των αγοραστών. Το κατά πόσον θα είναι πειστικές θα φανεί από Δευτέρα-Τρίτη, στην περίπτωση που για τον Γενικό Δείκτη η σημερινή αντίδραση στις 874,25 μονάδες έχει, άμεσα, συνέχεια με διαδοχικά "κλεισίματα" υψηλότερα των 879 μονάδων.
Τουλάχιστον περιορίστηκαν οι μέχρι εχθές σημαντικές απώλειες σε διάστημα εβδομάδος, μηνός που πρακτικά σημαίνει ότι μέρος της ρευστότητας θα μπορούσε να τοποθετηθεί με στόχευση την επαναφορά προς τις 900-905 μονάδες, σε "κλείσιμο" την προσεχή Παρασκευή 16 Ιουλίου.
Συναλλαγές ικανοποιητικές, μετά από καιρό και μάλιστα με κατανομή σε τραπεζικές, blue chips και μεσαία-σηματωρούς της κατηγορίας τους.
Αποτέλεσμα, η διαμόρφωση του FTSE25 με 1,76% στις 2.110,76 μονάδες, του ΔΤΡ στις 544,65 (3,60%) και με 1,78% στις 1.392,48 του FTMidCap.
Συνεδρίαση, που ξεκίνησε με ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους long, με δεικτοβαρή χαρτιά (λ.χ. Coca Cola/hbc) με ανοδικό χάσμα και υψηλότερα επίπεδα, καλύπτοντας στα πρώτα 15'-30' μέρος των χθεσινών σημαντικών απωλειών.
Ενδεικτικό, το ότι οι μέχρι εχθές απώλειες 2,92% για τον Γενικό Δείκτη (σε εβδομαδιαίο) περιορίσθηκαν στο 1,30% καθώς "μαζεύτηκε" η διαφορά και για τραπεζικά χαρτιά και για blue chips.
Στην Alpha Bank, η προσοχή και το intraday ενδιαφέρον, με αυξημένες συναλλαγές σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης από τα 0,9902 έως τα 1,086 ευρώ. Με συναλλαγές, περισσότερες των 38 εκατ. τμχ (σχεδόν όσες έγιναν τις προηγούμενες 7 συνεδριάσεις). Σημειωτέον, πως μετά από μέρες αυξημένοι τζίροι έγιναν και σε Εθνική, Eurobank με τις συναλλαγές να ξεπερνούν το εκατομμύριο τεμάχια.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την ισχυρή αντίδραση της Alpha Bank σε προεξόφληση εν όψει της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών (από την αύξηση) συνολικότερα του κλάδου στην ενεργοποίηση "ισχυρών χεριών" μετά την κατά 80 μονάδες διόρθωση του ΔΤΡ από τα επίπεδα της 14/6.
Στο διάγραμμα, που παρατίθεται η στήριξη των 852 μονάδων (υπό μία έννοια δοκιμάσθηκε Πέμπτη-Παρασκευή) είναι εμφανής όπως και οι αντιστάσεις 879 και 893 ενώ στην περίπτωση υπέρβασης τους στόχος (σε εβδομαδιαίο ) είναι οι 904 μονάδες.
Η Coca Cola/hbc "έδειξε" την τάση από νωρίς, ακολούθησαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, Viohalco (συν τις ElvalHalcor, Cenergy), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. για να φθάσουν στο τέλος τις 102 οι μετοχές με θετικό πρόσημο. Εναντι μόλις 12 με αρνητικό, εντελώς αντίστροφη εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης.
Από τις μετοχές του δείκτη οι 5 με τη μεγαλύτερη άνοδο, μετά την Alpha Bank είναι οι Πειραιώς (1,43), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,38), Εθνική (2,323), ΕΛΠΕ (5,97), ΑΔΜΗΕ (2,60).
Ενδεικτικό το ότι ούτε μία μετοχή του δείκτη "έκλεισε" στο 'κόκκινο".
Ανάλογη εικόνα και στα mid caps, με μόνη την Attica Bank εξαίρεση από τις 20 του δείκτη.
Autohellas, Cenergy, Avax, IntraKat, Profile, Intracom, Τεχνική Ολυμπιακή με τη μεγαλύτερη θετική απόδοση.
Στα 13 εκατ. ο τζίρος με πακέτα, με 8,54 εκατ. στην Τέρνα Ενεργειακή και 2,82 εκατ. στην Alpha Bank.