Μπορεί χθες το βράδυ, στην Wall Street, S&P 500 και Nasdaq να ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον κλάδο της Τεχνολογίας να πρωταγωνιστεί στην άνοδο και να δείχνουν διαθέσεις περαιτέρω αναρρίχησης και σήμερα, όμως οι υπόλοιπες Διεθνείς Αγορές δείχνουν σαφώς πιο συγκρατημένες, μη συμμεριζόμενες την αισιοδοξία που επικρατεί στο NYSE, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, αλλά και τις ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι Διαχειριστές που εκτιμούν πως, κακώς οι Αγορές θεώρησαν ότι έχουν αφήσει πίσω τους τον κορωνοϊό και ότι θα τον ξαναβρούν μπροστά τους από το Φθινόπωρο, αν όχι νωρίτερα, τουλάχιστον όσον αφορά τα Χρηματιστήρια του Βορείου Ημισφαιρίου.
Ευδιάκριτα χειρότερη η εικόνα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς η διάσπαση των 903 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 900 μονάδων (ψυχολογικό όριο) και 895 μονάδων και η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς χαμηλότερα επίπεδα, ενεργοποίησε κινήσεις “stop loss” από χαρτοφυλάκια που κινούνται με “γρήγορα αντανακλαστικά”, με αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου στην spot Αγορά, αλλά και του όγκου συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, όπου παραμένει, έστω και ελαφρώς μειωμένο, το discount στο συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες έκανε “ντεμπούτο” και το Σ.Μ.Ε. για τον Τραπεζικό δείκτη, αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές (!)
Επιστρέφοντας στην spot Αγορά, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, εικόνα που παρέμεινε μέχρι τέλους, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου τετραπλάσιες των ανοδικών.
Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, παραπέμπει σε χαμηλά 21 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/5 (887,6 μονάδες).
Στα αρνητικά της συνεδρίασης και η έλλειψη διάθεσης να τηρηθούν τα προσχήματα, λόγω της επερχόμενης λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου, εικόνα που θορύβησε έντονα αρκετούς Επαγγελματίες του χώρου.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, σημαντικό ρόλο στις χαμηλές συναλλαγές και στην επιστροφή της επιφυλακτικότητας, παίζουν οι συνεχιζόμενες Α.Μ.Κ, αλλά και οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, που όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα θα συνεχιστούν.
Για την περίπτωση της εν εξελίξει Α.Μ.Κ. της Alpha Bank και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, με τη δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου, έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της διαδικασίας, καθώς και των αποτιμήσεων που διαμορφώνονται σε διάφορα επίπεδα τιμής της αύξησης.
Αν υποθέσουμε ότι η αύξηση λαμβάνει χώρα στο εύρος 0,90 ως υποθετικό κατώτατο και έως 1,20 ευρώ, το οποίο είναι το βέβαιο μέγιστο.
Ο υφιστάμενος Μέτοχος, για κάθε 100 μετοχές που είχε στην κατοχή του πριν τις 25 Ιουνίου, θα έχει το δικαίωμα προτεραιότητας για την απόκτηση 57 μετοχών εφόσον η αύξηση πραγματοποιηθεί στα 0,90 ευρώ, οι οποίες προοδευτικά μειώνονται σε 43 στο ανώτατο του εύρους.
Ωστόσο, επειδή η τιμή της αύξησης θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό, ο Μέτοχος που έχει το δικαίωμα προτεραιότητας θα πρέπει να υπολογίσει τη συμμετοχή στο ανώτατου του εύρους και να δεσμεύσει το αντίστοιχο ποσό: Για κάθε 100 μετοχές ο υπολογισμός θα αφορά 51,6 ευρώ (43 x 1,20 ευρώ) και στο τέλος ανάλογα με την κάλυψη και την τιμή που θα κλείσει η αύξηση, θα λάβει και τον αντίστοιχο αριθμό μετοχών.
Το εύρος της αποτίμησης στα δύο άκρα κινείται μεταξύ 0,38 και 0,47 φορές την ενσώματη καθαρή θέση, με τη μέση τιμή των τριών άλλων συστημικών Τραπεζών να βρίσκεται στο 0,52 x και τις ευρωπαϊκές τράπεζες να κινούνται στις 0,66 φορές. Επομένως, η υποθετική τιμή της Α.Μ.Κ. δίνει κίνητρο συμμετοχής, καθώς ενσωματώνει έκπτωση έναντι του συστημικού γκρουπ, αλλά και των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.
Στο ενημερωτικό δελτίο γίνεται αναφορά στην κερδοφορία του Ομίλου για τις χρήσεις 2021 – 2024, γεγονός όχι και τόσο σύνηθες σε δελτία αυξήσεων κεφαλαίου που, αν μη τι άλλο, βγάζει μια αυτοπεποίθηση σε ότι αφορά την πορεία εξέλιξης των μεγεθών. Συγκεκριμένα η Alpha Bank αναμένει καθαρά κέρδη 520 εκατ. ευρώ το 2023 και 610 εκατ. ευρώ το 2024. Φέτος η κερδοφορία θα κινηθεί στα 320 εκατ. ευρώ πριν τις προβλέψεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 3,3 δισ. ευρώ. Με αποτίμηση στα 2,5 δισ. ευρώ μετά την αύξηση, η κερδοφορία του 2023 φαίνεται ικανή να υποστηρίξει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιοποίησης.
“Η αύξηση θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της μετοχής, η οποία εκ νέου θα θέσει υποψηφιότητα για συμμετοχή σε δείκτες, ή την αύξηση της στάθμισής της σε όσους ήδη συμμετέχει. Η παρουσία με κεφαλαιοποίηση που θα έχει πλέον σοβαρή απόσταση από τα δύο δισ. ευρώ και θα τοποθετεί την Τράπεζα στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων των Ελληνικών Τραπεζών (πρώτη η Eurobank) θα κάνει τη μετοχή πιο διακριτή σε Ξένα Θεσμικά χαρτοφυλάκια, ή σε Κεφάλαια παθητικής διαχείρισης. Ο Νοέμβριος δεν είναι μακριά”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που δηλώνουν αιφνιδιασμένοι αρνητικά, με την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι μπορεί η Αγορά να έδειχνε ότι δεν είχε τα “καύσιμα” να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, αλλά η σημερινή κίνηση του Χ.Α. είχε στοιχεία καθοδικής εκτόνωσης και αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, ίσως απαιτηθεί περισσότερη προσοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες, “η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ δημιουργεί προϋποθέσεις για αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης. Με το σενάριο ενίσχυσης του ΑΕΠ από ταξιδιωτικές εισπράξεις να αναιρείται στην παρούσα φάση. Έτσι, επανέρχεται το σενάριο για πιθανή πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ, με τη συναλλακτική καχεξία να λειτουργεί αποτρεπτικά”.
Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,04% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Εθνική (-1,64%), Eurobank (+0,19% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Πειραιώς (-1,61%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 569,89 (+0,26%) και 562,21 μονάδων (-1,09%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 564,7 (-0,65%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 566,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,29%.
Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 573 μονάδων, δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), 540 (ημερήσιο “stop long”) και 522 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 573, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 594 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), 606 (gap), 628 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 635, 655 και 688 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο, προσφορές άνω των 640 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε, ήδη από τις πρώτες ώρες, το ξένο βιβλίο της συνδυασμένης προσφοράς νέων μετοχών της Alpha Services & Holdings και το βλέμμα Αγοράς στρέφεται πλέον, στο κατά πόσο η υψηλή ζήτηση θα ωθήσει υψηλότερα την τιμή διάθεσης.
Νέα κίνητρα οικειοθελούς πρόωρης αποχώρησης ετοιμάζεται να προσφέρει στο Προσωπικό της η Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας το κεφάλαιο “προσαρμογή κόστους”, που προβλέπει το υλοποιούμενο πρόγραμμα εξυγίανσης ισολογισμού και μετασχηματισμού “Sunrise”. Στόχος είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 500 Ατόμων. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης μπορεί να φθάσει τις 200 χιλ. ευρώ, εφόσον ο Εργαζόμενος κάνει χρήση της δυνατότητας μακροχρόνιας άδειας.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις Ελληνικές Τράπεζες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην πραγματική Οικονομία, αλλά και με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας’. Όσον αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο αναμένεται αύξηση, εξαιτίας της επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών και του γεγονότος ότι σημαντικό μέρος των δανείων που τελούσαν σε αναστολή πληρωμών, ταξινομείται ως αυξημένου κινδύνου. Συνεπώς, εκτιμάται ότι θα προκύψουν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ως αποτέλεσμα της πανδημίας”, τονίζεται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εξαιρετικά ανησυχητική η τελική εικόνα και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips όπου, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει τίτλος που να διασώθηκε, έστω αμετάβλητος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “φωτιά’ αναμένεται να πάρουν τα τιμολόγια Ηλεκτρισμού τόσο για Νοικοκυριά, όσο και για Επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνον η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών που θα επιβαρύνουν τους Καταναλωτές, έρχονται τώρα και οι αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς, τις οποίες εισηγήθηκε ο ΑΔΜΗΕ και ενέκρινε με απόφασή της η ΡΑΕ. Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατηγόρησε ευθέως τη ΡΑΕ ότι ‘αντιμετωπίζει τον Διαχειριστή όχι σαν μια Εταιρεία ανεξάρτητη και πλήρως διαχωρισμένη ιδιοκτησιακά, αλλά σαν Θυγατρική της ΔΕΗ. Σε πρώτη φάση, αυτό αφορά στο πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ που επέβαλε η ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ, με το αιτιολογικό της μη ενημέρωσής της για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου, στην Πελοπόννησο”.
Μπορεί ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-0,57%) να συμπλήρωσε δεύτερη συνεδρίαση ήπιων απωλειών, αλλά δεν έχουν αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα για την μετοχή. Η πρώτη αντίσταση στα 2,67 – 2,697 ευρώ και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 2,585 (ημερήσιο “stop long”) – 2,56 ευρώ.
Οι κινήσεις “profit taking”, αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο του Τουρισμού που, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους αισιόδοξους, λόγω και της επιστροφής των ανησυχιών για την πανδημία, έφεραν την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα με αξιοπρόσεκτες απώλειες, για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-4,81%), ενώ σήμερα ο τίτλος αύξησε και τον όγκο συναλλαγών. Σημειώνεται ότι κλείσιμο χαμηλότερα των 5,16 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου για τον τίτλο, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στη ζώνη 5,00 – 4,79 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 5,80 – 5,91 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. (-4,11%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €1,7807688893 ανά μετοχή (καθαρό ποσό) και οι μετοχές της Μοτοδυναμικής (+1,43%) χωρίς το μέρισμα χρήσεων 2019 - 2020, €0,02004 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,019038 ανά μετοχή).
Από εκεί και πέρα, δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις, λόγω υψηλής μερισματικής απόδοσης, οι Μύλοι Κεπενού (+9,76%, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 18,1 εκατ., η καθαρή θέση στις 31/12/2020 στα 20,224 εκατ.), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Mediterra (+5,33%), Moda Bagno (+1,61%), Optronics (+1,70%), BriQ (+1,51%), Κυριακούλη (+4,38%), Μαθιό (+3,57%) και ΚΛΜ (+0,79%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά το Κτήμα Λαζαρίδη (+9,76%) αυξομειώνοντας τον όγκο συναλλαγών.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Καραμολέγκο (+1,23%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών), επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά η Entersoft (+0,84%), τρίτη ημέρα “profit taking” σε Epsilon Net (-1,17%), Autohellas (-3,92%), Centric (-3,40%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και σε Reds (-3,83%), Space (-2,23%) και Profile (-1,56%), στις 22/6 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την Unibios (-1,71%) και στις 17/6 για τον Τζιρακιάν (0%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε για μία ακόμα συνεδρίαση η Κρι Κρι (+1,15%).
Παρουσία πωλητή σε Ιντερτέκ (-6,99%), ΞΥΛΚ (-5,53%), Ιατρικό (-2,58%), Μινέρβα (-4,55%), Τρ. Αττικής (-3,72%), Ικτίνο (-3,27%) και Byte (-3,78%), αύξησαν συναλλαγές Lavipharm (0%) και Ελγέκα (+1,84%, χωρίς ιδιαίτερα πειστικούς αγοραστές, εν όψει και της επικείμενης Α.Μ.Κ.), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Foodlink (-1,33%) και Πετρόπουλο (-1,48%), ενώ οι δηλώσεις Κόκκαλη επανέφεραν τους αγοραστές στην Intralot (+12,17%).
Με επιδείνωση η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Για τον Γενικό Δείκτη χάθηκαν οι πρώτες στηρίξεις στις 903 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 895 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 885, 873, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 840 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις στις 919, 950 και 1013 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτελεί παρελθόν η ζώνη στήριξης 2188 – 2177 από όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και δεν αποκλείεται ο εν λόγω δείκτης να αναζητήσει στήριξη στις 2145 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 2216, 2230 και 2240 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι 2300 μονάδες, θα μπουν στο στόχαστρο των αγοραστών. Το ημερήσιο “stop long” στις 2046 μονάδες.
Τι εκτιμούν οι Αναλυτές
“Στο προσκήνιο έρχεται η μετάλλαξη ‘Δέλτα’, ειδικότερα σε Χώρες όπου τα επίπεδα εμβολιασμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Στο εσωτερικό, διατηρείται ακόμα το στενό εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ, εν αναμονή των εξελίξεων που σχετίζονται με την πορεία της Οικονομίας και το επόμενο καθοριστικό για τον Τουρισμό δίμηνο. Δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας, ενώ σταθερά επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες επιλογές τίτλων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
Η οικονομική ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών περιέλαβε εξαιρετικές εξελίξεις : το ΤΑΙΠΕΔ μεταβίβασε στη Lamda Developments το Ελληνικό, με τη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες να ξεπερνά ήδη τις προσδοκίες. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ υπέγραψε την 1η σύμβαση που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά την προέκταση του Ε65. Την ίδια ώρα, οι χρηματικές διανομές της ΕΥΔΑΠ και του ΟΛΘ διαμορφώνουν μερισματικές αποδόσεις πάνω από 5%, με τη μεν ΕΥΔΑΠ να επιταχύνει την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος €1 δισ., μετά τη συμφωνία με το Δημόσιο για το Νερό και ο ΟΛΘ συνεχίζει το δικό του επενδυτικό πρόγραμμα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Την ίδια ώρα, ξεκίνησε το εγχείρημα της Α.Μ.Κ., ύψους €800 εκατ., της Alpha Bank, με το 80% της έκδοσης που αφορά τους Διεθνείς Επενδυτές να καλύπτεται άμεσα. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάλογη κινητικότητα για το 20% των Ελλήνων Ιδιωτών, παρά την “κατά προτεραιότητα κατανομή για όσους ήταν Μέτοχοι ως τις 24/6”, αποτέλεσμα της ειδικών χαρακτηριστικών διαδικασίας που έχει επιλεγεί.
Παρ΄ όλα αυτά, εκτιμάται ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, με τη συμμετοχή των Επενδυτών εξωτερικού να είναι αυξημένη και την Τράπεζα να μπορεί να στοχεύει σε πιστωτική επέκταση στη συνέχεια, ενόψει των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών, λόγω της προσδοκώμενης επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης.
Ωστόσο, η εικόνα του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες είναι αναντίστοιχη με τα παραπάνω: η συναλλακτική καχεξία έχει γίνει καθημερινότητα και η πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ κάτω από τις 900 μονάδες, σε συνέχεια της πολυήμερης συσσώρευσης, συνιστά την τελευταία εξέλιξη.
Με την εξήγηση να έρχεται από τις ασύμμετρες εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας: η μετάλλαξη “Δέλτα” αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για επάνοδο της υγειονομικής κρίσης, με το ενδεχόμενο των περιοριστικών μέτρων να επανέρχεται.
Έτσι, οι προσδοκώμενες αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις για τους πρώτους Καλοκαιρινούς μήνες μετατίθενται για τους επόμενους και το σενάριο για θετικό ως υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης στο 2ο και 3ο τρίμηνο αδυνατίζει.
Με την Τράπεζα της Ελλάδος να μεταφέρει συγκρατημένη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2021 διαμορφώνοντας την πρόβλεψή της στο 4,2%, όταν οι Διεθνείς Οίκοι έφταναν ακόμη και πάνω από το 6%, τις προηγούμενες ημέρες!
Με τις εξελίξεις για την Οικονομία να συγχρονίζονται με την “κινούμενη άμμο” των υγειονομικών δεδομένων, οδηγούμαστε στην επάνοδο αυξημένης αβεβαιότητας και στο Χρηματιστήριο.
Είναι επομένως πιθανό να υπάρξει μια σύντομη περίοδος, κατά την οποία η υπεροπλία των πωλητών να οδηγήσει το ΓΔ χαμηλότερα, με τις 870 μονάδες να συνιστούν ιδιαίτερα ισχυρό όριο στήριξης, καθώς δεν αμφισβητείται το, μεσομακροπρόθεσμα, θετικό αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας, με τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.
Την ίδια ώρα, οι Διεθνείς Αγορές κινούνται με νευρικότητα, τόσο εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας που προαναφέρθηκαν, όσο και λόγω της συντηρούμενης καχυποψίας για το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ - χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, στο βαθμό που δεν τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Με τις συνθήκες συνεννόησης ωστόσο να βαίνουν βελτιούμενες, μειώνοντας τη γεωπολιτική αστάθεια, καθώς ακόμη και η Ε.Ε. επιθυμεί να επαναφέρει το διάλογο με τη Ρωσία, προκαλώντας ωστόσο, προσώρας, το veto των Χωρών της Βαλτικής.
“Σκηνικό που επιτρέπει να συνεχίζεται η καταγραφή ιστορικά υψηλών επιδόσεων στους δείκτες της Wall Street”, όπως επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, λίγο χαμηλότερα το Ευρώ.
Υπό πίεση Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $36000 το Bitcoin, πάνω από τα $2200 το Ethereum.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 117,9 μονάδες τον Ιούνιο, από 114,5 τον Μάιο, έναντι 116,5 μονάδων που ανέμεναν οι Αναλυτές.
Χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο. Όπως ανακοίνωσε η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 2,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, μετά από άνοδο 2,4% τον Μάιο Η μέτρηση του Ιουνίου ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των Αναλυτών.
Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 14,6% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών S&P CoreLogic Case-Shiller. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 30 ετών. Σημειώνεται ότι οι τιμές έχουν κινηθεί υψηλότερα για 11 διαδοχικούς μήνες.
“Οι Τράπεζες δεν μπορούν να περιμένουν ότι οι Κυβερνήσεις θα τις διασώζουν από κάθε κρίση. Πρέπει να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, για να προστατευτούν από το επόμενο ‘αναπάντεχο σοκ”, τόνισε o Αξιωματούχος της Fed, Νιλ Κασκάρι.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4% φέτος και περαιτέρω επιτάχυνση στο 5,5% το 2022 αναμένει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 904,13 (+0,09%) και 891,76 μονάδων (-1,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 894,04 (-1,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 893,6 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,08%.
Ο τζίρος αυξήθηκε στα 54,8 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΣΠΙ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank και Eurobank και στο χαμηλό οι Viohalco, EEE, TITC, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.
Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 92 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
---XΠΑ
Αξιοπρόσεκτης υποχώρησης συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.352 συμβόλαια).
Στα 5.517 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.532 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 764, 716 για τον Ιούλιο και 48 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.155) κινήθηκε μεταξύ 2.137,5 και 2.165,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ, λήξης Σεπτεμβρίου 2021, διακίνησε 6 Σ.Μ.Ε. και έκλεισε στις 566 μονάδες, κινούμενο μεταξύ 569,25 και 566 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.202), Alpha Bank (1.507), Εθνική (3.817), Πειραιώς (7.426), ΓΕΚ (389), Cenergy (214), Lamda Development (265), ΔΕΗ (306), ΟΤΕ (183), ΑΔΜΗΕ (141), Ελλάκτωρα (118), Ιντρακόμ (133), Τέρνα Ενεργειακή (120), Viohalco (132).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.561, MIG 24.354, Alpha Bank 25.818, Πειραιώς 344.056, Εθνική 32.118, ΔΕΗ 17.048.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,80% | 2021-02-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORP. SA
| 1,36%
| 2021-03-01
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1,23% | 2021-05-21 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 109.221.668 τεμ., (από 91.664.604 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.602.915 τεμ. (1.602.915), Eurobank 55.857.359 τεμ. (55.857.359), ΟΠΑΠ 1.382.830 τεμ. (1.382.830), Εθνική 10.494.977 τεμ. (10.494.977), Πειραιώς 3.167.949 τεμ. (3.170.047), ΟΤΕ 1.327.952 τεμ. (1.327.952).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.