Για να κινηθούν αποφασιστικά, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, οι βασικοί δείκτες μιας Χρηματιστηριακής Αγοράς χρειάζονται, ή συνεχόμενες εισροές “φρέσκου χρήματος”, ή “νηοπομπή” πωλήσεων που θα πιέσει προς χαμηλότερα επίπεδα δείκτες και αποτιμήσεις.
Αντίθετα, σε περίπτωση “συναλλακτικής άπνοιας”, όπου τα όποια προσχήματα διασώζονται από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό του “επιτόπιου βηματισμού”, με το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών.
“Consolidation μέχρι να σβήσει ο Ήλιος” λοιπόν, μέχρι να προκύψει η επόμενη είδηση – καταλύτης που θα διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την κίνηση του οποίου δεν βοηθά και το επιφυλακτικό κλίμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.
Οι τελευταίες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα νέα από την επερχόμενη συνάντηση της ΕΚΤ, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται η κρίσιμη ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, για τον μήνα Μάιο, όμως αξίζει υπενθύμισης ότι οι κύριοι Ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά (!)
“Η επερχόμενη συνάντηση της ΕΚΤ θα πρέπει να παρέχει σαφήνεια, σχετικά με τον ρυθμό των αγορών του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) στο τρίτο τρίμηνο, εν μέσω μιας ανοδικής αναθεώρησης των βασικών προβλέψεων για τον πληθωρισμό για το 2022 και το 2023”, εκτιμούν τόσο η JP Morgan όσο και η Goldman Sachs.
Εν τω μεταξύ, σε επανέκδοση του 10ετους ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura, που ενεργούν ως Ανάδοχοι, για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 18 Ιουνίου 2031 και κουπόνι 0,75%. Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στην Αγορά.
Η είδηση είχε άμεσο αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, καθώς ο Ελληνικός 10ετης τίτλος είναι ο μοναδικός, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, που εμφανίζει αύξηση απόδοσης (στο 0,868 η απόδοση του 10ετους).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και η συναλλακτική “απονεύρωση” αυξάνει τις τάξεις των επιφυλακτικά σκεπτόμενων. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό, πως με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, το Χ.Α. δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, ούτε μπορεί να προσελκύσει νέα “φουρνιά” Επενδυτών.
Οι εποχές που λίγες εντολές, σχετικού “ειδικού βάρους”, σε Βαρύδεικτες μετοχές, έσπρωχναν ψηλότερα τους δείκτες, δημιουργώντας εντυπώσεις και αφήνοντας το υπόλοιπο και συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς στα αζήτητα έχουν περάσει και αν επιστρέψουν δεν μπορούν να πείσουν.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απόπειρες σαν τη σημερινή, όπου η κινητοποίηση των αγοραστών στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών και τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν τους δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, δεν θα συνεχίσουν να γίνονται, όμως το θέμα είναι να πειστούν όσοι παραμένουν εκτός Αγοράς, ή να προβληματιστούν όσοι έχουν πάρει τα κέρδη τους και έχουν επιλέξει τον ρόλο του θεατή, με αυξημένα πιστωτικά υπόλοιπα.
Έντονο προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός, ότι ενώ σήμερα ξεκίνησε το δέκατο Ελληνικό Forum στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο λόγω των συνθηκών γίνεται διαδικτυακά, οι συναλλαγές παρέμειναν σε σχετική “αγρανάπαυση”, θυμίζοντας “τα μπάνια του Λαού” (!)
Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης πέτυχε το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 908 μονάδων, που ταυτόχρονα σηματοδοτεί το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 16 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 19/2/2020 και στις 916,8 μονάδες), έστω και αν αυτό επετεύχθη στο “δεύτερο ημίχρονο”, με λίγο περισσότερες εντολές αγορών, στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 8 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Στα αρνητικά, το γεγονός ότι ακόμα και αυτό το “επίτευγμα” του Δείκτη, δεν μπόρεσε να κινητοποιήσει περισσότερους αγοραστές, αυξάνοντας την καθαρή αξία συναλλαγών.
Ασφαλώς και υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξα σκεπτόμενοι. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, το ρίσκο Χώρας έχει απομακρυνθεί και οι Εταιρείες έχουν βγει στην Αγορά να μαζέψουν κεφάλαια. Τα επιτόκια καταθέσεων είναι στο 0, ο Τραπεζικός δανεισμός βρίσκεται σε πολύ μέτρια επίπεδα και μία εύκολη διέξοδος είναι τα ομόλογα. Η Αγορά διψάει για αποδόσεις μπροστά στα μηδενικά επιτόκια, με αποτέλεσμα οι Εταιρείες να προχωράνε σε εκδόσεις ομολόγων, αλλά και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και με τις καταθέσεις να έχουν ξεπεράσει το ΑΕΠ, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012, οι εκδόσεις υπερκαλύπτονται εύκολα.
Τα projects σε πολλές Εταιρείες είναι μεγάλα και χωρίς νέο δανεισμό είναι αδύνατον να προχωρήσουν. Ουσιαστικά η όλη κατάσταση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και να αντικαταστήσει σε ένα μικρό βαθμό τη δουλειά του προβληματικού, ακόμα Τραπεζικού κλάδου.
Αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι μεγάλες Εισηγμένες αρχίζουν να προτιμούν την έκδοση των ομολόγων τους στην Ελληνική Αγορά, μιας και σε πολλές περιπτώσεις το κόστος τους είναι χαμηλότερο από μία έκδοση εκτός, ενώ παράλληλα είναι και σε Ελληνικό Δίκαιο.
Τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων που εισάγονται τελευταία είναι από το 2,5% - 2,8% και είναι λογικό, ο συντηρητικός Κόσμος που ψάχνει, έστω, να καλύψει τον πληθωρισμό, ότι έχει μια ακόμα επιλογή να το πράξει.
Από την άλλη κάποιος που ψάχνει αποδόσεις, μπορεί να δει τους “dividend kings” της Λεωφόρου Αθηνών, αν θέλει να αυξήσει με κάποιο ρίσκο της αποδόσεις του κεφαλαίου του.
Όταν μιλάμε για “βασιλιάδες”, μιλάμε για εκείνες τις Εταιρείες, που τα τελευταία αρκετά χρόνια και ανεξάρτητα από καταστάσεις, επέστρεφαν μέρος των κερδών τους στους Μετόχους τους. Φυσικά όσο η Αγορά ανεβαίνει, το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν και κεφαλαιακά κέρδη.
“Το σίγουρο είναι πως ακόμα και στην περίπτωση επένδυσης σε ομόλογα, οι Επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διασπορά σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι το ‘Α’ και το ‘Ω”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Ξεκινώντας, για πολλοστή συνεδρίαση, την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+3,60%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+1,24%), ενώ Eurobank (+2,65%) και Πειραιώς (+0,92%), με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers”.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 563,83 (-0,20%) και 572,85 μονάδων (+1,40%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 572,45 (+1,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 577,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,30%.
Για τον εν λόγω δείκτη, θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 548 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), ή υψηλότερα των 540 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 509 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 582 και 595 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων).
Μένοντας στον κλάδο, τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές για το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης “Frontier” δέχθηκε, χθες το απόγευμα, η Εθνική Τράπεζα χωρίς, προς το παρόν, να έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για το ύψος των τιμημάτων. Δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι Κοινοπραξίες υπό τους mega-servicers doValue και Intrum, ενώ, σύμφωνα με την Αγορά, το ίδιο έπραξε και η Κοινοπραξία υπό τη Cepal. Αντίθετα, σύγχυση επικρατεί για το αν κατατέθηκε προσφορά από το Σχήμα PIMCO – Quantum, καθώς οι πληροφορίες ως χθες το μεσημέρι έκαναν λόγο για απόσυρση της PIMCO από τη διαδικασία, ενώ σήμερα κυκλοφορούν πληροφορίες για κατάθεση προσφοράς από Quantum και CarVal.
Σαφώς καλύτερη της χθεσινής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΛΠΕ (-0,15%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,67%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ και ΛΑΜΔΑ.
Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάκτωρ (+1,30%) υποβάθμισε η Fitch σε “Β”, από “Β+”, ενώ θέτει και αρνητικό outlook στο rating της Εισηγμένης. Η υποβάθμιση αντανακλά τη συνεχιζόμενη διαρροή κεφαλαίων για τη στήριξη Θυγατρικών με επαναλαμβανόμενες ζημιές, όπως η Άκτωρ Κατασκευαστική. Η Fitch εκτιμά ότι η απομόχλευση της Εταιρείας ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο, έναντι του αρχικού προγραμματισμού.
Η υποβάθμιση δεν φάνηκε να έχει αντίκτυπο στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 1,404 ευρώ, για να αυξήσει τις ελπίδες του για κίνηση προς τα 1,514 και 1,59 – 1,615 ευρώ. Αντίθετα αν παραβιαστεί η στήριξη στα 1,366 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 1,27 και 1,193 ευρώ.
Από το σύνολο των μετοχών του μη Τραπεζικού 25αρη, μόλις δύο ήταν αυτές που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (+2,8%) και Μυτιληναίος (+1,19%).
Στην περίπτωση της ΜΠΕΛΑ, ο τίτλος συνεχίζει την “ροκ” συμπεριφορά, με “ψευδοδιασπάσεις” είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, παραμένοντας, ουσιαστικά, ατασικός.
Οι πρώτες αντιστάσεις στα 15,84, 16,06 (ημερήσιο “stop short”) και 16,30 και οι στηρίξεις στα 14,95, 14,71 και 13,57 ευρώ.
Τα 16,00 και 17,00 ευρώ, παραμένουν στο “στόχαστρο” των αγοραστών στην περίπτωση του ΜΥΤΙΛ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 14,99 – 14,81 από όπου διέρχεται και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, προκειμένου να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 14,35 (ημερήσιο “stop long”) και 14,30 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 916/7.6.2021 απόφαση του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι μετοχές της Forthnet αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.
Από εκεί και πέρα, το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/5 και υψηλά 56 μηνών, για τον υστάτως “αφυπνισθέντα” ΛΕΒΚ (+9,84%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (+10,85%), ανέβασαν ρυθμούς Τεχν. Ολυμπιακή (+6,59%) και Reds (+3,90%), πυκνές συναλλαγές στα 0,85 ευρώ για την CPI (+3,57%), χωρίς “bid” μέχρι το ανώτατο όριο πτώσης η Yalco (+4,76%), αύξησε συναλλαγές η Interlife (+6,70%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Medicon (+0,43%), Mermeren (+0,90%), Κυριακούλη (+2,58%), ΑΝΕΚ (+2,22%), Βιοκαρπέτ (+7,19%), Μοτοδυναμική (+1,08%) και Ιατρικό (+1,19%), ενώ επέστρεψαν, με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα, οι αγοραστές στην Frigoglass (+5,47%).
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ιντρακόμ (-3,21%), Ελγέκα (-4,65%), Εβροφάρμα (-5,65%), Ιντεάλ (-6,59%), Ιντρακάτ (-3%), Παϊρη (-2,50%) και ΕΚΤΕΡ (-1,20%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων για τον Άβακα (+1,97%), επιστροφή αγοραστών στην Attica Group (+0,49%), παρουσία πωλητή σε Ευρωσυμβούλους (-4,76%) και Intralot (-15,66%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ίλυδα (-1,78%).
Σε υψηλά 20 μηνών η Κορδέλλου (+10,36%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+2,33%), ενώ όσοι έχουν ακολουθήσει το “τρένο” των Πλ. Θράκης (+1,34%) “just stay long”.
Θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 908 μονάδων, όμως για να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, θα ήθελε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 915 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), προκειμένου να κινηθεί προς τις 919 και 950 και με απώτερο στόχο τις 1013 – 1043 μονάδες, όχι όμως χωρίς την ανάλογη αναβάθμιση του τζίρου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 895, 889 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 873 και 850 μονάδες (μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση).
Δεν έχει αλλάξει ο μεγάλος στόχος των αγοραστών, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δεν είναι άλλος από τις 2240 μονάδες.
Ο εν λόγω δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 2047 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2182 και 2104 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).
Η επόμενη αντίσταση στις 2230, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων (gap), αφήνει ελπίδες για αναρρίχηση προς τις 2371 μονάδες.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 889 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 889 και 860 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 920 μονάδες. Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 3% σε ετήσια βάση τον Μάϊο 2021. Οι πωλήσεις για τον Όμιλο κατά το πεντάμηνο (Ιανουάριος - Μάϊος 2021), αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση. Οι καθαρές πωλήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση κατά 5% περίπου στο πεντάμηνο, οι πωλήσεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση, στην Βουλγαρία κατά 22% και στην Ρουμανία κατά 49% αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ ζήτησε την κατάργηση της ρήτρας CO2, για λόγους ομοιομορφίας όλων των τιμολογίων Ηλεκτρισμού της Λιανικής Αγοράς και για να υπάρχει δυνατότητα πραγματικής σύγκρισης. Έτσι, από τις 5 Αυγούστου καταργείται η ρήτρα CO2 που έχει σήμερα στα παραδοσιακά τιμολόγιά της η ΔΕΗ και θα ισχύει πλέον η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας, η οποία θα είναι διαρκώς ενεργοποιημένη και θα υπόκειται στις διακυμάνσεις των τιμών της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα τιμολόγια των Εναλλακτικών Προμηθευτών, από την έναρξη λειτουργίας του target model, πέρσι τον Νοέμβριο. Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις συνέπειες από την αλλαγή της ρήτρας της, η ΔΕΗ αποφάσισε να καθιερώσει Έκπτωση Ενέργειας 30% ταυτόχρονα με την έναρξη εφαρμογής της νέας ρήτρας από τις 5 Αυγούστου”, επισημαίνει η Merit Sec.
Η ύφεση του 1ου τριμήνου περιορίστηκε μόλις στο -2,3%, σε σχέση με πέρυσι, διαμορφώνοντας προσδοκίες για καταγραφή επιδόσεων με θετικό πρόσημο, για τις μεταβολές του ΑΕΠ στα επόμενα τρίμηνα. Θα χρειαστεί για αυτό να ξεκινήσει η Τουριστική περίοδος με αυξημένους ρυθμούς, διαδικασία που δεν δρομολογείται εντός του Ιουνίου, λόγω της ισχύος των περιοριστικών μέτρων και να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να συμβασιοποιηθούν φέτος τα πρώτα Έργα, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.
Και επιπλέον, να μη υποτροπιάσει η υγειονομική κρίση το Φθινόπωρο, σενάριο που δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν σε καταγραφή επίδοσης 4% - 5% στο ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του έτους, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας παρατεταμένης περιόδου επανόδου, σε αυξημένους ρυθμούς μεγέθυνσης για την Ελληνική Οικονομία.
Για την ώρα πάντως, τα μέτρα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας διατηρούνται σε ισχύ, με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι το ύψος τους θα φτάσει φέτος τα 15,9 δισ. ευρώ. Και με τη διαδικασία βελτίωσης της ψυχολογίας τόσο των Καταναλωτών, όσο και των Επενδυτών να αποκαθίσταται με βραδύ ρυθμό.
Αυτό αποτυπώνεται και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που καταγράφει συναλλακτική υποτονικότητα αρνούμενο, στην παρούσα φάση, να προεξοφλήσει τις μελλοντικά καλύτερες ημέρες, με τους Επενδυτές να ζητούν ουσιαστικούς θετικούς καταλύτες, για να αναλάβουν νέους επενδυτικούς κινδύνους.
Αναμένει επομένως την εξειδίκευση των όρων της Α.Μ.Κ. της Alpha Bank, ενώ η ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της Aegean αναμένεται να στεφθεί από επιτυχία, με τους παλαιούς Μετόχους να υπερκαλύπτουν την έκδοση.
Ενόψει των παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνει τις κινήσεις σε στενό εύρος γύρω από τις 900 μονάδες.
Με το Ελληνικό Κοινό να αναζητά τις επενδυτικές επιλογές στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, διαδικασία που οδηγεί σε αφύπνιση πολλών μετοχών τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να συντρέχουν πάντα επαρκείς λόγοι που να την δικαιολογούν.
Την ίδια ώρα, το σενάριο υποχώρησης αισθητά κάτω από τις 870 μονάδες δεν πιθανολογείται, παρά μόνο σαν αποτέλεσμα αναταράξεων των Διεθνών Αγορών, στο βαθμό που υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, ή άλλες εξωγενείς διαταραχές.
Παράλληλα, η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την προσεχή Δευτέρα 14/6, είναι δυνατό να σηματοδοτήσει Καλοκαιρινή ηρεμία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, εξέλιξη που θα ευεργετήσει και τις Οικονομίες των δύο Χωρών.
Στο διεθνές περιβάλλον, τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ, για το Μάιο, δεν απέκλιναν από τα προσδοκώμενα, εξέλιξη που συνέβαλε στη διατήρηση του θετικού momentum των Αγορών. Αν και ο πληθωρισμός των ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη δεν σημειώσει ουσιαστική αύξηση, σε σχέση με το +4,2% του Απριλίου, η Federal δεν θα σπεύσει να αλλάξει την πολιτική μηδενικών παρεμβατικών επιτοκίων στην παρούσα φάση.
Με την Κριστίν Λαγκάρντ να αναμένεται να επιβεβαιώσει την ίδια ημέρα τη διατήρηση της υπεραχαλαρής πολιτικής από μέρους της ΕΚΤ.
“Την ίδια ώρα, το G7 προωθεί στο G20 αλλά και σε 140 Χώρες του ΟΟΣΑ, την ιστορική απόφαση για ελάχιστο Παγκόσμιο συντελεστή εταιρικών κερδών στο 15%, βήμα αποφασιστικό για την περιστολή της φοροαποφυγής των Πολυεθνικών Κολοσσών και για την ενίσχυση των, λόγω της πανδημίας, χειμαζόμενων δημοσιονομικών εσόδων”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.
Ήπιες πιέσεις στον Χρυσό, σχετικά μεγαλύτερες στο Ασήμι, προς τα $31300 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2330 το Ethereum.
Τα αναθεωρημένα Κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, έδειξαν ότι η Οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 3,9% το α' τρίμηνο, από αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση 5,1% και χαμηλότερα από τις μέσες προβλέψεις των Οικονομολόγων, για πτώση 4,8%.
Κατά 1% υποχώρησε η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 79,8 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση 4,6 μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW). Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε συμφωνία με τις προσδοκίες των Αναλυτών.
Κατά 0,3% υποχώρησε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2021 και κατά 0,1% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 998.000, στα 9,3 εκατ., την τελευταία ημέρα του Απριλίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων, τον Δεκέμβριο του 2000. Οι προσλήψεις διαμορφώθηκαν στα 6,1 εκατ. τον Απρίλιο, έναντι 6 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, με “Ca(hyb)” αξιολόγησε η Moody’s τους τίτλους που θα εκδώσει η Πειραιώς, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των βασικών εποπτικών κεφαλαίων υψηλής διαβάθμισης (AT1). Όπως αναφέρει ο Οίκος, “η αξιολόγηση είναι δύο βαθμίδες χαμηλότερη από αυτήν της Πειραιώς (Caa2). Αυτό σχετίζεται με τα αυξημένα πιστωτικά ρίσκα που συνδέονται με την εν λόγω κατηγορία χρέους, δεδομένου του σχετικά περιορισμένου μαξιλαριού που είναι διαθέσιμο για απορρόφηση ζημιών, προτού επηρεαστούν οι πιστωτές AT1 σε σενάριο εκκαθάρισης”.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 900,73 (-0,14%) και 911,09 μονάδων (+1,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 910,66 (+0,96%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 913,78 (+1,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 913,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,27%.
Ο τζίρος στα 69,4 εκατ., από τα οποία τα 16,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC – 337400 τεμ. στα 16,90 ευρώ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΚΑΡΕΛ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Σαράντης.
Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Με σημαντική άνοδο, ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (66.645 συμβόλαια).
Στα 5.938 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.930 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 223, 185 για τον Ιούνιο, 38 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.220) κινήθηκε μεταξύ 2.179,25 και 2.220 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.978), Alpha Bank (16.632), ΔΕΗ (26.066), Εθνική (2.805), ΓΕΚ (2.420), Πειραιώς (10.070), Lamda Development (874), Τέρνα Ενεργειακή (100), ΑΔΜΗΕ (196), Jumbo (112), ΕΧΑΕ (147), Μυτιληναίο (216), Ελλάκτωρα (188), Ιντρακόμ (128), MIG (1.751), Motor Oil (146), ΟΠΑΠ (136), ΟΤΕ (273), ΟΛΠ (149).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 51.860, MIG 42.701, Alpha Bank 40.459, Πειραιώς 506.003, ΔΕΗ 15.923, Εθνική 40.385.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,80% | 2021-02-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORP. SA
| 1,36%
| 2021-03-01
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1,23% | 2021-05-21 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 96.816.762 τεμ., (από 95.375.162 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.726.276 τεμ. (1.727.188), Eurobank 49.383.590 τεμ. (71.151.789), ΟΠΑΠ 1.472.830 τεμ. (1.432.830), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 6.956.662 τεμ. (6.917.273), ΟΤΕ 1.385.342 τεμ. (1.385.342)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.