Μπορεί η αργή αναρρίχηση των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να έχει κουράσει όσους περίμεναν μία πιο επιθετική κίνηση, όμως από την άλλη οι περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι οι αγοραστές έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, έστω και αν κάποιες φορές, χρειάζονται και οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.
Μετά τη χθεσινή σημαντική ανοδική αντίδραση, επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή εικόνα για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς Επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.
“Πάνω από τις μισές Επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 είχαν ανακοινώσει τα οικονομικά τους μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο μέχρι και χθες, εμφανίζοντας μέση αύξηση κερδών 54%”, σύμφωνα με την FactSet.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., που συνεχίζει να κινείται από το “rotation” στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, εκείνο που προβλημάτισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ήταν η σχετική κινητοποίηση των “profit takers” προς το τέλος των συναλλαγών, αλλά και το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, το “κουδούνι” της λήξης, βρήκε τις πτωτικές μετοχές, σαφώς περισσότερες των ανοδικών.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων για τα αποτελέσματα του 2020, αλλά και οι πρώτες ενδείξεις αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2021, θα φέρουν τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής παρέμεινε η Πειραιώς καθώς, εκτός απροόπτου, αύριο ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, κάτι που θα αυξήσει στο ζενίθ το trading στον τίτλο.
“Αν ανακοινωθεί και επίσημα από την ΕΚ, αύριο έχουμε εισαγωγή των μετοχών της Πειραιώς. Είναι δεδομένο ότι ο τζίρος της μετοχής αύριο, μπορεί να ξεπεράσει και τον μισό της Αγοράς, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον και για αγορές και για πωλήσεις. Πρώτοι πωλητές αυτοί που πήραν από τα ανεκτέλεστα στα 1,15 ευρώ και έχουν εκεί κτήση. Επόμενοι πωλητές αυτοί που αναγκαστικά, λόγω κόστους, κάλυψαν την Α.Μ.Κ. με χρήματα που δεν προορίζονται για μετοχές. Επόμενοι, όσοι τόλμησαν να αγοράσουν λίγο πριν την Α.Μ.Κ. για να έχουν δικαίωμα και έχουν τιμή κτήσης από τα 1,30 έως τα 1,45 ευρώ. Εν δυνάμει αγοραστές όμως έχει και Επενδυτές, που δεν μπόρεσαν να πάρουν τα κομμάτια που ήθελαν. Η λογική λέει ότι ο τίτλος θα ανοίξει πέριξ των 1,45 – 1,60 ευρώ και μετά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να βρει ισορροπία. Όσοι αναρωτιέστε ποιοι αγοράζουν ‘στον Θεό’, απλά σκεφτείτε ότι αυτοί που έχουν δανειστεί τίτλους από άλλους για να ρίξουν την μετοχή, απλά πρέπει να κλείσουν θέσεις”, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι νέες μετοχές της Πειραιώς αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση αύριο 7/5 και η δίκαιη αποτίμησή τους, με βάση τις σχετικές αποτιμήσεις, κυμαίνεται σε €1,25 - €1,50”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan. Οι Αναλυτές της, παρότι είναι ενθουσιασμένοι για τη λειτουργική ανάκαμψη της Τράπεζας, πιστεύουν ότι “υπάρχουν παράγοντες που αιτιολογούν μια σχετική έκπτωση αποτίμησης, σε σχέση με τις άλλες Ελληνικές Τράπεζες, τουλάχιστον αρχικά, οι οποίοι περιλαμβάνουν χαμηλότερα ενδιάμεσα επίπεδα κεφαλαίου και μεγαλύτερη περίοδο ανάκαμψης”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη, προσωρινά, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τρ. Αττικής και των ΚΟ και ΠΟ μετοχών της Ίντεργουντ, καθώς δεν προέβησαν, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, σε δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση που έληξε στις 31/12/2020.
Από εκεί και πέρα, για μία ακόμα συνεδρίαση και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με τον τίτλο της Πειραιώς (-12%), να επιμένει στην ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών, καθώς κινήθηκε μεταξύ 2,20 (-12%) και 2,60 ευρώ (+4%) και με την τελική εικόνα του Βαρύδεικτου Τραπεζικού ταμπλώ, να δίνει σαφές προβάδισμα στους αγοραστές, έστω και αν έπαιξαν ρόλο “χορηγού” οι τελικές δημοπρασίες (Alpha Bank +2,12%, Εθνική +2,98%, Eurobank +3,85%, Πειραιώς -12%).
Απόλυτα ενδεικτική των παραπάνω, η κίνηση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών μεταξύ 612,18 (-0,94%) και 639,42 μονάδων (+3,47%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 629,9 (+1,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 635,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,87% (!)
Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη επόμενος, μεγάλος, στόχος των αγοραστών παραμένουν οι 655 μονάδες.
Η μέχρι πρότινος αντίσταση στις 599 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), είναι η στήριξη που δεν πρέπει να παραβιαστεί, για να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 586 (ημερήσιο “stop long”), 573 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 546 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την ενδιάμεση λύση μέχρι τον Μάρτιο του 2022, που θα λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στο πλαίσιο του Πτωχευτικού, αναζητούν Κυβέρνηση και Τράπεζες έτσι ώστε, αφενός να προστατευθούν από τον πλειστηριασμό όσοι Δανειολήπτες, με εγγύηση την πρώτη κατοικία, επιλέξουν την οδό της πτώχευσης, αφετέρου οι Τράπεζες να μην μείνουν ξεκρέμαστες για τα συγκεκριμένα δάνεια”.
Συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΠΕ (+5,44%), ΕΧΑΕ (+1,45%), ΜΟΗ (+1,59%) και ΟΤΕ (+1,43%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “σε δομικό εταιρικό μετασχηματισμό οδηγείται ο Όμιλος των ΕΛ.ΠΕ., που φαίνεται ότι αλλάζει τους συσχετισμούς ελέγχου, όπως τυπικά ισχύουν ως σήμερα. Σχεδιάζεται να δημιουργηθεί Εταιρεία Holding, στην οποία θα περάσει το μετοχικό χαρτοφυλάκιο των ΕΛ.ΠΕ. και θα έχει υπό την ‘ομπρέλα’ του τη σημερινή Εταιρεία, τις υφιστάμενες Θυγατρικές, καθώς και μία νέα ‘πράσινη’ Εταιρεία, με διακριτούς τίτλους στην επωνυμία τους, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής τους”.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΓΣ των Μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ (+5,44%), ήταν ο μοναδικός, από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 11 μηνών. Το σημερινό κλείσιμο της μετοχής υψηλότερα των 6,01 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 6,70 ευρώ. Η πρώτη ισχυρή στήριξη στα 5,22 ευρώ.
Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στη μετοχή της Fourlis (-3,47%), η οποία σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο και με κάποιους Αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανη η περίπτωση εξόδου του τίτλου από τον δείκτη FTSE25 (οι ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος του τρέχοντος μήνα και θα τεθούν σε εφαρμογή την τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.). Το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 4,47 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης. Η πρώτη, τεχνική, αντίσταση στα 4,72 ευρώ.
Κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΠΑΠ (-2,13%). Αρνητική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 12,66 ευρώ, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 12,20, 11,94 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 11,67 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Ιδιαίτερα ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης στα 13,00 – 13,10 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένουν πλαγιοκαθοδικά από τα 5,19 ευρώ (κλείσιμο 23/4) τα Πλ. Θράκης (-1,02%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Quest (-1,97%, αλλά και εκτιμήσεις για επικείμενη επιχειρηματική είδηση), Byte (-2,35%) και Έλτον (-3,54%), ανέβασε όγκους ο Logismos (-3,09%), εξαφανίστηκαν οι πρόσφατοι αγοραστές στην Yalco (0%), τα αποτελέσματα τριμήνου 2021 έστειλαν σε νέα ιστορικά υψηλά την Entersoft (+6,05%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και η Epsilon Net (+6,39%).
Παρουσία πωλητή σε ΕΛΧΑ (-2,79%), Fieratex (-2,91%), Foodlink (-7,79%), Reds (-3,44%), Frigoglass (-4,35%) και ΑΝΕΚ (-3,61%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Optronics (+0,88%), Mermeren (+4,39%), Mediterra (+0,60%), Ναύπακτο (+1,06%) και Κυριακούλη (+1,48%), συνεχίζει πλαγιοανοδικά, αλλά με αυξημένη προσφορά, η Δομική Κρήτης (+0,78%), ακόμα ψηλότερα η Ίλυδα (+11,30%), αλλά και η Ιντεάλ (+9,75%, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 2,84 ευρώ, για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο).
Προς υψηλά 163 μηνών η Space (+0,29%), επιστροφή αγοραστών στον Δρομέα (+4,65%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 21/4 για την Premia (-1,71%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Άβακα (-4,67%) και Ιντρακόμ (-1,23%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Ικτίνο (+3,20%, με αυξημένες συναλλαγές), ενώ θεωρούμενα “διορατικά” χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις στον Πετρόπουλο (+1,36%), εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2021).
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.
Όσο ο ΓΔ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 900 – 897 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), δείχνει εφικτός ο στόχος των 950 μονάδων, με απώτερη στόχευση στις 1013 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 897 μονάδων, μπορεί να σπρώξει τον ΓΔ προς τις 895, 877 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 870, 828 – 824 και 790 μονάδες.
Πρώτος στόχος των αγοραστών, παραμένει το καθοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, υπέρβαση του οποίου θα ανοίξει δρόμο προς τις 2366 – 2371 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 2185, 2120 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2101 (ημερήσιο “stop long”) και 2070 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Η συσσώρευση με επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι το επικρατέστερο σενάριο, καθώς οι Επενδυτές κοιτάζουν τις τάσεις των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2021 και επαναξιολογούν τη στάση τους αναλόγως”, αναφέρει η Beta Sec.
“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν συγχρονίζεται με το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών, που προεξοφλούν την προσεχή επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η συμπεριφορά αυτή έχει επαναληφθεί, ακολουθώντας ετεροχρονισμένα την ίδια κατεύθυνση. Η κίνηση του ΓΔ προς τις 950 μονάδες παραμένει το πιθανότερο ενδεχόμενο για τον τρέχοντα μήνα, με τις 900 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο όριο στήριξης”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 879 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 879 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες. Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου από τη Μυτιληναίος, με οριακή αύξηση της κερδοφορίας. Η Διοίκηση εκτιμά ότι οι επιδόσεις θα ενισχυθούν σημαντικά στα επόμενα τρίμηνα, καθώς η ζήτηση και οι τιμές του Αλουμινίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το περιβάλλον τιμών και η ζήτηση στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας εξελίσσονται ικανοποιητικά και η ωρίμανση και εκτέλεση των έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €524 εκατ. (-1,6% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €80,9 εκατ. (+0,4% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη στα €37,3 εκατ. (+2,6% σε ετήσια βάση). Το περιθώριο EBITDA ενισχύθηκε στο 15,4%, από 15,1% πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €16 εκατ., στα €554 εκατ., από €538 εκατ. το 2020. Παραμένουμε αγοραστές σε κάθε μεγάλη διόρθωση”, τονίζει η Merit Sec.
Οι μικρές ημερήσιες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη στα υψηλά 15 μηνών, αποτελούν την έμπρακτη αρνητική απάντηση στο ερώτημα “υπάρχουν ενδείξεις πανικού στην Ελληνική Αγορά;”, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.
Τα Μεγάλα Ξένα Χρηματιστήρια απορρόφησαν σχετικά εύκολα τις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Οικονομικών, ότι υπάρχει πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων παρέμβασης, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ενδυνάμωσης, ή και υπερθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η κα. Γέλεν είπε αλήθειες (για να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε), οι οποίες όμως προφανώς ενόχλησαν τα “Μεγάλα Παιδιά” και την πανίσχυρη Federal Reserve και λίγες ώρες μετά, η Υπουργός ανασκεύασε τις αρχικές της δηλώσεις.
Η δυνατή ανοδική τάση στα περισσότερα διαπραγματεύσιμα Περιουσιακά Στοιχεία, συνεχίζει να επιβεβαιώνει τη χρηματιστηριακή ρήση “Don’t fight the Fed”. Οι “μύστες” της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, δε βλέπουν κίνδυνο πληθωρισμού στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη και αρνούνται, τρόπον τινά, να προετοιμάσουν τις Αγορές για σταδιακή μείωση της ρευστότητας.
Τόνοι μελάνι έχουν γραφτεί για τις “φούσκες τιμών”, που οι πολιτικές της Fed έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν. Εκτιμούμε ότι η Ιστορία θα επαναληφθεί ως “φάρσα δυσάρεστη”, για όσους θα είναι οι τελευταίοι που θα επιβιβαστούν στο “τρένο express” της ανατιμητικής κερδοσκοπίας.
“Μιας και μπήκαμε στο Μάιο, θυμηθήκαμε το ‘Sell in May and go away’, αλλά θα ήταν ανεύθυνο να το ‘προμοτάρουμε’ τη στιγμή που προεξοφλητικοί μηχανισμοί όπως δείκτες και Εμπορεύματα το αγνοούν επιδεικτικά”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Επιφυλακτική η εικόνα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.
Ξανά πάνω από τα $1800 ο Χρυσός, σημαντικά κέρδη για το Ασήμι, οριακά ψηλότερα των $57000 το Bitcoin, πάνω από τα $3500 το Ethereum.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας (ΒοΕ) Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε κατηγορηματικά όσους επενδύουν σε Κρυπτονομίσματα: “Αγοράστε τα μόνο εάν είστε έτοιμοι να χάσετε όλα τα χρήματά σας”.
Κατά 3% αυξήθηκαν οι παραγγελίες του τομέα Μεταποίησης στη Γερμανία τον Μάρτιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, οι νέες παραγγελίες ανέκαμψαν κατά 27,8% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα κινηθούν κατά 25,6% ανοδικά σε ετήσια βάση και κατά 1,5% σε μηνιαία.
Στο πιο υψηλό των τελευταίων 7,5 ετών έφτασε η δραστηριότητα του τομέα Υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, με τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας ΡΜΙ στις 61 μονάδες, υψηλότερα κατά 4,7 μονάδες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Chartered Institute of Purchasing & Supply και την IHS Markit.
Άνοδο 2,7% σημείωσε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως δήλωσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 12%. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 1,5% μηνιαία άνοδο και 9,6% ετήσια. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2,6% σε μηνιαία βάση.
Σταθερά στο 0,1% διατήρησε η BoE τα επιτόκια κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Αποφάσισε επίσης να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, στα 895 δισ. Στερλίνες.
Επιβραδύνει ωστόσο το “QE” έκτακτης ανάγκης, ενώ άφησε ενδείξεις ότι πρόκειται να τερματίσει τη στήριξη αργότερα φέτος, καθώς η ανάκαμψη είναι ισχυρή σε όλη την Οικονομία μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων (θα προχωρήσει τις αγορές ομολόγων με 3,4 δισ. Στερλίνες την εβδομάδα, από 4,4 δισ. σήμερα).
Αναβάθμισε επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανικής Οικονομίας στο 7,25% για φέτος, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των Αναλυτών. Τον Φεβρουάριο προέβλεπε 5%.
Κατά 92.000 λιγότερες ήταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν. Οι νέοι άνεργοι ήταν 498.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προβλέψεις για 527.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., ξεκινά αύριο η διαπραγμάτευση των 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings, σε συνέχεια της Α.Μ.Κ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών Μετόχων της Εταιρείας.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 917,3 (+0,65%) και 908,14 μονάδων (-0,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 909,3 (-0,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 910,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων, στα 95,6 εκατ., από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΜΟΗ και ΟΤΕ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑΜ ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Jumbo, TITC, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.
Σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Δεύτερη μέρα υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και πολύ μεγάλη μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.980 συμβόλαια).
Στα 7.579 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.786 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.056, 1.013 για τον Μάιο και 43 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.198,75) κινήθηκε μεταξύ 2.197 και 2.229,25 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.143), Alpha Bank (12.886), ΔΕΗ (1.007), Εθνική (10.065), ΓΕΚ (237), ΟΤΕ (229), Ιντρακόμ (212), Motor Oil (287), Ελλάκτωρα (329), Cenergy (124), Τέρνα Ενεργειακή (121), ΑΔΜΗΕ (594), ΟΠΑΠ (133), Πειραιώς (11.630), Μυτιληναίο (225), Viohalco (192), ΕΥΔΑΠ (100), ΕΧΑΕ (120), Ελ. Πετρέλαια (487), Lamda Development (273), MIG (480).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 75.170, MIG 44.642, Alpha Bank 128.872, Πειραιώς 315.016, ΔΕΗ 20.152, Εθνική 45.850, ΓΕΚ 11.449.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,80% | 2021-02-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| PUBLIC POWER CORP. SA
| 1,36%
| 2021-03-01
|
|
|
|
|
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP
| ALPHA BANK S.A | 1,15% | 2021-03-22 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | CAIRO MEZZ PLC | 0,77% | 2020-10-07 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.026.330 τεμ., (από 42.044.254 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.672.931 τεμ. (1.687.642), Eurobank 36.854.772 τεμ. (36.854.772), ΟΠΑΠ 1.426.272 τεμ. (1.472.272), Εθνική 10.627.067 τεμ. (10.627.067), Πειραιώς 1.681.426 τεμ. (1.674.742).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.