Με 9 στις 10 τελευταίες εβδομάδες ανοδικές, με τον ΓΔ σε υψηλά 13 μηνών και την αποτίμηση των εισηγμένων να φθάνει-πλέον- τα 60 δισ. ευρώ, οι long διατηρούν το πλεονέκτημα, για τη συνέχεια. Βραχυπρόθεσμα, σε πρώτη φάση μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής-ημέρα λήξης της σειράς Απριλίου, στα Παράγωγα- αλλά και για το υπόλοιπο του μηνός, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της εδραίωσης υψηλότερα των 900 μονάδων.
Προφανώς και η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποδίδεται (σε μεγάλο ποσοστό) στην συνεχιζόμενη bull market, όπως αυτή εξελίσσεται με οδηγό την Νέα Υόρκη και τις άλλες κύριες αγορές να ακολουθούν και θα συνεχίσει να επηρεάζεται ανάλογα. Είτε ανοδικά, είτε διορθωτικά καθώς οι εστίες/αφορμές πάντα ελλοχεύουν.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό για την αγορά, την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα είναι, πως από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου έχουν ανακτηθεί 25 δισ-σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- ενώ για πλειάδα εισηγμένων/μετοχών οι τιμές έχουν επανέλθει/υπερβεί τα προ Covid-19 επίπεδα. Εντυπωσιακό δε, για όσες εισηγμένες "επιστρέφουν" σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά, καταδεικνύοντας την ανθεκτικότητα αρκετών εισηγμένων. Ξεπέρασαν μία πρωτοφανή 10ετή "ελληνική κρίση" αναπτύσσοντας αντισώματα χρήσιμα, για τον πρώτο χρόνο της "διεθνούς κρίσης" (του κορωνοϊού), όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα οικονομικά αποτελέσματα 2020, συνεχίζοντας με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις σε αυτό το διάστημα του 2021.
Από τις 891,69 μονάδες ο ΓΔ- αν και τιμές πλειάδας μετοχών αντιστοιχούν σε... 4ψήφιους αριθμούς- από τις 2.156,14 ο FTSE25, τις 582,41 ο ΔΤΡ και τις 1.289,50 μονάδες ο FTMidCap. Μέχρι τώρα, όπως αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, οι μετοχές έχουν το πλεονέκτημα έναντι των ομολόγων, τάση- που υπό προϋποθέσεις- μπορεί να έχει συνέχεια στα διεθνή, συνακόλουθα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Υπέρ των long, το γεγονός της επαναφοράς της αγοράς σε "τοπικά υψηλά" (13μηνών) καθώς έχει απελευθερωθεί "εγκλωβισμένο χρήμα" (στην διόρθωση), μέρος του οποίου επανατοποθετείται στην αγορά μετοχών. Στα 81,5 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος, για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα σε αυτά τα επίπεδα, με σημαντικό μερίδιο να αλλάζει χέρια μέσω πακέτων/προσυμφωνημένων συναλλαγών σε υψηλές τιμές. Ενδεικτικό και το γεγονός των 8,912 δισ ευρώ, του Ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό (10,11%) ενίσχυσης από την αρχή του έτους, ήτοι 816,9 εκατ. (σε κεφαλαιοποίηση) και 549,9 εκατ. (σε εισροές). Σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο, για τις 14 από τις 19 κατηγορίες Α/Κ σημειώθηκαν κέρδη, με τα Μετοχικά να έχουν τις περισσότερες εισροές/μεγαλύτερη άνοδο.
Επιχειρηματικές εξελίξεις, οικονομικά αποτελέσματα, προεξόφληση προσδοκιών συντηρούν την ανοδική φορά, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να έχει φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, στο χάσμα των 885-892 μονάδων (ΓΔ)
με τον Μάνο Χατζηδάκη να υπενθυμίζει το κενό (mind the gap).
Πρακτικά, εάν από αύριο υπάρξει συνέχεια στην απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει (ικανό μέρος της προέρχεται από κερδισμένες θέσεις/υπεραξίες) θα είναι δυνατή η... υπερπήδηση του gap, με ενδεχόμενο η λήξη στα Παράγωγα, την Παρασκευή, να γίνει με το 9άρι μπροστά. Αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, όσο για τον ΓΔ επιβεβαιώνονται οι 870 μονάδες, ουδεμία ανησυχία συντρέχει. Τουναντίον, διορθώσεις θα είναι καλοδεχούμενες από όσους νέους traders, επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν.
Η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, συνεχίζεται-αύριο- με Aegean και Πλαστικά Θράκης, περιπτώσεις ενδεικτικές νευραλγικών κλάδων της επιχειρηματικότητας. Από την πλευρά της Aegean, θα ακολουθήσει και ενημέρωση επενδυτών/αναλυτών, χρήσιμη και εν όψει της αμκ.
Στα 5,38 ευρώ, με θετικό πρόσημο 0,94% στην εβδομάδα και 4,47% από την αρχή του έτους, η Aegean είναι κλασικό στοίχημα και σημείο αναφοράς ενός κλάδου με μεγάλη συνεισφορά στην δημιουργία ΑΕΠ.
Στα 4,685 ευρώ, με 2,97% και 23,13% αντίστοιχα, τα Πλαστικά Θράκης είναι ένα από τα 5-6 "καυτά" χαρτιά του FTMidCap. Η αγορά έχει προσδοκίες, μένει να επιβεβαιωθούν (ή όχι).
Ακολουθούν, Τετάρτη, Lamda Development, Mermeren με την πρώτη να παραμένει προεξόφληση ενός μεγάλου project, που κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται και επί του εδάφους.
Στα 7,395 ευρώ, με απώλειες 2,57% στην εβδομάδα αλλά άνοδο 4,15% από την αρχή του έτους. Στα 55,50 η FHL Mermeren, με συν 2,78% στην εβδομάδα και μείον 1,25% από την αρχή του έτους. Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η (τηλε)ενημέρωση αποτελεσμάτων του ΑΔΜΗΕ. Στα 2,805 ευρώ, χωρίς μεταβολή στην εβδομάδα και άνοδο 6,05% για φέτος.
Χωρίς το δικαίωμα μερίσματος η ElvalHalcor (που περιλαμβάνει τις μετοχές της Cenergy) με τη μετοχή στα 2,46 ευρώ (και 9,33% και 44,71%), επίσης την Τετάρτη. Σημαντική, για ΟΠΑΠ και Jumbo η Πέμπτη, ημέρα παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών, δύο όμιλοι-σηματωροί του κλάδου δραστηριοποίησης τους. Για τον μεν Οργανισμό το "άνοιγμα" των πρακτορείων βρίσκει τη μετοχή στα 12,05 ευρώ (με 1,01% και 10,05%), τη δε Jumbo προεξοφλείται βελτίωση μεγεθών στη συνέχεια. Στα 16,15 με 2,87% και 13,65% αντίστοιχα.
Την Παρασκευή, ανακοινώνει αποτελέσματα η AsCo, με τη μετοχή στα 2,23 ευρώ, με οριακές απώλειες-0,45% στην εβδομάδα αλλά άνοδο 7,73% από την αρχή του έτους. Τέλος της εβδομάδος, λήγει η σειρά Απριλίου, στα Παράγωγα. Λίγα τα ΣΜΕ, στην τρέχουσα σειρά (561) σε premium (1,11%) λιγότερα στην επόμενη (242) επίσης με θετική απόκλιση (1,21%).
Και μία παράμετρος, που αφορά σε εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και δη αυτών με αποτίμηση μεγαλύτερη (τουλάχιστον ) του δισ. είναι αυτή της ενδεχόμενης συμπερίληψης στον δείκτη MSCI Greece Standard. Mε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo μόνον αλλά με την αγορά να προεξοφλεί την είσοδο 1-3 εταιρειών, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόχλευση προεξόφλησης, για συγκεκριμένες υποψήφιες που πληρούν τα κριτήρια. Σε συγκεκριμένες μετοχές, υποψήφιες προς συμπερίληψη και εν δυνάμει εισροή κεφαλαίων και αναδιάρθρωση, θα αναφερθούμε εκτενώς (στον Εκηβόλο) μέσα στην εβδομάδα. Θυμίζοντας, για την ώρα, το όριο του 1 δισ. κεφαλαιοποίηση (αφαιρούμενου του ποσοστού του βασικού μετόχου και των μετοχών, που έχουν επαναγορασθεί).