Για πρώτη φορά στην ιστορία της Wall Street, ο S&P500 υπερβαίνει (και) τις 4.000 μονάδες και συνεχίζει με διαδοχικά υψηλά, στις 4.077 μονάδες, χθες βράδυ.
Το νέο πακέτο χρηματοδότησης της οικονομίας των ΗΠΑ που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος καλλιεργεί -εύλογα- προσδοκίες για τη συνέχεια, δεδομένου πως το μεγαλύτερο μέρος θα αφορά στοχευμένες ενέργειες/δράσεις (*).
Στην Ευρώπη, μετά τη χθεσινή αργία, μένει να φανεί εάν θα υπάρξει συνέχεια στην άνοδο της Πέμπτης. Είναι τα στοιχεία μεταποίησης που συνέβαλαν στη συντήρηση της ανοδικής τάσης, με ενδεικτική τη διαμόρφωση του DAX στις 15.107 μονάδες. Από υψηλότερες τιμές, της Πέμπτης, ευρώ (**) και χρυσός.
Στα καθ' ημάς, traders και επενδυτές πιάνουν το νήμα από τις 875,22 μονάδες (για τον ΓΔ), τις 2.106,65 (FTSE25), τις 553,26 (ΔΤΡ) και τις 1.254,96 (FTMidCap).
Με την αξία συναλλαγών κατά 17,6% μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά για ακόμη μία πάνω από το όριο των 80 εκατ., στοιχείο που επιβεβαιώνει την ενεργοποίηση νέων traders, επενδυτών.
Ενθαρρυντικό το ότι η σταδιακή ενίσχυση του τζίρου -για ένα σερί 3 εβδομάδων- διαχέεται πέραν των blue chips, των τραπεζικών, σε μετοχές/εισηγμένες της μεσαίας αλλά και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Ο λόγος για ένα πλήθος 40-50 μετοχών από ένα ευρύτερα δυνατό φάσμα του ταμπλό, κλάδων και δραστηριοτήτων.
Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τις Eurobank, ETE, Alpha Bank να έχουν αυτονομηθεί από τη διαδικασία αμκ της Πειραιώς, με τις 3 να αποδίδουν τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και μηνιαίο.
Ενδεικτικά, η Αlpha Bank -που την Πέμπτη κατέγραψε την ισχυρότερη αντίδραση (5,69%) στο 0,9696- ενισχύεται 5,39% (εβδομάδα) και 4,71% (μήνα), με βλέψεις για τα 1,05 και 1,20 στη φάση της υπέρβασης των 900 plus μονάδων. Σημαντική για την Πειραιώς και τον κλάδο η ημέρα σύγκλησης της έκτακτης γ.σ. της τράπεζας, με βασικό θέμα την αμκ. Στο 0,4302 η μετοχή, «τρέχοντας» ένα 6,20% την τελευταία εβδομάδα, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων πως τα επίπεδα των 0,40-0,50 ευρώ θα έρθουν (με κάποιο τρόπο) να «κουμπώσουν» με την τιμή της αύξησης, που θα σχετίζεται με το κίνητρο για τους υφιστάμενους μετόχους. Ερωτήματα και εκκρεμότητες που η αγορά περιμένει να αποσαφηνισθούν.
Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει το δ.σ. της ΔΕΗ για να εγκρίνει τα σχήματα (11) που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ (θα περάσουν στη δεύτερη φάση), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Επιχείρηση αλλά και για τον «ζεστό» ενεργειακό κλάδο, για τη συνέχεια.
Στο στοίχημα της ιδιωτικοποίησης αναφέρεται από νωρίς η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, σημειώνοντας πως οι όποιες αποφάσεις της διοίκησης θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της συνεδρίασης.
Στα 9,10 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 2,805 του ΑΔΜΗΕ, στα 14,08 της Mytilineos, στα 12,60 της Τέρνα Ενεργειακής. Να σημειωθεί πως για ΔΕΗ και Mytilineos η αποτίμηση έχει υπερβεί το όριο των 2 δισ., με 2,11 και 2,01 δισ. αντίστοιχα, με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε σημαντική περαιτέρω μεγέθυνση, όσο εξελίσσονται οι διεργασίες μετασχηματισμού, αναδιάρθρωσης του ευρύτερου ενεργειακού τομέα.
Σε αυτόν που, λόγω της στροφής τους προς τις ΑΠΕ, αρκετοί έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν τις Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια. Αλλά και μικρότερες του πετρελαϊκού, με επενδυτικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση (Elinoil, Revoil).
Από αυτή την άποψη, καιρός είναι να επισπευσθεί η λειτουργία του λεγόμενου «Χρηματιστηρίου Ενέργειας», που εδώ και 3 χρόνια από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει.
Και ο ενεργειακός κλάδος είναι ένας από τους «ζεστούς» και επενδυτικής αιχμής, επενδυτικά σχήματα παίρνουν θέσεις στον κατασκευαστικό/υποδομές, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο επίκεντρο, τις Avax, Intrakat να κερδίζουν πόντους, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να χάνει και τις μικρότερες να έχουν μπει στο... μικροσκόπιο εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.
Κινητικότητα σε αρκετούς κλάδους, όπως λ.χ. τον ασφαλιστικό -μετά μάλιστα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital-, με την Ευρωπαϊκή Πίστη να ανακοινώνει αποτελέσματα 2020. Αλλά και στην πληροφορική, με την Quest να ανακοινώνει τα δικά της και διεργασίες να συντελούνται ευρύτερα.
Την Παρασκευή ανακοινώνουν μεγέθη 2020 ΕΥΔΑΠ και Sarantis, με την αγορά να προεξοφλεί πως η διοίκηση της Επιχείρησης θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς τους επενδυτές/μετόχους.
Με τάση long (από ένα ενδεικτικό, και μόνον, «καλάθι» εισηγμένων/μετοχών) για: Αlpha Bank, ETE, Eurobank, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Motor Oil, TITAN αλλά και ΕΥΔΑΠ, Avax, Quest, ElvalHalcor, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, BriQ.
Με αυτά και όσα προκύψουν στη συνέχεια, οι long εκκινούν με πλεονέκτημα, «βλέποντας» υψηλότερα.
Στο 1,690% με διορθωτική τάση το 10ετές των ΗΠΑ, στις 17,91 ακόμη χαμηλότερα ο δείκτης VIX (CBOE Volatility).
(*) άμεσα είτε έμμεσα, από την πολιτική Μπάιντεν ευνοούνται και ελληνικοί όμιλοι, λ.χ. ΤΙΤΑΝ, Viohalco (Cenergy, ElvalHalcor), κυρίως.
(**) η σχέση Ευρώ/Δολάριο παραμένει με πτωτική τάση (και επιθετική μάλιστα) όσο διαμορφώνεται χαμηλότερα του 1,1780. Αναγκαία η υπέρβαση του 1,1822 για να ενεργοποιηθεί η τάση προς το 1,19 ή και 1,1988. Στήριξη το 1,17.